вторник, 5 март 2013 г.

Тройно лимонов кекс -Triple lemon loaf cake- moist, fabulous, most delicious ...


Вече съм споделяла, че лимонът присъства в кухнята ми, понякога и заради няколко капки в салатата или парченце във водата....Обичам аромата, свежестта и искрящия жълт цвят на кората му. Прихапна ни се нещо наситено лимоново и много вкусно. Реших да направя опит с една рецепта, която много харесваме у дома. Резултатът е фантастично вкусен кекс- много лимонов, влажен, сочен, свеж, ...Най-добрият лимонов  кекс, който съм опитвала!



Продукти:


* 250 гр самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер.
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца
* 2 с.л. настъргана лимонова кора
* 2 с.л. лимонов сок


Лимонов сироп:
* 80-100 гр. захар
* 75мл. вода
* 75 мл. лимонов сок
* 1 с.л краве масло


Лимонова глазура:

* 1 ч.ч. пудра захар, пресята
* 2-3 с.л. лимонов сок

Украса:

* захаросани цветя- виолетки и парички


Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С.
2.Намажете формата с масло и поръсете с брашно, за лесно отделяне.
3.Разбийте маслото, олиото, захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и лимоновата кора, разбийте отново. 
4.  Прибавете едно по едно яйцата с непрекъснато разбъркване, до поемането на всяко яйце.
5. Прибавете пресятото брашно и разбъркайте на бавни обороти.


6. Изсипете във формата и загладете. Поставете да се пече.


7. Печете около 20-25 минути, проверете с бамбуков шиш дали е готов. не трябва да има полепнали трохи.

8.Извадете и оставете да се охлади във формата около 5 минути.

9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка. 


10.През това време направете сиропа. Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта.

11. Поставете кекса обратно във формата. Надупчете внимателно с шиша и полейте с помоща на лъжичка с горещия сироп-внимание сиропът не трябва да е врящ! Оставете за около час на студено.

12. Пригответе глазурата като разбиете захарта и лимоновия сок. Прибавяйте по-малко от сока, докато получите желаната гъстота. Поръсете върху кекса с помощта на чаена лъжичка. Украсете със захаросаните цветя или по ваш избор.




Кексът е още по-вкусен на другия ден, ако успеете да спасите нещо. Глазурата, сиропа и самата текстура го задържат влажен, сочен и вкусен. Ароматите се разгръщат. Това го прави изключително подходящ за подарък и дава възможност да се направи 2-3 дни предварително. 



Аз си похапнах парченцето с капучино, поръсено с канела, а второто с чай от липа с мляко. И двете напитки се оказаха позходящи за кекса.



61 коментара:

  1. Невероятно ароматен кекс! Едва ли ще остане за следващ ден :)
    Интересна и красива украса от цветя!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, колко обичам, кейк с глазура, ако може всеки ден! Приказен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка този кекс май се очертава да се прави много често у дома...:)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Макар да ми е любим и на мен лимоновия аромат оттам и сладкишите с него , не мога да се изкажа така елегантно като теб ,Бети :)! Чудесен и много красив кейк ! Ще опитам и по твоята рецепта !
    Хубав утрешен ден ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, благодаря ти за милите думи!
      ПРегръдка и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Анонименмарт 06, 2013

    Много апетитно изглежда. Когато се сиропира във формата, след това при обръщането, няма ли опасност да се разпадне? Ще стане ли, ако се сиропира извън формата? Благодаря!
    Меги

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Маги!
      Количеството на сиропа е такова, че кекса не е напоен, като саварина например.Аз го обърнах, поемайки го с ръката си. Може да се "сиропира" и в друг съд, разбира се. Но винаги се получава известно изтичане на сироп от страни.Аз исках цялото количество да влезе в кекса.Трябва да се направят доста дупчици с шиш, защото клечка за зъби би била къса.Би могло да се сиропира в малко-по-голям с ъд от самия кекс. Аз бих постлала и хартия за печене отдолу, така, че да мога да загърна около кекса-за да поеме, колкото може от изтеклия сироп.

      Изтриване
  5. Анонименмарт 06, 2013

    И още нещо да попитам - Фина захар, пудра захар ли ще рече или обикновена бяла захар?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      фина захар е кристална , но по дребна. Това позволява по-бързо разтопяване. На една от снимките в тази публикация съм снимала сравнително: обикновена и фина захар.
      http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/12/blog-post.html

      В България такава захар е в бежовата опаковка на "Захира"

      Изтриване
  6. Радост за очите ми рано сутринта! Прекрасен е! Съвсем скоро открих колко много ми харесва дъхът на лимон в сладкишите :) Ще го пробвам задължително! Моля те да ми кажеш от къде си купуваш или поръчваш парченцата захаросани виолетки , които са отгоре върху глазурата??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, благодаря ти!
      Ето къде можеш да си поръчаш-http://www.mysupermarket.co.uk/#/sainsburys-price-comparison/home_baking/fiddes_payne_natural_crystallised_violet_petals_36g.html

