сряда, 31 август 2011 г.

Торта с шоколадов крем


Тази торта бе правена изключително в малките часове на ноща.Няма съмнение,че това е най-спокойното време,когато можеш да се съсредоточиш и вглъбиш в това, което правиш.Тортата бе почти готова и много ми се искаше да сложа картичка или да напиша пожелание,но нямаше място от  цветчета и тогава в 02.30 часа ми хрумна идеята, че мога да направя картичка от моделирашата маса, виждала съм някъде, но никъде не съм виждала с печат и пощенска марка.Датата  на клеймото е рожденният ден ,клеймото е" Вкусно с Бети",марката е с детелинка и неизменната за рожденниците калинка.Опитах "хартията" на картичката да прилича на ръчно правена и посипах малко цветни парченца от другите цветове моделираща маса.



Продукти:

за шоколадовия блат:                       

* 3 големи яйца
* 6 с. л. пудра захар
* 100 гр / 8 с. л. брашно
* 2 с. л. какао
* щипка сол



за бадемовия блат:

* 6 големи яйца
* 120 гр / 12 с. л. пудра захар
* 120 гр / 10 с. л. брашно
* 100 гр бадемово брашно
* щипка сол
* 1 ампула ванилия д-р Йоткер


1.Шоколадовият блат се приготвя, като яйцата се разбиват с миксер за 5-6 мин. на високи обороти заедно със захарта. Прибавят се брашното, пресято с какаото и солта. Изпича се блат в кръгла форма с диаметър 15 см върху хартия за печене. Пече се около 10 мин. на 190°С.Изважда се и се оставя на решетка да се охлади.Разрязва се хоризонтално на 2 половини.Едната половина е основата , а другата е за покриване на тортата.

2.Бадемовият блат се приготвя, като жълтъците се разбиват с 2 с.л. от захарта за 3-5 мин.Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Прибавят се пресятото със солта брашно и смлените бадеми. Пече се върху хартия за печене в плитката тавичка на фурната (40х30 см) за 10 мин. на 190°С.Ако на места се повдигне повече отколкото трябва,бучнете с клечица за зъби. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха, леко се завива с помощта на кърпата и се оставя така докато се охлади.



Продукти за крема пълнеж:

* 250 мл течна (30% масленост) сметана
* 500 гр маскарпоне
* 450 гр черен шоколад
* 2-3 с. л пудра захар

Приготвяне:

1. В подходяща тенджерка завирате сметаната и добавяте нарязания шоколад и сваляте от огъня.Разбърквате докато стане гладка смес.Оставате да се охлади-до стайна температура-няколко часа.Ако решите да скъсите периода и сложите във фризера,непременно разбърквайте.Когато се стегне напълно сместа -могат да се правят бонбони,но не и да се разбива.

2.След като шоколадовия крем е готов в   купа разбивате маскарпонето със захарта.Шоколадовия крем се  прибавя на няколко пъти с разбиване докато се получи хомогенна смес.Ако ви се струва твърде течна-оставете в хладилника за около 30 минути.

3.Върху подходящ поднос се поставя долния шоколадов блат. Бадемовия блат се развива от кърпата и се разрязва на ивици с еднаква ширина ( колкото искате да е висока тортата).Тук е момента,ако обичате по-сочни торти да напръскате с пулвелизатор с хладно мляко.(Не прекалявайте за да не се наруши формата на тортата.А и самите блатове се от достатъчно влажно тесто.Ако използвате някакви свежи плодове в крема, не е необходимо изобщо допълнително овлажняване.)Блатовете се  намазват  с крема и завиват спираловидно. Получената торта се завива отстрани плътно със свежо фолио,затягя се плътно с регулиращ се ринг  и се оставя през нощта в хладилника да стегне.

4.Изваждаме тортата и ако е необходимо изравняваме отгоре с остър нож.Премахваме фолиото и намазваме с масления крем по-долу.


Продукти за масления крем :


* 150 гр  масло (82% масленост от сметана) на стайна температура
* 1 ванилия
* 2 ч.ч пресята пудра захар
* 2 с. л прясно мляко

Маслото се разбива. Прибавя се ванилията и постепенно захарта. Разбива се с миксер на средна степен. Когато захарта е добре разтворена, към сместа се прибавя прясното мляко и отново разбива докато стане пухкава и гладка смес. Покрива се с навлажнена кърпа, ако не се ползва веднага. Тортата се намазва равномерно и оставя за известно време в хладилника.

5.Докато масленото покритие  стяга, се подготвя фондана за покритие - омесва се добре, за да стане еластичен, с мачкане се прибавя и избраната по цвят боя, след което захарното тесто се разточва върху плот наръсен фино с пресята пудра захар или нишесте, или между идеално опънати върху плота, два листа свежо фолио или отдолу хартия, отгоре свежо фолио.В случая,аз използвах релефно силиконово килимче и тъй като тортата ми беше много висока реших да направя борда  и след това кръг за отгоре.Отрязох кръга с около 5 мм по-широк и след това фиксирах краищата със специални щипки.След като сложих борда на тортата и кръга отгоре загладих добре и тогава оформих с щипките.Ако сте разточили върху пудра захар или нишесте трябва старателно да изчеткате остатъците със суха четка. Украсявате с подготвените декоративни елементи, които залепяте с помоща на фина четка,леко навлажнена с вода.Докато правите фигурките премесвайте различните цветове моделираща маса през 10-15 минути за да не хванат коричка или дръжте плътно затворени в свежо фолио.


 Щастливата картичка


Марката и клеймото


понеделник, 29 август 2011 г.

Печени праскови

Тези дни имах гости, за които трябваше да импровизирам бързо десерт, който трябваше да може да бъде приготвен в два варианта- с и без захар, тъй като съпругът в семейството,което ни гостува е диабетик.Нямаше много време за пазарене и готвене и реших да направя печени праскови, защото нямах ябълки.Представих си вкуса, имах къпини и подготвих всичко, за да е готово за момента на поднасяне.Ето го и самия десерт.




Продукти:

* праскови-добре узрели,но твърди, с леко отделяща се костилка и ципа.Може да замените и с нектарини.Брой- колкото порции искате да направите.
* 1 с.л захар по желание,за потапяне на ръбчетата на прасковите

за соса:

* около 300 гр. къпини или други горски плодове, може и замразени-за соса
* 5-6 с.л захар за соса

за гарниране:

* по няколко пресни цели плодчета от избраните от вас за украса
* ванилов сладолед
* 1 с.л. зрънца червен пипер за декорация-едро смлени.

Приготвяне:

Загрявате фурната на 200 градуса.
Измивате и подсушавате прасковите.Обелвате ципата им.Ако е необходимо за няколко секунди пототявате във вряла вода и веднага в студена-това ще улесни обелването на плодовете.Разполовявате ги. Пототявате(по желание,за повече гланц) ръбчетата   в чиния,в която сте сипали захарта.Нареждате в тавичка,покрита с хартия с отворите нагоре.  Печете около 15 минути.През това време слагате къпините или горските плодове в тенджерка със захарта и 2-3 с.л вода да омекнат и пасирате през цедка.Сгъстявате получения сос.При сервирането трябва да сложите последен сладоледа върху горещата праскова и да поръсите с пипера, който придава допълнителна колоритност на десерта и веднага да поднесете.Вижте по-долу.

За да не липсвате на масата и да не оставяте чувство на вина и дискомфорт у гостите си, всичко без печенето приготвяте предварително.

1.Докато се пекат прасковите подготвяте чинийките за сервиране, подреждате плодовете за гарниране, изваждате сладоледа.
2.Когато прасковите са готови ги поставяте в чинийките, поливате със соса около тях,така че да не залеете плодовете.
3.Накрая поставяте по една топка сладолед,поръсвате с пипера и поднасяте.

Изпълнен в тази последователност десерта е с перфектен вид.Сладоледа започва да се топи,когато вече е поднесен и всеки почти едновременно има десерт пред себе си.И на всеки десерта изглежда по един и същ начин-перфектно.

* На госта, на който трябваше да спестя захарта не сложих сос и не потопих прасковите в захар.А докато пиша това, се сетих, че можеше да направя сос и за него, като подсладя с алтернативен подсладител и леко да сгъстя с малко количество пектин.



Десерта много се хареса на всички ни.Опитайте,надявам се да се хареса и на вас.



петък, 26 август 2011 г.

Гъбено суфле с лимоново босилеков сос


Продукти за суфлето:
за около 6-8 единични формички

* 650 гр. гъби-печурки
* 150 мл млечна сметана
* 2 яйца
* 200 гр. извара
* 1 ч. ч. едро смлени орехи + цели орехови ядки, колкото порции ще приготвите-зависи от големината на формичките  .
*  1 скилидка чесън
* 1/2 ч. л.смлян черен пипер
* 1 голяма щипка сол
* 5-6 листчета босилек
* 1 с.л.масло за намазване на формите

Приготвяне:

1.Затоплете фурната на 180 градуса.Нарежете гъбите на кубчета.Запържете ги в тиган с незалепващо покритие без никаква мазнина около 5-6 минути или докато се изпари водата, която отделят.

2.В голяма купа разбийте яйцата и сметаната, добавете изварата, подправките и солта. Прибавете няколко ситно нарязани листа от босилека, пресования чесън,орехите и разбъркайте добре.

3.Разпределете сместа  в 6 или 8 предварително намазани с масло, порцеланови формички за суфле.Напълнете до 1 см  от горния край.Поставете по една цяла ядка отгоре.Печене около 20 минути.

4.През това време пригответе лимоново босилековия сос.За него ви трябват:

* 100 гр.масло
* 1/2 връзка босилек
* сока на 1 голям лимон
* черен пипер

Смелете в блендера босилека с лимоновия сок.Поставете в малка тенджерка и леко загрейте,добавете маслото,нарязано на малки парченца и бъркайте докато се разтопи маслото.Не оставяйте да заври за да запази босилека приятния си зелен цвят.Аз използвах тъмен босилек и затова соса ми не е зелен.

След като се изпече суфлето, извадете от фурната и оставете за 3-4 минути във формите.След това извадете внимателно и сложете  в чиниите за сервиране.Полейте отстрани с ароматния сос  и поръсете с пипера.

Подходящо е да се поднесе със студено ароматно бяло вино.

 Идея:

Който не обича босилек може да прибави в суфлето щипка индийско орехче.А соса може да се   притови с магданоз.




Това е една лека за приготвяне рецепта и се надявам да ви е вкусна,както на моето семейство.

сряда, 24 август 2011 г.

Мраморен шоколадов чийзкейк с хрупкава коричка-без печене



Едно предложение за горещите летни дни-без печене,но най-хубавото е, че е с шоколад!Блата остава хрупкав до последното парче :-) имам предвид ако ще поднасяте след 1-2 дни.Не е прекалено сладък и вкуса на шоколада се чувства осезателно.

Избрах портокал за гарниране,тъй като за мен е идеалното свежо допълнение- и като аромат и като вкус



Продукти:

за блата:

* 250 грама по-дребни овесени ядки-запечени
* 50 грама орехи-леко запечени и по - наедро счукани
* 100 грама масло-разтопено
* 50 грама разтопен черен шоколад

за крема:

* 200 грама бял шоколад-разтопен
* 200 грама черен шоколад-разтопен
* 480 грама безсолно к рема сирене от типа на Филаделфия
* 200 грама гъсто кисело мляко
* 200 мл млечна сметана 30 %
* 1 пакетче желатин на д-р Йоткер
* 50 грама пудра захар
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер

Украса по желание-пресни плодове-аз избрах портокал.

Приготвяне:


1.Обърквате запечените овесени ядки, натрошените запечени орехи със смесеното масло с шоколад(предварително стопени)Изсипвате във формичка с подвижно дъно и пресовате с дъното на масивна стъклена чаша.Поставяте в хладилника.
2.Накисвате желатина в 3-4 супени лъжици студена вода, докато набъбне.
3. Разбивате крема сиренето с пудрата захар, добавяте сметаната и отново разбивате до гладка смес. Добавяте киселото мляко и отново разбивате.Сместта трябва да е абсолютно хомогенизирана и гладка.
4. Стопявате желатина на водна баня,като разбърквате от време на време, без да допускате да заври-отнема около 2-3 минути.
5. Добавяте желатина към горната смес с разбиване-около 1 минута-за да се смеси равномерно.
6.Разделяте сместа на две равни части.Към едната прибавяте черния шоколад, стопен предварително.Разбивате.Към другата част съответно прибавяте белия шоколад и отново разбивате.Изсипвате смесите върху блата на 4 пъти като редувате бялата и тъмната смес.Внимателно с вилица правите няколко разбъркващи кръгообразни движения за да придадете мраморен ефект.Отгоре заглаждате и минавате с вълнообразна резачка или специална шпатула.Оставяте да стегне в хладилника минимум два часа.Украсявате с кръгчета портокал.
Не мога да му се нарадвам на този чийзкейк!

Време е да хапване!



неделя, 21 август 2011 г.

Питки" добруджанки"- веган вариант


 Тези питки знам от моя приятелка - Меги.Това са много бързи и лесни питки и не на последно място- с малко продукти.С възможност за добавяне на различни подправки.Правила съм ги стотици пъти,за закуска или пикник.Ще ви представя продуктите за класически вариант, а по-долу-вегетарианските, които приготвих днес.

* 2 чаши брашно
* 1 чаша кисело мляко
* 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
* 1 чаша натрошено саламурено  сирене*
* около 50 грама краве масло по желание

Приготвяне:

Фурната се загрява на 180 градуса.Брашното се пресява в купа, добавят се млякото с разбърканата в него сода, сиренето и с вилица се забърква тестото.С помоща на мокри ръце се оформят еднакви по големина топчета -колкото топка за голф.Нареждат се в тава покрита с хартия за печене.С пръст се прави вдлъбнатина отгоре и се слага малка бучка масло.Пекат се до златисто-около 15-20 минути.Поднасят се с айран-разбито кисело мляко с вода в съотношение 2:1
* Ако използвате домашно  приготвено овче или козе сирене-вкуса на питките ще бъде значително по-добър и автентичен.

Питките, които направих днес са вегетариански-със следните

Продукти :


* 2 чаши нахутено брашно
* 1 чаша соев йогурт,бихте могли да замените с прясно соево мляко като добавите чаена лъжичка лимонов сок.
* 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
* 1 чаша натрошено соево сирене
* около 30 мл ароматен зехтин

Приготвянето е същото,но в дупчицата върху питката наливам малко зехтин, който съм си приготвила като съм сложила клонки розмарин и кори от лимон в шишето.

Може да ароматизирате питките с подправки на вкус.Както виждате и двете рецепти са без яйца и са подходящи за хора на такава диета.


Добавям снимка, на добруджанки, направини по традицшонния начин с кисело мляко и сирене, но ги поръсих отгоре със смес от чили-едро смлени люти чушки, черен пипер и малко чесън на прах. 


петък, 19 август 2011 г.

Брауни бисквитки


Мислила съм си, че като е лято и има толкова много плодове и приготвям какви ли не сладкиши с тях, шоколадът няма да ми липсва.Но, не е така, еуфорията,която ме обвзема при вида на шоколад и прогресивно расте,когато ароматът му се понесе из цялата къща и достига връхна точка при опитването на готовия десерт,не може да се сравни с нищо друго.Явно съм пристрастена.Удоволствието да гледам, и не само, стопения шоколад,да усещам уханието му е невероятно.
В този пост предлагам любимите ми бисквитки : те са мнооооого шоколадови, отгоре хрупкави,като отхапете, освен чудния аромат, усещате една приятна мекота,леко дъвчащи,с дълъг шоколадов послевкус.Въобще това са едни от най-маниашките бисквитки.

 ... и 7 годишната ми племенница е преценила,че съм от влюбените в шоколада. От нея получих тази малка книжка.


























Продукти:



  *   1 / 4 чаша  брашно
  *   1 / 4 чаена лъжичка бакпулвер
  *   1 / 8 чаена лъжичка сол
  *   2 големи яйца
  *   2 / 3 чаша захар
  *   1 / 2 супена лъжица сварено еспресо*
  *   1  ванилия -д-р Йоткер
  *   2 супени лъжици масло
  *   180 грама много горчив шоколад, нарязан-аз използвах 99% какао Lindt
  *   60 грама  шоколад, нарязан-черен 60% какао
  *    3 / 4 чаша  шоколад чипс-тъй като нямах,нарязах на ситно млечен шоколад


Приготвяне:


1.Загрейте фурната до 180 градуса. Застелете 2 тави с хартия за печене.

2. В малка купа пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта.

3. В купата разбийте леко с миксер яйцата ,добавете захарта, еспресото и ванилията и разбийте  на висока скорост за 10 минути, докато се получи плътна смес.

4. Докато разбивате яйцата , поставете маслото в огнеупорен съд на водна баня. Добавете шоколада и отвреме на време разбърквайте докато се стопи..

5. Внимателно добавете шоколадовата смес в яйчната  смес, докато частично се комбинират (трябва да има все още някои ивици). Добавете пресятото брашно към тестото и внимателно разбъркайте. Добавете  шоколадовия чипс. Ако тестото е много течно, оставете да почива  докато се сгъсти леко, около 5 минути.


* След като сте готови с тестото, можете да прецените дали да добавите още кафе.Ако е прекалено гъсто,няма да се "разлее" и да образува кръгли плоски бисквитки , а ще запази формата,каквато сте придали при сипването в тавата.На мен ми се наложи да добавя още 1 супена лъжица кафе.

6. С помоща  на чаена лъжичка поставете еднакви количества тесто върху подготвените тави  и печете, докато бисквитките станат лъскави и  напукани, около 8 до 9 минути. Извадете ги от тавата след около 5-6 минути.Не опитвайте да ги вадите горещи за да не ги разрушите.След като постоят около 5 минути са достатъчно стегнати.За всеки случай използвайте тънка метална лопатка за изваждането им.Окончателно охладете на решетка.Не увеличавайте времето на печене, за да не станат бисквитките много сухи след охлаждането си.








Идея:

Заместете 1 / 2 чаша от количеството шоколадов чипс с  нарязани препечени ядки или сушени вишни,боровинки или кандирани портокалови корички .


Източник  на тази прекрасна рецепта.

четвъртък, 18 август 2011 г.

Кейк с боровинки и къпини


Този кейк е  изключително вкусен, с невероятно влажна, перфектна текстура идеална за нежния вкус на боровинките и къпините;с леко хрупкава канелена коричка.Можете да закусите с него или да хапнете със сладолед.

Продукти: 


* 40 грама меко масло + 1 супена лъжица за намазване на формата
* 120 грама извара
* 100 грама захар 
* 1 голямо яйце 
* 100 грама брашно,пресято с
1 ¼ ч.л. бакпулвер 
* ½ чаена лъжичка сол 
* 1 ампула  ванилия на д-р Йоткер
* 1 1/2  чаши пресни или замразени боровинки Ако са замразени, не се размразяват. 
* 1 чаша пресни или замразени къпини.Ако са замразени, не се размразяват.
* 3 супени лъжици захар+1 ч.л. канела




Приготвяне: 



   1. Загрейте фурната до 170 градуса; 
Намажете с масло и покрийте с хартия кексова форма или както мен кръгла форма с подвижно дъно-моята с диаметър-22 см
   
2. Разбийте маслото и изварата заедно с електрически миксер на средна скорост до кремообразна смес. Добавете захарта, след това добавете яйцето и разбийте добре.
   
3. Към тази смес добавете ванилията и пресятото брашно с бакпулвера  и солта.Разбийте на ниска скорост. На няколко пъти добавете внимателно боровинките и къпините,като внимавате колкото е възможно да не се нарушава целостта на плодовете.
Изсипете във формата и загладете.Разбъркайте останалата захар и канела и поръсете отгоре.
   
4. Печете около 55-60 минути,или до суха клечка.* Охладете напълно върху решетка.



* Времето за печене зависи от големината и височината на формата,която сте избрали.Ако е по-голяма и по-плоска,печенето ще е по-кратко.

 

сряда, 17 август 2011 г.

Черно бели къпкейкчета



Продукти за къпкейкчетата:

* 200 мл.вода
* 85 грама масло
* 85 грама захар
* 1 супена лъжица златен сироп
* 3 супени  лъжици мляко
* 1 ампула ванилия
* 1 чаена лъжица сода
* 225 грама брашно
* 2 супени  лъжици тъмно какао


 Продукти за глазурите:

* 50 грама черен шоколад
* 4 супени  лъжици вода
* 50 грама масло
* 50 грама бял шоколад
* 350 грама пудра захар

За шоколадови къдрици:

* 100 грама млечен шоколад на стайна температура
* 100 грама бял шоколад на стайна температура

Приготвяне:

1.Загрейте фурната на 180 градуса.Подгответе тавичката за мъфини или поставете хартиени капсули.
2.Поставете водата, маслото, захарта, и златния сироп в тенджерка.Загрейте,като бъркате, докато се стопи захарта и леко заври.Намалете огъня и варете около 5 минути.Свалете и охладете.
3.Междувременно смесете прясното мляко с ванилията, добавете содата и разбъркайте.Пресейте брашното и какаото в купа и добавете изстиналата смес.Разбъркайте и добавете млечната смес.Разбийте докато стане  гладка смес.Разпределете сместа в капсулите, като запълвате до 2/3 от височината им.
4.Печете около 20 минути или до суха клечка.



За да направите глазурата, начупете черния шоколад в малка огнеупорна купа, добавете 2 супени лъжици вода и половината от маслото и поставете на водна баня.Разбърквайте докато се стопи шоколада.Отстранете от врящата вода и повторете с белия шоколад.Пресейте половината пудра захар в черния шоколад и другата половина в белия шоколад.Разбийте докато се получат гладки смеси.Покрийте половината кексчета с бялата глазура и другата половина с черната глазура.Поръсете белите кексчета с  шоколадови къдрици от млечния шоколад, а тъмните кексчета- с бели къдрици.Използвайте уреда за белене на картофи.



За разнообразие няколко къпкейкчета украсих със захаросани невени.*


вторник, 16 август 2011 г.

Платика с билков аромат


Продукти:

за 4 порции


* 4 риби, може да се използва пъстърва или бяла риба
* около 100 грама царевично брашно
* по 1 чаена лъжичка сушен чесън,босилек, тарос
* 5 скилидки чесън, нарязани на листенца
* 5-6 домата нарязани на кубчета
* 5-6 стръка магданоз
* няколко листа пресен босилек
* сол и смлян черен пипер
* около 1/2 чаена чаша олио за пържене
* див лук за украса

Почистената риба се намазва отвън и отвътре с черен пипер и сол.Фурната се загрява до 200 градуса.В удобна чиния се смесват царевичното брашно и сушените подправки и рибата се овалва в тях.Пържи се в сгрятото олио от двете страни по около 3-4 минути.След това се поставя в тавичка,която се покрива с фолио или капак и се пече във фурната около 10 минути.В тигана, в който е пържена рибата,като отсипваме по-голямата част от олиото задушаваме нарязания чесън.Добавяме доматите на кубчета. Разбъркваме около 5-6 минути.Поръсваме с нарязания магданоз и босилек.Сервираме рибата, украсена с дивия лук и със задушените домати.




Тартар от авокадо и краставици


Една свежа и бърза салата, която може да се приготви 2-3 часа предварително.

Продукти:

* 1 -2 краставици
* 1 авокадо
*  3 стръка зелен лук или 1/2 глава червен лук
*  сок от 1 голям и сочен лимон
*  200 грама пълномаслено кисело мляко
*  шепа черни маслини без костилки
*  няколко зелени маслини без костилки
* 1/2 връзка копър
* 1/2 връзка мента
* 2 щипки сол
* прясно смлян шарен пипер
* 4-5  супени лъжици студено пресован зехтин
* няколко пера див лук за украса

Приготвяне:


Лимоновият сок и зехтинът се разбиват добре.Краставицата се обелва и нарязва на малки кубчета.Авокадото се обелва и се нарязва на кубчета със същата големина.Поставят се в купа и се поливат с по-голямата част от  сместа от лимонов сок и зехтин.Добавят се и маслините,нарязани на кубчета .Оставя се в хладилника.Ароматните подправки и лука се нарязват на ситно и се смесват с млякото,разбърква се, добавя се  останалия зехтин с лимонов сок и се оставя в хладилника.Непосредствено преди сервиране смесете по-голямата част от млякото с краставицата и авокадото,разбъркайте.С помоща на пръстени оформете в чиния по един тартар и полейте отстрани с подправеното кисело мляко.Поръсете с прясно смлян шарен  пипер.Украсете с перцата див лук и поднесете.



Боровинкови тарталети с дъх на лавандула


Eдна от причините да обичам лятото са плодовете,но това вече съм го казвала.Плодовете,които очаквам с голямо нетърпение са боровинките.Обожавам боровинки, и най-много планинските боровинки.Обичам  да ги събирам,но това не винаги ми се получава.С този пост искам да благодаря на сестра ми, която ми изпрати боровинки, които заедно с племенницата ми са събирали от планината.Не мога да ви опиша колко много им се  зарадвах.И как от радост се чудех какво по-напред да правя с тях.В няколко поредни поста ще ви покажа какво успях да приготвя.Тези тарталети станаха изключително свежи и ароматни-с богат лимонов крем, с пресни боровинки и сметана с дъх на ванилия и лавандула.Една хапка и си там...през  лавандулово поле.....на поляна с храстчета боровинки.(спокойно мога да перефразирам този израз от познатата реклама)
 
Наслаждавайте се на лятото, приятели!



Продукти за тарталетите:


* 3 чаени чаши брашно
* 1 чаена лъжичка сол
* 2 супени лъжици захар
* 250 грама студено масло, нарязано на малки кубчета, колкото грахчета+допълнително за намазване на металните формички
* 5-6 супени лъжици ледена вода
За тарталетите използвах тази рецепта


За лимоновия крем използвах :

* 6 яйчни жълтъка
* 1/2 чаша захар
* настъргана кора от 1 лимон
* 1/2 чаена чаша лимонов сок/2-3 лимона,зависи колко са големи и сочни/
* 6 супени лъжици масло
* 2 супени лъжици заквасена сметана







Всички продукти се смесват,без маслото и сметаната,в тенджерка и с постоянно бъркане се загряват.Бърка се с дървена лъжица или силиконова шпатула.Вари се на умерен огън,около 10-15 мин.докато започне да се "облича" лъжицата
.Когато е готово се отстранява и се добавят сметаната и маслото лъжица по лъжица,с непрекъснато разбъркване до поемането на всяка.Ако желаете може да се прецеди.Аз предпочитам да усещам лимоновите кори.Покрива се със свежо фолио и се оставя в хладилника.Може да се съхранява до 3-4 дни.Със същия крем може да видите Мини Павлова  и  Тройно лимонови мъфини 




   Продукти за сметановото гарниране:


        
* 1 чаша  млечна сметана-30%
        
* 1 чаена лъжичка. ванилия
        
* 1
чаена лъжичка Гранд Марние или Бейлис
        
* 2 супени лъжици захар
        
* 3
супени лъжици заквасена сметана


Важно:
Всички продукти за сметановата гарнитура трябва да са добре изстудени и по възможност купата,в която ще се разбиват също да е изстудена.
 
Комбинирайте сметаната, ванилията, и ликьора в изстудената купа и разбийте с миксер на средна скорост в продължение на около минута. Добавете захарта и заквасената сметана и разбийте до меки върхове, около 3-4  минути.Внимавайте да не разбивате повече от необходимото!!!В противен случай ще се пресече.   
Декориране:

        
*  пресни боровинки
        
* 1 чаена лъжичка сушена лавандула
        *  1-2 чаени лъжички прясно настъргана кора от лимон







Последователност:

Първо приготвяме тестото за тарталетите, докато стои в хладилника, приготвяме лимоновия крем.Поставяме да се охлади .Печем тарталетите.Охлаждаме.Пълним с крема, поставяме отгоре боровинки, лъжица ароматна сметана.


Поръсваме с лавандула и лимон и се наслаждаваме.  

.