петък, 30 ноември 2012 г.

Бебешка торта- с маскарпоне и плодови мусове




Тази, торта е за едно прекрасно малко човече на 40 дни, с удивително малки крачета и ръчички, едно невероятно  сладко малко момченце. Правенето на всеки детайл беше голямо удоволствие за мен. Легълцето, малкото скринче, етажерката, всеки бебешки аксесор, някои, от които са 5-6 мм , шишенцето, възглавничката, хавлийките, кутийката с пудра,...... все едно докосвах истински бебешки неща...Много харесвам тази торта, по много причини.Защото е за бебе! Обожавам бебетата. Виждайки и гушвайки едно бебе, човек се изпълва с невероятно щастие, светлина, доброта. То, с малките си ръчички, сладката си усмивка, иска само любов и топлина и те кара да му я дадеш от все сърце, готов. Това усещане имах, докато правех тортата, от мига на печенето на блатовете и правенето на кремовете, до последната панделка на кутийката от 2 см. 
Имах пълната свобода за вкус и дизайн...Позачудих се в какви цветове да бъде и реших в една от любимите ми комбинации в  бебешко синьо и нежно пастелно кафяво. По-късно, давайки тортата на летящата от щастие леля на бебчето, разбрах, че това са й любимите цветове, както и на майката на Павлин.
Когато моите деца бяха малки, с голямо удоволствие перях и простирах дрешките им, гладих и подреждах , преобличах ....И може би затова, реших да провеся на простирите, веещи се от вятъра, малки, сладки, бебешки дрешки.Бях замислила да ситуирам всички "мебели" на една торта. Но реших, след известни пресмятания, че няма да е достатъчна за 25 човека и направих втори етаж, който се оказа малък, за да побере цялата "мебелировка".Тъй като много обичам десени на точки  и раета ги включих в украсата на панделката, едното одеалце и на подложката на тортата.Вътрешния дизайн на тортата е също на точки-разноцветни и когато получа снимка на разреза ще я публикувам.Засега само ще обясня, а вие ще си представите.
Доволна съм от резултата, защото измислих, изпекох, сглобих, украсих и снимах тази торта за 2 дни и половина. Пред вид на това, че мебелите трябваше да съхнат и направих преди да опека тортата, си е постижение, поне за мен.

И така, ето поодробности по вкуса на тортата, която много се е харесала от всички, които са я опитали.

Продукти за блатовете:

* 24 яйца-разделени
* 4 чаши захар
* 4 портокала
* 6 чаши брашно
* 24 с.л олио
* 24 с.л. гореща вода

Внушително изглеждат изброените продукти, но това е за торта с височина 11 см  и диаметър 26 см. Малката е с височина13 см и диаметър 15 см.


Първо да поясня, че опекох 3 блата за първия етаж, всеки блат разполових и така се получиха 6 блата, с кремове помежду им.
За втория етаж изпекох един правоъгълен блат с приблизителни размери 30*40 см, разрязах по дългата страна на 2 ленти и завих на руло.Отделих по малко тесто и изпекох 2 кръгли блата  с диаметър 13 см.
За покриването на тортата и фигурките ми бяха необходими около 1,5 айсинг/фондан. Като пособия използвах специализирани-само кътери с инжектор- точки. Пеперудката, кацнала на леглото също е с кътер, всичко друго е рязано със скалпел и оформяно с клечка за зъби.


Блатовете са направени, както на тази торта




Кремове за пълнеж на тортата:

Крем с манго и портокалово сладко,
Мус с ябълки, круши и матча
Крем с желе от касис, плодов чай и маскарпоне
Крем с маскарпоне и сметана

За горния етаж: крем с манго и маскарпоне



Крем с манго:

* 500 мл пасирано манго
* 4 портокала
* 100 гр. захар
* 10 гр. желатин
* 50 мл вода


1. Приготвих сладко от портокали по следния начин.Портокалите се пускат в купа с гореща вода за около минута, след това с четка и сода за хляб се почистват старателно и се изплакват. Подсушават се и кората се настъргва. Отстранява се с нож бялата част и парченцата се пускат в тенджерка с водата и захарта. Когато омекнат се пасират и към тях се прибавя настърганата портокалова кора.
2.Желатинът се накисва в 3-4 с.л. вода и се разтваря в сладкото, което не е вече на котлона. Добавя се пасираното манго. Сместта се оставя да стегне на хладно, като от време на време се бърка. Готов е за използване когато придобие гелообразна консистенция.

Мус с круши, ябълки и матча:

* 1 кисела ябълка "Грени Смит"
* 4 добре узрели, ароматни
* 1 рава чаена лъжичка матча
* 10 гр. желатин
* 2-3 с.л. студена вода за накисване на желатина
* 50 мл вода
* сока от 1/2 лимон

1. Ябълката и крушите се обелват и нарязват на парченца.След нарязването на всяка круша и поставянето й в тенджерка се поръсва с малко лимонов сок.Заливат се с водата и се варят докато омекнат. Пасират се и се варят на слаб огън, докато се засушат. Лъжицата да оставя следа в тенжерката.
2.Добавя се зеленият чай. Разбърква се добре.
3.  Добавя накиснатия и набъбнал желатин. Разбърква се, докато се разтвори желатина и се оставя да се стегне, като от време на време се разбърква.



Крем с желе от касис, плодов чай и маскарпоне:

* 300 гр. маскарпоне
* 100 мл желе от касис
*1 ч.л. лимонов сок
* 5 г. желатин
* 1-2 с.л вода за накисването му.

1. Желатинът се накисва.
2.Желето леко се загрява за да е течно.
3. Маскарпонето се разбива и към него се  прибавя полутечното желе от касис.Оставя се на хладно.
4.Желатинът се загрява, за да се разтопи и се добавя с разбиване към маскарпонения крем.
5. Оставя се на хладно докато придобие консистенция, която може да се шприцова.

 Основния бял  крем:

Приготвяме го последен, защото няма нужда от изчакване.

Продукти:

* 700 гр.маскарпоне
* 400 гр.заквасена сметана
* 200 гр. крема сирене
* 300 мл сладкарски крем
*10 гр.желатин.Ако тортата беше без втори етаж нямаше да сложа желатин.


Приготвяне:

1.Накисва се желатина, и когато набъбне, се загрява докато се разтопи.
2.Разбива се маскарпонето, като към него се прибавят останалите съставки.
3.Добавя  се желатинът и се разбива. Тъй като останалите съставки са студени, кремът се стяга по-бързо от останалите.



Реших да подредя кремовете, така, че при разрез кремовете да изглеждат като точки. За тази цел, подобно на тази торта, започнах шприцоването по следния начин:
 1.Белия основен крем
 2.Оранжевият с манго и портокал
 3. Бял крем
 4. Лилав касисов
 5.Бял,
 6.Зелен с круши и ябълки
Поставих следващия блат и отново започнах с бял крем, но размених местата на цветните кремове.След третия блат отново започнах с бял крем и пак размених местата на цветните кремове. 
С нетърпение очаквам снимките на парченце от тортата.

Причината да започвам винаги с белия крем е, че при измазването с масления крем и покриването после с фондан няма да има проблем , като свличане на маслен крем и айсинг, както би се получило, ако сложа от страни желиран крем.



Крем за втория етаж:

* 200 гр. маскарпоне
*200 мл манго-пасирано
*200 мл сладкарски крем
* 10 гр. желатин

1.Към маскарпонето с разбиване се прибавят останалите съставки.
2. Накиснатия желатин се стопява и се добавя с разбиване към маскарпонения крем.

Сглобяване:
1.Изпеченият правогълен блат, разрязан на две ленти се намазва с крема и заглажда.
2.Първо се навива едната лента, на колкото е възможно, без да изтича крем отстрани, стегнато руло.Изправяте върху единия кръгъл блат, леко намазан с крем и внимателно завивате другата лента. Намазвате отгоре с крем и поставяте другия кръгъл блат. Внимателно увивате със стреч фолио, оформяте правилен цилиндър и оставяте в хладилника за през ноща.


Докато чакате да стегнат тортите, оформяте украсата. Това е необходимо, ако сте намислили да мебелирате стая :) Ако няма да украсявате с обемни фигруки лягате да спите.Сглобявала съм и истински мебели, но не съм рязала сама отделните части. Сега си направих мебели от първата до последната "дъсчица" сама, оразмерих и сглобих.Ще обясня набързо как ги направих.



За бебешкото легло използвах една готова вафла, която разполових и тъй като отново ми се видя голяма за основа на леглото, подравних още малко.Залепих двете парчета едно върху друго с малко маслен крем. Отрязах според размера на леглото , бял айсинг, така, че да направя матрака. След това скроих страничните дъски и направих краката на леглото. Всички тези части след като ги направих абсолютно еднакви оставих да съхнат. Във всеки крак внимателно, като правенето на венозна инжекция вкарах по една клечка за зъби, като оставих по 1 см да стърчи навън от долната страна. По-късно при монтирането на леглото върху тортата щеше да възпрепятства падането на леглото от втория етаж....:)
За бебешкия скрин с отвореното чекмедже използвах отново вафла, която прекроих за да ми пасне на представите, а и спрямо големината на детското легло. Предната страна, която е с чекмеджетата направих от суха паста - за да мога да издълбая после лесно със скалпела,  мястото на чекмеджето. След като направих миниатюрното  чекмедже го  оставих да съхне през ноща, залепено и съответно подпряно с разни миниатюрни нещица.
На другия ден или след няколко часа, не знам точно, щото се сляха някяк деня с ноща при мен... изрязях мястото, където да вкарам чекмеджето. Перфектно пасна на мястото си, метнах една хавлийка и излязох на терасата да пия кафе. През това време дъщеря ми се върна и първата и работа свед ахкане и охкане и разни въдгласи е да отвори чекмеджето и да пробва и другите дали се отварят.....Нямаше поражения, поставих нов "обков" само. Самата мебел се оказа здрава...:)
Етажерката също след отрязването на  "дъските", лекото им засушаване и залепянето им бе оставена на изсъхване.Тъй като ме достраша, че като наредя "хавлиите и одеялата" по етажерките, може от тежестта да паднат, сложих под основните  рафтове малки подпорки.
Тъй като стените на тази мебел,бяха много тънки, нямаше как да пъхна клечки за зъби и за да не падне от тортата я подпрях с играчките и подаръчните кутии, разположени до нея.
Ами това е, ако имате въпроси и мога да ви отговоря, заповядайте.
А сега се насладете на снимките.

 И още малко снимки :)













Имаше и бисквитки, като комплимент за гостите.

     Пожелавам на Павлин и родителите му, на баба му и         прекрасната му леля здраве и много прекрасни и незабравими моменти!

вторник, 27 ноември 2012 г.

Торта с колички, с манго и портокалово сладко


Тортата на Алекс!
Не бях правила досега торта с колички. Имам две племенници-момиченца и те са на други теми.Правенето на тази торта бе голямо удоволствие за мен.
Кремът с маскарпоне, сладкарски крем, и комбинацията със слънчево манго и сладко от портокал се получи много вкусен.В украсата отправих и моето пожелание към Алекс.Да е здрав, да има зелена светлина на всеки път, който поеме!


Имам една изпитана рецепта за много сочен и влажен кекс,  която реших да използвам за блатовете.Тортата е лека и същевременно стабилна.Продуктите по- долу са за два блага, които сразделих после на две и така получих общо 4 блата. Приготвяла съм на два пъти.Докато се печеше първия блата направих тестото за втория.




Продукти:

* 12 белтъка
* 12 жълтъка
* 2 чаши захар
* 3 чаши пресято брашно
* кората на 2 портокала*
* 1 шушулка ванилия
* 12 с.л. олио
* 12 с.л. гореща вода

Приготвяне:

1. Белтъците се разбиват до пухкавост и малко по малко се добавя захарта. Разбива се докато се получи твърд и стабилен "сняг", който не пада от бъркалката. Ако обърнете купата сместта не трябва да пада-също като целувченото тесто.
2.Прибавят се един по един жълтъците, като след всеки се разбива до поемането му.
3.Добавя се олиото отново лъжица по лъжица с разбиване.
4.Добавя се горещата вода също лъжица по лъжица, с добавените семенца от ваниловата шушулка.
5. Добавя се кората от портокалите.
6. Малко по малко се добавя брашното и се разбърква леко, така че да се запази въздушността на тестото.
7.Фурната трябва да е предварително загрята на 170 градуса. Тавичката покрита с хартия., особено е с подвижно дъно.За да получите правилни блатове намазвате добре с масло и покривате с партия за печене като зазглаждате добре с ръка всякакви гънки по хартията.Аз винаги режа малко по-голям кръг от дъното на формата, и след като добре прилепя към стените  залепвам страничните ленти, като покривам, това, което е било в повече от подложката. Така се избягва изтичане на тесто.


Пълнежът на тортата беше с два крема. Първо приготвих плодовия за да има достатъчно време да се стегне и да е удобен за шприцоване.