      Изтриване
  7. О,ето го вече в целият му блясък-много ароматен и вкусен е безспорно,Бети,но снимките заслужават не по-малко комплименти!Много стилни,много свежи и слънчеви,също като самия десерт!
    С пожелание за успешен ден с повече усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, както винаги успяваш да ме зарадваш с милите си думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
    2. Честит празник,Бети!
      Бъди обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!
      Забравих да отбележа по-горе,че формичката ти е супер!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  8. Бети, мила, ухае страхотно! Записах си няколко цитрусови рецепти и тази влиза в списъка :)Сигурна съм, че много ще ми хареса и вероятността да го пробвам като "вчерашен кекс" е нулева :) (Сетих се за вица с кюфтетата: "Вие вчерашни кюфтета ядете ли? Ядем, няма проблем. Ми, елате утре тогава :)))Сърдечни поздрави и благодаря за хубавата и красиво поднесена рецепта! Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, ще се радвам да ти хареса!
      Радвам се, че съм те развеселила!
      Благодаря от сърце за милите думи!

      Изтриване
  9. Как приятно полъхна на пролет! Взимам си една лимонадка от количката на коконата с пъстрата пола и чакам следващото ти изкушение. Усмивки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Стефи!
      Радвам се, че се отби!

      Изтриване
    2. Винаги се отбивам при теб, Бети, но ме обзел огромен гигантски предпролетен мързел и само пълня очи с красотите, които сътворяваш! Усмивки.

      Изтриване
    3. Стефи, вярвам скоро да се пробуди желанието за творчество- дали в кухнята или в друга област...Няма как да останеш безразлична към пролетта!
      Благодаря ти и силна прегръдка!

      Изтриване
  10. Изгежда чудесен и текстурата му много е приятна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Текстурата, наистина е приятна, топи се в устата!

      Изтриване
  11. Бети, такава красота и вкусотия виждам тук, че направо усетих вкуса на лимона, който аз също много обичам. Записвам рецептата и задължително ще пробвам!

    Хубав ден и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Честит празник, Бети!
    С пожелания за много положителни емоции и поводи за усмивки!
    Обожавам лимонов кекс! Ще пробвам и твоята рецепта.
    Много ме заинтригува украсата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, ще се падвам да ти хареса!
      Благодаря за милото пожелание!

      Изтриване
  13. Честит 8 март, Бети! Бъди здрава, усмихната, щастлива, желана и винаги обичана! Сърдечни прегръдки!
    Кексът изглежда прекрасно, винаги знаеш какво да ни предложиш! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдка и за теб, мила Дани!

      Изтриване
  14. Чудесен и вкусен и ароматен и разбирасе красиво поднесен:)
    Обожавам всичко лимоново, а точно този кекс ще стане мой любим!
    Честит 8 март Бети с най-добри пожелания!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, още един почитател на лимоновия вкус!
      Прегръдка!

      Изтриване
  15. Бети, как съм пропуснала да се отбия при теб...
    Честит празник (с малко закъснение)! Желая ти да си здрава, много обичана и все такива прелести да създаваш.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,благодаря за милите думи!

      Изтриване
  16. На първо място честит празник с ден по- късно!
    На второ- о, колко си добра в тези сладки изкушения!!!! Всеки път със страх пристъпвам тук, защото знам, че няма начин да не остана с трептящо за сладко сърце! Всичко е толкова красиво, свежо и на вид и на вкус и толкова изпипано до детайлите, че просто е невъзможно човек да не бъде поразен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубе,
      Винаги си добре дошла!Любим дегустатор и почитател!
      Прегръдка!

      Изтриване
  17. Този, кекс, откакто е тук, вече го правя 3 пъти!
    Всеки, който го е опитал иска рецепта и иска още и още да яде!
    Благодаря за споделената рецепта и за всички указания!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. SANDRA S,много се радвам, че ти е допаднал, а също и на твоите приятели!
      Благодаря за споделеното!

      Изтриване
  18. Привет Бети,
    отново много добро предложение за наближаващата пролет. Изпробвах рецептата, но на двойно лимонов кекс :), тройно лимонов ми е малко в повече. Разкошен на вкус, обичам да спазвам стриктно рецептите, за да ми се получават добре сладките изкушения. Каква друга глазура бихте ми препоръчали, Бети?
    Толкова впечатляващи презентации правите, че от вашия блог съм изпробвала почти всички предложения.
    Благодарности!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радост, благодаря ти!
      Радвам се, че си опитвала от моите предложения!
      За презентациите ме вдъхновяват самите неща, които съм приготвила и се радвам, че са те накарали да ги опиташ!
      Разбирам, че лимоновата глазура не ти е допаднала.Можеш да замениш малкото количество лимонов сок с вода, в която са сварени ванилови шушулки-съчетават се добре двата аромата. Аз съм правила кекса и с лавандулова глазура-слагам няколко лавадулови цветчета в пудрата захар и ги претривам за да освободят аромат и допълнително за естетичност поставям отгоре, след като полея кекса.
      Друга идея е да направиш глазурата с малинов сок или сироп- ще се оцвети приятно в розово, а и ще ухае на малини.Или ягоди... Много възможности има.
      Ще се радвам, ако съм те провокирала.

      Изтриване
  19. Бети, Бети, вече за втори път го правя това страхотно лимоново изкушение! Първият път го направих по рецептата, а сега вторият го намазах с крем от маскарпоне, пудра захар и съвсем малко сметана, отново е разкоошен. Тъй като овсе още не съм си поръчала от твоите виолетови парченца го поръсих с начукани бонбони виолетка - децата умряха то кеф :) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се Ани и ти благодаря за хубавите думи и за времето, което отдели за да ме зарадваш!

      Изтриване
  20. Анонименмарт 29, 2013

    Извинявам се за глупавия въпрос, но лимонов сок, предполагам е изцеден лимон, а не тези от шишенцата (химията :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, разбира се, прясно изцеден сок.Аз не ползвам други ми се струва излишно да го пиша.Има ли ги още да се продават тези "лимонови сокове" ?! :))

      Изтриване
  21. Анонименмарт 30, 2013

    да, за жалост, има ги :)) направих го с пресен изцеден лимон, ще споделя резултата, ще ми се да го пробвам утре, но съпруга ми мрънка от половин час, че иска да го изяде и не знам дали ще успее да го опазя :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Би било трудно да се изядат повече от 3 парчета наведнъж...
      Благодаря за доверието, радвам се, че си го направила!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  22. Анонименаприл 10, 2013

    Колко лимона отиват за цялата рецепта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи колко са големи лимоните и колко са сочни-2 или 3.

      Изтриване
  23. Анонименянуари 18, 2014

    Здравейте! БОЖЕСТВЕН кекс! Готов е вече от един час. Е, липсват му само захаросаните виолетки, но пък има захаросани лимонови корички :) Не съм го опитала още. Но видът му е убийствен ))) Не, не защото аз съм го направила, а защото рецептата Ви е страхотна!!! Вкуса още не знам - но не се съмнявам, че ще е точно такъв, какъвто сте го описали )) Благодаря ви за споделената рецепта :) Вени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, наистина е страхотен ! Баба ми си поръча за рождения ден кексчета с такъв вкус и точно доядох едно :) Много вкусен.
      Много се радвам, че ти харесва, сигурна съм и на вкус, след като го опиташ. Благодаря за доверието и че сподели тук!
      Прегръдка!

      Изтриване
  24. Анонименянуари 19, 2014

    И след опитване - няма такъв вкус!!!!!!!! Бети, благодря!!! С удоволствие ще опитам и други твои рецепти. Тази беше първата... и... се превърна в любима :) Знаеш ли, че ми беше мъчно да го разрежа този кекс :) Имах чувството, че ще нараня нещо съвършено :) Шегувам се, разбира се (и не съвсем) :) Прегръдка и от мен и прекрасен ден!!! Вени

    ОтговорИзтриване
  25. Вени, как ме радваш само!
    Ще се радвам да ти допаднат и други рецепти!
    Благодаря ти за прекрасните думи!
    Прегръдка!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  26. Страхотен сладкиш! Къде могат да се намерят захаросаните виолетки? - Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-горе, в коментар съм написала къде могат да се поръчат. Можа да се направят и в домашни условия. Разликата е, че в купените е добавена есенция. Ето тук съм обяснила как. Захаросани теменужки http://vkusnosbety.blogspot.com/2013/04/candied-violets.html
      И тъй като все още не са разцъфнали теменужките може да поръсите със сушена лавандула. Скоро правих такива кексчета за рождения ден на баба ми. Лилави са, ароматни, фини и красиви.

      Изтриване
  27. Пак съм аз, Марияна, писах за кокосовите мъфинки с малини. Искам да те попитам, дали мога към този кекс да добавя малини? Предварително се извинявам, ако въпросът ми ти се струва глупав, но нямам много опит в кухнята, а много ми се иска да изненадам майка ми и да не се проваля.
    Предварително благодаря за отговора!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  28. Марияна, можеш и тук да добавиш малинки! И ми хрумва, че глазурата отгоре можеи да направиш малинова. Пудрата захар да разбъркаш с малинов сок- ще е ароматна и леко розова. А ако намериш сушени малини да поръсиш отгоре. Надявам се да ти допадне идеята ми.
    Със сигурност ще се справиш и ще зарадваш мама!

    ОтговорИзтриване
  29. Правих го! Само без теменужките, не ми се намираха. Обаче кексът стана чуден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йех, радваааам се! И на нас ни е сред любимите! Много се радвам, Марте!

      Изтриване
  30. И аз се пробвах ! Стана чудесен - много свеж аромат ! Благодаря ти ! Поздрави ! :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Росица! Благодаря, че сподели! :)

      Изтриване
  31. Анонименюни 30, 2016

    Много е вкусен, няма да остане за следващия ден!!!
    Нищо, че сестра ми е на диета и тя не му удържа!!!
    Благодаря ти!!!

    ОтговорИзтриване