събота, 31 август 2013 г.

Кокосова панакота - Coconut Panna Cotta


Тази панакота направих за гостите си, сред които имаше англичани и един италианец. Освен останалите интересни неща, адаптирани за всеки според начина му на хранене. Уточнявам, че на вечерята у дома бяхме вегетарианци, веган и хора, които ядат месо. Знаете, че панакотата е типичен италиански десерт, а да сервираш на италианец, при това готвач- панакота си е едно предизвикателство, още повече, че дори не е типичната панакота- с мляко и сметана. Нямах търпение да видя впечатленията от този десерт. А преди десерта сервирах сорбе. Покрай него възникнаха и интересни разговори- в коя държава кой, кога сервира сорбе и какво представлява то, как се приготвя....
Да се върнем на панакотата. Заради веган госта ми я приготвих с кокосово мляко и агар-агар. Много ни хареса и впоследствие няколко пъти я приготвях отново с кокосово мляко, но с желатин. Опитайте и вие.



Продукти:

* 400 мл. гъсто кокосово мляко
* 100 мл вода
* кокосово мляко на прах
* 10 гр желатин или за вегани- агар-агар -количество според указанията на опаковката.
* По желание подсладител. Аз не използвах никакъв и беше вкусно за всички.


Вие може да адаптирате като сложите 500 мл кокосово мляко. Моята опаковка беше 400 мл, а съм си купила кокосово мляко на прах и в случая го използвах. Ако правите десерта с желатин, правилото е за 500 мл течност 10 гр.желатин- 1 опаковка на Йоткер. На опаковката на агар-агар е посочено съотношението, в което трябва да се използва. Разликата е че с агар-агар течността трябва да ври и да се бърка с разтворения агар. При желатина:
Първо накисвате желатина със студена вода, после го разтопявате на водна баня, като НЕ допускате завиране. Тогава го смесвате с течността или сместа, която искате да желирате и охлаждате за няколко часа в хладилник.



Освен това за декорация използвах няколко узрели смокини. Ако не са много сочни, може леко да ги бланширате в слаб захарен сироп. Или да използвате готов сироп от смокиново сладко, с който да полеете всяка порция панакота.А може би имате сироп от листа от смокини. Аз имам едно шишенце.

Бях много щастлива, че на всички много им хареса десерта. А италианския ми гост поиска рецепатата. Това беше страхотен комплимент за мен!

четвъртък, 29 август 2013 г.

Дантелен прасковен пай с маково- кокосов пълнеж - Lacy Peach Pie with Poppy seed- Coconut Filling



 Обикновен прасковен пай, с малко по-различно, весело, носещо настроение оформление. Освен красивия външен вид има изненада и вътре.




 Продукти:

 Тесто за пай:

* 1 1/2 чаени чаши брашно
* 1/4 чаена лъжичка сол
* 125 грама студено масло, нарязано на малки кубчета
* 2-3 супени лъжици ледена вода

Вие може да използвате вашето любимо тесто. Това съотношение на продуктите ми стигна точно за направя 6 порции дантелени пая.

Освен това:

* 3 големи праскови или нектарини, разполовени и обелени.
* 1 с.л. глюкоза
* 2-3 с.л. маково семе
* 3 с.л. кокосови  стърготини

Формички за изрязване на подложки с диаметър малко по-голям от диаметъра на прасковите.
Малки формички за изрязване на цветенца- за дантелените шапчици.






Тестото се приготвя като всички съставки, без водата се поставят в блендера и се пулсират на няколко пъти, докато тестото се превърне в подобно на грис. Тогава добавяте лъжица от студената вода и пулсирате за няколко секунди. Отново добавяте лъжица вода и пак пулсирате. Ако е необходимо добавяте още една лъжица и отново пулс. Вадите тестото от блендера и бързо замесвате с ръка топка тесто. Просто го събирате. Не е необходимо месене. Поставяте в свежо фолио и в хладилника.
През това време правите плънката за прасковите:


В купа поставяте кокосовите стърготини, маковото семе и лъжица глюкоза. Омесвате с пръсти до еднородна смес. С влажни ръце оформяте топчета с големината на извадените костилки от прасковите. Поставяте топчетата в прасковите.

 

Изваждате тестото от хладилника, разточвате с дебелина не повече от 5 мм и изрязвате основите  с форма кръг или цвете.Поставяте в тавата. върху всеки кръг или цвете поставяте по една половинка от подготвените праскови, с изпъкналата част нагоре. С малките формички изрязвате от останалото тесто цветенца и разполагате равномерно върху всяка половина праскова. Нека краищата леко се докосват. Не трябва да се припокриват, само да се докосват. Това е важно, за да бъде " дантелата" цяла след печенето. Когато ги намажете с жълтък допълнително ще ги укрепите. Печенето ще свърши останалото.


Поставете тавата в хладилника или още по-добре във фризера, докато загрее фурната. Ако нямате достатъчно място. с широка шпатула извадете внимателно всеки пай, поставете в по-малък съд и непременно охладете. Това е необходимо за да се запази формата на фигурките и хрупкавостта на тестото.



Когато фурната е  готова, загрята на 180 градуса, извадете пайовете, намажете  с разбито яйце и поставете да се пекат. Ще разберете, че са готови, когато са приятно зачервени. Не повече от 15 минути. Погледнете след 7-та минута.

 Може да поднесете и малинов конфитюр към тях.




                                               Да ви е сладко!



понеделник, 26 август 2013 г.

Мюсли с къпини, боровинки и бадемово мляко - Blackberry, Blueberry Granola with Almond Milk


Мюсли обикновено хапваме през есента и зимата. И може би смрачилото се небе ни подтикна към тази закуска. Имах други планове за бадемовото мляко, което бях направила, но по желание на закусващите го използвахме в мюслито.

 

Ако ви допадне, направете си и вие. Може да използвате и други любими плодове.Какво сложихме ние в купичките:

Продукти
за всяка купичка по:

* 2-3 с.л. овесени ядки
* 5-6 къпини
* няколко боровинки
* 1-2 с.л.кедрови ядки
* 100-150 мл бадемово мляко 
* щипка канела
* 5-6 бадема



Ако не сте правили бадемово мляко или друго ядково, ето как го правя аз:

1 чаша сурови бадеми или други ядки- лешници, орехи, кашу се накисват през ноща. На другия ден се измиват добре. Поставят се в блендера, заедно с 3 чаши изворна или филтрирана вода. Може да добавите 1 ч.л. мед и блендирате няколко минути. Прецеждате през цедка, на която сте поставили и тензух. Запазете смлените ядки и добавете към бисквити, крекери или използвайте като основа за чийзкейк в чаша или сурови бонбони. Млякото налейте в стъклена бутилка и приберете в хладилника, ако няма да използвате веднага. Не мога да кажа колко дълго може да се съхранява, защото повече от 6 часа не се е задържало у дома.

 

Когато хапваме мюсли, обикновено слагам всички продукти на масата и всеки сам си го приготвя.

Канелата добави един нюанс топлина в дъждовния ден.


петък, 23 август 2013 г.

Студен чай от лайка и овесено мляко - Cold chamomile tea and oat milk - vegan


 Наближава края на лятото. Плавно, красиво, дарявайки ни с аромати, синева, дълги следобеди, звездни нощи, милва загорелите ни рамене с лек бриз...Налива гроздето със сладък сок, узрява крушите, дава светлина на дюлите и грее тиквите.
Вече се виждат паднали листа по зелените поляни, тревите край пътя обаче отдавна са сухи. Усещам отминаването на лятото, още когато градът спре да ухае омайващо на липи. Тогава започва жътвата и свършва за няколко дни. Нивите не шумолят като развети коси, но по пътищата се усеща аромата на житната слама, сега вече балирана. Харесвам този аромат на узряла нива, както и на току що опечен хляб. Харесвам и вкуса и аромата на овесените ядки, които ми миришат точно на летните ниви... Обичам вкуса на овесените ядки в сладки, бисквити, дори любимите ми бисквити са с овесено брашно. Скоро ще ви ги покажа.



 Харесва ми да имам такива аромати у дома и миналата година опитах овесено мляко и много ми допадна. А днес, си направих студен чай от лайка и добавих от овесеното мляко.
Любител съм на чая и с голямо удоволствие пия по всяко време на годината. Обичам и билкови отвари. Още от дете често добавям мляко. Така ми е по-вкусно. Не помня дали съм го прочела някъде или пък съм гледала някакъв филм или просто ми е хрумнало. В последно време предпочитам в шейкове, смутита и всякакви напитки, които се правят с прясно мляко, да го  замествам със соево, бадемово, орехово, оризово или овесено.

                                                              
 ******
 Та да се върнем на овесеното млякото- много ми допадна, дори ми е фаворит. Още не съм правила сама, но ще пробвам.  Чрез снимките се надявам да  усетите аромата и насладата ми от направената напитка. Сервирах със сламки от пшенични стъбла и клонче от див овес.



 Така направения студен чай, с лайка, мед и овесено мляко е подходящ и като успокояваща напитка преди лягане или за релакс след работа, преди да се впуснете в приготвяне на вечерята например.


Продукти:

за две чаши от 400 мл

* 400 мл овесено мляко
* 400 мл вода
* 2 с.л. лайка, сушена
* 2 ч.л. мед



Освен това:

Сламки, аз използвах от пшенични класове, отрязане между две коленца, за да може да се пие през тях .
Две цветчета лайка
Два стръка див овес



Приготвяне:

Направете запарка от лайката, желателно е в порцеланов чайник или стъклен. Загрейте  водата до завиране и залейте сухите цветове.Покрийте и оставете 5-7 минути. Прецедете и охладете.
Налейте в стъклени чаши, допълнете с овесеното мляко. Сложете по лъжичка мед, поставете "бъркалката" от див овес, сламката, ха това наистина си е сламка :) . Пуснете цветчето лайка и се насладете на топлия следобед. Напитката ще ви отведе сред безкрайните полюшващи се ниви и ще ви зареди със спокойствие и вътрешна тишина.


****** не е реклама, в смисъл платена, не съм получила и безплатно мляко.

А, ето как може да направите у дома овесено мляко.


сряда, 21 август 2013 г.

Жълто гаспачо - Yellow Gazpacho



Тази година се радвам на собствена реколта жълти домати. Много им се радвам, особено на жълтите- различни цветове, форми, като едни слънца са! Първо те ми се усмихват измежду листата в градината.
И цялата тази радост не може да мине без снимки.Наистина много ми харесват, надявам се и на вас да ви допаднат и да ви доставят удоволствие!
 Разбира се при това ярко, изкушаващо изобилие няма как да не опитам да ги приготвя по всевъзможни начини. Вече ги видяхте  в няколко рецепти.
Отдавна се каня да приготвя гаспачо. Всеки знае, това е испанска студена супа от домати. Но аз, с испанската кухня се чувствам несигурна, защото освен паеля не съм приготвяла и опитвала нищо друго. Не е като с италианската, мексиканската или индийската кухня -  имам вкусов опит от предложения в ресторанти, сготвени от други хора, а и аз съм приготвяла не малко неща. С испанската нещата не стоят така.  И започнах да търся специална  рецепта за моите специални домати. Спрях се на тези рецепти: тук, тук и естествено в един испански блог

Видях какви са общите съставки в различните рецепти. В едната има даже плодове-сливи, праскови, диня, аз не посмях, като за първи опит. Сложих сок от портокал и от лимон-може би защото ми се вързваха с жълтата концепция :) Общото навсякъде беше, че готовото гаспачо трябва да престои поне 2 часа. Малко странно ми се видя, но наистина става по-вкусно.


 Преди да се разколебаете дали да продължите да четете искам да ви кажа, че стана много, много  вкусно гаспачо. Определено ще направя пак.



Продукти:

   
* около 600 г. жълти домати, разполовени
   
* 4-5 обелени и нарязани корнишони
   
* 1 голяма  жълта чушка (пипер)
   
* 2 малки водни лука- ситно нарязани
    *
сока от половин лимон

    * сока от половин портокал
   
* 3 -4 супени лъжици студено пресован зехтин
    * 
2 супени лъжици оцет, ароматизиран с латинки
   
* 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
   
* 1 жълта люта чушка

    * щипка прясно смлян бял пипер
   

За украсата:

* авокадо
* цветове латинка
* стръкове див лук


 Приготвяне:

   
От лесно по-лесно. Сложете всичко в блендера и пулсирайте до идеална гладкост.

Ако искате сложете първо лука, чесъна, пипера, чушката и 1-2 домата. Блендирайте до много гладко, не бива да се виждат и усещат никакви осезаеми парченца. Добавете тогава останалите съставки и отново старателно пасирайте.


Сипете в стъклена купа, покрийте със стреч фолио и оставете в хладилника за повече от 2 часа. При мен се случи за повече от 6 -7 часа.  И като се върнахме от плаж си имахме една страхотна, ароматна, вкусна и освежаваща супа- гаспачо!


Може да опитате и да видите как са се съчетали аромати и вкусове и ако искате да добавите нещо от подправките. Сипете в чиниите, нарежете авокадо и стръкчета лук, наберете латинки, украсете и се насладете.
 Аз пробвах и с малко розмарин и с градински чай, хареса ми и с двете.



Ето го и латинковия ми оцет- на снимката по горе. Леко пикантен е на вкус и с прекрасен цвят. Всъщност цвета на снимката не е много наситен все още, защото добавих нови латинки. Но след няколко дена стана приятно оранжев. Латинката, както съм споменавала няколко пъти, прилича на вкуса на каперсите.
Листата, когато са пресни и свежи също могат да се ядат.



 По принцип винаги, когато украсям с цветя ястията, използвам ядливи и нетретирани с химикали цветя. Това означава, че мога да изям декорацията без притеснения. Не си позволявам да използвам за украса, в досег с храната, цветя, които са отровни, третирани или нямам информация за тях.Такива цветя стоят във вазата или до чинията, евентуално.




Желая ви жълто, слънчево настроение, топла и гальовна нощ и прохладен утрешен ден!









   

вторник, 20 август 2013 г.

Зелен хумус с авокадо и грах - Avocado and Pea Hummus

 Приготвих този хумус като по-лек, летен вариант. Намалих количеството зехтин, като добавих безценното от към здравословни качества авокадо. Получи се лек като текстура и вкус, много приятен вариант на традиционния хумус. Ще го направите много бързо, ако използвате предварително сварен нахут или от консерва. Аз предпочитам да го накисна за няколко часа и тогава да го сваря. Опитайте, ще ви хареса.

 Продукти:

* 250 гр. сух нахут или 600 гр.сварен
* 1  глава лук-ситно нарязана
* 3-4 скилидки чесън
* 2 ч.л.смлян кимион
* 1 ч.л. чили или сладък червен пипер
* 7-8 с.л. лимонов сок или на вкус
* 100 мл. зехтин
* 100-120 гр сусамов тахан
* 1 голяма китка магданоз
* 200 гр. сварен грах, като непременно запазете зеления цвят-просто не го преварявайте.
* 2 авокадо







Количеството на подправките,може да балансирате според вашия вкус.

Сигурно сте забелязали,че няма сол.Ястието е достатъчно ароматно и вкусно и без сол.Но пък лятото може да добавите сол.




Приготвяне:

Нахута, предварително накиснат за няколко часа, се измива и се сварява.Нахута е от семейство Бобови и варенето му е като на боба. Лукът и чесънът се задушават в малко зехтин докато лука изглежда стъклен. Добавя се чилито, кимиона,разбърква се и се сваля от огъня.В голям съд поставяте сварения и отцден нахут-не хвърляйте водата.Добавяте задушените лук и чесън, грах авокадо и останалите продукти и пасирате до гладка смес.Ако ви се стори гъсто добавете малко от водата, в която е врял нахута.Ако желаете може да добавяте и зехтин.Опитайте на вкус и балансирайте подправките и гъстотата. Сервирайте в плосък съд,като отгоре полеете малко зехтин. Поръсете сусам. Поднесете с арабски питки, препечен хляб или както аз с различни крекери.