понеделник, 27 юни 2011 г.

Черешов пай




Череши!








Тези малки, сладки,лъскави топчици ме привличат неудържимо.Напомнят ми за детството,когато със сестра ми прекарвахме с дни при бабите ни и с часове по дърветата с череши и вишни!Винаги с голямо удоволствие съм чистила и приготвяла сладко и различни сладкиши от тях.Предлагам ви любимия ми пай от череши.Баба ми го наричаше черешова пита.Избираше най-хубавите череши и докато ние сме още по дърветата,току ни извика да похапнем...Хубаво и незабравимо!Сега аз приготвям този пай и пращам на баба ми,а тя се радва,радва!

Продукти за тестото:


* 3 чаени чаши брашно
* 1 чаена лъжичка сол
* 2 супени лъжици захар, може и да се пропусне
* 250 грама студено масло, нарязано на малки кубчета, колкото грахчета+допълнително за намазване на металните формички
* 5-6 супени лъжици ледена вода

Продукти за плънката:

* Около 4 чаши големи,добре узрели,почистени от костилките череши
* 1/2 чаена чашка захар-около 50 грама
* 1 чаена чашка вода-около 100 милилитра
* 3 супени лъжици нишесте
* щипка канела

За намазване отгоре:

* 1 яйце, леко разбито с 1 чаена лъжичка вода
* 1-2 супени лъжици захар за поръсване

Приготовление:

В голяма купа се смесват брашното, солта и 2-те супени лъжици захар. Добавя се маслото и с ледени ръце или вилица се разбърква, докато сместа стане като груби трохи.Целта е маслото да не се стопи.Може да се използва и миксер с подходящи бъркалки.Когато се убедите,че няма парченца масло се добавя водата по малко,за да се образува топка тесто,което не трябва да лепне. Ако е ронливо, добавете още вода,около 1 чаена лъжица и пак омесете.Месенето не е продължително,а само колкото да се оформи топка. Завъртете тестото върху работната повърхност и разделете наполовина.Двете топки увийте със свежо фолио и оставете в хладилника за поне 2 часа или до една нощ.

Оставете тестото да престои на стайна температура около 5 минути.За да не добавям повече брашно, разточвам кръгчета върху хартия за печене с дебелина около 5 мм.Големината на кръгчетата е малко по-голяма от формичките за печене. Поставя се всяко кръгче в предварително намазаната формичка.Внимателно се притиска тестото по дъното и стените и излишното тесто се отстранява и разточва отново за следвашата формичка.Ако междувременно тестото,което разточвате омекне много,отново го сложете за малко в хладилника. Повторете с останалото тесто докато напълните всички формички.Напълнете с изстиналия пълнеж,приготвен, докато тестото престоява в хладилника по следния начин:

Приготовление на черешовия пълнеж:*

Черешите се смесват с 1/2 чаша вода и захарта и се слагат на умерен огън да поврат 10-ина минути. Нишестето се разтваря с другата 1/2 чаша вода и се изсипва при черешите. Разбърква се докато сместа се сгъсти. Маха се от огъня и се прибавя канелата.Разбърква се. Оставя се да изстине.




С другата половина от тестото се разточват кръгчета, колкото е горният радиус на формите,оформя се решетка или нарязва с формички за сладки.Може и да се преплетат лентички като кошничка.Внимателно се поставя върху плънката. Заглажда се по краищата, излишното тесто отново се изрязва.Приготвените форми се слагат във фризера за около 20- ина минути.Фурната се загрява до 180 градуса.Преди да се сложат да се пекат, минипайовете се намазват с разбитото яйце и се поръсват със захар.Така стават по-лъскави и апетитни.Пекат се до приятно порозовяване и леко отделяне от стеничките на формите-около 15-20 минути.Изваждат се от фурната и след около 5 минути се вадят от формите.Поднасят се топли, евентуално със сладолед.Вкусни са и охладени.



*По този начин приготвях кисел на децата докато бяха малки,в началото,в бебешкия период само с прясно изцеден сок, а по-късно и с парченца плодове.Синът ми и досега го обича и често ме моли да му приготвям.

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Медено карамелена торта (Медовик)


Обикновено имам няколко рецепти, които ми се иска да опитам и съм отлагала по една или друга или без особена причина.Много отдавна са ми попадали коментари за торта Медовик,но никога не съм се задълбочавала,знаех,че е с мед,евентулано сметана, че се яде на другия ден и че е с много блатове.Това беше в съзнанието ми, също и че е много вкусна.Наскоро си купих варено кондензирано мляко,прословутото Дулче де лече ,което може да се приготви и у дома както много добре е описала Йоли тук.Правила съм го много пъти и резултатът е гарантиран. Бях си купувала от Германия от руски магазин,но вече има в България-в магазините Березка-във Варна има поне 2 магазина,които видях аз.
Реших да направя тази торта и седнах да преглеждам рецепти,попадах все на някакви бързи и нещо не ми допадаха.Нямах търпение да опитам тази торта,но от опита с меденките,знам че трябва меденото тесто да престои,тогава омеква и разгръща аромата си."Бързите" рецепти не ми хванаха окото.Бях готова да чакам 1 нощ,но да хапна нещо наистина вкусно.Като се замисля и другите торти престояват с крема 1 нощ и след украси и покрития се хапват...Накрая се спрях на тази,има и подробно описание със снимки.Прочетох и примерната рецепта за торта на опаковката на кондензираното мляко и направих това:




Звучи дълго и сложно,но повярвайте струва си всяка минута.Аз грубо засякох времето- около 1час и половина, с престоя на тестото.И около 12 часа престой в хладилника.Аз я направих в 00,00 часа ,и я отрязохме на обяд на другия ден.


Необходими продукти:

За блатовете:

2 яйца
150 гр захар
100 грама мед
125 грама масло, разтопено
1 ½ ч. л. бакпулвер
500 грама брашно

За пълнежа:

2 кутии (по 397 грама) карамелизирано кондензирано мляко *
200 грама заквасена сметана
около 150 грама нарязани или смлени орехи-по желание


За покритие:

около 200 грама чаени,маслени бисквити-смлени
шепа цели орехови ядки за украса

Приготовление :

В голяма,устойчива на загряване купа, се разбиват яйцата и захарта. Добавят се меда, маслото и бакпулвера, разбърква се добре.

Поставя се купата над тенджера с леко вряща вода и при непрекъснато разбъркване се загрява тесто, докато удвои размера си.Цвета се променя малко.
/Внимава се да не влезе вода в купата с тестото./
Отстранява се от огъня и се добавя пресятото брашно.Разбърква се с дървена лъжица до гъсто тесто. Покрива се със свежо фолио и се оставя да престои около 30 минути. Тестото в началото е много меко и лепкаво, но се втвърдява като се охлади.

Загрява се фурната до 200 градуса или с обдухване на 180.Тестото се разделя на 10-15 еднакви топки-зависи от диаметъра,който искате да получите на готовата торта.Разточва се всяка топка на кръг с дебелина 3-5 мм , около 18-20 см в диаметър. Повторя се с останалото тесто.Аз не използвах метода в руската рецепта,а разточвах кръгове на хартията за печене и с помоща на ринга си изрязвах блатовете,колкото исках да са големи.Така нямаше хвърлено тесто след печенето и всички блатове бяха еднакви по размер.Избрах този вариант,защото блатовете след изпичане са много твърди.Освен това,за да не изполвам допълнително количество брашно за разточване,слагах топката тесто върху хартията,с която ще пека блата, а върху тестото стреч фолио.Разточвам,махам фолиото, изрязвам кръга и пека.

Пече се за 3-7 минути или до златисто кафяво. Оставя се да изстине върху скара.

За крема:
Комбинират се двете кутии карамелизирано кондензирано мляко и сметаната.По желание се добавят нарязани орехи.

Тортата се сглобява като всеки блат се маже обилно с крем и по желание се поръсва със смлени орехи.Отстрани и отгоре също.Най-отгоре се поръсва със смлени бисквити.Украсява се по желание с орехи.Аз украсих със захарни мидички и охлювчета.Тъй като не исках много висока торта, направих 2 торти с диаметър 20 см с по 7 блата.


