четвъртък, 28 март 2013 г.

Овесени кюфтета-веган, без глутен, здравословни - Oat meatballs - vegan, gluten free, healthy


Лесни и бързи за приготвяне. Подправките ги правят апетитни. Подходящо ястие за хора, които в момента постят, подходящо за хора, които се хранят само с растителна храна или имат разтоварващи дни. Подходящи са за носене в офис или на пикник, дори за по-леко мезе за бира..Няма брашно, няма яйца, няма мазнина.Приготвят  се бързо, пекат се във фурната и са вкусни и студени.Аз дори не изцапах ръцете си. Всъщност за миене имах само тенджерката, в която ги приготвих.Опитайте ги.


Ще посоча продуктите, които използвах аз и получих около 20-25  кюфтенца, които оформих за по-бързо с лъжицата за сладолед.

Продукти:

* около150 гр овесени ядки
*  около 300 мл вода
* 2 стръка зелен лук
* 1/2 китка  магданоз
* 1 чаша сварен бял боб-може и без него.Винаги, когато готвя боб, след като го сваря отделям малко, за да имам подръка за салата, гарнитура, или както в случая добавка към друго ястие. Отделения боб замразявам и използвам в рамките на месец.
* 1/2 ч.л. кимион на прах
* 1/2 ч.л.смлян черен пипер
* 1 1/2 ч.л. чубрица
* 1/2 ч.л. сол
* 1/4 ч.л. чили по желание



За поднасяне:

* сусамов тахан-по една кафена лъжичка за всяко кюфтенце
* салата от репичка и спанак
* балсамико
* черен сусам-Нигела


Подсолената вода се кипва и в нея се изсипват овесените ядки. Разбърква се, котлона се изключва и тенджерката се покрива с капак. Оставя се за около 10-15 минути за да поемат овесените ядки течността. През това време се нарязват лука, магданоза. Бобът леко се намачква с вилица, аз оставих и цели зърна.Фурната се загрява на 200градуса с обдухване. Тавата се застила с хартия за печене. Овесените ядки вече са поели водата и се подправят н горе изброените подправки, добавят се зеленият лук и магданоза, бобът. Всичко се разбърква много добре. Опитвате на сол и аромат и добавяте, ако желаете още подправки. С лъжицата за сладолед, потопена във вода се загребва по една топка от сместта и се поставя в тавата на около 2-3 см една от друга. Аз леко притиснах отгоре всяка топка и за това се получи  вдлъбнатина, в която преди сервиране сложих по лъжичка сусамов тахан и поръсих нигела. За повече пикантност, ако желаете може да сложите горчица , да поръсите сусам или ситно накълцан магданоз...А може да оформите кюфтенцата с две лъжици или с ръце като им придадете по топчеста форма.

Печете до приятно зачервяване. С шпатула или лопатка извадете кюфтенцата -отделянето е лесно, благодарение на печенето  върху хартия и по тази причина не се налага използването на никаква мазнина.


Като гарнитура поднесох с листа от спанак, и репичка, рендосана фино. Няма нужда от специално редене. След рендосването парченцата репичка имат точно тази форма. Просто ги пренесох в чинията и капнах няколко капки редуцирано балсамико.



сряда, 27 март 2013 г.

Рибен терин - Fish terrine



За този терин могат да се използват различни видове риба и ако сте на принципа на рибните чорби-колкото повече, толкова по-вкусно, може да съчетаете няколко предпочитани от вас риби. Ако искате да избегнете слагането на желатин добре е да използвате риби с по-високи желиращи качества.Ако не обичате или нямате време за чистене на кости- да използвате риби, които нямат много кости или да използвате само филета. В случай че изобщо не ползвате желатин вероятно сте се запасили с агар-агар и може да използвате него като желиращ агент. Другия начин при който може да се избегне желиращи компоненти е да варите повече риба в по-малко течност.Но това отново зависи от избора на риба, тъй като желирането става с продължително охлаждане има опасност, ако не сте използвали агар агар или желатин и рибите са само филета, колкото и да охлаждате, теринът да не се стегне до степен рязане на филийки...:) Аз използвах глави от толстолоб, филета от пангасиус, и рагута от скумрия-не че продават такива, но филетирахме скумриите за осоляване и рагутата сварих с останалите риби.Който е пекал пангасиус във фолио, знае че след оглаждането сосчето отделено при печенето се желира, затова използвах и тази риба.


Аз използвах:

* 2 глави от толстолоб
* 2 филета от пангасиус
* 4 рагута от скумрия
* глава лук-не нарязана
* 2 моркова-цели
* китка магданоз, отделяте малко за украса, ако желаете
* сушен девесил
* резен целина
* черен пипер
* дафинов лист
* 10 гр.желатин-по настояване на съпругът ми, за всеки случай
* сол на вкус
* стрък чесън
* листенца кресон


Всички продукти, без желатина и пангасиуса се поставят в тенджера с не повече 1 л вода. Магданозът е вързан с памучен конец и п росто е потопен в тенджерата. Сваряват се, ако се наложи главите от толстолоба се обръщат.Водата е твърде малко да ги покрие. Да отбележа, че след завирането котлона се намалява до къкрене. Обикновено са необходими около 20 минути за сваряването. Костите трябва да могат да се отделят. Изваждате с решетъчна лъжица сварените глави, рагуто от скумрия, лука, морковите и зелените подправки. Запазете морковите за декорация. Целината и лука може да пасирате и да добавите по-късно към бульона. Прецеждате бульона, за да отстраните евентуално падналите дребни костици и връщате в тенджерата. Тогава за кратко сварявате филето от пангасиус-не повече от 10-15 минути. Оставяте на студено.Охладената вече  риба- главите  и рагуто,  грижливо се почиства от костите.Желатинът се накисва в студена вода и се разтваря в малко горещ бульон.
Подготвяте формата, в която искате да направите терина, като намазвате тънко с олио-това ще помогне за отделянето на терина. Може да застелите и със стреч фолио, но мазането на формата с олио е напълно достатъчно.Ако решите да застелите със стреч фолио, залепването му за стените също е по-лесно, ако предварително сте намазали с олио формата.
Смесвате почистената риба, бульона с пангасиуса, и разтворения желатин. Разбърквате. Ако искате парчетата пангасиус може да начупите на по дребни парчета.  Ако искате след като обърнете терина да изглежда по-красиво, украсете стените и дъното на формата. Аз залепих по стените листенца от магданоз, а на дъното наредих колелца от тънко нарязан зелен чесън. Освен това придадох на сварените моркови профил на рибка. Така във всяко отрязано  парче щеше да има по една " златна рибка" . Внимателно изсипвате във формата половината  рибна смес, поставяте профилираните моркови и покривате с останалата рибна смес.Покривате със стреч фолио и оставяте на студено за няколко часа.



Изваждането става много лесно. С помоща на нож, полят с гореща вода прокарвате между терина и стената на формата. За  всяка стена поливате всеки път ножа с гореща вода. Поставяте подноса върху формата с терина, хващате ги заедно и обръщате. Ако не се отдели подвигате леко формата с терина и пъхвате отново ножа, лекичко тупвате и терина се отделя в подноса.


Тъй като морковите ми бяха леко къси спрямо формата, първите парченца, за най-гладните "рибари" нямаха златни рибки, но следващите по-търпеливи бяха възнаградени...



В чинийката може да поръсите кресон-има леко лютив вкус, наподобяващ този на хряна.
Ако сте любители на чесън, може да поднесете  със ситно смлян чесън, магданоз и девесил, смесени с оцет. Това е класиката, както казва рибаря у дома, на мен не ми се нрави обаче толкова много чесън....:))


понеделник, 25 март 2013 г.

Миди с ориз - Mussels with rice

Миди с ориз, любимо ястие от детството ми, когато родителите ми ни оставяха мен и сестра ми  "на гости" на вуйчо ми на брега на морето. Това се едни от най- приятните ми спомени. Вуйчо ни отиваше за няколко седмици покрай морето с една огромна палатка, тогава все още нямаше деца, а ние прекарвахме дните си на брега играейки с децата на приятелите му. Плаж, на който сте шепа хора, безброй мидички за събиране, топли и галещи морски вълни, вечери край огъня с печени миди или риба, или тенджерка, пълна с миди...
Храната беше- риба и миди-това, което той ловеше. Зеленчуци-домати и краставици, които купувахме от близкото село, о, и какъв вкус имаха...ха-ха, като се замисля той беше първия, който ми каза как да режа доматите в салатата...
Пресните миди, които видях на пазара, извикаха точно този спомен и реших, макар, че навън е студено и неприветливо в момента, да приготвя тези миди. И печени на огън са страхотни... и после направени на салата с малко лук и магданоз, но не мога да запаля огън на терасата...а и няма да го има морския бриз....


За : Миди с ориз ни трябват следните

Продукти:

за всяка порция:

* около 200 гр миди с черупки
* 1/2 малка глава лук
* около 80 гр. ориз, объл
* 1/4 лимон
* клонче лимонова мащерка
* 1/2 китка магданоз
* 3 с.л. олио
* 50 мл бяло вино
* сол
* черен пипер




Приготвяне:


Избирането на мидите е лесно-трябва да са пресни. Ухаят на море. Всяка друга миризма- например на развалена риба показва, че не са годни. Ако не можете да ги сготвите веднага ги дръжте в хладилник за няколко часа или замразете. Мидите се почистват добре с четка и се изплакват старателно. Отворените миди се изхвърлят, дребните миди също- те са крехки и може да се нараните, когато ядете в последствие.Водорасли и всякакви  други влакнести неща също се отстраняват.В тенджерка се поставя малко вода, дръжките от магданоза, може да добавите и дафинов лист. Когато водата заври се слагат мидите.Може да затворите тенджерата с капак, но ако не е много дълбока има опасност, макар и малко течността да кипне.Аз не захлюпвам.


 Парата е достатъчно и мидите се отварят след няколко минути. След отварянето на всички миди, тенджерата се отстранява от огъня. Мидите се изваждат и оставят настрана. Не варете продължително, за да не станат жилави.Те са много нежни и тази термична обработка е достатъчна.Водата от тенджерата се прецежда и се оставя настрани.


В друга тенджерка поставете олиото и ситно нарязания лук.Когато той е вече прозрачен, добавяте ориза, по-добре предварителнон добре измит и отцеден. Бъркате докато оризът стане бял. Със същата чаша, с която сте мерили ориза измервате течността от варенето на мидите  и допълвате с вода .Общото количество течност трябва да стане 1:3 ориз:вода. Наливате в ориза първо бялото вино, разбърквате и когато се усвои, наливате водата.Посолявате и оставяте да къкри.Аз покривам тенджерката с кърпа и тогава с капака. Оставям котлона на 2 степен от 9. Когато оризът поеме течността ръся черен пипер, добавям мидите и ситно нарязания магданоз.Разбърквам и разпределям в чиниите. Сервирам с парченце лимон и клонче лимонова мащерка.


Обичам да ям това ястие с черупките от мидите.


Поставете пред всеки малка купичка с лимонова вода за  потапяне на пръстите и празна купичка за черупките....



Друга рецепта с миди, която е много вкусна :

Миди на пара с маслено - чесново - магданозен топинг- Steamed Mussels with Butter-Garlic-Parsley Topping


Опитайте също и :

Паеля - Paella



събота, 23 март 2013 г.

Рустик салата с ароматни билки - Rustic salad with herbs


Тази салата е от лесна по-лесна!
Чери домати, различни видове маслини и билките, с които мариновам обикновено маслините.
От известно време съм на великденска вълна. Знам, че е още рано, но човек се подготвя по-отрано за празниците, особено с идеите за украса. Правих, още в началото на март едни яйчица, за украса-за подарък на роднините на сестра ми в UK и мисленето ми е в тази посока...


Да се върна на салатата.Горното описаното настроение обяснява избора ми на продукти- чери доматчета с яйцевидна форма и големина, колкото на маслините.Билките са аранжирани като венец или като" гнездо " за разноцветните и шаренки "яйчица". Това са едни от любимите ми -розмарин, мащерка, риган и градински чай.



Продукти:

за всяка порция:

* по няколко червени и жълти чери доматчета
* по няколко маслини, приблизително с големината на доматчетата-черни, зелени, стафидаки, каламата или каквито харесвате, но разнообразните сортове са с различен вкус и текстура и внасят допълнително колорит и във вида и във вкуса на салатата
* по няколко клончета мащерка, розмарин, салвия, риган


Да не забравите да оставите и по 1-2 клончета за приборите.:)

 

Аз не можах да реша, кой вариант ми харесва най-много и затова снимах и поставих тук и трите

Не е необходимо нито сол, нито какъвто и да било дресинг-маслините са достатъчно осолени и пикантни, доматите също имат своя вкус, а останалото оформят подправките.

петък, 22 март 2013 г.

Букет в чинията.Честита пролет! - Bouquet in the plate. Happy Spring!




 У дома сме свикнали от ранна пролет да добавяме в салатата много други растения, които не се продават никъде, берем  си ги сами- от поляни в гората или от двора на село.
Вероятно някои от вас също ги използват, а други ги познават като пролетни цветя. Съвсем накратко за тези цветя от поляните, които освен че са ядливи са и билки, т.е. са полезни за здравето ни.А най-важното е, че са достъпни за всеки.


Глухарче  
Taraxacum Officinale

 Пресните листа и сокът от растението имат подсилващо действие,  препоръчват се за лечение на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет.Имат благоприятното действие при стомашно-чревни и жлъчни заболявания.  Прилагат се за засилване на апетита, като слабителни, глистогонни и диуретични средства. Освен листата и цветовете, за дрога се използват и корените, но те се събират есенно време и се сушат. Листата леко нагарчат, в общото количество салата и полети с лимонов сок това не се усеща.

 Иглика
 Primula veris - L.Synonyms P. officinalis

За лечебни цели се използват коренището и корените, цветовете и листата. Притежават антиоксидантно, противовъзпалително, отхрачващо и диуретично действие. Засилват стомашната секреция. Действа успокоително и на нервната система. Фитотерапията използва билката при лечение на бронхити и неговите симптоми.Отварата от цветовете има лек успокояващ ефект и се използва при лечение на стрес и безсъние. Свежите листа на игликата имат много витам.С и каротен. Нямат изявен вкус.
 


Горска теменуга  

Viola odorata

Горската теменуга се използва  за лечение на заболяванията на дихателната система-при бронхити, суха кашлица, бронхиална астма. Цветовете имат отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, омекчава кашлицата и  втечнява бронхиалните секрети.  Външно се употребява при различни дерматити.

 Лимонова мащерка
 Thymus citriodorus (Lemon thyme or Citrus thyme)

  За лечебни цели се използват изсушените ѝ цветове. Притежава антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, болкоуспокояващо действие.
Лимоновата мащерка има много приятен лимонов аромат, подобно на маточината.
 

 Рукола
 (Eruca sativa)

 Силен афродизиак.Руколата нормализира обмяната на веществата, повишава хемоглобина. Руколата е богата  на етерични масла и на органични киселини, на витамини (А, С и К) и минерали -калций, калий, магнезий и фосфор. Редовното похапване на рукола спомага за намаляването на кръвната захар в организма. Препоръчва се и при възпалителни заболявания на пикочните пътища. Листата на руколата имат леко лютив вкус, и слаб орехов аромат.


 Спанак
 (Spinacia)

Изключително полезен и ниско калоричен-100 гр.-22 кал. Но богат на минерали и витамини. Вижте тази таблица
Спанакът съдържа и оксалова киселина, която е противопоказна при хора с бъбречна недостатъчност.
Хора, които страдат от бъбречна недостатъчност трябва да внимават с количествата спанак, които консумират, поради съдържанието на оксалова киселина.

 Орехи

Орехите са богати на фибри, ненаситени мастни киселини, протеини, минерали- магнезий, йод, мед, фосфор, желязо.Витамини -Е, В6, В9, В1.


Продукти:

 за всяка порция по:

* 1 стрък пресен лук
* 3-4 репички
* 1/4 краставица
* листа и цветове от жълта иглика (Primula veris - L.)Synonyms P. officinalis.
* няколко стръка лимонова мащерка Thumus  citodorus  /Lemon Thyme/
* теменужки
* няколко стръка розова иглика
* няколко листа от глухарче Taraxacum Officinale- Dandelion
* няколко стръка див лук


Песто:

* 2 шепи рукола
* 1 шепа свежи листа спанак
* шепа орехи
* 50 мл зехтин или малко  повече
* сок от половин лимон


Приготвяне:

Репичките и краставицата се режат на тънки шайби и се аранжират в чинията. Ако имате ренде цялата тази салата, наистина няма да ви отнеме много време.Подреждат се листата и цветовете от иглика, клончетата мащерка, листата от глухарчето, стръковете лук.Поръсва се с листенца мащерка и нарязан див лук.

За пестото -
Всички съставки се блендират.Вероятно сте забелязали, че няма сол. Наистина не е необходимо.



С лъжичка се поръсва от пестото върху салатата. Останалото количество се сервира отделно в подходяща малка чашка. Много е вкусно и може да се маже на филийка или да се поднесе с печени картофи например.


За повече настроение сложете в малки стъклени чашки от цветята и мащерката, също добре измити, за да може да си вземате и допълвате салатата.


Ако имате желание или за още по празничен вид, може да украсите и приборите с панделка и цветя или мащерка.






Може би ще ви бъде интересно да видите:


Лятна терина Прованс - Summer terrine Provence

 

Салата от айсберг, авокадо, конопено семе и пъдпъдъчи яйца - Iceberg lettuce, avocado, hemp seed and quail egg salad

 

Салата от айсберг, рукола, чери домати, маслини и пармезан - Salad of iceberg lettuce, arugula, cherry tomatoes, olives and parmesan

 

Салата с айсберг, спанак, глухарче, рукола, авокадо, грейпфурт, помело и нигела -черен сусам - Iceberg salad with spinach, dandelion greens, arugula, avocado, grapefruit, pomelo, and Nigel, black sesame

 


Салата с грах, краставици, сушени червени боровинки, мак и лимоново меден дресинг - Salad with peas, cucumbers, dried cranberries, lemon poppy and honey dressing

Салата с грах, авокадо, бадеми и сметанов сос с рукола - Salad with chickpeas, avocado, almonds and cream sauce with arugula

 

Салата от спанак, кедрови ядки и чеснови крутони - Spinach salad, pine nuts and garlic croutons

 

Салата от рукола, круши, орехи и меко козе сирене и......... Салата с рукола, печени круши и халуми и орехи - Arugula salad with pears, walnuts and warm goat cheese in. ........ Arugula salad with roasted pears and walnuts and Halloumi

 

Оранжево небето, оранжево морето, .....оранжева салата - Orange sky, orange sea ..... orange salad



 

Желая ви хубава, слънчева пролет!