Мини Павлова

Имам особено отношение към рецепти, които имат определена история.Има някакво очарование в това да приготвиш и опиташ такава рецепта-продължила своя живот през годините-изпитана и най-вече харесвана.А може би ги харесвам,защото все още обичам приказки.Приготвяйки такава рецепта се пренасяш в съответната история.За децата също е забавно да  чуят историята. Една такава рецепта е Белтъчният десерт Павлова.
Този десерт е създаден в чест на руската балерина Ана Павлова.Интересно е, че не е създадена от руски готвач,а още по интересно е, че за авторството спорят от Нова Зеландия и Австралия. Тя е била на турне и в двете страни през 1920 година, когато този  десерт е направен за първи път. Формата  е трябвало да прилича на рокля от  нейн концерт. Тъй като роклята е била със зелена драперия,десерта бил украсен  с киви,което по онова време е било известно като китайско цариградско грозде. Този десерт е с лека ефирна консистенция,също като танца на прочутата балерина.В днешно време се използват различни кремове и плодове.Предлагам и вие да си направите този превъзходен летен десерт. Надявам се да съм полезна с указанията които давам по-долу.

Продукти:

* 3 белтъка
* 150 грама захар
* пресни сезонни плодове
* бита сметана

* лимонов крем 



Разбиват се  белтъците,  с миксер до твърди върхове. Постепенно се добавя захарта и разбиването продължава , докато не се усещат кристалите на захарта и се получи лъскаво твърдо тесто. Разпределете с помоща на шприц или лъжица за сладолед в тава,покрита с хартия.Направете лека вдлъбнатина. Печете в предварително загрята фурна на 120 градуса за около 50-60 минути,или докато се втдърдят целувките.Проверявайте след 40- тата минута.Леко с пръсти се опитайте да поместите една целувка-овън трябва да е напълно суха,изобщо не трябва да лепне и да е стабилна.Не трябва да имате усещане,че вътре е течна. Изключене фурната, отворете вратата  и оставете   вътре докато напълно изстинат . Времето за печене наистина зависи от фурната и размера на целувките.Не се опитвайте да скъсите времето на печене като увеличите градусите,защото целувките ще потъмнеят.А ние искаме очарователни бели облачета.


Има различни варианти за поднасяне.
Ако изберете класическия вариант със сметана, не е нужно да добавяте твърде много захар, 1 супена лъжица на 250 мл на млечна сметана.


Аз направих по няколко с лимонов крем,  сметана, и в част от сметаната добавих боровинки за розов цвят.

Накрая украсете с горски плодове-касис,арония,къпини и боровинки.

ВАЖНО :
Имайте предвид,че десерта трябва да се сглоби почти  преди ядене-в противен случай целувката ще е загубила своята хрупкавост,поради овлажняване от сметаната или крема,който сте избрали.Всичко обаче може да е подготвено дори няколко дена по-рано.Целувките,задължително трябва де съхранят в добре затваряща се кутия на сухо място.И най-малката влага ще ги направи лепкави и дъвчащи и тогава десертът няма да   бъде ефирен танц на балерина.





Коментари

  1. Бети,макар че не съм почитател на целувчени десерти,не мога да не изразя възхищение от представянето на рецептата-предистория,подробно описание и препоръки,а снимките са впечатляващи!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Еликсир!Ценя мнението ти.
    Когато приготвям някаква рецепта с история,разказвам на децата и на тях им е много интересно, и тъй като този блог е един вид тетрадката ми с рецепти...моите познания,реших,че може би ще е интересно и на някой друг.А подробните указания ги дадох за да спестя на някой друг провали и разочарования.Аз докато не успея да постигна нещо не се отказвам,напротив,амбицирам се,но имам познати,които след неуспешен опит не пробват повече.А целувките си струват.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни