четвъртък, 30 август 2012 г.

Ванилова панакота с круши в ароматизиран сироп със звездовиден анасон

Когато правя десерти с плодове, а напоследък покрай публикуването на някои рецепти в блога се замислям кой плод ми е любим.В повечето случаи казвам : Един от най-любимите ми плодове.... това се отнася за толкова много плодове, наистина, и аз самата не мога да определя има ли някой определен или няколко поне. Признайте, че са невероятни, с толкова свежи, различни, опияняващи аромати, различни вкусове и текстури, различни цветове и форми...! Толкова настроение носят с огромното си многообразие! Много обичам плодовете, повече дори от зеленчуците! Ако съм искрена на един кантар са с шоколада :)) Мога да кажа, че направо ги обожавам. Всеки един ден за мен започва с пресен плод, дори преди кафето. Дори кафето мога и да  пропусна, но плода никога. Имам и любими комбинации и вкусове... Добавям плодове и в салатите, нищо, че това не е съвсем прието. Моите хора обаче харесват хрумванията ми. А това е най-важно за мен.


Не мога да разбера, странни са ми хората, които не обичат плодове, все едно, че не възприемат  света като мен, все едно, че не виждат колко е цветен и ароматен и красив и това по някакъв начин  пречи на останалите им възприятия.... Такаааа, дотук не може да се ориентирате какво ще ви представя. Имах нужда да напиша това, защото не знам за кой път ще напиша :
Този десерт е с един от най-любимите ми плодове- крушите! :)

Споменавала съм вече, че зимата един често правен десерт са пошираните круши. Показвала съм ви в :

Кростата с шоколад и круши

Друга вкусна комбинация е в невероятната

Шоколадова торта с круши и лавандула

Да припомня и салатите с круши

Салата от рукола, круши, орехи и меко козе сирене и......... Салата с рукола, печени круши и халуми и орехи

А скоро приготвих и един невероятен 

Галет с круши, марципан и къпини

 В днешния  десерт също поширах крушите, като използвах звездовиден анасон, а също така и  канелена пръчка, за съвсем лек нюанс на канела. За да имат по лек и летен вкус не сложих вино...Освен това като основа се спрях на панакота.Известната и вече популярна панакота в България, с произход от слънчева Италия е един много лек и приятен десерт. Тя е подходяща за похапване по всяко време на деня, но и за по специален повод и дори прекрасен завършек на вечеря с богато меню.

Други предложения за вкусна панакота:

Панакота с мандарини-Коледен календар - Ден 13-ти

Panna cotta /Панакота с лайка и мед

Но ето и продуктите и начина на правене на днешната 

 Ванилова панакота с круши в ароматизиран сироп със  звездовиден анасон

Продукти:

  за пошираните круши:

* 6-8 малки круши, с подходяща големина, за аранжиране в чашата-узрели, но твърди.

* 10-15 диви круши, които намерих в гората. Използвах ги за допълнителен аромат. Заменете с 3-4 култивирани круши, като гледате да подберете от ароматен сорт.

* 2 с.л. лимонов сок

* 5-6 звездички анасон

* 4 пръчки канела

* 250 мл вода

* 100 г. захар

за крема:

200 мл мляко
300 мл сметана
*  80 гр захар 

* 1 шушулка ванилия
* 1 пакетче желатин  на д-р Йоткер-10 г.
*  3 с.л. студена вода

Приготвяне:

1. Поставете чашите, в които ще приготвяте десерта в хладилника.Това ще помогне желирането да стане по-бързо.
2.Подгответе сметанено -млечната смес.Накиснете желатина със студена вода. Загрейте  1/3 част от млякото със захарта на слаб огън.Разбърквайте , докато захарта се разтвори. Добавете набъбналия желатин и отстранете от огъня. Разбъркайте докато се разтвори желатина. За всеки случай прецедете. Остържете семената от шушулката и прибавете към топлата смес. Оставете да се охлади на стайна температура.
3. Останалото мляко и сметана разбийте за кратко, колкото да се получи еднородна смес и  дръжте на студено в хладилника. Това ще помогне на крема по-бързо да стегне. Смесете с охладената млечно-желатинова смес. Налейте в охладените чаши и оставете за окончателно стягане.

За приготвянето на крушите:


1.Обелвате внимателно крушите, с които ще декорирате десерта.След обелването на всяка, леко напръскайте с лимонов сок, за да не потъмнеят.



2. Водата, захарта, лимоновият сок канелените пръчки, горските круши или другите и звездичките анасон се слагат в достатъчно голяма тенджерка, която ще побере и останалите круши. Ако имате някоя тясна, но по висока ще е иделната. Щом поврат 10 мин. се добавят целите круши, които са за украса. Ако не се покриват от течността, внимателно се обръщат след 3 минути. Оставят се още 3 мин. да къкрят и котлонът се изключва. Крушите трябва да са омекнали, но не да се разпадат. Оставят се да изстинат в сиропа и се отцеждат внимателно.Запазете ароматния сироп, заедно с подправките.


