вторник, 31 януари 2012 г.

Кексчета с орехи и локум - без яйца



От колежките на съпруга ми...
Продуктите ги има във всяка кухня, а самите кексчета са подходящи за всеки ден, за закуска, за прихапване, и за училище на децата...Следващия път ще експериментирам и ще ги направя с гореща вода и така ще станат веган вариант.
Рецептата беше за тавичка, намазана с маргарин и поръсена със захар, а сладкиша поръсен със сусам, аз го видоизмених по този начин:



Продукти:

* 1 чаена чаша кисело мляко
* 1 чаена чаша захар
* 2 чаени чаши брашно
* 1 чаена лъжица бакпулвер (в рецептата сода за хляб)
* 1/2 чаена чаша олио
* настъргана кора от портокал (по рецептата лимонова)
* локум- 1 1/2  кутийка ( по рецепта 1 кутийка)
* 1 чаена чаша орехи на едро нарязани  (по рецепта сусам за поръсване)
* 1 ванилия

Допълнително за отгоре- за по-хрупкав ефект - едро начупени орехи за отгоре и кристална захар.

1. Фурната се загрява на  200 С.
2. Локума се нарязва на малки парченца-колкото грахчета и се разбърква заедно с орехите.Не хвърляйте нишестето, което е в кутийката на локума, а го използвайте при объркването с орехите. Това ще предотврати потъването на локума и орехите на дъното на кексчетата.
3. Всички продукти  без локума и орехите се разбъркват с миксер. Добавете накраяя смесените орехи и локум.Разбъркайте леко.Разсипете в чашките за мъфини, като пълните на сантиметър под ръбчето. Аз понеже обичам за ми хрупкат орехчета, сложи допълнително и отгоре и поръсих с кристална захар.Печете до порозовяване и пробвайте с клечка за зъби.

понеделник, 30 януари 2012 г.

Мус ! Шоколадов мус!.........от черен шоколад и компот от портокали



Бонд!Джеймс Бонд!-Помните това представяне, независимо от актьора, който изпълнява ролята в поредния епизод-всеки знае, че ще има напрежение, страхотни коли , невероятни изпълнения на главния герой. Същата категоричност на  въздействието има за мен думата Мус! Шоколадов мус! Представям си аромата на черния шоколад, нежния топящ се вкус и кадифеното усещане на този десерт. Когато е използван качествен шоколад и млечна сметана резултатът е винаги един  префектен мус.
Има много рецепти за този десерт.Има рецепти, в  които се използват сурови яйца, има такива, в които за стягане  се използва желатин.А има и такива, в които се използва техниката, която аз предпочитам и ви представям- с жълтъци, които са достатъчно обработени термично, че да не се безпокоим и без желатин.Желатинът независимо от количеството  придава една твърдост, която пречи на усещането за топящ се шоколад, която аз обожавам в муса.



Не за първи път ви представям шоколадов мус, но този път  в компанията на един необичаен компот. Мисля, че допълнително ще ви заинтригува.Чела съм, че във Франция понятието компот съществено се различава   от нашето схващане за компот.Този го видях в едно ТВ предаване и много ми допадна. Оригиналната рецепта беше с мандарини, аз в момента нямах и го направих с  портокали.За съжаление не мога да цитирам точна рецепта,а мисля, че не е и необходимо. Почти заспивах и правих неимоверни усилия да задържа очите си отворени и  съзнанието будно, но това, което побързах да направя  още на другия ден е много вкусно и ви го представям. Ето и продуктите:



Продукти за компот от портокали или мандарини:

* 4-5  портокала или 7-8 мандарини
* 5-6 с.л. конфитюр от кайсии
* 4-5 с.л. портокалов ликьор

1. Обелвате портокалите или мандарините и внимателно отстранявате ципите, колкото ви е възможно.Накъсвате на по-едри сегменти всяко парченце.Поставяте в купа, в която събирате и сока, който се отделя.
2. Затопляте конфитюра  и прибавяте към портокалите, добавяте и ликьора. Разбърквате добре и оставяте на студено.



Продукти за муса:

* 300 гр черен шоколад със 60-70 % съдържание на какао, нарязан на ситно или стопен на водна баня
* 2 жълтъка
* 30 гр захар
* 120 мл врящо мляко
* 200 мл млечна сметана-30 % масленост-добре охладена.

1.Разбийте жълтъците със захарта на светъл крем, добавете по- малко с непрекъснато разбиване врящото мляко .Върнете сместта в тенджерката, в която е завряло млякото и сложете на слаб огън. Разбърквайте с тел за яйца непрекъснато, докато се сгъсти.Ако прецените, че е необходимо прецедете през сито или цедка.Това няма да се наложи, ако бъркате непрекъснато и котлона е на умерена температура.
2.Ако сте нарязали шоколада на ситно го добавете към сместа и бъркайте докато се разтопи напълно. Ако сте разтопили на водна баня добавете към яйчено-млечния крем и  разбъркайте до еднородно смес.
3. Оставете сместа да се охлади.
4.Разбийте сметаната отначало на бавни обороти и когато се образуват мехури на по-бързи обороти, докато се сгъсти.До степен, че ако пожелаете може да шприцовате.
5.Добавете към сметаната лъжица по лъжица от шоколадовия крем.Разбийте до еднородна смес, загладете и оставете на хладно.



За да сервирате  десерта, рацпределете в купички или чини, може и в чаши, компота. С помоща на лъжица, за сладолед или обикновена, загребвайте от муса и поставяйте върху плодовете. След всяко загребване, потапяйте лъжицата в гореща вода.(Моята май беше  прекалено гореща)
Поръсете отгоре със стърготини от шоколад.
Най- бързо и чисто може да получите стърготини, като използвате белачка за плодове и зеленчуци.



Друга рецепта за мус, може да видите в тази тройно шоколадова мус торта .

неделя, 29 януари 2012 г.

Шоколадови палачинки с банани, полети с горещ шоколадов сос



Един много бърз десерт. Всеки от нас има любима рецепта за палачинки, предпочитан пълнеж и начин на поднасяне.Предлагам една идея, как с малко изменения да ги направим различни.



Продукти:
за 4 порции по 2 палачинки

за плънката:

* 3 големи банана
* 5- 6 с.л.портокалов сок
* настърганата кора на 1 портокал
* 2-3 с.л. портокалов или бананов ликьор

за палачинките:

* 1 с.л. препълнена - горчиво, чисто какао
* 100 гр.брашно
* 1 яйце
* 1 ч.л. олио
* 300 мл прясно мляко или малко  повече
* 2 с.л. портокалов ликьор или коняк
* около 4-5 ч.л. олио за пържене


за горещия шоколадов сос

* 1 с.л. какао
* 2 ч.л. нишесте
* 3-4  с.л. мляко
* 50 гр. черен шоколад
* 1с.л. масло
* 175-180 гр златен сироп (Golden Syrup) глюкоза
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер





Приготвяне:

1.Обелете бананите и ги нарежете на 5 мм кръгчета леко по диагонал на банана.Поставете ги в стъклена купа, поръсете с настърганата кора от портокал, полейте със сока и ликьора.Оставете да се мариноват.
2.Аз предпочитам тестото за  палачинките да престои 1/2 час-струва ми се , че така палачинките стават по-гъвкави. Пресяват се какаото с брашното, прави се малко кладенче, в което се сипват яйцето, олиото и започва да се бърка, като по малко се налива млякото, докато се получи гладка смес без бучици, ако е необходимо, може да се прецеди. Добавя се алкохола (дори да праваите палачинките за деца, не се притеснявайте, той се изпарява при пърженето) Оставете сместа да почива.
3.През това време направете соса.
Смесете какаото с нишестето, добавете млякото и разбъркайте на гладка смес. Оставете настрана. Начупете шоколада и поставете в тенджера, заедно с маслото, златния сироп и леко загрейте, като разбърквате внимателно непрекъснато. Когато шоколада и маслото се разтопят и се получи гъста, гладка смес, добавете разтвореното нишесте и какао и отново  разбъркайте докато леко се сгъсти соса, ако ви се струва твърде гъст, може да добавите малко мляко.Разбъркайте и оставете настрани.
4.Преди да започнем да пържим  проверяваме гъстотата на тестото- трябва да е като ..боза- да не е твърде рядко, но и  да не е много гъсто. Ако е много рядко- палачинките ше се късат при обръщане, а ако е много гъсто- ще бъдат дебели  и няма да имат финния вкус, който искаме. Ако е необходимо налейте малко мляко или изпечете една палачинка и преценете гъстотата на тестото. Сложете в загретия тиган около 1 ч.л олио и внимателно разклатете тигана във всички посоки.Ако използвате тефлонов по принцип може и да не се слага никаква мазнина, но на мен ми харесват палачинките, изпържени точно по този начин. Винаги пържа  две палачинки една след друга и за следващите две слагам друга чаена лъжичка олио.И така докато свършат палачинките.В тигана се слага по един черпак тесто, внимателно, с въртеливи движения се разнася тестото, да покрие равномерно целия тиган. Пече се около минута на среден огън от всяка страна.Възможно е и за по кратко време, когато от горната  страна, тази  към вас няма течно тесто, палачинката е готова за обръщане. Най- вълнуващо и част от приятното изживяване на правенето на палачинки, е обръщането във въздуха, това не е никак трудно, ако трябва си помогнете малко като  раздвижите палачинката с лопатка в тигана и с движения напред назад , все едно люлеете  люлка, когато сте в посока напред леко  и рязко я подхвърлете във въздуха . Очаквайте с тигана, падащата ,обърната палачинка.Много е забавно, а когато  го направите, се чувствате майстор...
5. Когато са готови всички палачинки ги напълнете с кръгчетата мариновани банани.Сгънете на триъгълник, поставете в чинията и полете със сос.За перфектно сервиране затоплете чинията и соса, точно преди да полеете, ако не сте го държали на топло.



Ако ви остане от соса, запазете и поднесете с плодова салата и сметана или сладолед- има лек карамелено шоколадов вкус.

четвъртък, 26 януари 2012 г.

Картофена крем супа с ароматни корени и мащерка


Обичам  всички сезони, естествено имам и любими-всички без зимата :-)).Но както неведнъж съм казвала и зимата има своето очарование, като се абстрахираме от чистенето на снега от колата, "проклетите снежинки",които  влизат във врата, очите и ръкавиците ми..., непочистените улици от "вечно изненаданите служби"....на всичко това като погледнем от друга гледна точка-например си измислим и разкажем на дете някоя  приказка как се образуват снежинките и излезем навън и спретнем един с нежен човек, повозим детето по неизчистени от снегорин пътища, с шейна, направим си ангелчета в снега....и след като позамръзнем си пожелаваме да се прибирем удома и да хапнем една сгряваща ароматна супа...и през прозореца да гледаме сипещия се сняг-завихрен в луда вихрушка или в бавен романтичен танц...Такааааа, представих ви една и съща картина през различни очи или различна гледна точка, обединяващото е желанието или усещането за една топла, връщаща силите и настроението супа...
Една от любимите супи на семейството ни.С малко продукти и бърза за приготвяне.А е толкова вкусна и ароматна! Вкусът й всеки път е различен-според подправките, които подбирам. Вижте по-долу.Опитайте и се насладете.

Продукти:

* 2-3 картофа със средна големина
* 2 резена по 1 см широки целина
* 5 см  пащърнак с диаметър  около 4 см
* 1 лук
* няколко коренчета от магданоз
* 1 чаена чаша соево мляко
* сол на вкус
* прясна или сушена мащерка-за предпочитане планинска
* около 1 л вода
* около 50 мл олио
* 1 пълна с.л. брашно

Идея:
За поднясяне - по желание -крутони, смлян бял или черен пипер или леко запечен сусам
Който не е веган, и яде млечни продукти може да добави при поднасяне парченце краве масло,вместо соево, да използва прясно мляко или сметана, да поръси кашкавал.Подправките също могат да се сменят според настроението-копър, магданоз, риган, розмарин  или по-горе изброените.





Приготвяне:

1.Нарежете на  ситно всичкки корени-лук,целина ,пащърнак и корени от магданоз.Загрейте леко олиото и задушете корените  докато лука изглежда прозрачен.Добавете брашното и разбъркайте около 1 минута.

2.Налейте водата и оставете да заври.През това време нарежете картофите на кубчета.По принцип няма значение формата и големината, тъй като после ще се пасира. Но по-малките кубчета по-бързо ще се сварят.

3.Добавете във врящата супа картофите,намалете огъня на умерено, захлупете и варете около 15-20 минути или докато се сварят картофите.Посолете на вкус.

4.Пасирайте и добавете млякото.Разбъркайте и поръсете с мащерката.Или оформете като сърчице като специален жест.Или слънце.Въобще специалното оформяне носи настроение както на тези, на които  поднасяте ястието, така и на вас.

5.Сервирайте като добавите още мащерка или някоя от друтите добавки.

събота, 21 януари 2012 г.

Къпкейкчета за празнуване на новородени


Няма по-сладко, по-мило и по-нежно нещо от бебето.Само с присъствието си едно бебе прави хората по-добри, по-чувствителни и по-нежни.Аромата му, звуците, които издава, малките му ръчички,изпълват сърцето с топлина, доброта и любов.Усещаш  безгрижие, лекота, щастие, готов си да дадеш всичко от себе си за този живот и  това мило същество пред теб, без да очакваш нещо от него-това е най-.чистата любов, но която сме способни.





На 21 януари  отбелязваме Бабинден или ден на родилната помощ. Празнуват всички, жени, които са майки и хората, които помагат за появаването на новия живот-гинеколозите и акушерките.Празникът се нарича Бабинден, зашого се почитат бабите-акушерки, които са помагали на жените да родят. В селото обикновено е имало една или две баби, които са се занимавали с тази нелека, но благородна дейност.
Почерпете се и помислете с благодарност за всички онези, които с труда и всеотдайните си  грижи  даряват радост в семействата.


За тези къпкейкчета използвах рецептата за един кекс, който много често  приготвям, продуктите се намират във всеки дом и няма да се налага да обикаляте и търсите в специални магазини.Кексъс е пухкав и сочен.Може да използвате и друга рецепта-на маслено ваниловите кексчета-също с много нежен вкус и подходяща за подобен повод.



Продукти:

За 38 къпкейкчета с размер на капсулите-диаметър-5 см, височина3,2 см
или кекс в стандартна форма

* 6 яйца-разделени
* 1 1/2 чаена чаша захар
* 2 ампули ванилия д-р Йоткер
* 6 супени лъжици олио, аз сложих от гроздови семки, но може и слънчогледово
* 6 супени лъжици вода
* 2 1/2 пресято брашно





1.Загрейте фурната на 160 градуса с обдухване или на 180 без.
2.Разбийте белтъците на сняг и добавете половината от захарта постепенно, с постоянно разбиване докато се получи твърд сняг.
3.Разбийте жълтъците с останалата захар до бледожълт крем.Прибавете ванилията.Добавете белтъците като не спирате да разбивате.Добавете лъжица по лъжица олиото и след това водата-отново лъжица по лъжица.
4.Добавете пресятото брашно като разбивате на бавни обороти или бъркате с дървена лъжица.Бъркайте докато се получи гладка еднородна смес. Не бъркайте повече от необходимото.
5.Напълнете хартиените капсули, като оставите 1 см до ръбчето.Ако искате по-издути кексчета напълнете почти  догоре.Аз исках моите да са равни, за да ги украся, както бях намислила.
6.Печете около 15 мин и пробвайте с клечка за зъби.Ако излиза суха, значи кексчетата са готови.
7.Извадете от фурната и охладете на решетка.Опечете следващата доза.
8.Ако сте  решили да украсите по-празнично може да ги намажите със затоплен гладък мармалад от кайсии или маслен крем.Това е масления крем, с който измазваме тортите, когато ги покриваме с марципан или фондан.



* 150 гр. меко масло
* 1  чаена чаша пресята пудра захар
* 2 с.л. леко топло мляко
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер



За украсата:
* 250 гр.бебешко розов фондан- ако бебчето е момиченце, както в моя случай или бебешко синьо, ако е момченце. Може разбира се и в други цветове.
* Около 80-100  гр бял фондан за шапчици и дрешки,енетгуарто шишетата мляко, пеперудки...
* Около 50-80 гр. телесно розово за главички и ръчички
* малко-10-15 гр. червен фондан за калинки
* 10 гр черен
* черен хранителен фулмастер












 

неделя, 15 януари 2012 г.

Честит 95-и Рожден Ден мила бабо! - Класическата торта Червено кадифе


 Моята прекрасна и обичана баба отпразнува своя 95-и рожден ден! В смях игри и закачки внуци и правнуци се забавлявахме няколко часа.Относително често и не толкова, колкото би ми се искало се срещам с моята баба, често говорим по телефона, но тя е много отговорна и е кратка. Но на такива събирания обикновено ни разказва страшно интересни неща за своя живот . Сега ни разказа неща, които чух за първи път-за детството и пакостите на децата си- моята майка, леля и вуйчо, за неволите си като млада булка...., за своите родители...свекър и свекърва и всичко, което разказваше беше с някакво чувство за хумор, за нищо  през живота си не съжаляваше- винаги е правила, това, което трябва и преценяваше нещата според стандартите сега и тогава...Аз  ли имам въобръжение или тя разказва много изкусно, но си представих всичко, което разказваше като на филмова лента, от време на време прекъсваше за да пийне вода и тогава ние я засипвахме с въпроси за подробности и тя с удоволствие подемаше пак своя разказ, с такива подробности, все едно, нещата не са се  случали преди 75 години, а вчера...

Аз естествено направих тортата, а тя си беше поръчала да я направя права в градината с мотиката, с малко оплевена тревичка и кученцето до нея....Много си паснаха с това кученце- тя го има от малко и го е научила да пие топла вода и то не иска друга. Много е дружелюбно и обича да играе с нас.Обичливо е като стопанката си.Можех да я направя точно , както искаше, но я натравих, така, както напоследък я виждам, приседнала на колене в градината и все нещо  бучка и отскубва...А кученцето е до нея и тя си говори с него.Да ви кажа още нещо интересно за нейното другарче.Миналата зима, леля ми и майка ми пренасяли няколко часа дървета по- наблизо до помешенията за спане...На другия ден, когато баба ми отива да храни кучето не може да отвори вратичката към двора, минала през другата  и що да види: то пренесло от нарязаните дърва до портичката ...да са и по.близо...
Баба ми, винаги е имала всичко в градината си, вечер, когато започвахме да поливаме, ми се струваше безкрайна тази градина с безброй лехи, пълни със зеленчуци и навсякъде много цветя, най-различни и най-много баба ми се радва на цветята...И сега и подарихме цъфнали цветя в саксии, да си ги сложи на прозорчето и да им се радва.
Може би ще ви се сторят несъразмерно големи ръце...правих ги няколко пъти и по- малки направих, но тези ми харесаха най-много- големите и трудолюбиви ръце на баба ми, толкова баници ни е точила, толкова тутманици и питки ни е месила, сега вече не може, но всяко лято ни събира лайка от една поляна в двора си, най- дъхавата лайка, която съм пила , суши я на сянка, обръща я и я разпределя за всички ни, дори за братовчедка ми, която е в Германия- знае баба, че лайката ще иде до там.Сърцето на баба ми е пълно с толкова много обич и винаги е много позитивна!
                                   Обичам те бабо!
             Да си ни жива и здрава още дълги години!
         Има толкова много неща още да ни разкажеш!

