понеделник, 31 октомври 2011 г.

Halloween -1 Супа "Черната вдовица" и пикантен черен ориз с червен боб и тиква



....Не е типичен празник за българите, но всеки повод да се сготви нещо по-различно е добре дошъл.Децата, като малки, бяха много запалени-дълбаеха тикви, които светеха на тъмните прозорци,приготвяхме "ужасяващи сладки" имаше карнавали..А това е весело! През кой друг ден  ще си направите мъфини като течащи мозъци, черепи, призраци, ще сложите паяци отгоре,ще направите бисквитки -мъртвешките пръсти на Франкенщайн или ще направите торта ковчег? Това е деня!
Ето го моето меню за този ден.Децата не бяха удома и нямаше кой да дълбае тикви, но пък тиквата беше основна част в менюто ни.



 На този ден приготвям една супа, която се казва "Черната вдовица"

В тази супа няма тиква, но е много хелуинска :-)
Ето продуктите:

* 500 г. гъби печурки -нарязани на парчета
* 1 стар лук-жълт- нарязан на малки кубчета
* 300 мл. вода
* 50 мл.пълномаслено прясно мляко
* сол на вкус
* черен пипер на вкус
* 3-4 с.л масло
* 50 мл.млечна сметана-разбита с вилица



Приготвяне:

Задушавате  лука в маслото, добавяте нарязаните гъби и продължавате да задушавате, докато се редуцира течността от гъбите.Наливате водата и оставяте да къкри 15 минути.Добавяте солта.Пасирате до гладка смес и добавяте прясното мляко.Подправяте с черен пипер и разсипвате в чиниите.Наливате сметаната в малка торбичка, отрязвате малко ъгълче и шприцовате в спираловиден кръг. С клечка за зъби издърпвате от центъра към периферията линии-по този начин оформяте паяжината на паяка-Черната вдовица.

Идеята може да се използва и за крем супа от червен боб.Някой ден ще публикувам и нея. Необичайна е само украсата.



Основното ястие за вегетарианци-тоест за моя милост.Подходяща е и за вегани.



Пикантен черен ориз с  червен боб и тиква 

Основното, което ме водеше беше необичайния черен цвят и контрастиращата тиква

Продукти:

* 3 с.л олио          
* 1 малка глава жълт лук
* 1 ч.л.чили или червен пипер, ако не обичате люто
* 1 ч.ч. черен ориз          
* 1/2 ч.ч червен боб от консерва
* 2 1/2 ч.ч. вода
* 1 кубче гъбен бульон
* 1 ч.ч. тиква-сварена на пара и нарязана на кубчета(може и в МВ)
* черен пипер на вкус
* 1 с.л. черен сусам


 Приготвяне:

Задушавате лука в олиото и сипвате ориза.Разбърквате около 3-4 минути и добавяте и чилито. Наливате водата.Покривате и оставяте да къкри около 20-30 минутиДобавяте кубчето бульон към края на варенето.Когато се уверите,че ориза е сварен дабавяте боба.Разбърквате с черния пипер  и разсипвате в чиниите.Тогава добавяте тиквата и поръсвате с черния сусам.


Много ароматно,засищащо и здравословно ястие.



За съпруга ми приготвих нещо с месо, но също толкова интересно и отново с тиква вижте тук.

Halloween -2 Печена тиква с пушена наденица и Ароматно тиквено руло с пълнеж от крема сирене и крем от тиква




Печена тиква с пушена наденица


Продукти:


* 3 ч.ч тиква- сурова, нарязана на кубчета
* 3 бр.сурови пушени наденички
* 1 ч.л черен пипер
* щипка канела
* 1/3 чаена чаша вода
* стрък градински чай за декорация



Приготвяне:


Загрявате фурната на 200 С.Слагате в тава тиквата, която сте поръсили с канелата-(тя е само намек,нюанс,който не трябва да преобладава), наденичките, нарязани на парченца.Поръсвате с черния пипер.Наливате отстрани водата, покривате с фолио и печете около 20 минути.Отваряте, пробвате тиквата дали е омекнала и засушавате няколко минути.
Сервирате с градинския чай.



Дотук всички се приготвяше бързо.Десерта отнема малко повече време.И най-добре е да се започне с него.




Ароматно тиквено руло с пълнеж от крема сирене и крем от тиква

Продукти:

    * 3 / 4 ч.ч. брашно
    
* 1 1 / 2 ч.л. канела

    *1 ч.л. бакпулвер на д-р Йоткер
    * 1/2  ч.л.смлян карамфил
    
* 1 / 2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
    
* 1  ч. л. настърган пресен джинджифил
    
* 1 / 4 ч. л. сол
    
* 3 големи яйца
    
* 3 / 4 чаша захар
    
* 2 / 3 чаша тиквено пюре
    
* 2 с. л. настъргана портокалова кора
    
* 1 ч. л. ванилия д-р Йоткер
    
* 3 / 4 чаша ситно нарязани орехи




за пълнежа:
Пълнежа в моето руло е от два компонента:

Първият е от сирена  -

    
* 2 / 3 чаша пудра захар
    
* 1 чаена лъжичка желатин
    
* 200 гр.крема сирене
    
* 200 гр. маскарпоне
    
* 1 с. л. ситно накълцани захаросани портокалови кори 

    * 2 с.л. ситно накълцан захаросан джинджифил, ако имате.


Вторият е от тиква-


* 2  ч.ч. пюре от печена или варена на пара тиква.Пюрето трябва да е сухо.
* 1/2 ч.ч краве масло-меко
* 1 ч.л. канела
* 1/2  ч.ч. пудра захар






За глазурата-използвах готова с аромат на коледни сладки.Ако желаете може само да поръсите с пудра захар,смесена с малко канела или да намажете с крема сирене , разбито с малко пудра захар.Може да го залеете и с глазура от пудра захар с канела, портокалов сок и масло.Вариантите са много.Украсата е според фантазията и желанията ви.Аз оцветих марципан и направих няколко тикви.


 
Приготвяне:


Загрейте фурната до 170 С.  

Застелете тавата с хартия за печене.Смесете брашното, канелата, бакпулвера, индийското орехче, карамфила и солта в купа. В друга купа, разбийте яйцата с  миксер на високи обороти като постепенно добавяте   захарта, докато се получи пухкав крем. Има и друг по-сигурен метод -разделяте яйцата и разбивате белтъцитет на сняг и след това добавяте захарта, а после един по един добавяте жълтъците.Намалявате скоростта и добавяте  тиквата, настърганана портокалова  кора, джинджифила и ванилията, докато се смесят. Внимателно, добавяте брашнената смес като разбърквате на ръка Изсипете сместа в подготвената тава. Загладете с шпатула. Поръсете с орехи отгоре-по желание. Печете 10 до 12 минути или докато клечка за зъби поставена в центъра излиза чиста. Леко наръсете с пудра захар чиста памучна кърпа. Извадете блата от фурната. Обърнете върху кърпата. Внимателно отлепете хартията, с която е печен . Плътно  и стегнато навийте на руло с кърпата и оставете да изстине,като мястото където свършва рулото е от долната страна.


Пригответе   крема от тиква:

Сложете в тенджера с незалепващо дъно пюрето от тиква и загрейте, като непрекъснато бъркате-целта е пюрето максимално да се засуши.Добавете маслото и бъркайте докато се  разтопи.Прибавете захарта и подправките.Разбъркайте докато се стопи захарта, отстранете от огъня и оставете да се охлади.

Приготвяне на крема от сирена:


  Накиснете желатина в 1 супена лъжица студена вода в топлоустойчива  купа.Когато желатина набъбни поставете купата в тенджера с гореща вода, за да се стопи желатина. В друга купа, разбийте сирената и захарта.Добавете радтворения желатин и захаросаните кори. Охладете докато започне да стяга.Само до момента, в който ви се струва,че е подходящ за пълнене на рулото и няма да се разтече.




Внимателно развийте блата, отстранете кърпата. Поставете двата крема в два отделни поша с широки кръгли накрайници или просто в пликчета и отрежете еднакви отвори.Шприцовайте ивица първо от единия крем, плътно повторете с ивица от другия крем. Леко  навийте рулото. Поставетете го да легне на мястото където свършва.Покрийте го със свежо фолио и оставете в хладилника.
 Подгответе глазурата и украсата, каквато сте избрали.

Извадете от хладилника-трябва да е престояло поне 2-3 часа.Залейте с глазурата и поставете захарните фигурки.









Базирах се на тази рецепта

петък, 28 октомври 2011 г.

