Суфле с кашкавал



Понякога,когато имахме гости,майка ми приготвяше кашкавалено суфле.Ние много го обичахме и винаги бяхме в радостно очакване на този пухкав солен деликатес.Тези дни рових из нейните рецепти, но не го открих,а реших,че трябва да го направя и аз на свой ред на моите деца.Не си спомнях пропорциите  и започнах търсене в нета.Попаднах на рецепта на списание Меню
Реших,че ще се базирам на тази рецепта, тай като имам доверие на този екип.Правила съм няколко неща по техни рецепти и указания и са се получавали страхотни резултати, за които ще разказвам в други публикации.



По долу моята адаптирана рецепта,по спомените от майкината рецепта.Разликата е, че овкусих млякото предварително и добавих някои подправки.
Това е базисната рецепта:

  • 5 жълтъка
  • 6  белтъка
  • 1½ с. л. брашно
  • 40 г масло
  • 300 мл прясно мляко
  • 70 г фино настърган пармезан или грюер
  •   сол и пипер на вкус
  • 1 с. л. масло за намазване на формата


Продукти, които използвах аз:

    
* 3 с.л. меко масло, плюс допълнително за формичките
    
* 2 с.л. настърган пармезан-за формичките
    
* 250 мл (1 чаша) мляко
    
* 1 дафинов лист
    
* 1 малка глава лук
    
* 3 скилидки чесън
    
* 2 с.л. брашно
    
* Щипка смляно индийско орехче
    
* Щипка лют червен пипер

    * сол
    * черен пипер
    
* 4 яйчни жълтъци, разбити
    
* 1 1 / 2 чаши настъргано сирене Грюер
    
* 5 белтъка
   


   
1.Намажете 5 форми с меко масло. Равномерно поръсете с пармезан около основата и отстрани, поставете в хладилника докато сте готови със сместа за суфлето.
   
2. Поставете млякото, дафиновия лист,чесъна и лука в тенджера и оставете да заври. Изключете котлона и оставете за около 10-15 минути, за да поеме млякото аромата на подправките.

   3.През това време, в  тиган разтопете маслото на слаб огън и добавете брашното. Бъркайте за 2-3 минути. Прецедете  млякото и го добавете с бъркане в запеченото брашно, варете на слаб огън за 1-2 минути, като  разбърквате, докато се сгъсти. Добавя се индийското орехче и лютия червен пипер, подправете със сол и прясно смлян черен пипер. Свалете от котлона и прибавете  яйчните жълтъци, а след това добавете сиренето и разбъркайте.След малко пак разбъркайте.
   
4.
Загрейте фурната до 190 ° C.Поставете решетката възможно най-долу.
   
5.Разбийте  белтъците до твърди върхове. Около 5-6  супени лъжици от разбитите белтъци разбъркайте в основната смес за суфлето. Внимателно с помоща на шпатула се добавят останалите белтъци като 
сместа се загребва от дъното нагоре, а не  се бъркат с въртеливо движение. Смесването трябва да стане бързо и не бива да е продължително, иначе суфлето няма да се надигне много. Сместа се изсипва в охладените форми. Пече се около 15 минути. Намаля се  температурата на фурната до 170 ° C и се пече още 5-6 минути. Сервира се веднага,тъй като при охлаждането спада и се губи въздушното му очарование.



Коментари

  1. Страхотно изглежда! Вкъщи кашкавала е на голяма почит така че трябва да се пробва :) Ако нямах работа за вкъщи щеше да е още тази вечер! А мога ли да заменя Грюера с обикновен кашкавал? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Габи,става и с обикновен,но твърд кашкавал.По времето,когато го правеше майка ми нямаше Грюер :-).Най-важната част е смесването с белтъците.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни