четвъртък, 31 май 2012 г.

Сбогом училище,сбогом 2-и клас...Бисквитки за класа на моята племенница


Моята племенница Белослава завърши втори клас, а догодина ще бъде в друго училище и поиска да почерпи децата в нейния клас с нещо.Тя искаше шоколадови къпкейкчета-имаше и такива, разбира се.Аз и предложих бисквитки, персонални за всеки нейн съученик, с нарисувано личице на съответното детенце.Тя се ентусиазира и тъй като ми бяха на гости,  заедно осъществихме идеята.
Първо й казах да приготви списък на децата с техните отличителни белези-цвят и дължина на косата,  права или чуплива е, цвят на очите, носят ли очила.

Аз изпекох бисквитките.Тези ни са любимите.
Направих маслен крем, за да залепя айсинга/фондана и започнахме заедно да ги украсяваме. Тя страшно много се забавлява и приготвянето, оформянето и рисуването на личицата на децата беше голямо удоволствие и за двете ни.
Първо оцветих белия айсинг с малко розово и жълто, за да постигна приятен телесен цвят. След това  изрязахме "фона" и залепихме като намазахме много тънко всяка бисквита с масления крем.Загладихме всички бисквитки.След като обсъдихме как да разположим лицата и имената на децата-спряхме се на посления вариант- започнахме най-забавната част-украсяването.



 Тя казваше каква е прическата на детето, има ли лунички, нюанса на цвета на очите...


И така, една част от бисквитките направи тя, а друга аз, опитвайки се да се придържам към нейния стил.


                                                          Сбогом втори клас!
          Очаква ни лято, пълно с игри, пътешествия, запознанства и много приключения!


Вече имам отзиви и много се радвам, че всички деца са били приятно изненадани и са харесали бисквитките и къпкейкчетата

събота, 19 май 2012 г.

Торта с боровинков, ягодов и лимонов мус


Тази торта направих за рождения ден на една много креативна дама.Сестра и искаше да я изненада на дамското парти, което бяха организирали.Те двете имат страхотен стил на работа и много оригинални идеи в това, с което се занимават. Тъй като аз трябваше да избера дизайна на тортата, без никакви насоки, реших, че една елегантна и изчистена торта би била най-подходяща за тази изискана жена. Сестра й хареса тортата, надявам се и рожденичката ,а и  да им е допаднала и на вкус.

Може би ще ви се стори, че рецептата е много дълга, но съм описала възможно подробно правенето на всеки мус и как да се организират нещата за да стане по-бързо.За съжаление правих тортата две вечери късно  през ноща и нямах възможност за снимки.


Продукти за блатове:

* 200 гр. брашно
* 4 яйца-разделени
* 1 белтък
* 2 ч.л. лимонов сок
* 150 гр. фина захар
* 1 с.л. настърана лимонова кора
* 60 гр. разтопено масло

1.Фурната се загрява на 170 С
2.Аз разпределих  сместта в две форми по 18 см диаметър.Формите се намазват с масло и се поръсват с брашно или се застилат с хартия за печене.
3.Брашното се пресява и се остава настрани.
4. Белтъците се разбиват на сняг с лимоновия сок, постепенно се добавя захарта и се разбива до твърди върхове.Един по един се добавят жълтъците , като след всеки се разбива.
5.Добавя се и разтопеното  и охладено масло и накрая на няколко пъти пресятото брашно. Разбърква се, колкото за се поеме. Внимаваме да запазим въздушността на тестото.
6. Както споменах по-горе разпределяме сместта в две форми и печем до суха клечка. Изваждаме блатовете, обръщаме върху решетка и напълно охлаждаме.
7. След като са напълно охладени блатовете и кремовете са готови, разрязваме всеки от изпечените блатове на две и започваме да сглобяваме тортата.



За мусовете:

* 500 гр. маскарпоне
* 200 гр. крема сирене
* 400 гр. млечна сметана, добре охладена
* 2 пакетчета желатин/ 20 гр -накиснат в 4 с.л. студена вода

1.Разбива се млечната сметана до твърди върхове, покрива се купата със свежо фолио и се прибира в хладилника.
2.В друга купа се разбива маскарпонето, прибавя се крема сиренето и се разбива за кратко, колкото добре да се смесят- и без много разбиване се получава гъст, пухкав крем..Прибирате в хладилника докато се стегнат отделните съставки за мусовете.


за лимонов мус :

* 4 яйчни жълтъка
* кората от един голям лимон, много добре измит
* 1/2 чаена чаша захар-
* 1/2 ч.ч. лимонов сок-ако е сочен лимона е достатъчно да изцедите сока само на един лимон
* 5 с.л. масло-много студено, нарязано на малки парченца

Отделно :
* 1 ч.л. накиснат желатин - от общото количество
*3 с.л. настойка от бъз или сироп, ако е много гъст разредете 1:1 с вода.Ако не разполагате  използвайте 2 с.л. лимонов сок, сварен с 1 с.л. захар .Загрявате сиропа от бъз или лимоновия сок, изсипвате в чашка  и разтваряте желатина. Тъй като количеството е малко, направете го, след като направите долните две съставки за боровинков и ягодов  мус.Ако случайно се стегне, преди да сте готови да смесите с лимоновия крем, поставете чашката в купа с гореща вода. Това ще бъде достатъчно да се отпусне. Този процес може да направите многократно.Важно е да не влезе вода  и най-вече да не го завирате, ако случайно решите да разтопите в MW.

1.В малка тенджерка смесете всички продукти.
2. С дървена лъжица на слаб котлон при НЕПРЕКЪСНАТО разбъркване сгъстете  крема.Показател, за това, че крема е достатъчно гъст е, когато лъжицата започне да се облича и се вижда  пътека на дъното на тенджерата. Освен това шума при разбъркването е характерно свистящ.
3.Отдръпвате от котлона и започвате да добавяте, като непрекъснато бъркате парченцата масло, докато напълно се поемат от сместа.
4.Изсипете в купа, покрийте със свежо фолио и оставете да се охлади. След като вече не е горещ сложете  в хладилника. *

*Този крем е много свеж и  е подходящ за лимонови тарти  или мини тарталети и пълнежи на мъфини, като тези например:

 Тройно лимонови мъфини

 Може да поднесете с Мини Павлова


Като  пълнеж -Боровинкови тарталети с дъх на лавандула

Може да замените лимона  с лайм и ще имате един много интересен, екзотичен, свеж  крем, като този
 Крем с лайм,
с който също може да напълните мъфини и приятно да изненадате близки и приятели.

За боровинков мус:

* 200 гр пресни или замразени боровинки-аз използвах замразени
* 200 мл боровинков сироп( приготвен от 300 гр. боровнки, 50 мл. вода и 100 гр. захар-сварен и прецеден)
* 1/3 от накиснатия желатин

1.Загрявате 50-60 мл . от сиропа почти до завиране, сваляте от котлона  и след минута добавяте желатина.Разбърквате докато се разтвори. Важно е да не слагате желатина във врящия сироп, защото ще загуби желиращите си качества.Добавяте към останалото количество студен сироп.Разбира се можете да загреете целия сироп, но по начина, който използвам аз, се спестява време за охлаждането.
2.Оставяте да се охлажда.

Когато приготвите и съставките за ягодовия мус ще продължите с окончателното  приготвяне на мусовете.и сглобяването на тортата.

За ягодовия мус:

* 200 гр. ягоди, за предпочитане пресни, освен ако не използвате замразени диви ягоди или някакви други дребни летни .Аз използвах пресни. Нарежете ги на малки парченца, примерно колкото бооровинките.
* 200 мл ягодов сироп.Може да приготвите по горе описания начин или да използвате на Витанея-приготвен е от пресни и замразени плодове. Няма консерванти и на мен ми допада.
* 2/3 от накиснатия желатин, от който отделяте 1 ч.л. за лимоновия мус.Забелязвате, че количеството желатин е повече, тъй като ягодите са по-сочни от боровинките и за да съм сигурна , че ще се стегне муса е необходимо повече желатин.

Приготвянето е същото като по-горе с боровинките.

Към окончателното приготвяне на мусовете пристъпвате, когато някоя от смесите започне да се движи тежко -подобно на яйчен белтък. Наблюдавате  да не се стегне прекалено много.При разбъркване не трябва да се отделят парчета.Ако все пак се случи да се стегне прекалено, препоръчвам да поставите съда, в друг с гореща вода и да разбърквате докато се отпусне. Изваждате и отново охлаждате.Не е толкова сложно,но реших да ви дам тези съвети, за да знаете какво да правите, ако по някаква причина се случи .

Разделяте разбитата смес на 3 равни части- в различни купи, в които има достатъчно място за разбиване.Всяка от тях разбивате и постепенно добавяте съответната  полужелирана смес.Добавяте 1/3 от разбитата сметана, като или бъркате на ниски обороти или с дървена лъжица или шпатула внимателно, запазвайки въздушноста . Накрая добавяте замразените боровинки, разбърквате леко,  до равномерно разпределение на плодовете и заливате първия блат. Заглаждате и поставяте блат.Леко притискате за да изгоните въздуха.Имайте предвид, че този мус ще се стегне най-бързо, тъй като плодовете са замразени.
По същия начин процедирате и с ягодовия мус.Изсипвате върху втория блат. Отново заглаждате и поставяте следващия блат.
Последната част от маскарпонената смес разбивате с лимоновия крем, добавяте стопения желатин, който дори да не е с полужелирана консистенция няма значение, тъй като е малко количество и  крема е достатъчно студен.Накрая добавяте и сметаната. Изсипвате, заглаждате и поставяте отгоре последния блат.Леко притискате и поставяте в хладилника за няколко часа.

Тъй като тортата беше за рожден ден я украсих празнично. За тази цел измазах с маслен крем, приготвен от 200 гр. меко масло, 2 ч.ч пресята пудра захар, 1/2 ч.ч екстракт от ванилия и 1 с.л. леко топло мляко.Измазаната , добре загладена торта се оставя да се стегне за час поне в хладилника.Ако е необходимо заравнявате и измазвате допълнително и отново в хладилника за да се стегне. Разточвате фондана и покривате.За да определите, ко лко голям трябва да е така нареченият  "чаршаф", измервате височината на тортата,умножавате по 2, прибавяте и диаметъра.Това е най-малко необходимата големина.По принцип,а и аз винаги разточвам  поне още веднъж разстоянието на височината.Това се прави, защото много по лесно се оправят гънките.Друго важно нещо е чаршафът да не е прекалено тънък,, тъй като има опасност да се накъса или да личат неравности от тортата.

 За къдричките отделно разточвате парче фондан, колкото голям орех , отрязвате ленти с около 2 см ширина и с клечка за зъби например, изтънявате с въртеливи движения, като приплъзвате с възглавничките на пръстите си.Изтъняването се прави на 2/3  от ширината на лентата. Все едно точите с миниатюрна точилка, но използвайки само единия й край..Малко по малко лентата леко се заобля на верев.При поставянето на всяка от така направените лентички  на тортата допълнително се оформят красиви къдрички с тънки, ефирни краища.След като направите една къдричка,   намазвате участък от тортата със сладкарско лепило или с водичка. не квасите много, а  леко овлажнявате и алепяте лентичката внимателно. По същия начин процедирате, докато покриете цялата торта.През цялото време моделиращата маса трябва да е завита в свежо фолио и да откъсвате по малко от нея-само количеството, с което ще  работите в момента.Това е важно за да не изсъхне фондана.




За съжаление все още нямам снимки на разрез, но ако ми предоставят ще публикувам.
Благодаря за вниманието и ако желаете оставете коментар.


вторник, 8 май 2012 г.

Къпкейкчета Ботаник- с аромат на мед,ванилия и лайка, с фондан с аромат на бял шоколад


Обичам да пия чай и билкови отвари.Трудно ми е да изброя дори любимите ми, но сред най- харесваните са лайка, зелен чай с жасмин или лимонови кори, ройбос с екзотични плодове, Honeybush, - този чай има прекрасен естествен аромат на мед и дори не се нуждае от подслаждане. Обичам мащерка, бъз, сушени горски плодове,мента.Обичам чая с мед и мляко. Тези къпкейкчета, които ви предлагам са прекрасно допълнение към чаша билкова отвара, освежаващ зелен чай или черен чай.Една от любимите ми марки  чай е Twinings. И един от най-предпочитаните вкусове е лайка, мед и ванилия.Точно този вкус използвах в кексчетата. Имаше и  кексче с нарисувана лайка, за жалост го изпуснах и не ставаше за снимки...


Адаптирах тази любима рецепта.

Ето и продуктите:
За къпкейкчетата:
 
* 150 грама масло на стайна температура
* 120 грама захар

* 1 с.л. мед
* 2 големи яйца

* 150 грама самонадигащо брашно,или обикновено пресято с 1/2 бакпулвер
* 2-3 супени лъжици пълномаслено мляко,предварително ароматизирано с пакетче чай  Туайнингс -лайка,мед и ванилия
*  1 ампула есенция ванилия/масло на д-р Йоткер






 Приготване::
 1.Сгорещете до завиране 4 с.л. мляко и залейте 1 пакетче чай. Покрийте чашата и оставете за 15 -20 минути.

2.Загрейте фурната  на 180 градуса .
3. Разбийте маслото и захарта  до пухкав светъл крем. Добавете меда и  яйцата едно по едно,като след всяко разбивайте до пълното му поемане. Добавя се млякото и есенцията и всичко се разбива отново за кратко .
4. Добавя се предварително пресятото брашно и се разбърква с дървена лъжица . Капсулите се пълнят 3/4 от обема им.За по-равномерно пълнене аз използвам лъжица за сладолед. Печете около 15 минути, докато кейкчетата се надигнат и порозовеят или до т.н. суха клечка.
5. Охладете приготвените кейкчета върху решетка.

Когато покриваме торти или кексчета с фондан трябва да имаме  гладка повърхност. Това постигаме, като измажем отгоре кексчетата (тортата и отстрани)  със затоплен,прецеден кайсиев мармалад.А много по-често с маслен крем, на който съм давала много пъти рецепта.

 * 100 грама масло на стайна температура
*  100 грама пудра захар
*  1 ампула есенция ванилия на д-р Йоткер

 Приготвяне:

 Разбиват се всички продукти на пухкав крем.


Сега ми се иска да предложа и една малко по-различна рецепта, бях я написала в коментарите някъде, като отговор на някакво запитване.Струва ми се, че за първи път я прочетох  при Марта Стюарт и затова давам линк към нейната рецепта. .Това е широко популярният вече швейцарски маслен крем.Това е един много лек и гладък крем, който се използва и за украса, чрез шприцоване. 


Продукти за швейцарски маслен крем:

* 90 гр. меко масло 
* 50 гр. захар
* 1 белтък
* 1 ванилия

Начин на приготвяне:

1. В подходящ съд-топлоустойчив-поставяте белтъка и захарта. Този съд поставяте на водна баня,над къкреща вода и леко разбърквате с вилица или тел, докато се стопи захарта и не усещате гранули между  пръстите си. Внимавате да не попадне нито капка вода в съда с белтъка и захарта.
2. Свалете от огъня и разбийте сместа с миксер на висока степен, докато се получи гладка, стабилна и  лъскава смес, с твърди върхове.Сместа през това време се охлажда -разбиването продължава около 10 минути.
3. Намалете миксера на средна степен и започнете постепенно да добавяте по лъжица от маслото, като разбивате добре след всяка. Сложете ванилията. Разбийте още 3-5 минути на най-ниска степен.*


* Ако искате да приготвите такъв крем за украса и искате да е оцветен, заедно с ванилията или предпочитаната от вас есенция, добавете и няколко капки боя.Разбийте.
 

Измазват се охладените мъфини и се покриват с разточен фондан. 
Аз използвах с аромат и цвят на бял шоколад Много ми допадна и като аромат и като вкес-идеално допълни вкуса на къпкейкчетата. След това нарисувах с прахообразни бои, разтворени с малко медицински спирт.Използвам такъв, защото е с висок градус и много бързо се изпарява, без да овлажнява излишно захарното покритие.


Не мога да посоча цветове на боичките, тъй като ги смесвам , докато получа необходимия  и подходящ цвят.



Ако и вие харесвате вкуса на лайка, мед и ванилия може да видите и опитате  Панакота с лайка и мед


Желая ви усмихнат, слънчев и ароматен майски ден!



четвъртък, 3 май 2012 г.

Торта с ранункулуси-Червено кадифе с крем бял ганаш и крема сирене





Това е тортата, която направих за рождения ден на сестра ми.Заедно с подаръка и пожеланията, тортата беше изненада. Рано сутринта Вики- синът ми отиде да посрещне тортата и..... наистина беше приятно и изненадващо начало на нейния празничен ден.. Ранункулусите са едни сред любимите и  пролетни цветя.Обича рози, божури, люляци и хортензии.Има много цветя и се грижи за тях.В градината и винаги има прекрасни разцъфнали  цветя. Тъй като вече съм и правила торта с рози, този път реших да направя с ранункулуси. Спрях се на Червено кадифе и направих крем от бял шоколадов ганаш, който ми се стори сладък и добавих разбита крема сирене, стабилизирах с меко масло.Получи  се много вкусен крем и торта. Сигурна съм за вкуса, защото направих една мини тортичка, която хапнахме у дома.


Тъй като няколко пъти съм публикувала рецептата за тази торта, сега ще пропусна и ще напиша само рецептата на крема. Ще спомена само, че опекох 2 блата, всеки от които след охлаждане разрязах на 2 половини.

Продукти за крема пълнеж:

* 300 гр.бял шоколад
* 200 гр. млечна 30% сметана
* 400 гр. крема сирене
* 150 гр. меко краве масло
* 2 ампули ванилия на д-р Йоткер

Начин на приготвяне:

1. Приготвяме ганаш от белия шоколад и сметаната като натрошаваме шоколада в топлоустойчива стъклена купа. Подгряваме сметаната до завиране и заливаме с нея шоколада. Изчакваме няколко минути да омекне и разбъркваме до гладка еднородна смес. Покриваме със свежо фолио и оставяме да се стегне до степен- удобна   за разбиване.След охлаждането разбиваме.

2. Разбиваме крема сиренето с ванилията и постепенно добавяме мекото масло.

3.Към крем 2 добавяме постепенно като разбиваме постоянно добавяме разбития ганаш.Ако е необходимо поставяме за малко в хладилника.Консистенцията на крема трябва да е удобна за мазане върху блатовете- да не се стича или да се маже твърде трудно и да нарушава целостта на блата. За да имате правилната консистенция зависи колко сте изчаквали кремовете да се стегнат, затова няма да пиша точно време за охлаждане.Когато сложите купата с крема в хладилника от време на време- през 15 минути може да проверявате, като разбърквате, за да е равномерно охлаждането. Стягащите агенти са маслото и белия шоколад. Крема сиренето е типичния пълнеж за тази торта и придава този сочен вкус на тортата, затова пък не бива и да е много твърд крема. Излишната влага попива в блатовете, които НЕ сиропирам.Получава се една вкусна сочна, но не течаща торта.

Ето снимката, която ме вдъхнови за ранункулусите.



















Други варианти на  торти Червено кадифе може да видите тук и тук.


И  парченце, сервирано с вкусно ароматно кафе по възможно най-изискания начин!

 Благодаря ти, Йови! Много ме зарадва с прекрасните снимки, които ми изпрати!