Приготвяне на дулче де лече

* Ако няма откъде да си купите готово карамелизирано кондензирано мляко,може да си направите от обикновено, подсладено кондензирано мляко.Аз също варя по няколко консерви наведнъж,по-практично е. Слагам ги в дълбока тенджера и ги покривам с вода малко над ръба на консервата. Долива се от време на време по малко гореща вода,когато започне да се изпарява. Консервата трябва да е напълно изстинала при отваряне,затова по-добре е да се свари един ден предварително. Неизползваните кутии ще имате подръка за друг сладкиш или пълнене на мъфини.

понеделник, 20 юни 2011 г.

Пастички с кайсии

Лято е!


Експлозия от цветове,аромати и вкусове! Във всяко цветче,което ни заобикаля,всеки плод,който ни съблазнява, се усеща милувката на слънцето! При днешната обиколка на пазара,видях да греят сергиите с вкусни "истински" нашенски кайсии.Веднага се сетих за любимите ни пастички с кайсии. Предлагам ги и на вас.Надявам се да ви допаднат. Пастичките могат да се приготвят и с праскови,нектарини,сливи или да се използва комбинация от плодове.





Продукти

* 250 грама краве масло на стайна температура
* 250 грама пудра захар
* 250 грама пресято брашно
* 4 яйца-разделени на белтъци и жълтъци
* 1 кг кайсии/измити и подсушени/,еднакви по големина, разделени на половинки


Приготовление:

Маслото и захарта се разбиват на светъл крем.Един по един се добавят жълтъците,като се разбива добре след всеки жълтък до поемането му.Към тестото се добавя половината от брашното.Белтъците се разбиват на гъст сняг и лъжица по лъжица се прибавят, като се се редуват,лъжица белтъци,лъжица брашно,докато се сложи и останалото брашно.Получената смес се слага в тавичка,покрита с хартия за печене,разстила се със шпатула на дебелина около 2 см.Отгоре на еднакво разстояние се нареждат половинките кайсии с отворите нагоре и леко се притискат.



Пече се в загрята на 180 градуса фурна-първите 10 минути, после на 160 градуса.Когато порозовее се пробва с клечка-ако е суха клечката е готово.



Като изстине се поръсва с пудра захар и се реже на квадратчета.



събота, 18 юни 2011 г.

Торта с рак

Преди няколко дена,наш много добър семеен приятел имаше рожден ден.Той е добър кулинар, освен това е рибар и затова реших да го изненадам с тази торта.



Продукти за блата:
Рецептата е адаптирана от Foodnetwork.com


* 3/4 чаена чаша силно горещо кафе
* 3/4 чаена чаша горчиво какао
* 170 грама масло на стайна температура
* 2 чаени чаши кафява захар
* 3 големи яйца на стайна температура
* 1 чаена чаша пълномаслено прясно мляко
* 2 1/2 чаени чаши брашно
* 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
* 1 чаена лъжичка бакпулвер
* 1/2 чаена лъжичка сол
* 1 чаена лъжичка ванилия


1.Загрява се фурната на 180 градуса.
2.Подготвя се тавичката-предварително се намазва с масло и се облицова с хартия.
3.Разтваря се какаото с кафето.
4.Брашното се пресява с набухвателите.
5.Смесват се млякото и ванилията.
6.Разбива се маслото със захарта и солта.
7.Добавят се яйцата едно по едно,като се разбива до пълното поемане.
8.Добавя се с леко разбъркване 1/3 от брашното.
9.Добавя се 1/2 от млякото.Разбърква се до пълното поемане от тестото.
10.Добавя се останалото брашно.Отново се разбърква.
11.Добавят се останалото мляко и какаово-кафяната смес.Разбърква се.

Пече се до суха клечка.Около 30 минути.След изпичането блата се оставя за около 5 минути във формата.След това се охлажда добре на решетка.След пълното охлаждане се пълни с крем и се украсява.

Продукти за шоколадовия крем:

* 400 грама горчив щоколад-поне със 70% какао
* 1 чаена чаша сладкарска сметана
* 125 грама краве масло
* 300 грама крема сирене
* 2 чаени чаши пудра захар
* 6 супени лъжици горчиво какао
* щипка сол




Шоколада се начупва на дребно и се поставя в купа.Сметаната се загрява и се изсипва върху шоколада.Оставя се за около 1 минута и се разбърква,докато се разтопи шоколада и няма бучици.Добавя се маслото и се разбърква до поемането му.Поставя се в хладилника.Охлажда се до около 30 градуса. Крема сиренето се разбива с пудрата захар и пресятото какао.По-малко с разбиване се добавя шоколадовата смес.Получава се гъста лъскава смес.




Напълно охладения блат се разрязва на три части.Тъй като блата е много сочен всеки блат с припъхване се слага на отделна плоска чиния.Отделя се от крема 1/3 за измазване отгоре и отстрани.Останалия крем се поставя между блатовете.Няма нужда от допълнително сиропиране на блатовете,те са достатъчно влажни и сочни.




Отгоре и отстрани аз поръсих трохи от бисквити,които да наподобяват пясък.Украсих допълнително с няколко мидички и охлювчета от готова моделираща маса.Ракът е също от моделираща маса.

Тройно лимонови къпкейкчета



Лимоново кексче, лимонов крем, лимонова чийз крем глазура....ммм свежо,сочно и вкусно. Свежо,  като коктейл в горещ летен ден...Гарнирано с ароматна ягода и поръсено с прясно настъргана кора от лайм. Дълго ще помните този вкус.


Продукти за кексчетата*:


* 150 грама масло на стайна температура
* 150 грама захар
* 2 големи яйца
* 150 грама самонадигащо брашно,или обикновено пресято с 1/2 бакпулвер
* 2-3 супени лъжици лимонов сок
* 2 супени лъжици прясно настъргана лимонова кора

Приготовление:
Фурната се загрява на 180 градуса С или с обдухване на 160 С.Лимоновата кора с пръсти се претрива в захарта. Маслото и захарта се разбиват до пухкав светъл крем. Добавят се яйцата едно по едно,като след всяко се разбива до пълното му поемане. Добавя се лимоновият сок и всичко се разбива до кремообразна смес. Брашното се добавя, предварително пресято и се разбърква на ръка. Капсулите се пълнят 3/4 от обема им.Аз използвам лъжица за сладолед. Печете около 15 минути, докато кейкчетата се надигнат и порозовеят или до т.н. суха клечка.
Охладете приготвените кейкчета върху решетка.


След като изстинат добре, с помоща на инструмента за почистване на семки от ябълки се издълбават цилиндърчета :


или с ножче конусчета:


По който и начин да се издълбаят се пълнят с лимонов крем.Този крем може да се приготви 2-3 дена предварително.Ако го правите в същия ден, е добре да започнете с неговото приготвяне,за да се охлажда, докато приготвяте кексчетата.


Продукти за лимоновия крем пълнеж **:

* 6 яйчни жълтъка
* настъргана кора от 1 лимон
* 1/2 чаена чаша лимонов сок/2-3 лимона,зависи колко са големи и сочни/
* 1/2 чаета чаша захар
* 6 супени лъжици масло
* 2 супени лъжици заквасена сметана

Всички продукти се смесват,без маслото и сметаната,в тенджерка и с постоянно бъркане се загряват.Бърка се с дървена лъжица или силиконова шпатула.Вари се на умерен огън,около 10-15 мин.докато започне да се "облича" лъжицата./Аз варих на 7 от 9 степени/Важно е да не се "захване за дъното"

Когато е готово се отстранява и се добавят сметаната и маслото лъжица по лъжица,с непрекъснато разбъркване до поемането на всяка.Ако желаете може да се прецеди.Аз предпочитам да усещам лимоновите кори.Покрива се със свежо фолио и се оставя в хладилника.Може да се съхранява до 3-4 дни.Възможно е и повече, но аз най-много толкова съм го държала.




** С този крем може да се пълнят тарталети или лимонова крем пита с меренге;макарони или торта Павлова.Това е един от любимите ми кремове,има много траен, богат лимонов послевкус.