 3. След окончателното стягане на панакотата или преди поднасяне аранжирате с крушите , звездичка анасон, канелена пръчица и поливате със студения ароматен сироп.



сряда, 29 август 2012 г.

Мини лимонов пай в 3 стъпки-диетичен, ниско калоричен вариант.



Мисля, още първия път когато публикувах Лимоновия крем-или по-известен с името Lemon curd споменах, че има безброй приложения, и зависи само от вашата фантазия къде ще го вложите.Това, което ме очарова е силния лимонов вкус и аромат и кадифената текстура. Мога да го ям направо с лъжицата, но правя много кремове с него като днешния например. Прави се бързо, подходящ е за всеки сезон, пасва на повечето плодове може да се замразява - не е ли крема мечта?!
През лятото, заради жегите, гледаме да не се задържаме много пред печката. Аз такъв проблем нямам, защото има климатик в стаята, където готвя, и има кой да следи температурата да е "образцова" т.е. някъде около 22-23 С, а тогава на всички им се готви, е на мен поне-да. Нооо това предложение е без да точите, и без да печете каквото и да е. Даже се постарах да е максимално диетично.

Продукти:

* около 300 мл лимонов крем, ако имате замразен използвайте, като го извадите предварително да се отпусне. Ако нямате, си направете по тази рецепта
* 200 г крема сирене Филаделфия или цедено мляко.
* около 2-3 бисквити за всяка чаша, с масло или пълнозърнести

за декор:

* 1 яйчен белтък-
* 3 с.л. захар
* 1/2 ч.л. лимонов сок
* къпини или парче лимон, клонче мента- за декор



1.Начупвате бисквитите, като ги сложите в пликче с помоща на дъното на стъклена бутилка или чукчето за пържоли, може и в блендер :). Насипвате на дъното на чашите и леко друсвате чашите, за да се разпределят трохите равномерно. Обикновено бисквитите се смесват с разтопено масло. Сега го спестихме.
2.Разбивате крема сиренето или цеденото мляко с лимоновия крем. Насипвате върху бисквитите. Обикновено се слага захар, сметана... Сега ги спестихме. Лимоновия крем е достатъчно сладък и ароматен.
3. Разбивате белтъците с лимоновия сок на сняг, посипвате постепенно лъжица по лъжица захарта . Поставяте веднага сместа в пликче, отрязвате отвор- не много голям-около 0,5 см и шприцовате  върху пая.С горелка за брюле леко запичате белтъка. Ако нямате използвайте грила, става много бързо.Ако искате може да пропуснете тази украса и да сложите само клонче мента и къпина.


А сега се насладете на красивите цветя, които улових след дъжда.Ухаеха невероятно.





понеделник, 27 август 2012 г.

Галет с круши, марципан и къпини



Една от любимите ми летни комбинации от плодове е круша и къпини.Обичам ги в плодови салати, сладолед, кремчета, крамбъли, сурови в салати, печени със сладолед или  в сладкиши, замразени като сорбе...Вариантите са много. Днес ще ви представя един галет, който традиционно пека, всяко лято, когато узреят крушите и къпините. Когато се пече галет  и за плънка се използват по-сочни плодове, обикновено се слага подложка от смес от галета, смлени ядки. Тази година, вместо обикновенната подложка от смлени галета и бадеми, реших да сложа настърган бадемов марципан. Можете ли да си представите аромата на печени круши и къпини и финния аромат на марципана, който всъщност се прави от бадеми и пудра захар.Ако сте любопитни рецепта за марципан може да видите тук. В същия пост  е и едно предложение за Празнични бонбони от бадемов марципан, ефектни и вкусни. 
А друг галет, който също е много вкусен е :

Но да се върнем към днешното предложение.
 

Какво ви е необходимо:

 Продукти:

   *  130 г  брашно от лимец
   *  130 г брашно от киноа
   *  25 г захар
   * 125 г студено масло на кубчета
   * щипка сол
   *  3-4 с.л. ледена вода
   * 80-100 грама  марципан, настърган
   *  2 големи зрели круши, разполовени  и нарязани по дължина на около 10-12 парченца,       поръсени с малко лимонов сок
   * 1 яйце, за намазване, може и с прясно мляко.
   * 1 с.л.  захар
   *  150-200 г  къпини
   *  шепа боровинки по желание

   *  лавандулови клонки 

    Сладолед  или сладкарски крем за поднасяне и няколко цветчета лавандула, ако желаете.




Начин на приготвяне:
 
1. Направете тестото, като смесите брашната, захарта, солта и маслото в блендера и завъртете, докато получите пясъчно -подобна  смес.Започнете да добавяте по една лъжица вода, като завъртате след всяко добавяне за малко блендера. Спрете, когато тестото се захване. Довършете оформянето на топката тесто с ръце. Осатавете да почине в хладилника за 1  час поне.Може и до другия ден. Ако нямате блендер, може да направите и ръчно тестото, като работите с вилица и студени ръце. Маслото трябва да е нарязано колкото може по на-дребно и първо да  размесите с вилица или специален нож. Целта е маслото да не се стопи. Преди да започене да добавяте ледената вода, сместта трябва да има равномерна зърнеста, подобна на галета текстура.


2. Извадете тестото и оставете леко да се отпусне, за да може да се разточи. 

3. Загрейте фурната до 170  C 

4. Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност в кръг,  или върху хартия за печене.  

5. Настържете марципана, като оставите ивица от 3-4 см за прегъване. Подредете нарязаните круши върху марципана ветрилообразно.

 6. Внимателно сгънете останалата свободна ивица навътре към крушите като направите равномерни плисета. 


7. Намажете тестото, по-точно, този борд, който се получи, след прегъването, с малко разбито яйце и поръсете със захар.


 8. Печете се в продължение на около 15 минути, след което разпределете отгоре половината от къпините и върнете във фурната за още 10 минути или докато тестото стане златисто и хрупкаво. Извадете и разпределете останалите къпини и боровинки, ако имате.


 Сервирайте горещ с топка сладолед и лавандулови цветчета.


Марципана образува  един много приятен леко дъвчащ слой, който заедно с хрупкавата коричка и меката печена круша прави яденето на десерта неповторимо удоволствие. Контраста на горещия десерт със сладоледа, аромата на печените къпини и вкуса на свежите....ммм,....няма да спрете с едно парче и няма да забравите този вкус.

 Ако случайно ви остане, е много вкусен и претоплен отново и придружен със сладолед. Всъщност тъй като първия, този снимания свърши веднага след снимките от втория остана парченце и аз го хапнах на следващия ден без затопляне-беше отново много много вкусен!




            Желая ви приятна, вкусна и красива нова седмица!



вторник, 7 август 2012 г.

Нещо розово за закуска - Смути с банани, малини и ядково мляко-100% веган



Тази неделя, когато се събуди дъщеря ми  и попитах какво иска за закуска, отговора бе:
Нещо розово! Желание точно като за мен! Още докато звънна гласчето и: розово!, на мен ми светна: СМУТИ! тя напоследък непрекъснато си забърква някакви смутита и ги нарича по цветове. Не пропуска и на мен да приготви, като само ме пита : Искаш ли едно оранжево?!... ...Имах достатъчно време -цял един душ- на дъщеря ми...Нейното "Розово" беше готово за 5 минути.



Какво сложих:

* 1 голям банан
* 2 шепи малини
* 1 ч.л. мед
* 6 кубчета лед
* 1 чаша бадемово/соево или овесено мляко



Как го направих е ясно за всички:

Всичко се блендира, налива се в 2 чаши и се сервира с усмивка.*
Тя беше доволна, защото имало и розово шишче!


Ако ви харесва моята украса, оставете няколко малини и няколко кръгчета банан. Нанижете ги на клечка за зъби и поставете върху чашата.



Е, като гледам това е най-кратката рецепта, която съм публикувала и най-бързо приготвената. Свежа, здравословна, диетична и най-вече носеща усещане за лекота и добро настроение!


И тъй като не се чувствам комфортно с толкова кратка рецепта, ще ви припомня полезността на съставките на това смути, а вие ще обещаете да си направите поне едно смути :) ...А ако обичате да си приготвяте,  какви са вашите любими вкусове.


Ето и най-общо казано полезните за нас качества:
банани: калий-полезен за сърцето, мускулите, мозъка, черния дроб, костите и зъбите, регулира метаболизма
              фосфор-костите, зъбите, сърцето и бъбреците,важен за производството на енергия
              калций-костите, зъбите, помага за усвояването на желязото
              желязо- важен за производството на червени кръвни телца, увеличава съпротивителните сили на организма, необходим за усвояването на витамините от група В.
              натрий-подпомага правилното функциониране на нервите и мускулите
              витамините Е, С и В6-противодействат на стареенето
малини: витами С антиоксидантно действие, предпазва от настинки
               калий-регулира водния баланс на организма
              фолиева киселина- Предпазва от чревни паразити и отравяния с храни. Грижи се за добрия вид на кожата. Подпомага обмяната на белтъчините и съдейства за образуването на червени кръвни клетки
              салицилова киселина- припростудни заболявания, температуро понижаващо действие
             Имат антиоксиданти свойства, съдържат влакнини, ниско калорични, подходящи при стомашно-чревни разстройства.
соево мляко: идеален източник на растителни протеини, получава се от накиснати във вода соеви зърна. След като се смачкат и пресоват се получава соевото мляко.По този начин може да си приготвите удома бадемово, орехово или лешниково мляко.Пробвала съм от всички и съм очарована.Соевото мляко е източник и на витамин Е,  изофлавони, витамини от гпупата В , лецитин, ненаситени мазнини и намалява холестерола.




Вместо  розови очила- розово смути :)

С пожелание за един прекрасен ден!