За оранжев крем:

* 400 мл пасирано манго
* 3 портокала
* 70 гр. захар
* 10 гр. желатин
* 50 мл вода


1. Приготвих сладко от портокали по следния начин.Портокалите се пускат в купа с гореща вода за около минута, след това с четка и сода за хляб се почистват старателно и се изплакват. Подсушават се и кората се настъргва. Отстранява се с нож бялата част и парченцата се пускат в тенджерка с водата и захарта. Когато омекнат се пасират и към тях се прибавя настърганата портокалова кора.
2.Желатинът се накисва в 3-4 с.л. вода и се разтваря в сладкото, което не е вече на котлона. Добавя се пасираното манго. Сместта се оставя да стегне на хладно, като от време на време се бърка.  Ще бъде готова за използване когато придобие гелообразна консистенция.


Продукти бял крем:

* 500 гр маскарпоне -аз използвах Granarolo
* 400 гр заквасена сметана
* 300 мл сладкарски крем, приготвен предварително, рецептата тук
* 5 гр.желатин

Приготвяне:

1. Желатинът се накисва в 2-3 с.л. вода и се оставя да набъбне.След това се затопля, без да завира.
2. Всички останали продукти се разбиват на крем. Прибавя се желатина и отново се разбива. О

Когато двата крема са готови сглобяваме тортата.Поставяме един блат в чинията за поднасяне. и поставяме ринг с подвижни стени.Изсипваме двата крема съответно в два хо-големи поша или в две торбички, на които отрязваме отвор около 1 см. От най-външната страна на блата във формата на кръг шприцоваме от белия крем. Оставяме ивица, около 2 см и шприцоваме отново втори кръг. По този начин правите няколко кръга до центъра на блата. В оставеното място шприцовате от оранжевия крем.Поставяте следващия блат, като леко притискате и отново по същия начин редувате двата крема, докато свършат блатовете.

Тъй като украсих тортата с айсинг ми беше необходимо да я измажа с маслен крем.


Маслен крем за измазване :
* 200 гр. меко краве масло
* 2 ч.ч пресята пудра захар,
* 1/2 ч.л екстракт от ванилия 
* 2-3 с.л. леко топло мляко.
Всичко се разбива, като млякото се добавя по малко.
 
Ето и снимка на разреза на тортата.





понеделник, 26 ноември 2012 г.

Шоколадова веган торта-без захар*, с веган суров шоколадов крем

                        
   Тази торта е за рождения ден на съпругът на сестра ми.

       Карл, бъди здрав и винаги толкова слънчев!
                 Нека мечтите ти се сбъднат!

Такава торта не бях правила.Не ми се беше случвало да забравя да сложа захарта.Сетих се, твърде късно, когато блата вече се беше запекъл.Всъщност не се сетих, но тъй като обичам да пробвам суровото тесто, а откакто ползвам силиконова лопатка, все по- малко остава в купите, от каквото и да било....та пробвах малко-от лъжицата, горчивичко ми се видя,все пак има много какао си казах.... и тогава ми се върна лентата-мдааа, не съм сложила захар, тя и без това  е малко, няма яйца, с които да я р азбие човек... Но нищо, казах си...рожденникът обича горчив шоколад. ...а ще има и крем-там ще компенсирам. И тъй като Неви, дъщеря ми поиска едно мъфинче, пробвах от него -беше вкусно, а после с крема, много, много вкусно! Желанието на сестра ми беше тортата да е шоколадова. Реших за блатовете да  използвам рецептата за Шоколадови мъфини с ментова глазура-веган, които почти винаги правя за тях, когато са в Добрич.С крема нещата бяха по-сложни.Срещала съм в интернет различни рецепти, някои от тях с много продукти, които няма откъде да купя в Добрич, а за доставка нямах време, всъщност да търся рецепта също нямах време и реших да импровизирам с наличното в шкафовете и хладилника. За да мога да направя отново, когато поискам, мерих и записвах.Всички у дома одобриха крема.



Продукти блатове:

За тази торта с размери направих двойна доза от посочените продукти

 * 1 чаша + 2 супени лъжици брашно
* 3 / 4 чаша какао на прах-чисто какао за готвене,аз използвам на ION
* 1 чаени лъжички бакпулвер
* 1/2 чаена лъжичка сода
* 1 / 4 чаена лъжичка сол
* 1 1/2 чаши соево мляко
* 1 / 4 чаша олио от гроздови семки
* 2 супени лъжици ябълков сок
* 1 / 4 чаена чаша захар-ей тази захар не я сложих, този път....:)По принцип може да я замените с малко агаве нектар или мед-1-2 с.л.
* 1 чаена лъжичка ябълков оцет
* 1 чаена лъжица ванилия екстракт

Продукти шоколадов пълнеж:

* 2 големи, добре узрели авокадо
* 50 гр. какао с високо качество
* 250 гр.фурми, без костилки
* 2 с.л. мед
* 1 чаша кокосова сметана, около 200 мл
* 1 с.л. бадемово масло
* 50 гр фино смлени лешници
* 2 с.л сурови какаови зърна, счукани


Приготвяне:

1.Обелвате и нарязвате авокадото.Поставяте в блендера , добавяте какаото, бадемовото масло  и меда.Блендирате.
2.Добавяте останалите продукти, и отново блендирате, докато получите гладка маса. Ако искате по-течен крем добавете още кокосова сметана или мляко.Може да добавите и соево мляко.



четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Крем супа от тиква, джинджифил и кокосова сметана-веган



Докато на влизане и излизане  дъщеря ми ме питаше кога ще си направим някакви
                        мнооооого
                           вкусни
                        мъфинчета,
                            мамо!!!!..
И аз направих и съответно бяха ометени за няма и час,( и аз участвах).....на следващия ден, чакам нови желания, а тя хрупа сухар и пие вода- почиствала се от токсините....натрупани от храните, които поглъщала, визира от животински произход....трябва  човек да си дава почивка..... И аз съответно на нова вълна- антитоксична, пречистваща, здравословна.Ами така де, няма да оставя детето да "умре от глад".Предлагам меню, тя ме изслушва, после сверява в нета, одобрява и аз приготвям.Днешната супа е изцяло с растителни продукти и много се хареса от нея и приятелката й. Всъщност по различния поглед към тиквата и идеята да приготвям ястия с нея дойде  преди години, когато пържейки картофи (и уплътнявайки си времето докато чакам да заредя следващата доза, чистех тиква и от време на време хрупвах някое парченце ) реших да пробвам как ще е на вкус пържена тиква. От тогава съм изпробвала различни начини за приготвяне на тиква. Различни от печена с канела и мед, пълнена с плодове и ядки и различни други сладки варианти като рачел, тиквеник, с ориз и мляко, като съставка в кексчета и кремчета.Всички много любими... Миналата година ви показах :

много вкусно веган ястие- Пикантен черен ориз с червен боб и тиква 

нещичко за месоядните -Печена тиква с пушена наденица

и десерт-Ароматно тиквено руло с пълнеж от крема сирене и крем от тиква

Ще се постарая да публикувам някои от нещата, които приготвям с тиква, може да ги харесате и вие.

Тиквите, които открих на пазара, продава ги една много мила, възрастна жена. 


Продукти:

*  400-500 гр.пюре от печена тиква
* 1 глава лук-средно голяма
* корен от джинджифил-5-6 см
* праз-стъбло около15 см
* кокосова сметана-1 чаша около200 мл или на вкус.
* хималайска сол-около 1 1/2 чаени лъжички несмляна.
*1 морков
* смлян черен пипер на вкус.
* чили по желание
* около 50 мл растително олио
* около 1 л гореща вода



Приготвяне:

1.Нарежете зеленчуците на парчета, ако желаете ги блендирайте.
2.Загрейте мазнината в тенджерка  и изсипете зеленчуците .Покрийте с капак и от време на време раздрусвайте тенджерата.
3.След омекването на зеленчуците поръсете от смления черен пипер.Не слагайте много, после бихте могли да добавите още.Залейте с 1 чаша от  горещата вода и пасирайте с пасатора.Налейте останалата вода и оставете да поври 10 минути.
4.Добавете пюрето от печената тиква. Посолете и отново пасирайте.Оставете да къкри 5 минути и добавете кокосовата сметана. Разбъркайте и сервирайте.
5.Декорирайте с допълнително кокосова сметана.Ако искате да ви е по-лютичка и сгряваща поръсете и смляно чили.



Забележки:
Ако не държите да е веган супата, може да замените кокосовата сметана с млечна .Кокосовата сметана обаче придава много нежен и фин вкус.
Количеството на водата е ориентировъчно.Ако искате по-рядка супа може да добавите още вода или кокосово мляко.
Супата може да се пасира накрая след добавянето на кокосовата сметана и тогава да прецените какво да добавите според вашия вкус.
Докато печете тиквата, може да поръсите с черен пипер -аз така направих.