Млечен десерт с " пчелна пита" на Gordon Ramsay


 В този пост ще споделя една любима рецепта и колко съм щастлива от нейното откритие.



. Но първо чуйте историята й .Купувам си списание Good Food от първия му брой.Има го и в електронен вариант, но е несравнимо, поне за мен удоволствието да си го прелиствам с чаша ароматен чай. В няколко поредни броя имаше представена по една рецепта стъпка по стъпка на Гордън Рамзи.За първи път от там научих за десерта Шоколадов фондан.Изпълних стъпка по стъпка указанията,придружени от снимки и се получи перфектния шоколадов десерт.Поднася се веднага след изпичането.Когато започнеш за ядеш отвътре потича горещ шоколад, понася се неустоим аромат и се наслаждаваш с всичките си рецептори на прекрасното шоколадово удоволствие ...И понеже може да се замразява, във фризера ми винаги има по няколко за спешни сучаи.По-късно съм виждала в различни блогове публикувани рецепти за Лава кейк ,Сърце на Изаура и т.н имена, но всички те бяха този десерт. Но не за този десерт е поста ми . Гордън Рамзи стана любимият ми готвач.Не можех да чакам следващия брой на списанието за да видя нова рецепта от него. Започнах да търся в интернет.  Междувременно трябва да споделя и факта,че едни от най-харесваните от мен готови десерти,естествено шоколадови, са на Cadbury и по-специално Crunchie ,когато го опитах за първи път бях впечатлена от хрупкавия карамелен пълнеж.Винаги когато сестра ми ходи в UK ни носи и го хапваме с голямо удоволствие и наслада.Толкова ми се искаше да науча тайната на този пълнеж.Не знам вие как сте като опитвате храна, дали с насладата си представяте и как е направена, кое след кое е сложено и как е обработено.Аз го правя механично-не знам дали това е дефект, но в никакъв случчай не ми пречи да се насладя на това, което опитвам. Аз  ядях хапка,след хапка   и мислех, мислех как е направено това съшевременно леко и топящо се хрупкаво нещо.Явно беше,че е с карамелизирана захар,че има някакъв набухвател за образуване на въздушните мехурчета,но какво е?....В търсенето на рецепти от моя фаворит попаднах на клипове,в които той готви с виртуозност и лекота.Гледайки го, всяко нещо ти се струва достъпно и лесно като детска игра.Един от тези клипове беше приготвянето на "пчелни пити"-Honeycomb Можете да си представите колко бях впечатлена и щастлива от видяното.Можех и аз да  правя "пчелни пити"колкото и когато си пожелая и да ги използвам за декорации  и само да ги хрупаме, да ги топим в шоколад....


И така самата рецепта:


* 600 мл гъсто кисело мляко с  висока масленост

* 100 грама боровинки 
* 100 грама малини
* по желание захар
* 1 супена лъжица лавандулови цветчета за декорация

За пчелна пита: *

 

* 75 г мед 
* 140 г течна глюкоза 
* 400 г захар 
* 5 супени лъжици вода 
* 2 равни супени лъжици сода за хляб



 


1.Смесете в достатъчно дълбок съд(поне 3 пъти по-дълбок от височината, която заемат всички  съставки) всички съставки без содата. Разбърквайте.Когато се стопи захарта и започне да се карамелизира сместта, да мирише на карамелени бонбони,добавяме содата. Внимателно разбъркайте,сместта прилича на лава- започва да кипи от содата .Изсипете в голяма тава, покрита с хартия.
Поставете във фризера.





2.Разбийте в пасатора плодовете.Прецедете, ако желаете.
3.Извадете втвърдената" пчелна пита" и натрошете.Объркайте млякото с част от натрошените парченца-около 4-5 супени лъжици. Разсипете в чашите за сервиране и полейте отгоре с пасираните плодове. Поръсете с лавандула и по-ситни парченца пчелна пита.


* Имайте предвид,че от тези продукти излиза доста голямо количество.Можете да запазите в херметически затворена кутия и да съхранявате на сухо място.А можете да включите в други десерти.Очаквайте скоро къде съм включила аз.




 Можете да се насладите на виртуозността на Гордън Рамзи в този клип



Видяхте ли? Лесно! Направете си и вие този бърз и много вкусен десерт!

Коментари

  1. Бети,здравейте!Много съм впечатлена от този десерт и бих искала да си го приготвя вкъщи.Не знам обаче откъде да се снабдя с глюкоза и лавандула.Дали тези в аптеките стават?Поздравления за невероятните рецепти, които ни представяте!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Олга,радвам се,че ти е харесал този десерт.Глюкоза мисля,че има в Пикадили,ако има в твоя град или друг голям магазин-струва ми се,че съм виждала в Кауфланд или Била.А може да опиташ и в диетични магазини-там е по-сигурно.Ако искаш ще направя снимка и ще ти пратя на лични.Глюкозата,която е в аптеките не е подходяща,мисля че е само за вливания.Тази за готвене е гъста и тежка като мед.А лавандула,събирам от храстчетата на баба ми.Прекалено скъпо ще ти излезе,ако поръчаш в интернет.Хрумна ми, че е възможно да има в билковите аптеки.

    ОтговорИзтриване
  3. Утре имам път към "Метро" и "Лидъл" и ако не забравя ще погледна.В клипчето видях, че ползват лавандулово масло.Такова трябва да има в аптеките.Пък и без декорация ще минем.

    ОтговорИзтриване
  4. Усхех с намирането на продуктите.Аз нямам и не съм сложила лавандулово масло и затова не го включих в продуктите.Моля те да ми кажеш,ако намериш лавандулово масло-в коя аптека го има-не е проблем ако е във Варна или в София.Аз съм виждала само в магазини,в които продават различни SPA глезотийки под формата на масло за ароматерапия и на опаковките пише,че не са за хранителни цели.

    ОтговорИзтриване
  5. Ами аз съм в Бургас и едва ли бих ти била полезна.Но си мисля, че по аптеките има ментово, бадемово, лавандулово.Те са най-разпространени.

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми харесаха пчелната питка. Благодаря за рецептата. Лавандулови цветчета съм си купувала от аптека. Всъщност е лавандулов цвят за чай(има и за молци).
    Лавандуловите цветчета съм ги ползвала за бисквитки, така че стават за консумация :))))))

    ОтговорИзтриване
  7. DryThyme,Радвам се, че ти е допаднала рецептата.Аз си суша лавандула от градината на баба ми.Много ми харесва аромата й в комбинация с праскови,круши,боровинки,лимон и шоколад.Обичам я в сметанови кремове.Не съмм намираля лаванулено масло за хранителни цели.Има в различни електронни сайтове, но в България не съм виждала.Бих си купила.

    ОтговорИзтриване
  8. Бети,както винаги,впечатляващо представяне!
    Благодаря за споделената интересна и безспорно вкусна рецепта(съдейки по съставките)!
    Снимките както винаги са прекрасни:)
    Прегръдки:*)

    ОтговорИзтриване
  9. Катеринка,много ме радваш!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни