вторник, 31 юли 2012 г.

Бананови мъфини с хрупкав орехов топинг и ромова поливка


   Много отдавна правя тези бананови мъфинчета и след като дъщеря ми почерпила свои приятели, а те питали за рецептата, тя им казала, че сигурно ги има в блога. Те проверили , а не намерили... тя ме пита как се казват, т.е. как да ги търси....и така видях, че не съм ги публикувала.:). Те са много, много вкусни - влажни и сочни, с хрупкава горна част и с богат запомнящ се аромат. Племенницата ми, която е фен на шоколада и всичко производно, ги опита без подканяне и на нея също много й допаднаха. За  срещата ми с Габи също направих и занесох и за колегите й, да имат за из път.Тя, с имейл на следващия ден ми благодари от тяхно име и каза, че са им харесали...
  Такааа, след като толкова ги нахвалих, трябва да кажа и че рецептата е лека, без особени продукти, единственото, което трябва да имате подръка са 3-4 банана.А у нас винаги има, защото са основен "сгъстител" за смутитата, които Неви непрекъснато си забърква.


 Като основа съм използвала тази рецепта, като съм заменила маслото с олио, това го направих, в момента, когато адаптирах рецептата, за да бъде веган, а и олиото придава повече сочност на печивата. С течение на времето добавих хрупкав топинг и вкусна ароматна ромова поливка.

Продукти за тестото на мъфините:

излизат около 24-25 мъфина с размер на чашките 3*5 см

* 3 големи или 4 средни банана, намачкани с вилица на пюре -( около 400 г)
* 3/4  ч.ч светла кафява захар - 90 г
* 2 яйца или веган заместител на яйца, например чиа или  ленено семе
* 1 ч.л екстракт от ванилия
* прясно настъргано индийско орехче- няколко стърготини- за лек акцент
* 4 с.л. пълномаслено прясно мляко или соево, в случай, че искате да са  веган
* 1/2 ч.ч растително олио (80 г)- гроздово, слънчогледово, рапично или оризово- пробвала съм с всяко от изброените.
* 1/2 ч.л бакпулвер
* 1 ч.л. сода за хляб
*  щипка сол
* 2 ч.ч пълнозърнесто брашно, от  което понякога вадя 2 лъжици и добавям 2 лъжици фини овесени ядки**

**Ако нямате пълнозърнесто брашно, може да смесите обикновено пшенично с пшенични или овесени трици.

Стават страхотни и с брашно от лимец. Изпробвано.

Продукти за хрупкавия топинг:

* 3-4 с.л. брашно, аз използвам най-често ръжено-аромата задобрява. А може и смес от пшенично и овесени ядки.С една дума пробвайте, импровизирайте и вижте, кое ще ви допадне най- много.
* 2 с.л. тъмна кафява захар, аз използвам Мусковадо
* 3/4 ч.л. канела
* 1 ч.ч орехи- по-едро счукани
* 3 с.л. твърдо, студено масло или 2 с.л кокосово масло за веган вариант


На снимката са 18, но то е защото, докато снимам обичам да похапвам, а и децата се събудиха и като видяха, че аз ям и те пожелаха....ако не пречи на снимките :)


Приготвяне:

1.Загрейте фурната на 170 градуса.

2.Подготвяте топинга, като първо поставите в блендера брашното-3 лъжици (или микса от брашна), захарта, канелата и завъртате няколко пъти. Добавяте маслото и отново блендирате.Сместа трябва да прилича на груб грис, ако е необходимо добавяте и 4-тата лъжица брашно. Изсипвате в купа, подходяща по размер и добавяте орехите.Разбърквате.

3.За тестото-пресявате  в купа брашното, содата, бакпулвера и солта.

4. В друга купа разбийте олиото и захарта,  добавете едно по едно яйцата или заместителя , като разбивате след всяко. Добавете бананите и ванилията.Разбийте или разбъркайте добре с вилица. Добавете 1/3 от брашното, като разбърквате,  докато се поеме количеството и сместта е еднородна. Добавяте 2 лъжици мляко и отново разбърквате.Следващата 1/3 от брашното, отново млякото и завършвате с останалото брашно.Не разбивайте прекалено много, само, колкото да се смесят продуктите.

5.Напълнете хартиените или силиконови чашки до 3/4 от обема им.Поръсете от хрупкавия топинг и притиснете.Сложете във фурната и печете  около 20 минути. Пробвайте с клечка, ако е суха извадете.

6.Докато се пекат мъфините пригответе ароматната заливка.Смесете продуктите, по-долу ( без есенцията )в малка тенджерка и загрейте на слаб огън. Оставете сместа да къкри около 5-6 минути. Махнете от огъня и добавете есенцията.

Продукти:

* 3 с.л масло или кокосово масло-за веган вариант
* 1/2 ч.ч ром, около 100 мл., ако ще похапват деца, може да замените количеството с вода, за всеки случай.Алкохола се изпарява при нагряването, аз самата не пия.
* 3 с.л. тъмна кафява захар Мусковадо или меласа.
* 1 с.л. вода
* 1 ампула есенция ром на д-р Йоткер или 1/2 ч.л. екстракт от ванилия


7. Извадете изпечените мъфини да се охлаждат на решетка и заредете следващите да се пекат. Поставете. решетката с мъфините в тава. Охладените леко мъфини надупчете с клечка за зъби ( както при сладкиша Жадната монахиня). С помоща на чаена лъжица полейте всяко мъфинче с ароматната поливка. Тъй като една част изтича, тавата, в която сте поставили решетката предпазва плота .Ако изтече прекалено много настрани, съберете и полейте по още малко.


Оставете да се охладят окончателно и поднесете с чаша студено мляко. На веганите предложете соево или ядково. Аз предпочитам с ядково.


Опитайте ги и ще видите колко бързо чинийките ще се изпразнят.Тази долу е преди да бъдат облизани и трохите :)


четвъртък, 26 юли 2012 г.

Винтидж бисквитки и на чай с Габи



В един от постовете си Габи ,беше споменала, че е идвала в Добрич, отседнала в хотел Изида, но пропуснала да пие чай, за който разбрала едва на тръгване. А там чая наистина се поднася по атрактивен начин има голямо разнообразие и е много приятен. Беше невероятно- да е била на 15 минути от мен и да не се видим. Тогава си обещахме, че следващия път , когато е в Добрич непременно ще се срещнем. И тъй като имаше несвършена работа-не беше пила чай :), си уговорихме среща на чай.Искам да кажа няколко думи и за хотела, който, ако имате път към Добрич и искате дори само да похапнете вкусно и в красива обстановка си струва да посетите.Той се намира в парка, което е допълнителен бонус, заради зеленината и прохладата  и същевременно е много достъпен. Освен това  е на 5 минути пеша от центъра на града. Има всички удобства-басейн, сауна, тенис кортове, ресторант с хубава храна, удобен паркинг  и още много други екстри, които, кликнете на линка, ще видите сами, но още по-добре ще е да посетите лично.
Много ми се искаше да я изненадам приятно и реших да й подаря едно метално съдче, в което може да си държи разни дреболийки и понеже никога не подарявам празен съд й приготвих бисквитени картички, като тези , които нарисувах в стил винтидж.

Освен това скоро в Добрич отвори едно симпатично магазинче за чай " Комплимент" , от където и взех пакетчета ароматен плодов чай- да похапне у дома с бисквитките.В това магазинче, освен голямото разнообразие на видове и производители на чай, може да откриете и сервизи за чай. А може да си купите или поръчате боровинки.







 Пожелавам ви приятен ден и .....
опитайте да зарадвате някого, вашата радост ще бъде двойно по-голяма!!!



сряда, 18 юли 2012 г.

Студен чай от детелина, лимон и мед



Много от билките, с които правим ароматен чай или отвара през зимата, могат да се използват като превъзходна ободряваща напитка през горещите летни дни.Една от тези билки е червената детелина. Накратко ще ви кажа, за какво я пием у дома. Детелината има отхрачващо, успокоително и антиспазматично действие при настинка, пресипналост, бронхити и кашлица. Известна е и с това, че подобрява функцията на женските полови хормони, намалява синдромите на ПМС.Освен това има пречистващо кръвта и диуретично действие. Може да се използва външно за компреси при рани и младежки пъпки.
Детелината съдържа -изофлавони, ниацин, фосфор, калий, витамин С, токоферол (витамин Е), антитуморни съставки, калций, хром, железни и медни соли, изофлавони, магнезий(това от книгата, с която разполагам-Съвременна фитотерапия издадена през 1982 г.под редакцията на проф. Веселин Петков)
Тъй като съдържа изофлавони, а това са растителни естрогени, може да прочетете тук повече за тях и тяхното действие, ако приемате хормонални средства, съдържащи андроген, естроген, прогестерон и техните производни, не трябва да използвате екстракт от детелина.
В чая, който съм публикувала, концентрацията на билката е малка, тъй като обработката на билката е кратка и е с много вода, но се чувствам длъжна да ви насоча, да потърсите повече информация при нужда, а също и да внимавате с количеството и времето при приготвянето. Надявам се това да не ви звучи плашещо и да си приготвите този освежаващ чай. Но както с много други неща, така и при билките, човек трябва да внимава с дозите

Може би знаете, че детелината е национално цвете на Ирландия и Дания, а знаете ли, че четирилистната детелина за всички народи значи едно-щастие. Защо ли това е така, може би заради четирите еднакви  листенца, които символизират 4-те посоки на света и еднаквия стремеж на всички хора да бъдат щастливи?

Какво ви трябва:

* шепа свежи цветове от червена детелина
* 2 чаши по около 300 мл вода
* сок от 2 лимона
* 2-3 с.л. мед
* много лед
* по желание листа от мента


1. Намерили сте хубава свежа детелина, която сте набрали от нетретирана ливада...:) Следва старателно почистване. Най-добре е да я оставите растлана навън, за известно време и да оставите всички миниатюрни буболечета да избягат,  и едва след това измийте.Не разчитайте, че ще удавите буболечките. Ако сте си набрали много, след като са избягали обитателите й можете да приберете в торбичка в хладилника и няколко дена да си правите чай. А може и да си изсушите за зимата. Качествено изсушената детелина трябва да има хубав розов  цвят. Ако е покафеняла, значи е била влажна. Но това го знаете,  ако например си берете и сушите цветове от бъз. Ще добавя и още един съвет. Много често, дори да берете в подходящо време билките, ако ги събирате в найлонов плик се получава конденз и така овлажняват.Най-добре е да ги събирате в хартиен плик или в платнена торба и така да ги пренасяте до дома си, където да почистите и изсушите.Изсушаването, може да стане с дехидрататор или по друг начин казано сушилник, за няколко часа или като разстелите билките на чиста хартия и държите далеч от влага и прах, на не пряка слънчева светлина за няколко дена.

2.Сварете едната чаша от водата и цветовете от червена детелина , както и листата от мента, ако решите да сложите за 7-8 минути. Оставете леко да се охлади.

3.Извадете цветовете с решетъчна лъжица , добавете другата чаша вода и  меда. Разбъркайте докато се разтвори.

4.Добавете лимоновия сок, разбъркайте и прецедете. Оставете в хладилника да се охлади.

5.Сервирайте във високи чаши  с много лед.


 Когато сварите детелината, отварата ви ще е зеленикаво кафява  и ще се чудите, как съм получила аз този приятен розов цвят...Вълшебната съставка е лимоновият сок. Добавите ли го, в миг течността ще стане розова.



 Възползвайте се о разходките сред природата и наберете детелина.

 А сега, приятели, бързам за да се срещна с Габи! Съвсем истинска среща!

До утре!

събота, 14 юли 2012 г.

Салата с грах, краставици, сушени червени боровинки, мак и лимоново меден дресинг - Salad with peas, cucumbers, dried cranberries, lemon poppy and honey dressing



Искам да ви представя  още една салата с грах, която също е много вкусна. Правила съм доста салати, в които съм добавяла сушени червени боровинки. Харесва ми вкуса им, а също и контраста като цвят в салатата. Съзнавам, че към днешна дата, когато човек прочете червена боровинка, веднага в съзнанието му се  появява не червената боровинка, а опаковка Уринал...Мдаа-а, но, на подсъзнателно ниво някъде след опаковката , малко не на фокус се появява и червената боровинка и войла : Ползата за нас, ако я хапваме! Така че, има полза от рекламите, ако се сетим да ядем плодовете или да използваме билките, за да не стигаме до хапчетата, които за съжаление не са капсуловани боровинки  и билки....
Не че имам нещо против хапчетата, но по-си е хубаво без тях...:) 



И понеже много ми се говори за рекламите,  за да не съм многословна ,ще спра тук и ще премина към прекрасната салата.

Ето и продуктите:

За порция:

    * шепа  зелен грах
    * 1/2 дълга краставица или 2 корнишона 
    * няколко стръка копър
    * Няколко вътрешни листа  
салата- ЗЕРАЛДА - Салата тип Маслена глава  или Дъбов лист, с нежни листа
    * шепа крутони

    * няколко сурови тиквени семки
    * 1 ч.л. мак
    * 1 с.л.сушени червени боровинки  



    Приготвяне :


1.Попарва се граха във вряща вода за 2-3 минути. Веднага след това се потапя в ледена вода Отцежда се. Може и суров, особено, ако вие сте го брали :)
 2. Аз винаги  приготвям крутоните  у дома. За порция  около една филия се нарязва на хапки, напръскват се със зехтин и се запичат под грила на фурната, като леко се объркват 1-2 пъти, докато добият приятен златист цвят. Може и да се опържат, но аз предпочитам опечени. Може да ги пропуснете, ако не консумирате хляб.     
3.Нарязват  се на ситно краставицата и копъра. Объркват се с граха.
4.Листенцата на салатата се накъсват и внимателно се добавят към граха.Добавят се и боровинките.     

5. Поставя се салатата в чинията за сервиране и се поръсва с тиквените семки, мака и крутоните.Украсява се с копър. Сервирах с лимоново-меден дресинг, който идеално допълни вкуса на салатата. Приготвя се бързо, но ако нямате възможност просто поръсете с малко лимонов сок и зехтин.


 Лимоново меден  дресинг

    *   2 с.л лъжица
лимонов сок или на вкус
    * 
1 с.л. зехтин 
     * 1 ч.л. мед
    *
1 щипка морска сол
    *  щипка черен пипер и 1 ч.л. ситно настъргана лимонова кора- стрити заедно

   Всички съставки слагам в малко бурканче с винтова капачка и раздрусвам на принципа на разбиване с шейкър





Други предложения със сушени червени боровинки:

Салата от целина ,ябълки и орехи...афродизиак и профилактика

Елхички от сушени плодове и орехи -Коледен календар - Ден 17 - ти

Приказка за Коледа- Ден - 4 - ти

 

Други предложения с грах:

Салата с грах, авокадо, бадеми и сметанов сос с рукола

Грахова крем супа

  

Други предложения с краставица: 

                                Киви и краставица ШЕЙК



       Приятна, забавна, вкусна и интересна  събота и неделя!

четвъртък, 12 юли 2012 г.

Салата с грах, авокадо, бадеми и сметанов сос с рукола - Salad with chickpeas, avocado, almonds and cream sauce with arugula

  

 Обичам да ходя на пазара и да се разхождам сред сергиите, отрупани със зеленчуци и плодове.Купувам си редовните зелении, понякога търся нещо определено,но много често вземам нещо спонтанно, което знам, че го има днес, а утре няма да го открия или няма да е със същото качество-например прясна бамя,без нито едно потъмняло петънце, току що скъсана...или грах, в шушулка, ....отваряте и в ръката ви падат млечни зелени перлички...Как да не го вземе човек! Лошото е, че вземам повече 2-3 кг-това е само защото ходя с колело на работа и нямам багажник, ако съм с колата съм по-зле-правя няколко курса с торби до нея...луд с картечница-няма спасение ... Но пък докато измъкваш тези перлички от шушулките и им се любуваш, това е задължително :) имаш време да обмислиш какво да приготвиш от тях.Салатки, гарнитурки, че даже и ти идват идеи за сладкиши...Мда, неспасяема съм аз, каквото и да готвя, все сладкиши обмислям.И срам не срам , взех да си скицирам някои неща в един бележник.А дали ще ми стигне времето да ги приготвя...постоянно се сменят приоритетите и се появяват нови.Децата също имаха за задача за кажат какво искат с граха. Вики се измъкна хитричко-да съм ги изненадала. А Неви каза, че каквото и да съм приготвела щяло да е вкусно и че сигурно вече имам идея и тя е по дегустирането :)! Ех, какви деца имам-чудни! Можеха да си пожелаят някоя яхния, и да ми убият фантазията, още преди да е полетяла...Не че, не обичам яхния с грах, или гювеч, типичния, от който си облизваме пръстите, но пък да си измислиш нещо ново винаги е по- забавно.

 Млечния вкус на леко попарения или не, грах, според мен идеално щеше да хармонира с мазното авокадо, малко, съвсем малко фина морска сол, въпреки че изобщо не е необходима, настъргания пармезан е напълно достатъчен, за фина хрупкавост поръсих с листенца филирани бадеми, които  за да са по-аромтни леко запекох при непрекъснато бъркане в тефлоновия тиган. Тях ги добавяте,когато салатата трябва да се сервира. И тъй като имах щастието да имам свежа рукола, а според мен тя също пасва идеално, направих един нежен сос със заквасена сметана.Сложих и малко див лук, нарязан с ножицата-изглежда по-добре.Накрая украсих с няколко свежи връхчета хрупкава тученица и цветчета от латинка.



Получи се една прекрасна лека, нежна, балансирана салата, в която ароматите и вкусовете на отделните съставки  се допълваха и подчертаваха взаимно.



Продукти:

За всяка порция предвидете по:

За салатата:

*  грах-около чаша
* 1 авокадо
* 1 с.л. лимонов сок-за авокадото, след като го нарежете го полейте с лимоновия сок, за да не потъмнее.
* щипка фина морска сол-може и без, достатъчен е пармезана
*  филирани бадеми-препечени на сух тиган-около 3-4
* 1 с.л. пармезан-ситно настърган, пропуснете или заменете с хранителна мая, ако сте веган
* няколко стръка тученица-само връхчетата
* няколко стръка див лук
* 1 ч.л. екстра върджин зехтин-може и да пропуснете, на мен авокадото ми е достатъчн, но на останалите сложих-полезен е!:)
* ядливи цветя, нетретирани- по желание.Аз съм използвала латинка.

за соса:

* 1 връзка рукола
* 1/2 ч.ч заквасена сметана или соева сметана, ако сте веган



Приготвяне:

В общи линии го описах вече. Искам да обърна внимание, че попарването на граха, трябва да е във вряща вода и за около 2-3 минути. Може и да пропуснете и да хапнете суров. Това време е за хубав млечен грах. Подготвяте си гевгира, изцеждате и веднага изсипвате граха във вода с кубчета лед. Не бива да допускате при варенето да смени  прекрасния си зелен цвят.Отново отцеждате.

Нарязвате авокадото на малки парченца, поливате  с лимоновия сок и разбърквате с граха. Добавете и нарязаните стръкове див лук. Оставете в хладилника докати приключите с бадемите и соса.Непосредствено преди сервиране, добавете пармезана и разбъркайте.

Запичате бадемите. Препоръчвам да използвате фините филирани бадеми, ако използвате някакви други- цели, счукани или нарязани, усещането при яденето няма да е същото. Филираните бадеми осигуряват една съвсем фина хрупкавост във всяка хапка, и допълват основния вкус на граха.

За соса, нарежете руколата и я разбъркайте със сметаната.Оставете няколко клончета за украса.



При сервиране, поставете в чинията от  сместа с грах и авокадо, поръсете с листенца бадеми, Сложете клончетата тученица и цветето. В страни или ако желаете в центъра на салатата поставете соса с рукола.


Горещо ви препоръчвам тази невероятна салата! Мисля , че ще ви хареса.  А е подходяща и за лека вечеря- за мен беше.






неделя, 8 юли 2012 г.

Мини тарталети със сладкарски крем (crème pâtissière) ,(Pastry Cream) и малини


 Тартите, тарталетите  са едни от най-невероятни десерти особено за лятото защото:

 1. Можете да направите всеки един от компонентите, предварително, така че не е нужно да се притеснявате  за десерта, когато ви потрябва. Тестото за блата може да се направи предварително и да стои в хладилника до 2-3 дни.  Пече се бързо и може да се съхранява и опечено, доста по-дълго време в метална кутия. Внимавайте да не счупите опечената кора. Сладкарския крем може да се направи предварително и да стои в хладилника 2-3 дни. Може и да се замрази!!!! Не губи нищо от консистенцията си  и от вкуса си-единственото условие е да го затворите добре. Отпуска се за около час. Преди да дойдат гостите напълнете кората с крема и разпределете плодовете. Оставете в хладилника  и се наслаждавайте на вечерята.



2.
Кремът е толкова вкусен, че ако ви остане може:

- да поднесете с разбита сметана и отново да гарнирате с плодове  или да поръсите ядки и настърган шоколад , 
- може да напълните еклери,
-  може да имате подръка за  крема за  тирамису,
- може да направите Бостън крем пай,
- може да напълните ванилови маслени кексчета и да  полеете отгоре с шоколадова глазура- получавате Бостънски пай кексчета,
- със същия крем може да напълните донати
- може да използвате за десерт ала Наполеон,
-  а може просто да излапате с лъжицата-  у дома това му се случва най-често, само ме дебнат кога ще пусна купата....освен ако не забраня категорично....Малеей колко съм лоша! 
Сериозно, добре е да имате това кремче приготвено!



3. Този десерт или по-точно този крем се съчетава изключително добре с всякакви сезонни плодове. Всичко, с което разполагате и обичате. Може да комбинирате или да използвате поотделно.



   Ето как правя  сладкарския крем. Знам го откакто правя еклери-т.е. много отдавна.

 

    
За сладкарски крем :
   * 
1 чаша млечна сметана

   *  1 чаша прясно пълномаслено мляко
  
*  ½ чаша захар на пясък около 50-70 гр
  
* шипка сол
  
* 5 яйчни жълтъци
   *
3 супени лъжици царевично нишесте
   * 
125 гр студено масло нарязано на кубчета
  
* 1 с.л. екстракт от ванилия или семенцата от една шушулка (преди съм използвала ванилия на прах- 3 пакетчета-преди 100 години :))





 Приготвяне: 

1. В тенджерка сипете млякото и сметаната, както и половината захар. Загрейте на слаб огън  и бъркайте от време на време колкото да се стопи захарта. За предпочитане е тенджерата да е с дебело дъно или незалепващо покритие.Ако за първи път правите този крем, и съдът, в който ще го приготвяте не е с дебело дъно, по-добре е да го направите на водна баня.Въпреки, че  сгъстяващия елемент е нишестето, все пак внимавайте.

2. Междувременно,разбийте жълтъцине с останалата захар,  докато се получи пухкав бледожълт крем. Добавете царевичното нишесте, разбийте докато се смесят добре.


3.  През това време млечната смес е закъкрила. Към яйчната смес на тънка струя при непрекъснато разбиване добавете от горещата млечна смес-не повече от половината.Тази получена, темперирана смес изсипете обратно в тенджерата с млякото и непрекъснато разбърквайте със силиконова шпатула или дървена лъжица. Бъркането и къкренето продължават докато се получат балончета и сместта се сгъсти и стане гладка и лъскава.-Както при пудинга. Свалете от котлона и добавете ванилията и маслото. Разбърквайте докато маслото се стопи. Поставете свежо фолио, за да не хване коричка и оставете за няколко часа в хладилника.Когато вадите крема и отстранявате фолиото, внимавате да не падне кондензиралата пара в крема. За да не се случи това,  фолиото може да се сложи директно на повърхността на крема.





    
За кората на тартата или тарталетите :


  
* 3 чаени чаши брашно
   * 1 чаена лъжичка сол
  * 2 супени лъжици захар***
  * 250 грама студено масло, нарязано на малки кубчета,  част от него  за намазване на формичките
* 2-3 супени лъжици ледена вода
   *
1/2 чаена лъжичка ванилия екстракт или 1 с.л фино настъргана кора от лимон
   * 1 жълтък
 

   * 1/2  чаена лъжичка сол
 

 *** Ако правите солена тарта, пропуснете захарта 


    Приготвяне:

 
   
1.  Сложете брашното, захарта и солта в блендера , добавете маслото на малки кубчета и завъртете няколко пъти. Сместта трябва да бъде като пясък. Добавете жълтъка и 1 с.л. от водата и отново б лендирайте. Добавете следващата лъжица.Ако е необходимо добавете оща малко вода. Тестото трабва да се оформи на топка. Извадете го от блендера и замесете малко с ръце.Увийте го в свежо фолио и оставете да почева поне за 1 час.
   
2.. Извадете тестото от хладилника (ако е било повече от час вътре, оставетена стайна температура леко да се отпусне, толкова , че да можете да го разточите.Разточете кора по-голяма от диаметъра на формата, като имате предвид и височината на формата. Навийте тестото на точилката и го пренесете в намазаната форма.***** Оформете ръбовете, като притисните тестото .Излишното може да премахнете , като мините отгоре с точилката.Ръбчетата на тавата  и натиска на точилката ще  отрежат излишното тесто. Набодете основата с вилица и сложете във фризера.Можете да замразите в този вид за около месец -месец и половина.
**** Ако имате някакви съмнения, че трудно ще извадите тартата от формата може да застелиет дъното с широка лента хартия за печене, краищата , на която излизат извън формата. 



  3
. Загрейте фурната до 170 С градуса. Извадете от фризера формата и сложете да се пече. Тук има два начина , с които да избегнете надигането , евентуалното, на основата на кората:

              - можете да опставите фолио за печене върху кората и да посипете с боб, ориз, леща  или каквото имате....а може пък да имате специални керамични гранулки или:
              - може да наблюдавате печенето и от време на време да пробождате с клечка за зъби, ако някъде започне да се надига.




Печете докато кората приятно порозовее и стените й  се отделят от формата- Около 20 минути.
 .Ако сте пекли с фолио и тежести, извадете от фурната, отстранете фолиото внимателно и върнете до порозовяване на основата.-не повече от 5 минути.
 Извадете от фурната и оставете да се охлади на стайна температура.   

Сглобете  целия десерт около 2-3 часа преди поднасянето Напълнете с крем и наредете отгоре плодове. Ако има опасност плодовете да потъмнеят или повяхнат или нещо друго, което да наруши добрия вид на десерта  може да ги покриете с тънък слой желатинова смес.Ако имате възможност оставете реденето на плодовете за последния момент. 



И още една хапчица - за вас!


От тази доза за блата аз направих 1 голяма кора и няколко малки. Голямата напълних с друг крем , който ще ви покажа скоро. 

А със сладкарския крем, който остана реагирах бързо на желанието на дъщеря ми за някакви кексчета , пълнички с нещо.....и тях ще видите скоро.
Отбивайте се, ще видите вкусни и идейни предложения....