петък, 31 май 2013 г.

Коблер с ягоди и рози - Strawberries and Roses Cobbler


 

Бърз, лесен, вкусен.Това  според мен е най- точното определение за този десерт. Правя го много често, въпреки, че досега не съм показвала тук.Всъщност има много неща, които не сте виждали. Всяка година по това време задължително го приготвям няколко пъти с ягоди и череши, после с малини и вишни, а по-късно с други плодове.Сега ви предлагам с ягоди и нюанс от аромат на рози.Много е вкусен.Обожавам ароматните ягоди на баба ми.



 Ненадейно вчера се озовах в село и с голямо удоволствие скъсах ягоди, скъсах рози



 и ето вкусния коблер за минути.



 Ще ви трябва и сладолед за гарниране. Англичаните го гарнират често и с яйчен крем или разбита сметана.  Коблерът се хапва топъл, към горещ. Аз също го сервирам веднага след като извадя от фурната.
Не трябва да се чака уикенда за вкусен десерт. Тестото, което е отгоре е подобно като тестото за пай, тарт, галет или кръмбъл.Това, което знам за коблера е, че е възникнал по време на английското колонизиране на Америка. Поради липса на продукти, на кухненска посуда, тази импровизация на пай бързо е получила популярност и за  радост е стигнала до наши дни.Има сладки и солени коблери- зависи какво решите да сложите под тестото :) В това тесто след време започнах да слагам и малко бакпулвер - за по-голям обем  и всъщност малко ми прилича на някои видове скоунс.


За тестото:

*  180 гр.пълнозърнесто брашно 
*   1/2 чаша палмова захар- 50-60 гр. Може и кафява мека, а може и да пропуснете или да сложите половината от количеството.
*   1 1/2 чаени лъжички бакпулвер
*   щипка сол
*  1/2 ч.л. ванилия екстракт 
*  125 г. студено масло, нарязано на парчета
*  
1/3 чаена чаша  вода



За плънката:

*   
2 супени лъжици царевично нишесте
*   
3 с.л. студена вода
*   
1 супена лъжица лимонов сок
*   
4 чаши пресни ягоди -560 гр.
*   
1/2 чаша сироп от рози. Може да използвате сладко от рози  също. 


Приготвяне:

1. Загрейте фурната до 190 С градуса. 

2. За тестото: 
Смесете брашното, захарта, ако слагате, бакпулвера, солта и ванилията в блендера. Пулсирайте няколко минути, докато получите смес, подобна на галета.



Изсипете водата и отново пуснете на бавни обороти. Ако е необходимо съборете с лъжица от стените тестото и отново пулсирайте за кратко.


 3. За плодовете:
 Разтворете нишестето в студената вода, ако трябва добавете малко от сиропа. Добавете лимоновия сок, плодовете. Смесват се добре.
4) Прехвърлете плодовете в 25 см чугунен тиган или друг подходящ съд- керамичен или метален. Загрейте сместа на среден огън, докато заври, като разбърквате през цялото време.За няколко минути сместа ще започне да се сгъстява. Отстранете от огъня. Ако сте приготвили плодовата смес в тенджерка, прехвърлете в керамичен съд, в който ще печете.Аз разпределих в два съда.




5) С лъжица гребвайте  от тестото и поставяйте върху плодовата смес. 





Поставете тигана или тавичката във фурната, като предварително под нея постелете хартия за печене.Това ще ви спести няколко часа чистене на загорял плодово захарен сироп. Пече се за 20-25 минути, докато тестото стане златисто.
Получават се около 6 порции..





 Сервирайте със сладолед. 






Опитайте и тези мои много любими рецепти:


Боровинков пай

Боровинков пай, ягодов пай, черешово-вишнов пай...- какъв да бъде за вас?

Черешов пай

Мини лимонов пай в 3 стъпки-диетичен, ниско калоричен вариант.

Мини тарталети със сладкарски крем (crème pâtissière) ,(Pastry Cream) и малини

Коледни мини пайове със сливи, круши и орехи - Коледен календар- Ден - 6-и

Тарта със сини сливи

Боровинкови тарталети с дъх на лавандула

 

  И още рози, които красят градината:


                                  Тази, последната ми е сред любимите!


четвъртък, 30 май 2013 г.

Сироп от рози - Syrup of Roses


 
За да усетите магията на розите, а в тях наистина има магия, ви трябват само рози и вашето въображение. Седнете под един розов храст, отпуснете се и хубавите мисли ще ви изпълнят. А после ще искате да запечатате този миг...Това се случва с мен и затова, когато разцъфнат розите се почудвам какво да направя с тях за да затворя прекрасния им аромат в стъклени шишенца и бурканчета и да си имам цяла година, чак до новия цъфтеж.


Майка ми преди години зася един розов храст, от който за първа година успявам и аз да направя някои неща. От него сме обрали около 400 цвята.Знам ги, защото нейните дози са в брой ...Този храст не е от прочутия маслодаен сорт, но също има много наситен аромат и по-наситен цвят.
От около 60 цвята направих сироп, който ви показвам, направих и други неща, а няколко рози просто изхрупах...



Продукти:

* около 60 цвята от роза
* 1,3 кг. захар
* 2 л мека вода
* сока на един голям и сочен лимон




Изтеглих листенцата на розите- 212 гр. Но мисля, че нямат значение 10-15 грама. А и не всеки човек може да намери 60 цвята от рози. Но дори и с 10 може да се направи бутилчица сироп или сладко, или да си захароса....


А Неви, само чака до донеса рози и гледа да ги сложи да се сушат за чай. Някаква паника я е хванала, че няма да стигнат билките за зимата...


За по-наситен цвят реших да претрия листенцата с малко захар.Може да го направите с пръсти.




Или ако имате подобна дървена пресичка.



А може и в блендера.

 На този етап може да заделите 1 с.л. и да ексфолиирате лицето си. А може специално да си направите ексфолиант и за тялото. Достатъчно е да блендирате листенцата на 2-3 рози с 2-3 с.л лъжици захар.




А може би феите си правят подобни бонбонки?


Каквото не сте изхрупали, окусали и т.н. приготвяте на сироп.

Поставяте водата в тенджера. Изсипвате захарта, която не сте блендирали с розите и довеждате до завиране. Оставете да поври 10-15 минути. Изсипете розовата захар(тази, която сте блендирали с розите) и варете 5-10 минути. Ако е необходимо може да премахнете пяната с решетъчна лъжица. Добавяте  лимоновия сок.Разбърквате леко и сваляте от огъня. Прецеждате през двойна марля и насипвате в горещи бутилки. Затваряте веднага и объщате с капачетата надолу. Оставете да изстинат и тогава приберете. Не изхвърляйте, пулпата- това, което е останало след прецеждането. Може да го използвате да  направите сладко. Например една част от сиропа да заделите и да затворите в бурканче с останалите листенца от прецеждането на сиропа.

Скоро ще ви покажа аз какво направих.



За този специален  и любим сироп направих етикетчета, които завързах на всяка бутилка.

 

Направете си освежаваща чаша розова лимонада.Малко сироп и допълвате с вода, може и газирана, пуснете няколко листенца от роза и се насладете.

 


 Подарете на приятели по една бутилчица. Със сигурност ще ги зарадвавте и изненадате приятно.









Бутилката на втори план е със сироп, направен от розова маслодайна роза.Вижда се разликата в цвета. Има и лек нюанс, едва доловим, в аромата на готовия сироп.


Имам си розов аромат в бутилка. Направете си и вие.


Освен като освежаваща напитка, може да приготвяте различни десерти, да добавяте в чай. Да гарнирате сладолед. Ето един десерт-

Личи, рози и ванилия-ароматен желиран десерт - Lychee, roses and vanilla-scented jelly dessert

А ето и една много вкусна лимонада, в комбинация с малини:

Лимонада от рози, малини и лимон 

А ето и торта:

Торта с рози, цветове бъз и ягоди.Блатове от спанак, цвекло и лимон и три различни пълнежа.Cake with roses, elderflowers and strawberries. Three-layer cake- spinach, beets, lemon with three different fillings

 

 


неделя, 26 май 2013 г.

Торта с рози, цветове бъз и ягоди.Блатове от спанак, цвекло и лимон и три различни пълнежа.Cake with roses, elderflowers and strawberries. Three-layer cake- spinach, beets, lemon with three different fillings



В живота на човек има специални моменти. Моменти, които си е представял малко или много.Към които се е стремил и е очкавал.И когато този момент настъпи той трябва да е празничен, неповторим и много красив. Един такъв момент е абитуриентския бал.Дванадесет години усвояване на различни знания, умения, преодоляване на препятствия, изпити,  предизвикателства и едно неусетно израстване и осъзнаване на желания и нови цели. Последвани от нови и по-големи предизвикателства, съпроводени с повече отговорност за решенията, които се вземат.Но в деня на бала се празнува и всичко трябва да е красиво и неповторимо. Роклята, бижутата, прическата вече са обмислени, готови, харесани...
Ще споделите този радостен момент с приятели и роднини, с които сте споделяли съмнения, решения, радости и страхове, покрай израстването на децата ....Едно от нещата, които трябва да обмислите е и почерпката, която ще поднесете, а най-празничното нещо е разбира се тортата. Вкусният и красив завършек на всеки празник. Типично за един представител на зодия Риби, какъвто съм аз е някаква дилема. Много обмислях вкуса и визията на тортата. Имах няколко проекта за торта със захарен фондан, но натрапчиво ми се въртеше идея за украса с живи цветя- символ на уловения миг от препускащото време


Едно от любимите цветя на дъщеря ми-розата. Роклята и също е с рози. Тя присъства и в тортата като вкус.Добавих и цветове от бъз. Тортата ухаеше прекрасно. Радвам се, че направих точно тази торта. А по УАУ реакцията на дъщеря, когато я видя, разбрах, че съм взела правилното решение. Тя не можеше да и се нарадва докато я снимах. Гледаше, възклицаваше, миришеше я....

 Един от аксесоарите и за бала беше една прекрасна много нежна гривна от живи рози направена от вълшебниците в бутик за цветя " Юлена". Много оригинална идея и добре осъществена. Гривната е все още жива, а Неви ще си я изсуши като един приятен спомен.



 Всички деца, докато са малки, нямат търпение да порастнат, да могат да правят неща, които възрастните могат. Дали защото родителите и възрастните им повтарят често, още си малък...когато порастнеш...Порастването е жадуван миг, след който имаш свободата да правиш всичко и всички ограничения отпадат...О, каква илюзия. Точно тогава осъзнаваш, че много често са вързани ръцете ти, че порива на идеите ти и мечтите ти е подчинен на много условности, и ограниченията са всъщност твърде много.Не рядко, самия ти си ги налагаш.Дори не са ограничения, просто са зрели решения.



Парадокс е, че когато порастнат хората, с носталгия си спомнят детството и им се иска то да е продължило по-дълго.Светът на възрастните вече не е толкова неустоимо привлекателен и уютен.
Някои от възрастните запазват детското у себе. Това са хора, които са запазили креативността, духа на откривателството, впечатлителността, искреността и непосредствеността в обшуването, любовта, присъщи на децата.





Моето пожелание е след бала, след 12-ия клас/час прекрасната каляска на живота да не се превърне в обикновена тиква...търкаляща се по калдаръмена улица, а да продължи в бляскавата каляска, съпроводена от светлината на успеха! И да носи завинаги в сърцето си " Малкият принц"



 Видяхте вече разреза, а сега ще разберете и вкуса на всеки цвят блат и всеки пълнеж.


 От долу нагоре:

Спаначен блат
Лайм крем и заквасена сметана
Блат с цвекло
Ягодов крем с маскарпоне
Лимонов блат, поръсен с лимонов сироп
Крем с маскарпоне, лимон и бъз
Тортата е намазана с швейцарски маслен крем, към който добавих сироп от рози



Крем за измазване на тортата:

  * 3 белтъка
  * 120 гр пудра захар
  *  щипка сол
  *  220 гр масло, на стайна температура
  * 1 ч.л. Екстракт от ванилия
  * 4 с.л. сироп от рози /ягоди или сок от ягоди, или редукция от сок или сок от цвекло

Комбинирайте  белтъците, захарта и солта в топлоустойчива купа  и поставете над тенджера с гореща вода. Бъркайте докато захарта се стопи и  сместа достигне  70 °. Ако нямате термометър показателно е стопяването на захарта, като се разтрие между пръстите не бива да се усеща. Бъркането е непрекъснато- в противен случай белтъците може да коагулират. Освен това бъркайте с обикновена тел или силиконова шпатула, не с миксер. Сместа се прехвърля в купата на миксера и се разбива около 10 минути, докато се оформят върхове и сместа стане лъскава.. Намалете скоростта до средна и започнете да добавяте малки парченца масло. Добавяйте, когато предното количество се е усвоило добре. Когато добавите цялото масло, сместа ще изглежда като пресечена, продължете да разбивате и ще получите идеален кадифен крем. Тогава добавете сиропа и ваниловия екстракт или семенца от шушулка. Измажете тортата отгоре и отстрани. Приберете в хладилника.
Ако ви остане от крема, приберете и запазете за слепване на целувки например или друго-пастички, торти. Преди използване оставете на стайна температура и отново разбийте за кратко.



 Поднесох и розова лимонада, направена от сироп от рози, малко бъз, лед, вода и украсих с роза и свеж цвят от бъз.


За спаначения блат използвах тази рецепта, без изменения. Казах ви, че тази рецепта има бъдеше в моята кухня. Изпекох около половината от тестото като блат за тортата, а останалата част на малки кексета за почерпка.


* 4 яйца 
*  195 гр-1 1/2 ч.ч. захар  
* 1с.л.екстракт от ванилия
* 200 гр спанак (може и  замразен, в този случай отцедете добре )  
* 1 ч.ч. олио от гроздови семки или друго без аромат  
*   200 гр. -2 ч.ч. брашно    
* 1 бакпулвер- 10 гр.

Използвам чаша с вместимост 200 мл 
1. Фурната се загрява на 170 градуса без обдухване.  Форма за торта се намазва с меко, но не течно масло и се посипва с брашно. Излишното количество се отстранява като обърнете формата над хартия  и потупате леко дъното. Оставете настрани формата. 
  2. Спанакът се пюрира с олиото в кухненски робот. Не трябва да се забелязват следи от дръжки и други едри частици. 
3. Яйцата се разбиват добре със захарта и ванилията, до получаването на бледожълт крем. Към сместа се прибавя спаначеното пюре. Разбива се до еднородна смес за кратко.
 4. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера. Разбива се на бавни обороти, колкото да се поеме брашното. Сместа се изсипва в намазаната и набрашнена форма за торта.Заглажда се.В случая аз изсипах половината от сместа. Останалата изпекох на малки кексчета.
 
 5.Пече се до суха клечка. Проверете след 15-20 минути..  
6. След изпичането блатът се оставя да изстине във формата  за около 15 минути. След това внимателно се изважда и се оставя на решетка до окончателното охлаждане.



За розовия блат, реших да изпробвам как работи рецептата, ако използвам сварено цвекло. Получи се прекрасен розов цвят, без привкус на цвекло.
Рецептата и технологията  е същата, като само заменям спанакът със цвекло. Сварено предварително и пасирано много фино. Като добавите олиото отново пасирате до абсолютно гладка смес.И тук опекох само половината от тестото.Останалата част - на кексчета.

За лимоновия блат използвах друга любима рецепта- на Тройно лимоновия кекс.

Продукти:





* 250 гр самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер.
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло

* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца
* 2 с.л. настъргана лимонова кора
* 2 с.л. лимонов сок





Лимонов сироп:

* 80-100 гр. захар
* 75мл. вода
* 75 мл. лимонов сок

* 1 с.л краве масло

Приготвяне:



1. Загрейте фурната на 180 С.


2.Намажете формата с масло и поръсете с брашно, за лесно отделяне.


3.Разбийте маслото, олиото, захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и лимоновата кора, разбийте отново. 


4.  Прибавете едно по едно яйцата с непрекъснато разбъркване, до поемането на всяко яйце.


5. Прибавете пресятото брашно и разбъркайте на бавни обороти. 

6. Изсипете във формата и загладете. Поставете да се пече.

7.Печете около 20-25 минути, проверете с бамбуков шиш дали е готов. не трябва да има полепнали трохи.


8.Извадете и оставете да се охлади във формата около 5 минути.


9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка. 

И тук опекох само половината от тестото. ОСтаналото - на малки кесчета. 

10. През това време направете сиропа. Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта.



Ще  сиропираме, когато поставим съответния блат при сглобяването на тортата.