Дантелен прасковен пай с маково- кокосов пълнеж - Lacy Peach Pie with Poppy seed- Coconut Filling



 Обикновен прасковен пай, с малко по-различно, весело, носещо настроение оформление. Освен красивия външен вид има изненада и вътре.




 Продукти:

 Тесто за пай:

* 1 1/2 чаени чаши брашно
* 1/4 чаена лъжичка сол
* 125 грама студено масло, нарязано на малки кубчета
* 2-3 супени лъжици ледена вода

Вие може да използвате вашето любимо тесто. Това съотношение на продуктите ми стигна точно за направя 6 порции дантелени пая.

Освен това:

* 3 големи праскови или нектарини, разполовени и обелени.
* 1 с.л. глюкоза
* 2-3 с.л. маково семе
* 3 с.л. кокосови  стърготини

Формички за изрязване на подложки с диаметър малко по-голям от диаметъра на прасковите.
Малки формички за изрязване на цветенца- за дантелените шапчици.






Тестото се приготвя като всички съставки, без водата се поставят в блендера и се пулсират на няколко пъти, докато тестото се превърне в подобно на грис. Тогава добавяте лъжица от студената вода и пулсирате за няколко секунди. Отново добавяте лъжица вода и пак пулсирате. Ако е необходимо добавяте още една лъжица и отново пулс. Вадите тестото от блендера и бързо замесвате с ръка топка тесто. Просто го събирате. Не е необходимо месене. Поставяте в свежо фолио и в хладилника.
През това време правите плънката за прасковите:


В купа поставяте кокосовите стърготини, маковото семе и лъжица глюкоза. Омесвате с пръсти до еднородна смес. С влажни ръце оформяте топчета с големината на извадените костилки от прасковите. Поставяте топчетата в прасковите.

 

Изваждате тестото от хладилника, разточвате с дебелина не повече от 5 мм и изрязвате основите  с форма кръг или цвете.Поставяте в тавата. върху всеки кръг или цвете поставяте по една половинка от подготвените праскови, с изпъкналата част нагоре. С малките формички изрязвате от останалото тесто цветенца и разполагате равномерно върху всяка половина праскова. Нека краищата леко се докосват. Не трябва да се припокриват, само да се докосват. Това е важно, за да бъде " дантелата" цяла след печенето. Когато ги намажете с жълтък допълнително ще ги укрепите. Печенето ще свърши останалото.


Поставете тавата в хладилника или още по-добре във фризера, докато загрее фурната. Ако нямате достатъчно място. с широка шпатула извадете внимателно всеки пай, поставете в по-малък съд и непременно охладете. Това е необходимо за да се запази формата на фигурките и хрупкавостта на тестото.



Когато фурната е  готова, загрята на 180 градуса, извадете пайовете, намажете  с разбито яйце и поставете да се пекат. Ще разберете, че са готови, когато са приятно зачервени. Не повече от 15 минути. Погледнете след 7-та минута.

 Може да поднесете и малинов конфитюр към тях.




                                               Да ви е сладко!



Коментари

  1. Ако не ти, кой да ги измисли такива симпатични и вкусни! Абсолютно прекрасни! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, мило и трогващо!
      Благодаря ти!
      Хубави и слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  2. Бетииии , разкошни , вълшебни са ! Винаги ме оставяш с отворена уста :) ! МНого , много красиви , ей как го измисли това ...:)Браво !
    Приеми една голяяяма прегръдка за всичката красота която показваш !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приемам голямата ти топла прегръдка, мила Ив и ти благодаря!
      Винаги ме радваш с емоционалните си думи!

      Изтриване
  3. Много фино, красиво и сладурско, а не се съмнявам, че ще е и много вкусно! Поздравления за чудесната идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусничко е, да!
      Благодаря за комплимента, Вили!

      Изтриване
  4. Разкош! Много красиво и вкусно! Поздравления за идеята и за изпълнението !

    ОтговорИзтриване
  5. Красотаааааааа!!! Направо онемях! Колко идейно! И несъмнено мноооооого вкусно, Бети! Закривам очи с ръце и чакам новата изненада от теб, когато ги отворя пак :)
    Хубава вечер с усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, надявам се да не се наложи да изкараш съня на спящата красавица :)...визирам следващата публикация, която не знам кога ще бъде!
      Благодаря ти, слънчево момиче!

      Изтриване
  6. Красива, вкусна и оригинална кулинарна приказка... Чудесно изпълнение, Бети! Сърдечни поздрави! И хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ...красив, мил и оригинален комплимент!
      Поздрави, Снежи!

      Изтриване
  7. Бети, невероятно поднесена рецепта! Възхитена съм от креативността ти. Да не забравя и страхотните снимки...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, много си мила!
      Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  8. Ау, отново красота! Със сигурност и вкусна! Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
  9. Еха, уникално! Много нежно поднесено, с вкус, любов и старание! Не ме изненадваш, Бети, но все пак поздравления за хубавата рецепта и прекрасните снимки! И... таз чинийка с маргаритките - нежна, бяла прелест - искам и аз! Би ли споделила къде да си намеря от тях? Наистина се влюбих отново... в чиния!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, а така ми се искаше да те изненадам!;)

      Ирма с удоволствие бих ти купила веднага и пратила, много добре разбирам тази страст! За съжаление взех последната от магазина. Имаме си в Добрич един чуден бутик за цветя-"Юлена". Момичетата там правят невероятни композиции от цветя, и картички, и опаковат подаръци и са много креативни. Там чест имат разни красоти. Видях една страхотна поставка - метална с две такива чинии с различна големина и веднага си представих как ще си нареждам кексчета в нея, но в момента нямах възможност да си я взема. Отидох след няколко дни и естествено я нямаше, но пък имаха една чиния, която аз веднага взех. Много съжалявам за тази поствка, защото беше много удобна. Човек може да си сменя чиниите, тъй като нямаще опора по средата- както например има тази на сегашните ми снимки- розовата на бели точки.
      Ако видя нещо подобно, непременно ще ти пиша!
      прегръдка мила Ирма!

      Изтриване
    2. Точно страст е, Бети, особено към всичко бяло! :) Луднала съм открай време по този цвят и ако смея, бих и дома си "избелила", ама момчетата ми никак няма да са очаровани от такова мое решение - ще е голям тормоз за тях, много стрес ще им докарам :)
      А за пропуска ти съжалявам и аз, понякога така се случва, но все пак това малко бижу е доста добра компенсация, мисля! Явно е трябвало да се върнеш именно за него. И благодаря сърдечно за отзивчивостта ти, мила! Тайничко ще си мечтая да ми се усмихне щастието! ;)
      Прегръдка топла и от мен!

      Изтриване
    3. Проверявам честичко там за интересни неща.Ще имам предвид, че харесваш бели, изящни неща. Ще снимам и ще ти пратя снимка, ако видя нещо интересно. Предполагам, че имаш имейл в блога си.

      Изтриване
  10. Бети, влюбих се в тези пайчета! :) Мислех си за теб тези дни, направихме една импусливна разходка до Добрич във вторник. Жалко, че не планирахме по-отрано пътуването - можеше да се видим с теб :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти!
      Ако беше писала на имейла ми или тук можехме да се уговорим. Щеше да ми е приятно!
      Надявам се, че си останала с приятни впечатления от посещението си в моя град!

      Изтриване
    2. Другия път непременно ще пиша да се видим :) От време на време ходим във Варна на гости, за по 2-3 дни, а Добрич е близо и пътят е хубав. Разходихме се в Центъра за диви животни, много хубав парк :)

      Изтриване
    3. Непременно,
      често си проверявам мейла и блога.

      Изтриване
  11. Sono stupendi! :D
    Complimenti, devono essere davvero buoni, adoro le pesche.
    E poi hai avuto una bellissima idea a ricoprire questi dolcetti con quel motivo floreale ^^ le foto invogliano proprio ad assaggiarli.Buonissimi!
    Incoronata.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks for your lovely comment!
      I hope you like it if you try!
      Glad to see you here!

      Изтриване
  12. Estoy deseando probar alguna de tus delicias!!!!! Besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
  13. Еееее, невероятно красиви!!! За комбинацията от вкусове - никакво съмнение! Браво!

    ОтговорИзтриване
  14. Невероятна си Бети! Пайчетата са толкова идейни, вкусни и красиви! А защо предпочиташ в случая глюкоза вместо пудра захар?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, благодаря ти!
      Тъй като кокосовите стърготини и маковото семе са сухи, а исках да оформя стабилен пълнеж ми трябваше нещо за спойка. Колебаех се между мед или глюкоза. От опита ми с правене на марципан и айсинг-фондан, а в друга насока на маршмелоу крем, бонбони се спярх на глюкозата. Медът при нагряване се втечнява и разтича, а аз не исках потекъл и карамелизиран пълнеж извън очертанията на кръгчетата за основа. Глюкозата от своя страна при нагряване трудно се втечнява, освен, ако не е разтворена във вода.И при изстиване се втърдява.Тя се получава при ензимна хидролиза на нишесте. Сладка е но не е рафинирата захар, която познаваме. А аз не исках много сладък десерт. Исках свежи, ароматни праскови с лек дъх на кокос и хрупкава коричка. Макът сложих за приятен контраст-харесват ми тези малки сини топчета.

      Изтриване
    2. Бети, колко подробно и полезно обяснение! Ще го имам предвид, ако се заловя с подобен проект!

      Маковите топчета са наистина много красиви. Така прасковката прилича на цветенце, а семенцата на тичинки!

      Изтриване
    3. Не исках обясненията в поста да изглеждат толкова подробни, а и за някого отегчителни и прекалено технически. Радвам се, че се заинтересува.
      И да маковите семенца, често ги използвам за "тичинки" и украса.Привличат ме наистина всички точковидни, кръгли неща.Кръгът е едно съвършенство и за мен едно начало, без край...:)
      А ти защо не си с прекрасната си раница на планина? :)

      Изтриване
    4. Вече бях:) Снимките са от началото на август.

      Изтриване
    5. Ех, планината, не мога да опиша, колко е вълнуващо и приятно за мен да съм там!
      Но току що получих боровинки от Витоша, брани от племенницата ми! Толкова много им се зарадвах! Вълшебни са тези синьо черни, ароматни плодчета!
      Хубав септември, Лучи и дано пак имаш възможност да се качиш там!

      Изтриване
  15. Много нежен десерт, красив, вкусен, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мари, радвам се, че ти харесва!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  16. Голяма красота, Бети. Окото ми така се храни, че дори не смятам да опитвам да правя този висш пилотаж - направо въздушен вираж в кулинарията, само гледам и се усмихвам на тази прекрасна праскова в дантела:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти не е висш пилотаж. Тестото е много лесно, а ти можеш да покриеш с "мрежичка" или само с лентички. Вкусът би бил същият.Но аз нали, покрай тортите имам разни формички и като не правя торти....
      Благодаря ти, слънчево Марте!

      Изтриване
  17. Влюбих се в този дантелен пай от праскови Бети :) в красивите ти снимки , в чинийката с маргарити : всичко толкова красиво и тематично до последния детайл ! Моите поздравления ! Прекрасно предложение по прасковено време :)
    Слънчев септемврийски поздрав !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ти си една фина и впечатлителна жена, ценяща красивото! Това разбирам аз за теб от прекрасния ти комплимент!
      Благодаря ти!
      Винаги много ме радват думите ти!

      Изтриване
  18. Бети, отново ни изкушаваш по невероятно красив и изискан начин!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. UNIKALNOOOOO, I am in love, hugs from Holland

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудя се как си попаднала на тези прасковени пайчета днес :)
      Прегръдки!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни