вторник, 27 март 2012 г.

Devil's food cupcakes или на български - кексчета Дяволска храна


Тези мъфини правих за племенницата ми за именния й ден. Рецептата  е адаптирана от Тортата Червено кадифе, която правих за рождения ден на дъщеря ми. Харесвам тази рецепта, защото без наличието на шоколад се получават кексчета  и блатове с шоколадов вкус и аромат, благодарение на голямото количество какао, а горещата вода и олиото придават сочност и влажност.



Продукти:
за 24 броя
печени в капсули с диаметър 5 см и височина 3,5 см

Важно условие за да се получите толкова мъфина е да пълните чашките точно 3/4 от обема им. Получават се съвсем леко заоблени от горе и много удобни за декориране-независимо дали ще украсявате като мен или ще шприцовате някакъв крем отгоре.Също така е важно да НЕ печете с обдухване-има опасност при надигането леко да се закривят.Т.е. издигнатата част да не е точно в средата. Ако все пак ви се получи няма нищо фатално-изравнете, като отрежете изпъкналата част с нож след пълното изстиване.


Продукти:
за около 24 -30 мъфина

 *
170 грама пресято брашно
 * 320 грама захар
 * 1 / 2 чаена лъжичка сол
 * 60 грама  холандско или чисто какао на прах

 * 1 чаена чаша гореща вода
 * 1 чаена чаша прясно мляко
 * 1/2 чаена чаша олио-например от гроздови семки
 * 2 големи яйца
 * 2 ампули ванилия на д-р Йоткер 

 * 1  1/2 чаена лъжичка бакпулвер
 * 1  1/2 чаена лъжичка  сода бикарбонат




Приготвяне:

1.Сложете в купата захарта, пресейте отгоре заедно брашното, какаото, солта, бакпулвера и содата.Разбъркайте добре, докато стане еднообразна суха смес.
2. В друга купа смесете яйцата, млякото, олиото, ванилията-разбъркайте с  тел за разбиване на яйца или леко с миксера.
3. Включете фурната на 200 С-БЕЗ обдухване.Ако фурната ви загрява по-бавно, включете като започнете с приготвянето на сместа.
4. Към сухите съставки добавете мокрите и разбъркайте до еднородна смес.
5. Добавете на няколко пъти горещата вода към сместа и разбъркайте, само колкото да се поеме водата от тестото.Виждате,че е доста течно, това не бива да ви притеснява.За по-голямо удобство, аз изсипвам тестото във висок съд с улей и с него наливам във формите.
6. Пълнете формичките до 3/4 от височината им.Това ще ви гарантира не много изпъкнали мъфини и точно 24 на брой.Ако някъде сте сипали малко повече отнемете с лъжица.
7. Печете 19-20 минути , като след 18-та пробвате с клечка- не бива да има полепнали влажни трохи.Клечката трябва да е чиста. Извадете и оставете на решетка да се охладят. Заредете следващата доза.



Украсила съм с фондан за по празничен вид, като преди това намазах отгоре мъфините с мек  крем от масло, пудра захар  и ароматизирах с ванилия.

**** Тези кексчета, както и тортата Devil's food обикновено се пълни с шоколадов ганаш-приготвен от млечна сметана и черен шоколад. Скоро ще ви покажа и такива кексчета.
Направих и други-рисувани, тях ще видите в следващата публикация


Хранителни бои и екипировка от cookibooki



 





сряда, 21 март 2012 г.

Пълнозърнести скоунс с овесени ядки, лимон и мед


Сигурно сте забелязали как ароматите ни въздействат.А някои, направо ни отнасят някъде, според това с какво го свързваме. Аромата на прясно изпечен хляб и бисквитки свързваме с уютен  дом. Канелата, карамфила- с Коледа, лавандулата ни носи успокоение и ни размечтава, розата и жасмина ни настройват романтично....Някои аромати свързваме със сезоните, а други са вечно актуални и им се наслаждаваме винаги...., например лимона. Винаги действа освежаващо и тонизиращо. Еднакво му се наслаждаваме и през лятото и през зимата. Открих преди време едни скоунс, които много, много ми харесаха. Реших да ги споделя с вас, защото наистина са много ароматни и много вкусни.Очарователното и необичайното в тях е, страхотното съчетание на аромати-обичам миризмата на пълнозърнест  хляб.В тези скоунс овесените ядки, заедно с меда и лимоновата кора се съчетават в невероятен, апетитен, ароматен тандем. Поднесени с масло и мед са един празник за сетивата и  душата...:-)))
Както всички скоунс,  и тези са обичайно лесни!



Продукти:

* 2 чаши брашно пълнозърнесто или 1 1/2 чаши бяло + 1/2 пшенични или овесени трици
* 1 и 1/2 чаши фини овесени ядки
* 2 ч.л. бакпулвер
* 1/2 ч.л.. сода
* 1/2 ч.л.. сол
* 1/4 чаша  масло, много студено, и нарязани на малки парченца
* 2 супени лъжици. прясно настъргана лимонова кора

* 1 голямо яйце, леко разбито
* 1/4 чаша мед 

* 1/2 чаша кисело  мляко
* 2 чаена лъжичка. пресен лимонов сок
* 1 чаена лъжичка. ванилия/1 ампула на д-р Йоткер



за намазване отгоре:

* 1 супена лъжица. разтопено безсолно масло
* 2 супени лъжици захар на пясък, или гранулирана захар








Приготвяне:

1. Загрейте фурната до 200 градуса. Линия за печене лист с пергаментова хартия.

2.В голяма купа смесете брашното, овесените ядки, бакпулвера, содата и солта с размахване на вилица или с пръсти. Добавете  и в лимоновата  кора  и отново  разбъркайте с вилица.Прелестния аромат на лимон се носи около вас още докато сте стъргали кората и сега продължавате да го усещате..

3.С помощта на блендер, или на вилица и по-енергично натискане добавете  маслото, и завъртете блендера или мачкайте, докато не останат големи  парчета.Маслото не трябва да се забелязва.

4.В малка купа, смесете разбитото яйце, меда, млякото, сока от лимона и ванилията.
5. Направете кладенче в центъра на брашняната смес. Течната смес се изсипва в кладенчето, и се смесват заедно с лъжица докато равномерно се овлажнят сухите съставки и се получи меко тесто. 
6.С на набрашнени ръце, се оформя топка тесто, което се слага  върху леко набрашнена повърхност. Притискаме тестото в кръг с обиколка около 23-25 см.и дебелина около 1-1,5 см.На снимката долу.



7.С помощта на остър нож или колело за пица, нарязваме на 12 триъгълника.


8.С помощта на шпатула прехвърляме триъгълниците в тава, покрита с хартия за печене.  
9.С разтопеното 1 супена лъжица масло и намазваме отгоре с четка всяко парче. Поръсваме  със захар.



10.Печете за 10 до 15 минути, или докато  леко покафенеят отдолу и отгоре. Пекат се бързо, така че бъдете наблизо .

                               
А какъв аромат се носи....МММммм. Пригответе маслото и меда.




Сервирайте топли! Вкусни и ароматни са и студени, но аз предпочитам топли.Остават меки  и може да сервирате и по-късно, ако останат..





Други скоунс :

Скоунс с ябълки и чедър

 Проверявайте, скоро ще има и други.


Източник на рецептата тук


понеделник, 19 март 2012 г.

2+2+2 = Мидички с извара


Когато децата бяха малки и бяха започнали да ядат храна, различна от пюрета-попарки и закуски след обед, а за мен беше време за следобедно кафе.. често правех тези мидички.Моето увлечение да правя сладки неща и разни печени закусчици правеше щастливи не само децата ми, а и всички, с които се срещахме...Те правеха кафето, а аз пристигах с току що извадени от фурната ароматни вкусотийки.Ех, колко приятно беше....!А децата ми бяха много слушкави и наистина се наслаждавах на разходките с тях...От известно време ми се върти в главата да направя тези ...не  знам как да ги нарека, но по формата, най ми приличат на мидички, търсих рецептата, не я открих  и накрая реших да карам по спомен и усет. Това ми се удава, съм забелязала....И така ето я рецептата, тя не е никак сложна, но все пак я пробвах 2 пъти преди да я публикувам, за да съм абсолютно сигурна, че нещата се случват както трябва и резултата е един и същ, а и първата доза, си я хапнах сама, просто човек не може да се сдържи и едва изчаках да мога да ги пипна, толкова хубаво ухаят....

Продукти:
 за 10 мидички

За тестото:
* 2 с.л. меко масло
* 2 с.л извара
* 2 с.л брашно + малко за доомесване и точене
това съм почти сигурна беше и по рецепта, затова и имам и ярък спомен .

За плънката:
* любимо сладко
* малко яйце ,леко разбито
* захар за поръсване


И тъй като си имам кантарче, реших да измеря:

-1 с.л.масло-20 гр. ми беше загребването всеки път.Маслото е много меко при стайна температура 25 С
-1с.л. извара-около 25 гр.
- 1 с.л. брашно- около 20 гр.


Приготвянето е от типа - бързо-лесно-вкусно.

1.Слагате в една купа продуктите и отначало с вилица, а после с ръце омесвате-за кратко време, колкото да съберете в топка. Почиствате си ръцете от полепналото тесто и с набрашнени ръце оформяте топка, която увивате в свежо фолио и прибирате в хладилника да се постегне. Целта е да не натоварваме тестото с много брашно и все пак да може да се ра точи. Със същата цел, а и с цел по-малко цапане, аз разточих между хартии за печене или върху хартия и свежо фолио. Може да се ползва и по- плътен найлон или да разточите върху силиконово килимче....Сега е момента да включите фурната на 200 С.



2.Отрязах с кръгла формичка с диаметър 7 см,  кръгчета, в които поставих  по 1/2 чаена лъжичка сладко от горски ягоди, открито сега и старателно скрито преди време от мен...:-))) прегънах и с помощта на вилица леко притиснах полукръга-както е на  снимката. Наредих в тава, застлана с хартия.В този случай благослових, този който е измислил тази хартия-че не ми се мисли, какво миене щеше да ме чака после! Ноооо, с хартията нещата задобряват, до степен , че като се охлади, това карамелизираното, което е изтекло от тук, от там се втвърдява  и лесно опадва в мивката и хартията е готова за следващото печене.А вие докато чакате - опитвате  едничка, и после още, че май беше много гореща първата, а после да сте сигурни, а после защото, ах, колко са хубави.....и в последствие забърквате втората доза, да има за останалите у дома, защото аромата, който се носи из къщата ще ви издаде..:-))

3.Намазах с разбито яйце и поръсих с кристална захар. Пекох докато порозовяха приятно.Около 7-10 минути.Наблюдавайте ги след 5-тата минута.

4.Изчакайте да поизстинат малко, защото сладкото тук -там може да се  разтече. Извадете с помощта на вилица или лопатка и поставете направо в чиния.Дори да няма никой около вас ще видите как бързичко свършват, ей така, докато ги опита на вкус. Наистина са много, мно-го вкусни и едни такива ухаят на масло и мляко...
Може да се направят и със солена плънка- от яйце и сирене.
Аз продължавам да търся тази малка книжка, че имаше разни други неща, които бяха много прости, но много вкусни.
Надявам се да се харесат и на вас.Когато ви останат 2-3 лъжици извара, и имате масло, ги забъркайте, ще останете приятно изненадани.

събота, 17 март 2012 г.

Лимонова торта с лек лимонов крем


Честит ми рожден ден!

Някои приятели знаят, че вчера имах рожден ден,... поостарях с още една година...Но не знам дали помъдрях...:-)) Денят беше слънчев и хубав, също като мен -:)))) Получих много прекрасни изненади, пожелания, цветя и подаръци! Почувствах се  специална и обичана! 
Благодаря на семейството си! Благодаря ви приятели!  
Пожелавам  си  преди всичко  здраве, хубав късмет и поводи за радост. Пожелавам ги от сърце и на вас, реални и виртуални приятели, читатели и посетители на блога ми :-)

И, разбира се, има и торта:




С тези продукти изпекох два блата с размери 30 х 40 см и оформих една торта с диаметър 20  см и височина 10  см

Продукти :

за блатове

* 10 жълтъка
* 6 белтъка
* 1 цяло яйце
* 100 гр. кристална захар
* 100 гр брашно, пресято с нишестето
* 40 гр пшеничено нишесте
* фино настърганата кора на 2  лимона, предварително много добре измити с четка, сода бикарбонат и топла вода.Или, ако намерите био лимони.
* сока на 1 лимон
* 2 чаени лъжички ледена вода
* 1 ампула есенция лимон на д-р Йоткер
* 1 ампула есенция ванилия/масло на д-р Йоткер


Приготвяне:

1. Поставяте в купа 3-4 супени лъжици от захарта, лимоновата кора и размачквате с пръсти. Това спомага за пълното разгръщане на аромата на лимоновата кора и се получава наистина много ароматно печиво. Този трик използвам почти винаги, когато добавям кора от лимон или портокал.След като сте ароматизирали захарта добавяте  жълтъците, цялото яйце, щипка сол и разбивате на много гъст светло жълт крем.Към края добавяте есенциите.

2. Белтъците се разбиват на сняг с лимоновия сок и ледената вода.Когато се получат меки върхове, започвате да добавяте  останалото количество захар. Разбивате до твърди, лъскави върхове.Този начин за разбиване на белтъци знам от едно старо немско списание и дори рецептата е адаптирана от там. Тогава още забелязах, как нишестето прави тестото по-въздушно, а белтъците винаги се разбиват перфектно и макар, че в тестото няма набухвател се получават въздушни, меки, пандишпанови блатове.

3.Към белтъците постепенно се прибавя жълтъчената смес. Разбивате докато се получи еднородна, пухкава смес. Добавяте постепенно, с поръсване, пресятото брашното с нишесте като разбърквате на по-бавни обороти с миксера или разбърквате с дървена лъжица. Разпределете  тестото в две тави  с размери 30х40см,  застлани с хартия,  и загладете. Пече се на средна скара, 220°C, в предварително загрята фурна за около десетина минути, като междувременно се проверява с клечица: не трябва да се препича , тъй като ще стане прекалено сухо и  ще загуби от еластичността си. Ако печете с обдухване -печете на 200 градуса и наблюдавайте да не се получи неравномерно надигане на блата и проверете с клечка  след 5-та минута. Достатъчно е да видите, че се отделя от хартията и клечката е суха.  Когато е вече готово, се изважда и обръща върху предварително подготвена влажна кърпа, отделяте хартията и завивате  на руло.

За крема-пълнеж (това е количеството продукти за торта завита от двата блата-тази, която направих аз):

Крема е моя импровизация и се чудех дали ще се хареса-толкова лимонов и с мента, но всички го одобриха.За следващия път бих намалила захарта.

* 600 гр. крема сирене-аз използвам на фирма и съм много доволна.
* 200 гр. млечна сметана с поне 30 % масленост
* 300 мл прясно мляко
* 100 гр пудра захар
* сок от 1лимон
* 1-2 капки ментова есенция или ментово масло-само за нюанс и подсилване на свежия лимонов аромат
* 100 гр меко масло
* 1 пакетче крем Оле на д-р Йоткер
* 200 мл  лимонов крем или крем от лайм, аз приготвих с лайм и лимони.
* няколко капки сладкарска боя по желание- жълта и зелена- до постигане на желания нюанс



Този крем може да търпи различни вариации- например половината от количеството на крема сиренето да бъде заменено с маскарпоне или с много гладка извара.Могат да се добавят различни плодови сгъстени сокове, тогава трябва да се добави и желатин.Може да се прибавят и плодове или ядки, шоколадови парченца или бисквитени...захаросани портокалови или лимонови корички.

Приготвяне:

1.Разбивате крем Оле с 300 мл мляко. Отначало на бавни обороти, а след около минута на по-бързи докато се сгъсти.Покривате със стреч фолио и оставяте в хладилника.

2.Разбивате млечната сметана на твърд крем и поставяте в  хладилника.

3.Разбивате крема сиренето, маслото с пудрата захар и лимоновия сок. Добавяте лимоновата есенция и лимоновия крем.Този крем има много интензивен лимонов вкус и аромат и наистина препоръчвам горещо. Може да се приготви до няколко дена предварително.След това добавяте крем Оле лъжица по лъжица, като разбивате и накрая добавяте сметаната по същия начин. Накрая добавяте капка по капка ментовата есенция като опитвате крема и преценяте колко ментово наситен аромат искате. След като балансирате аромата добавяте по желание по капка от боите за да получите желания цвят.Разбивате добре.

4. Развиват се изстиналите блатове и се нарязват на ленти по дължина, с ширина, колкото искаме да е висока тортата.Аз разрязах всеки блат на 3 ленти с ширина 10 см и така тортаат ми стана 10 см висока.Всяка лента се покрива с дебел около 1-1,5 см крем. Първата ивица се завива на руло и се изправя вертикално в центъра на широка чиния или подходяща подложка.Следващите ленти се завиват около този център.Ако ви е по-лесно, може да завиете всич ки ивици, все едно завивате руло и накрая за поставите в тортената чиния. Тортата се завива със свежо фолио и се стяга с регулиращ се ринг.Оставяте в хладилника за през ноща. Това време е необходимо за спояването на тортата. Както забелязахте не сиропирам блатовете с нищо. Не е необходимо.Този крем е достатъчно влажен и тортата беше достатъчно сочна.

5. На следващия ден се измазва с маслен крем тортата, като  се  изравняват всички неравности отстрани и отгоре.Ако е необходимо добавете към част от маслото трохи от бисквити  или от блат , така че да се получи много гладка и равна от всички страни торт Оставих да се стегне и я покрих с айсинг. Нарисувах със сладкарски бои.


 Картичката от племенницата ми:


 И странно, как подаръците които получих бяха в лилаво и жълто, като тортата, която до 23,00 часа нямах точна идея каква да бъде на външен вид...





и парченце от тортата

понеделник, 12 март 2012 г.

Горещ шоколад - .......хубавото на лошото време......



Хубавото на лошото време е, че е подходящо за гушкане - с топло одеялце, хубав филм и  е идеалният момент, без угризения, и дори е препоръчително, да си направим  горещ шоколад. Наистина зимата вече много, ама много ми омръзна! Липсата на слънце, сивото ниско небе, липсата на цветове действа депресиращо и едно от нещата, които ни носят усещането за добро настроение е шоколада-това е научно доказано.Горещия шоколад- този който обичам аз и ще ви представя днес, е с много богат, плътен вкус и може с различни добавки да ви накара да се пренесете в далечно топло Мексико. Рецептата, без претенции е адаптирана по вкусовите ми възприятия след изпиването на литри-не наведнъж:-)) в едно кафене.Бях очарована от различните вкусове, гъстота на шоколада и текстурата,  при пиене.



Продукти за две чаши - като тези на снимката .Ако предпочитате по-големи-удвоете количествата.

* 200 мл. пълномаслено прясно мляко
* 200 мл. млечна сметана-аз използвах  с 30 % маслесонст
* 3/4 супена лъжица царевично нишесте- придава необходимата плътност и гъстота
* 80 гр.черен шоколад-аз използвах Нестле -черен-64% какаова маса.

Ах, този шоколад, въпреки,че беше на най-долния рафт, ме привлече с необяснима сила, вземайки го в ръката си, докосвайки опаковката , го поисках още повече - добре са си свършили работата дизайнерите на опаковката, а това, че като го отвориш те очакват много на брой квадратчета е допълнителен бонус...и не е само това- вътре има рецепта ....



****
 по желание :
-1-2 супени лъжици захар

Идеи, с които може да разнообразите вкуса на горещия шоколад, всеки път, когато решите да си приготвите:

- щипка чили за по- сгряващ ефект
- или леко запечени лешникови ядки
- или бадемови, в този случай бихте могли да капнете 1 капка бадемова есенция
- щипка канела и/или кардамом
- захаросани портокалови корички и няколко капки портокалов ликьор или есенция
-разбита сметана и шоколадови стърготини
- Бейлис/ Baileys-1-2 лъжички за чаша




Приготвяне:

Ако е възможно затоплете чашите, в които ще сервирате горещия шоколад  и дръжте топли.

1. Сложете в малка тенджера 3/4 част от млякото, сметаната и ако сте решили да добавите захар.Загрейте докато се стопи захарта и започне да ври.

2 През това време разбъркайте в останалата 1/4 част от млякото царевичното нишесте до гладка смес.

3. Към заврялата млечна смес добавете шоколада, предварително начупен, намалете огъня и бъркайте докато се разтопи шоколада.Добавете разтвореното нишесте и отново бъркайте докато се сгъсти сместта.При бъркането лъжицата остава трайна следа, а и самата лъжица се покрива със сместта.

4.Ако искате да добавите чили, или някаква есенция сега е момента. Добавете и разбъркайте. 

5. Изсипете в предварително затоплените чаши и сервирайте със сметана или поръсени ядки..







 .Може да се възползвате от някое от другите предложения и докато изпробвате всички- слънцето със сигурност ще се появи....Направете си чаша горещ шоколад и мрачното време няма да ви тежи, дори ще спрете да го забелязвате....Това е едно от чудесата на шоколада!



събота, 10 март 2012 г.

Старомодни бисквити - охлювчета

 
Тази рецепта съм си преписала от една стара готварска книга на свекърва ми, а повода да се сетя да направя точно тези  бисквитки е една стара къща, около която се наложи да изчакам съпруга ми, и нали фотоапарата е неотлъчно с мен...


 Била е красива къща, малко аристократична, с тези високи врати и подготвени дървета за огрев, в специално направени подслони за това.За коя ли зима са били наредени там? Къщата ми изглеждаше отдавна неподслоняваща и нетоплеща никого....Каква ли история е имала? Тя и нейните обитатели...къде ли са те сега и връщат ли се в спомените си в нея? Представих си мебели, покрити с прах, библиотека с много книги, които са отвеждали своите читатели в необозрими светове....Вероятно в двора са играли деца, а вечер са ги приспивали с детски приказки....Върнах се в моето детство, когато със сестра ми четяхме най- различни книжки и естествено много се радвахме на богато илюстрованите..Имаше едни, бяха с животинчета, които си правят пикник в гората, имаше рисунки с най- различни печива-бисквитки, кексчета, торти...Спомням си една картинка на отрупана кошница с бисквитки, завити с плънка..,майка ми никога не беше правила такива и когато по-късно, след много години, попаднах на рецептата в книгата на свекърва ми, реших, че това са бисквитките от онази книжка-още тогава у тях ги направих, преписах рецептата и ето ги сега пред вас.



Нарекох ги старомодни, защото са от много стара книга, мисля от 40-50-те години, освен това в продуктите има амонячна сода, а всъщност нямах представа дали ще намеря такава по магазините, защото не знам друга рецепта с такава сода...Докато се пекат има лек мирис на амоняк, но той напълно изчезва след изстиването на бисквитите, а самите те са много пръхкави и приятни за похапване, точно такива, каквито съм си представяла, че са онези от детската книжка...Опитайте ги и вие.

 Продукти:

Ще използвам мерките, коита са в книгата, като поясня, че кафената чашка има вместимост 100 мл.

* 2 яйца
* 2 кафени чашки олио
* 2 кафени чашки мляко-аз използвах прясно мляко, но съм ги правила и с кисело.
* 1 амонячна сода-10 гр.
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 3 кафени чашки захар
* 2-3 чаени чаши  сладко от череши, аз използвах и конфитюр от сливи и добавих портокалови корички..
* брашно-за меко тесто+за разточване

Навремето ,имаше много рецепти, в които пишеше брашно, колкото поеме,( този израз винаги ме е усмихвал и забавлявал) за меко и т.н...умерено твърдо тесто....и това ми беше достатъчно, въпреки че нямах кой знае какъв опит, но сега хората искат точни количества...:-))За тази цел аз измерих количеството брашно , което сложих първоначално- 560 грама.По-нататък по време на месенето и точенето се добавя според нуждата по малко.Самото тесто ще ви подскаже има ли нужда от добавяне...



И преди да продължа с приготвянето  ще ви кажа защо изразът "и брашно, колкото поеме..." ми е забавен....от баба си още съм чувала това, че по седенки и събирания, когато са обсъждали някого, който в момента липсва и той неочаквано влезе, първият, който се окопитва казва:.... и брашно, колкото поеме....



Така, а сега приготвянето:

Малко по подробно, а не както беше описано в книгата..
В голяма купа са пресява брашното и се оформя кладенче.В друга дълбока купа се разбиват с вилица млякото, с добавената сода- амонячна и бикарбонат.Изсипват се в кладенчето, в същата купа от млякото се разбиват пак с вилица яйцата, захарта и олиото и съшо се добавят към кладенчето. Отначало започвате да бъркате с вилица или дървена лъжица и после продължавате с ръце, като, ако се наложи добавяте брашно. Замесва се меко тесто.Разделя се на топки.От всяка топка на набрашнена повърхност се разточва кора, дебела 5 мм. Сега е момента  да прецените ще можете ли да навиете на руло, което да нарежете на филийки, дебели  1 см. Ако тестото ви е много меко, премесете го с малко б рашно. Ако тестото ви е каквото трябва, намазва се със сладкото, поръсват се портокаловите корички, ако ползвате сливово сладко или конфитюр, може да поръсите и орехи.Навивате кората на руло и на рязвате на филийки, които нареждате в тава, покрита с пекарска хартия.Пекат се в умерена предварително загрята фурна до порозовяване.Охлаждате и нареждате в кошничка :-))







 Насладете се с чаша студено мляко.Да ви е сладко!