Торта Трюфел



Не знам за вас, но аз обожавам бонбониери, в които има по един вид от бонбон и има поне дузина- то е четене оттзад на кутийката информацията за вкуса на всеки вид.То е развихряне на въображението и сладостно преглъщане на топящото се удоволствие...такива бонбониери обичам да похапвам сама, ако има по две бонбонки от вид, мога да споделя с някой.Хубаво е да сподели човек с някой близък, задължително ценител, кутия с невероятно вкусни бонбони.Заради това изживяване реших да направя няколко вида бонбони.Да не ви казвам какво окусване беше докато се правеха бонбоните...Успях да спася достатъчно за снимките.
 Тортата е за рожденния ден на съпруга ми и тъй като празнувахме в тесен семеен кръг, тортата  със своя диаметър от 17 см., височина от 10 см. и 16 см.-ов "плик" беше напълно достатъчна. Много шоколадова, с много вкусове и  аромати в ръчно изработените бонбони, беше истинска наслада.


За направата на тази торта бях вдъхновена от този  пост в блога Orange Thyme 
Насладих се на едно страхотно изживяване на изложение с мнооого шоколад, отличена торта от журито и много впечатления....Една от ключовите съставки, използвани от авторката е аромата на бергамот. Аз обожавам чай ърл грей, а той се дължи на бергамотовите листенца и много ми допаднаха ароматите в нейната рецепта.Но за съжаление нямаше откъде да се сдобия с тях.За това адаптирах рецептата според моя вкус и настроение.




За тортата:

Продукти за блат:

* 2 / 3 чаша захар
* 5 с. л. безглутеново брашно-аз използвах оризово
* 3 с. л. какао за готвене-черно без захари добавки
* 1 / 2 ч.л. канела
* 1 ч.л. смлени подправки-коледен микс(този, който аз си правя е от канела,карамфил,кардамон -4:2:1)
* 1 ч.л.ампула ванилия на д-р Йоткер
* щипка индийско орехче

* 1/2 бобче тонка-настъргано
* 5 средни яйца, разделени
*1 / 2 ч.л. бакпулвер

За ганаж:

* 400 мл. млечна сметана-30 или 40%
* 300 гр черен  60% шоколад

* 1 ампула ром на д -р Йоткер
* 1 с.л. портокалова есенция


За маслен крем за измазване на тортата:

* 125 г масло
* 200 г пудра захар
* 75 гр.черен шоколад (разтопен)

За трюфелите:

* 250 мл млечна сметана
* 100 гр. 77% черен шоколад

* 100 гр. млечен шоколад
* 1/3 ч.л.канела
* около 30 гр. настърган млечен шоколад Линдор на Линд 

* 1-2 с.л. захаросани портокалови корички
* 1 с.л. захаросан джинджифил
* 2 с.л. горчиво чисто какао
* захаросани коктейлни череши
* 75  гр. бял шоколад
* 100 гр. горчив шоколад за шоколадовите капсулки


За "плика" от шоколад:

* 200 гр. 60%  тъмен шоколад

Приготвяне :

1.Започнете с ганажа за да има време да престои и охлади достатъчно:
Загрейте сметаната и залейте с нея начупения на дребни парчета  шоколад. Покрийте и оставете за 10 минути.Разбъркайте докато се получи еднородна смес без бучици.Ако все оше има парченца,сложете съда над съд с  гореща вода за известно време, докато се разтвори всичко.
 
Поставете в хладилника за около 2 часа.

2.Печене на  блата:


Разделете яйцата и прибавете захарта към жълтъците. Разбийте белтъците на твърд сняг. Разбийте жълтъците със захарта до пухкав бледожълт цвят. Добавете подправките и ванилия внимателно и разбъркайте добре. Смесете бакпулвера с брашното и пресейте.
Внимателно започнете да  прибавяте към жълтъчната смес като редувате по една 1 супена лъжица от разбитите белтъци и 1 супена лъжица от  брашняната смес.Разбъркайте добре, до гладка смес.Не бъркайте повече от необходимото.

 
Печете в правоъгълната тава, покрита с хартия за печене при 180 ° С в продължение на 8 минути. Пробвайте с клечка за зъби, ако блата е изпечен  извадете от фурната.
 
Разтелете голяма кухненска кърпа, покрийте с кухненска хартия и обърнете изпечения блат.Освободете от хартията, с която е печен блата и завийте на руло.Оставете в продължение на 15 минути-20 минути. Развийте и изчакайте, докато се охлади напълно.
 

През това време извадете ганажа от хладилника и разбийте на пухкав крем.
 

Нарежете блата на три ленти-еднакви на ширина-това е височината на тортата(по около 10 см широки и 40 дълги). Разстелете ганажа върху трите ленти.Навийте едната лента на стегнато руло и поставете в центъра на тортена чиния. Внимателно около това руло навийте следващата лента.Направете същото и с третата  лента.
Увийте със свежо фолио, ако е необходимо, стегнете и с регулиращ се тортен ринг и оставете в хладилника за 24 часа.


Подгответе бонбоните:


Аз направих няколко вида:

1.Кошнички от черен шоколад с ганаж от бял шоколад, в центъра с коктейлна черешка.

Разтапя се черния шоколад и с помоща на плоска четка се нанася по вътрешността на капсулки за миникъпкейкчета или бонбони.Поставят се в хладилника или за по-бързо във фризера.
1А.През това време стопявате белия шоколад, като го нарязвате на ситно и го поливате със заврялата 50 мл.сметана.Разбърквате до гладка смес и оставяте в хладилника да се охлади.Поставяте в кошничките по една черешка и поливате с охладения бял ганаж.Отново оставяте в хладилника. 
1 Б. Част от кошничките напълних с фъстъчено масло и поръсих с млечен шоколад.






За 2. и 3.-Аз разтопих със 150 мл от сметаната 100 гр. от шоколада и сместта разделих на половина.От едната половина направих бонбони N 2, a от другата половина направих бонбони N 3.
2.Бонбони от черен шоколад с портокалови корички ,полети с горчив шоколад, отгоре с кандиран джинджифил.

Загрейте сметаната, залейте с нея нарязания черен шоколад и оставете  10 минути.Разбъркайте и добавете портокаловите корички и оставете в хладилника да се втвърди за да можете да моделирате бонбони.Готовите бонбони оставете във фризера за малко и после полейте с разтопен шоколад.Отгоре поставете няколко парченца кандиран джинджифил.

3.Трюфели от черен шоколад с ром, оваляни в горчиво какао.

Загрейте сметаната, залейте с нея нарязания черен шоколад и оставете  10 минути.Разбъркайте и добавете ромовата есенция, оставете в хладилника да се втвърди за да можете да моделирате бонбони. Оваляйте в горчивото какао.Оставете в хладилника.

4.Трюфели от млечен шоколад с аромат на канела,оваляни в стърготини от млечен шоколад Линдор .

Загрейте 50 мл.от сметаната, залейте с нея нарязания млечен шоколад и оставете  10 митути.Разбъркайте и добавете 1/3 ч.л. канела и оставете в хладилника да се втвърди за да можете да моделирате бонбони. Готовите бонбони оваляйте в настъргания млечен шоколад.Оставете в хладилника.

Направете  масления крем за измазване на тортата:
Разбийте маслото и захарта с миксер, до гладка смес.Добавете  разтопения и леко охладен шоколад и  разбъркайте, докато се получи еднородна смес.

Извадете тортата от хладилника. Разопаковайте и покрийте с масления крем. Поставете отново в хладилника за поне 12 часа.Аз държах 6 часа.

За да завършите тортата:

Разтопете на водна баня черния шоколад за плика. Отрежете хартиена лента с дължина, колкото е диаметъра на тортата и височина, колкото желаете-поне 2-3 пръста повече от височината на тортата. Изсипете шоколада върху лентата и разстелете с широка шпатула на равномерен слой, изчакайте докато започне да се втвърдява, но все още е гъвкав.
Увийте около тортата и с ръце стиснете там където искате да е гърлото на вашия плик.Поставете  в хладилника за 10-20 минути, докато всичко е напълно втвърдено. Извадете от хладилника и внимателно освободете от хартията. Наредете трюфели вътре и около тортата.Извадете от хладилника-1-2 часа преди сервиране. За нарязване  използвайте горещ нож.


сряда, 19 октомври 2011 г.

Бисквити гъбки


Едни любими от детството ми бисквитки-топящи се в устата, лесни за правене, забавни  и за децата. Приличат досущ на истински гъбки.





 Продукти:

* 100 гр. краве масло на стайна температура
* 1 чаена чаша захар
* 2 яйца
на стайна температура
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер
* 3 чаени чаши царевично нишесте

* 1 чаена чаша брашно
* 2 ч.л. бакпулвер
* 4 супени лъжици какао

* бутилка с тясно гърло или капачка с малък диаметър-около 1 см
 

Приготвяне:

1.Загрейте фурната до 170 С с обдухване или 190 С без.

 
2. Разбийте на крем  захарта с маслото,добавете 1 по едно яйцата, като продължавате да разбивате.Добавете царевичното нишесте като разбърквате с вилица и после с ръце. Постепенно добавете пресятите заедно брашно и бакпулвер. Омесете тесто. Оставете да престои в продължение на 10  минути. 


3.Направете с ръце топчета с големина на средно голям орех .Ето тук могат да се включат децата. Поставете в тавата за печене лист хартия и наредете  топчиците върху нея.Оставете около 1,5-2 см разстояние между тях.

4.Поставете  какаото в малка купа. В чашка налейте малко вода . Потапяйте измитата предварително капачка или гърлото на бутилката във водата и после в какаото. Натиснете ръба на бутилката или капачката във всяка тестената топка, за да оформите пънчетата на гъбките. На 2-3 гъбки измивайте бутилката и продължете пак да потапяте във водата и после в какаото, докато оформите всички гъбки.Това също е забавно за децата.

5.Печете 15-20 минути. Подредете ги върху решетка охладете.


Насладете се на тези крехки и весели бисквитки . А може би ще пожелаете да отидете във влажната гора и да потърсите истинки гъби-може и да не откриете.Аз ви пожелавам да откриете, но  във всички случаи ще си прекарате добре, вземете да се подкрепите с тези гъбки-бисквитки.


неделя, 16 октомври 2011 г.

Печен лук с камамбер



Винаги  ме е привличал по сергиите белият и червеният лук.Погледнете-Красота!



 Предлагам едно много вкусно и ефекнтно ястие с лесна  рецепта.Подходяща за лека вечеря с чаша ароматно червено вино.Времето за приготвяне е около 5 минути, за печене около 1 час.През това време може да приготвите нещо друго-например десерт или просто да си починете.


Продукти:
за 3 порции, като всяка порция има по 1 бял и по1 червен лук*

* 3 бели лука-почистени от сухите люспи
* 3 червени лука-почистени от сухите люспи
* 2 с.л. зехтин или олио от гроздови семки
* 1 пълна с.л. краве масло
* 100-150 мл ябълков сок
* 150 гр.камамбер или меко козе сирене
* черен пипер-на вкус
* клончета свежа мащерка за декорация

1.Загрейте фурната до 190 С.На всеки лук се правят  разрези на 4 или 6-все едно ще режете на резени, но без да  разрязвате до края.
2.Поставяте в подходяща тавичка и поръсвате с олиото и черния пипер.Разпределете маслото в средата на всеки лук, като натиснете за да е в центъра .Полейте с ябълковия сок и поставете да се пече за около час под фолио.Лукът се пече докато омекне, но не и да се разпадне в тавичката..Трябва да стане нежно мек, но да запази формата си.
3.Извадете от фурната и разпределете нарязани парченца камамбер равномерно във всички лучета..Ако е необходимо долейте още сок.Върнете във фурната и запечете докато сиренето леко се разтопи -около 5 минути.

Поднесете с малко сос от печенето, клонче мащерка и препечени филийки с масло.

* Може да използвате само един цвят лук, но така е по-красиво.


Насладете се на вкусното ястие и на приготвянето му.

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Листопад- тройно шоколадова мус торта и нещо за мен.....





Интересно и забавно ми се видя предложението да научим повече за хората, с които споделяме интереса си към кулинарното изкуство.Четейки историите на другите момичета-.Леви , Еликсир ,Сабина,Цвети, Суха мащерка, Марианка, Маги ,Мони, Павлина Петкова, Мария  ,Траяна ,, Горски мъх, , Катерина, Жани откривах много  общи неща.
Габи отправи към мен това предизвикателство и едва сега отговарям .Тъй като предизвикателството е свързано с това, да напиша нещо за себе си с всяка буква от името на блога си, ще ви кажа накратко как се спрях на това име.
Мислих за различни варианти-например любимите ми вкусове, или аромати, или нещо свързано с настроението,което носи хубавата храна.Но  каквото и да измислях и да ми звучеше добре, се окакзваше много стесняващо спектъра на храните и в този смисъл заблуждаващо или трудно запомнящо се.Щях да публикувам не само сладкиши-така, че любимите ми шоколад, ванилия, портокал ,лимон , ягоди,къпини, лавандула, рози ,смокини, анасон, канела, розмарин, босилек и т.н....нямаше да са точни,всички са ми много любими аромати...Може би мога да избера топ 10 по сезони...Еее, би казал някой- какво толкова с тези аромати.За    мен всеки аромат отваря една различна вселена от представи и е в състояние да те пренесе в свят на мечти, да те успокои, да те енергизира или да те накара да се чувстваш празнично...
Всичко, което приготвям много се харесва и непрекъснато чувам-ммм вкусничко! И така, с децата ми  се спряхме на  "Вкусно с Бети".


Винаги имам желание да приготвя нещо вкусно и винаги влагам душата си в него.Въобще готвенето за мен е език на любовта.А любовта, в глобален мащаб е бъдещето на света.Ако сърцето на всеки  човек е преизпълнено с любов, енергията, която е във вселената ще бъде само позитивна и ще ни се случват само добри неща. Вярвам в това.


Къща с градинка-това е мечтата ми. С френски прозорци, които ще гледат към пълната с цветя градина.Мечтая да имам куче,и сега мога да имам, но не искам да го затварям в апартамента и да  го извеждам по график . Освен  кулинарстването, цветята, са другата ми страст-с огромна наслада прекарвам в градинска работа часове .Терасата ми в момента е цялата в зеленина и това е мястото,където излизам,когато стана от сън и когато се върна от работа. Невероятно зареждащо ми действа.

Успявам да върша по няколко неща наведнъж, но кой ли не го прави.

Сънувам цветни сънища-градини, планината, морето, сънувам торти.Имам две слънца вкъщи-Виктор-моят син и Невяна-дъщеря ми.

Не обичам студа, буквално съм като парализирана, когато ми е студено.


Обичам освен до готвя, да шофирам, и да пътувам!Пътуването и самата мисъл за пътуване ми действат зареждащо!А ако целта е планината-това е истински празник за мен.В планината всичко е различно-звуците, въздуха, ароматите, цветовете,водата....Пътуването те води до непознати места и открива нови светове, а ти откриваш себе си.Обичам да чета книги-много често,това е пътуването, което мога да направя...


Смях, обичам да се смея, обичам да чувам хората да се смеят!


Билките са нещо, без което не мога.Познавам ги от малка и не мога да си представя деня без поне една чаша билков чай.

Емоциите, които ме изпълват са, нещотото, което ми дава енергия.Емоцията,която ти дава музиката или една усмивка е невероятен заряд.Емоциите са моят свят,въпреки,че изглеждам изключително спокойна.


Тишината е нещо, което ми дава спокойствие и уют.Тишината ни дава възможност да вникнем в нещата и понякога е по-красноречива от много думи.


Интересите ми са най-различни, и във всичко се стремя да намеря доброто и красивото. Исках да разкажа още много неща, но свършиха буквите ...:-))

И  накрая,ако сте имали търпението да стигнете до тук-благодаря на всички за подкрепата и добрите думи, за времето, което отделяте за да влезете в блога мш и да ме зарадвате с милите си думи.

Прегръдки за всеки от вас!


Черпя ви виртуално с парче от тази специална торта и тъй като предизвикателството трябва да бъде отправено към някого, а не съм сигурна кой към кого го е отправил, нека всички, които прочетат това се чувстват предизвикани и разкажат нещо за себе си.







Разбрахте вече,че готвенето за мен е страст и когато правя за някого нещо,влагам сърцето  си в него.Такава торта, човек не прави всеки ден -и не само заради продуктите, времето-също е важно ,тъй като не се занимаваш само с тортата, междувременно готвиш закуски и обяди....и... когато я направиш и поднесеш се чувстваш много щастлив, че си доставил радост на някого.Тази торта бе направена по повод краткото връщане на сина ми. Той вече е студент-винаги съм го искала и съм го очаквала, и много се радвам, но никога не съм се замисляла в детайли за раздялата. Той страшно много ми липсва-и може би, защото осъзнавам,че е поел своя път.Това иска всеки родител за детето си, нали? Но това,че като се върна у дома няма да видя обувките му в коридора.....и хиляди други дребни нещица...Връщането - ще е на гости.Това се е случило и с нас, но сме тръгнали по своя път, без да се замисляме как са се чувствали родителите ни...Това е пътя на живота.



Ако направите тази торта за любим човек, ще го накарате да се чувства специален и много обичан!





Тази
торта не може да се квалифицира като "лесна рецепта", но  определено си струва времето и усилията! Използвах рецептата на Марта Стюарт 
като адаптирах количествата за торта . Въпреки,че има много шоколад, тортата е много лека и вкусна, защото мусовете  от млечен и черен шоколад се изключително въздушни и ароматни.Допълнително добавих към черния шоколад ромова есенция, а към млечния -портокалов аромат.


Гарантирам ви, че не бихте могли да спрете само с едно парче.Украсата, която измислих е вдъхновена от красивите листа , които падат от дърветата. Есента е красива, понякога ни  натъжава,но ни кара да търсим уют и топлина...




 

   
Продукти за блата: 

* 1 чаша  брашно
* 1 / 3 чаша тъмно какао на прах на д-р Йоткер
¾ чаена лъжичка. сода
 
* 1 ½ чаена лъжичка. бакпулвер на д-р Йоткер
½ чаена лъжичка. сол
1 с.л нес кафе
1 чаша захар
1 яйце + 1 жълтък
¾ чаша пълномаслено мляко

¼ чаша олио
* 1 ампула
ванилия на д-р Йоткер






 


За мус от черен шоколад:

    
* 2 1/2 чаши сметана
    
* 6 яйчни жълтъка
    
* 6 с.л..захар на пясък
    
* 3
с.л. глюкоза
    
* 2 с.л. вода
    
* 1 с.л.нес кафе
    
* 350 гр.. тъмен шоколад (горчив) , разтопен
 
   * 1щипка сол
    
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер

    * 1 ампула ром на д-р Йоткер


За мус от млечен шоколад:

    
* 2 1/2 чаши сметана
    
* 7 яйчни жълтъка
    
* 6 с.л..захар на пясък
    
* 2
с.л. глюкоза
    
* 1 с.л. вода
    
* 1 ч.л. портокалова есенция  или кората на един много добре измит портокал
    
* 350 гр.. млечен шоколад , разтопен
 
   * 1 щипка сол
    
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер



Приготвяне:

   
1. Загрейте фурната до 170 С. Застелете дъното на  форма с  хартия за печене.Намажете с масло стените на формата и  също покрийте с хартия.
   
2. В голяма купа, разбъркайте първите 7 сухи съставки .
   
3. Разбийте яйцата, млякото, олиото и ванилията . След това бавно добавете мократа смес в сухата смес, разбъркайте до еднородна гладка смес. Можете да използвате и електрически миксер, но не е задължително.
   
4. Изсипете сместа в подготвената форма и печете  около 30 минути, или до суха клечка.
   
5. Оставете тортата да изстине във формата. След това, ако е нужно, отрежете върха с назъбен нож за плоска повърхност.
   
6. Сложете тортата във форма с подвижни стени или сложете регулиращ се ринг.Поставете 2 ленти от  хартия около тортата, за да се оформи висока  яка-необходима за високите слоеве мус.Закрепете с помоща на кламер.

 
   
7. За черен мус: 

Изсипете сметаната  в купата на електрически миксер.Разбийте до твърди върхове. Покрийте със свежо фолио и поставете в хладилник за поне един час.

 














                             Разбитата сметана


  8. В суха купа,  поставете  жълтъците и разбийте на пяна.
   
9. Междувременно, сложете захарта, глюкозата, водата, кафето и солта в малка тенджерка и нека заври за минута,след това отстранете.
  
10. Разбивайки, внимателно изсипете горещатата смес в яйчните жълтъци. Увеличете скоростта и разбивайте още 3-5 минути, докато се получи гъст пухкав крем.Ако искате поставете сместта в метална купа и разбийте на водна баня..Така, ще сте сигрни за яйцата и тяхната топлинна обработнка. Когато постигнете необходимата гъстота, извадете от водната баня и продължете със следващите стъпки.





  
11. След това бавно изсипете разтопения  тъмен шоколад в сместа. Разбивайте              непрекъснато.Добавете и  есенциите.Леко охладете.Разбърквайте от време на време.


 
  
12. С помощта на шпатула, леко добавете половината от охладената разбита сметана в шоколадовата смес.Добавете и останалата сметана.
  
13. Внимателно с  лъжица разпределете шоколадовия мус върху блага. Разстелете равномерно и поставете в хладилника.
  
14. Повторете стъпки 7-13 с останалите съставки за муса от млечен шоколад. Обърнете внимание, че мус от млечен шоколад 1 допълнително яйчен жълтък и по-малко глюкоза и вода. Млечният шоколад съдържа повече влага и опитах да стабилизирам  муса с повече жълтък и по-малко вода.Препоръчвам обаче за този мус да добавите малко накиснат и стопен желатин.  Сложете  го, когато добавяте шоколада към жълтъчната смес.
  
15. Разстелете равномерно муса от млечния шоколад върху тъмния мус. Поставете в хладилника за минимум 4 часа, или през нощта.
  
16. Преди да поднесете или решите да украсявате внимателно като използвате нож,извадете яките от хартия.



За украсата :
1.За листата : използвах черен и млечен шоколад-разтопен и с помоща на четка се нанася върху истински листа.Оставят се да се охладят в хладилник и внимателно се отделя шоколадовия лист от зеления.Предвидете повече от необходимото, защото е възможно някои от шоколадовите листчета да се счупят.
2.За шоколадовите спирали или фитили,които са отстрани по борда на тортата, се разтопява шоколад, разстила се върху равна стъклена повърхност,заравнява се с шпатула и се оставя на стайна температура да се стегне.Толкова,че да е удобно да остъргвате с нож под 45 градуса такива фитилчета.Просто пробвате и когато е подходяща температурата го  правите.Събирате ги в кутия и съхранявате на хладно за друг път.Или ги приготвяте значително по-рано, няколко дена.
3.За гъбките-моделирани са от марципан.



Ние я хапнахме на другия ден.Блата не се нуждае от сиропиране-достатъчно е сочен.Ако "нямате "това време по една или друга причина,тортата трябва да престои поне няколко часа в хладилника.



*  Въпреки,че направих абсолютно по един и същ начин двата муса, и за млечния увеличих количеството на жълтъците, препоръчвам, а и аз самата бих сложила малко желатин за стабилизиране.Както се вижда по-долу -стабилен е, но не както този с тъмен шоколад.















 Насладете се в добра компания на тази невероятно ароматна торта с прекрасен вкус.

неделя, 9 октомври 2011 г.

Плетено билково хлебче

Продукти:

*  1 пакетче суха мая
*  500 гр.брашно
*  1 с.л. захар
*  1 ч.л. сол
*  1 яйце
*  2-3 с.л. зехтин
*  около 200 мл. топличко прясно мляко
*  1 с.л. червен пипер
*  2 с.л микс от стрити сушени листенца босилек,риган и джоджен
*  яйце за намазване или прясно мляко

*  за поръсване-сусам, мак, слънчогледови или тиквени семки


Приготвяне:
Брашното се  пресява, и се обърква със сухата мая, солта и  захарта.Прави се кладенче и в него се слага яйцето, млякото и зехтина-разбиват се с вилица, като малко по-малко се взема от брашното.Когато стане трудно за бъркане се меси с ръце-докато се оформи мека топка,която не лепне.Ако е нужно по време на месенето се добавя мляко или брашно.Купата, в която е тестото  се покрива със свежо фолио и се оставя за около 30-40 минути на топло докато удвои обема си.След това се разделя тестото на три равни части. Към едната част добавяте червения пипер и омесвате, докато се поеме пипера.Оформяте фитил.Към втората част добавяте зелените подправки и отново омесвате докато се поемат от тестото-отново оформяте фитил. Третатата част само премесвате и оформате на фитил.Сплитате на плитка и поставяте във формата където ще печете.Покривате отново със свежо фолио и оставяте да втаса- около 20-30 минути.Намазвате с разбито яйце и поръсвате със сусам, мак и тиквени семки.
Печете в загрята фурна около 30-40 минути.
Поднесете с масло, сирене и орехи или по ваш вкус.