Продукти за глазурата с крема сирене:

* 250 грама крема сирене на стайна температура
* 50 грама масло на стайна температура
* 2 чаени чаши пудра захар
* няколко капки жълта боя,по желание
* сок от един лимон
* 1 супена лъжица прясно настъргана лимонова кора
* 1 есенция лимон на д-р Йоткер,по желание

Разбива се крема сиренето,добавя се маслото.Отново се разбива, добавят се пудрата захар и останалите съставки.Разбиването продължава докато се постигне еднородна консистенция на пухкав крем.Ако е необходимо се слага да се охлади,преди да се използва.


Напълнените кексчета се украсяват с шприцована глазура и лимонова кора,листенце мента или захаросано парченце лимон; или захарни перлички.Аз съм използвала кора от лайм и ягоди.


Забавлявайте се!


* Това е една от любимите ми рецепти за мъфини, която може да се измени според желанието ни.Ето как изглежда рецептата като използвам ванилия.

Мъфини с бял шоколадов ганаш и глазура от маскарпоне с рози




Тези мъфини са много леки и ароматни.Рецептата имам от една стара книга на майка ми.Многократно съм я изпробвала.Крема за отгоре е моя интерпретация, в резултат на опита ми.



Продукти за мъфините:

* 6 големи яйчни белтъка на стайна температура ***
* 1/2 чаена чаша брашно
* 1/3 чаена лъжичка лимонтозу
* 3/4 чаена чаша захар,разделена на 2 части
* шепа сушени или пресни розови листчета
* 1 чаена лъжичка ванилия


Загрява се фурната на 190 С градуса.Слагат се в тавичката за мъфини хартиените капсули.Пресятото брашно се обърква с 1/2-та от захарта.Оставя се настрани.Белтъците се разбиват с лимонтозуто на сняг.Постепенно се добавя другата 1/2 захар и се разбива до твърди лъскави върхове.Добавя се ванилията и се разбива няколко секунди.Внимателно на ръка се добавя сухата смес/брашно и захар/Целта е да се запази въздушността на тестото.Формите се пълнят до горе.Захлажда се с лъжица.Пече се 12-15 минути,до леко златисто.Охлаждат се напълно върху решетка.След като изстинат напълно с помоща на инструмента за почистване на семки на ябълки се издълбават конуси в центъра на всеки мъфин.Пълнят се с предварително приготвен ганаж.


Продукти за бял шоколадов ганаш:

* 200 грама бял шоколад
* 100 мл.сладкарска сметана

Шоколада се начупва на малки парчета и се поставя в стъклена купа.Сметаната се загрява и се изсипва върху шоколада.Изчаква се 1-2 минути и се разбърква докато се разтопи шоколада напълно.

Оставя се в хладилник за няколко часа да се стегне,до консистенция, подходяща за шприцоване.Поставя се в шприц и се пълнят издълбаните мъфини.




Продукти за глазурата с маскарпоне:

* 250 грама маскарпоне
* 1/2 до 1 чаена чаша пудра захар
* 1-2  капки червена боя
* 2-3 чаени лъжички розова вода
* останалата част от ганаша

Вместо боя и розова вода, може да се използва сироп от рози или сладко от рози. Ако предпочитате и разполагате може да добавите ликьор от рози.

Разбива се маскарпонето на крем, добавя се захарта.Отново се разбива.Добавят се останали продукти.Така приготвения крем се шприцова върху мъфините .Поръсват се с розовите листенца.

Да ви е сладко!





*** Някой веднага ще се запита,какво да прави с жълтъците.Ще намерите рецепта тук.Лимоновият крем,може да се съхранява 3-4 дни в хладилник покрит със свежо фолио. Може и да се замрази..Използва се за пълнене на къпкейкчета,тарталети или лимонова пита с меренг, торта Павлова, макарони.

понеделник, 13 юни 2011 г.

Ягодов чийзкейк без печене





Предлагам един лек и бърз десерт.Сега е сезонът на ягодите,но този десерт може да се приготви с почти всеки плод според предпочитанията.

Специални благодарности на Теди,за чудесните ягоди, които е отгледала!



Продукти:

* 1-2 чаши трохи от маслени бисквити,количеството зависи от това колко дебел искате да е слоя на бисквитения блат.Аз използвах бисквити "Роден край" с масло на Престиж-1 пакет
* 250 грама крема сирене - например "Филаделфия"
* 175 грама заквасена сметана /аз използвах "Pilos"/може и друга опаковка от 200 гр.
* 50 грама захар
* 300 грама ягоди + 2 с.л.захар+300 мл вода+ 2 с.л. лимонов сок
* Желатинът - 1 пакетче
* 3 с.л. студена вода
* 75 грама масло, разтопено

Приготвяне:

1. Смилат се бисквитите в кухненски блендер. Добавя се разтопено масло и отново се смила, докато се получи еднородна смес.Маслото може да се добави и на ръка,като се бърка с вилица.Бисквитените трохи трябва да поемат равномерно маслото.С помоща на лъжичка се разпределя сместа в чашките и се притиска към дъното.Оставят се чашите в хладилника докато се подготвят останалите съставки.Това после ще скъси времето за стягане на крема.

2.Накисва се желатина със студената вода и се разбърква.

3. Смесват се крема сиренето, сметана и захарта в купа,до еднородна кремообразна смес.Поставете в хладилника.

4.Приготвя се ягодовия сок:
В тенджерка се поставят ягодите,добавят се захарта и водата.Варят се докато се стопи захарта и ягодите поомекнат -гледа се колкото е възможно по-малко да се варят и да не сменят цвета си.Леко се пасират с ръчния пасатор за картофето пюре или с вилица.Сипва се лимоновият сок.Прецежда се.Добавя се накиснатия желатин и се бърка докато се стопи.Леко охладете.Отделя се 2/3 от тази смес за отгоре-оставете на хладно.1/3 се добавя към сместа с крема сирене. Разбърква се внимателно, докато се получи еднородна смес.

5.Горната смес/с крема сиренето/ се разпределя върху бисквитените подложки.Отново се връщат в хладилника за още около 10 минути.Тъй като чашките са вече добре охладени,сместта бързо ше се стегне.

6.Като се уверите, че е добре стегнато се изсипва заделената 2/3 част от ягодовия сок като трети слой. Внимавайте, слоевете да не се смесят.Ако използвате голяма кръгла подложка,този слой ще е съвсем тънък.

7. Отново поставете в хладилника до пълното стягане -при мен около 1 час беше напълно достатъчно.

8.Украсете с ягоди или с парченца плод, от който сте използвали в този момент.Може само с клонче мента.







Да ви е сладко!

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Panna cotta /Панакота с лайка и мед


Панакотата е традиционнен италиански десерт и буквалния превод на името му,според Уикипедия означава – „сготвена сметана”. Невероятно вкусен и бърз десерт. Основните му съставки са готварска сметана, захар и желатин. Традиционно се сервира залят със сладко от горски пладове, карамел,или шоколад.За първи път опитах този десерт при братовчедка ми.Мъжът й е италианец и често го приготвя.Тъй като нямах определена рецепта,реших да се придържам към инструкциите на опаковката желатин.Старателно записах какво слагам,за да повторя, ако ми хареса.Тъй като много обичаме у дома чай от лайка и често го пием с мляко,реших да заложа на този вкус.



Продукти за панакотата:

* 1 пакетче желатин – д-р Йоткер
* 5-6 супени лъжици предварително сварен и охладен чай от лайка
* 400 мл млечна сметана
* 100 мл пълномаслено прясно мляко
* 3 супени лъжици захар
* 1 супена лъжица мед
* 1 шушулка ванилия

Накисва се желатина в чая от лайка докато набъбне.През това време млякото се загрява и в него с бъркане се разтваря захарта и меда.Оттегля се от огъня.Накисва се в млякото ваниловата шушулка за около 15 минути,след което се изважда.Накиснатия желатин се загрява,без да завира,като непрекъснато се бърка,докато се разтвори.Най-добре на водна баня.Добавя се сметаната,и се бърка,колкото да се сгорещи-без завиране.След като леко се охлади се разсипва в чаши и се оставя в хладилника да се стегне за около час,ако ще се залива с някакво желе.Най-добре е, ако се остави поне за 6 часа в хладилника.

Реших да подсиля вкуса на лайка и приготвих за отгоре желе с чай от лайка.

Продукти за желето:


* пакетче чай от лайка,любимият ми е "Лайка,мед,ванилия" на Twinings
* 1 супена лъжица желатин – д-р Йоткер
* 1 супена лъжица захар
* 1 чаша вода,около 250 мл

Залива се желатина с 3-4 супени лъжици от вече приготвената вода.През това време се запарва чая,подслажда се.В горещия чай се изсипва набъбналия желатин.Разбърква се докато се стопи желатина.Охлажда се и малко преди да започне да стяга се разсипва върху вече стегнатата паннакотта.



Украсява се с пресни цветчета от лайка, ако са събирани,далеч от градове и оживени пътища.

вторник, 7 юни 2011 г.

Шоколадово-ментов крем


Обичате ли шоколад? А пудинг? Ние у дома го обичаме топъл с парченца шоколад. Искаше ми се обаче да е студен и с по-богат вкус. Реших да добавя към млякото сметана,а към нишестето -какао. Получи се много вкусен шоколадов крем с освежаващ ментов вкус. Богатата му копринена текстура веднага ще го направи ваш любим десерт.






Продукти:

* 250 мл пълномаслено мляко
* 250 мл млечна сметана-поне с 20% масленост
* 1 ванилия
* ментова есенция-по желание
* 50 гр.кафява захар или повече, ако обичате по-сладко
* 40 гр.нишесте
* 20 гр.горчиво какао аз използвам ION
* 200 гр.шоколад,начупен -поне с 60%какао
* 20 гр.масло

за декорация:

ментови клончета,смлени шоколадови бисквити, желирани червеи -децата ги добавиха :)




Смесват се нишестето, какаото и захарта, разбъркват се с 1/2 от млякото.Сметаната и другата 1/2 от млякото се слагат да заврат.Към тях с непрекъснато бъркане се прибавя сместа от нишесте, захар и мляко.Вари се на слаб огън, като продължаваме да разбъркваме докато се сгъсти.Добавяме начупения шоколад и отново разбъркваме докато се стопи.Сваляме от огъня и добавяме маслото.Отново разбъркваме докато се поеме. Добавяме ванилията и ментовата есенция. Изливаме в избрани формички. Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да се охлади напълно.


Украса по желание:

Могат да се смелят бисквитки и да се сложат отгоре като пясък и стръкчета мента.За децата е забавно да има и гумени/желирани червейчета.


Лесно за приготвяне като обикновения пудинг, но с много по-богат вкус. Ментовият аромат го прави много свеж и подходящ за десерт в летните вечери.

петък, 3 юни 2011 г.

Маслено-ванилови къпкейкчета




Искам да ви представя едни от любимите ми кексчета.Те са богати, ароматни и се топят в устата. Тези направих за рожденния ден на сестра ми.Тя обожава цветята , има прекрасна градина и много се зарадва на това, което и изпратих



Необходими продукти:

За кексчетата:

* 150 грама масло на стайна температура
* 150 грама захар
* 2 големи яйца
* 150 грама самонадигащо брашно,или обикновено пресято с 1/2 бакпулвер
* 2-3 супени лъжици пълномаслено мляко
* 1 ампула есенция ванилия на д-р Йоткер

Приготвяне:

Фурната се загрява на 180 градуса С или с обдухване на 160 С. Маслото и захарта се разбиват до пухкав светъл крем. Добавят се яйцата едно по едно,като след всяко се разбива до пълното му поемане. Добавя се млякото, есеннцията и всичко се разбива до кремообразна смес. Брашното се добавя, предварително пресято и се разбърква на ръка. Капсулите се пълнят до 3/4 от обема им.Аз използвам лъжица за сладолед. Печете около 15 минути, докато кейкчетата се надигнат и порозовеят или до т.н. суха клечка.
Охладете приготвените кейкчета върху решетка.


Намажете с леко затоплено кайсиево желе или с маслен крем преди да украсите с фондан.

Необходими продукти:

за крема:

100 грама масло на стайна температура
100 грама пудра захар
1 ампула есенция ванилия на д-р Йоткер

Приготвяне:

Разбиват се всички продукти на пухкав крем.Измазват се охладените мъфини и се покриват с разточен фондан.Украсата е според вашата фантазия.



Още снимки тук
А тези са от  предния рожден ден.