Тъй като всички харесаха тортата от рождения ден на Неви, направих отново Червено кадифе, но този път точно по оригиналната рецепта - само с 2 с.л. какао и без кафе.Всичко по тортата се яде, с изключение на колчетата, отвътре са от клечки за зъби.Ето продуктите:

 * 2 1 / 2 чаши (250 грама) пресято брашно за торта 

 * 1 / 2 чаена лъжичка сол

* 2 с.л.( 15грама ) чисто какао на прах


* 1 / 2 чаша (113 грама) неосолено масло, на стайна температура

* 1 1 / 2 чаши (300 грама захар

* 2 големи яйца

* 2 ампули ванилия на д-р Йоткер

* 1 чаша (240 мл) прясно пълномаслено мляко

* 2 супени лъжици течна червена хранителна боя

*1 чаена лъжичка бял  оцет

* 1 чаена лъжичка  сода

 Крем за пълнеж:

* 1 - 8 унции (227 грама), крема сирене, стайна температура-250 гр сложих аз.

* 1 - 8 унции (227 грама),  маскарпоне, стайна температура-250 гр

* 1 амппула ванилия на д-р Йоткер

* 1 чаша (115 грама) пресята пудра захар

* 1 1 / 2 чаши (360 мл) студена тежка,сладкарска, млечна за разбиване сметана (двоен крем) (35-40% масленост)



Приготвяне:

   
1. Загрейте фурната до170 С градуса. Застелете с хартия две кръгли форми с диаметър 20-21 см Смесете заедно какаото,брашното,солта  и пресейте.
   
2. Разбийте маслото със захарта . Добавете яйцата, едно по едно, като разбивате след всяко, докато се поеме от маслото. Добавете ванилиията.На по-ниска скорост започнете да добавяте   брашното като редувате с прясното мляко, в което сте разбъркали оцветителя, Разбивайте до еднородна смес след добяването на млякото, а след това на брашното, докато се комбинират добре съставките. Аз ги добавих на 4 пъти.Накрая разтворете содата в оцета и след като кипне добавете в тестото.Разбъркайте добре.
   
3. Разделете тестото равномерно в двете форми и загладете. Печете всяка около 20 минути като се наблюдава да не се издуе неравномерно някъде.В този случай прободете с клечка за зъби.Пекла съм последователно тавите. След като се изпекат извадете от формата и оставете добре да се охладят. С помоша на назъбен нож разполовете всеки от изпечените блатове.Искам да споделя, че за мен най-удобно е рязането със силно опънат конец.. 




За приготвянето на крема смесете крема сиренето и маскарпонето, разбийте, добавете захарта и ванилията и отново разбийте. Добавете сметана и разбийте до пухкав крем.Ако не използвате веднага, покрийте със свежо фолио и приберете в хладилника. *

* Ако не използвате сметана с 30-40 % масленост може и да не се получи пухкав и гъст крем. В този случай може да добавите 1-2 супени лъжици хубаво масло, което е на стайна температура и след като разбиете добре,охладете и отново разбийте-маслото,( ако е поне с 82 % масленост-немско от сметана) ше е стегнало крема.



За измазване на тортата:
* 150 гр. меко масло
* 1  чаена чаша пресята пудра захар
* 2 с.л. леко топло мляко
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер







За декорация:

За покриване на тортата и някои фигурки-500 грама шоколадов айсинг на д-р Йоткер






Освен това бял фондан-айсинг,



- Картофите, кучето и бабата-глава и длани са от бял марципан  







-боички за оцветяване и цветни фондани.
Необходими са формички за изрязване на  цветята.









Ето и парченце: