понеделник, 30 септември 2013 г.

Бисквити със стафиди и червени боровинки - Raisin and Cranberry Cookies



Мъглите, дъждът и студът ми действат бисквитено и чаено. Изпитвам нужда от ароматен чай и хубави бисквити. Те са свързани и едното не може без другото. Тази мисъл ме крепи, когато се налага да преодолея горните неудобства от точка А до точка Б.  Дали англичаните с техния климат не са измислили бисквитите? Не знам дали това е така, но ги поздравявам, тези, които са ги сътворили, а англичаните за чудесната традиция на   tea at five o'clock. Аз обаче, не съм от острова и пия чай, и похапвам бискнити на воля, без да чакам заветния час.




Всъщност една разходка в подходящо облекло е много освежаваща и приятна даже, ако виждаме какви красоти изплуват от мъглата....



 Ярките червени гердани на шипката,



 златните коси, които върбата е потопила в езерото. 


По дърветата потрепват безброй златисти, жълти, зеленикаво жълти, кафеви, оранжеви, червени листа, окъпани от хладния дъжд, застланата трева с разноцветни листа, мокрите елхи и борове, излъчващи свеж аромат, падащи натежали шишарки.  


Леко горчивия, но много свеж аромат на хризантемите, нацъфтяли в най-различни цветове, напомнят за двора на баба ми и за печката, на която къкри чайника. Време е за бисквитки...



Бисквитките, с които може да се подкрепите в мрачното време се приготвят изключително бързо. Тъй като се налага престой от един час в хладилника, може да приготвите тестото, преди да излезете. А когато се приберете, включвате фурната, нарязвате тестото и изпичате, ароматни бисквити, запарвате чая и спокойно може да се мисли за всичко останало :)

Продукти:

При мен винаги излизат 33 бисквити
Бисквитите са по рецепта от една стара книга от свекърва ми. Любов от първа хапка:)



* 100 гр меко масло
* 100 гр пудра захар
* 1 яйце
* 1/4 ч.ч прясно мляко
* 1 ч.л. бакпулвер
* 100 гр стафиди или
* 100 гр микс от стафиди, сушени червени боровинки
* брашно за умерено твърдо тесто, аз сложих около 300-320 гр.-пресято




Приготвяне:

1. Маслото се разбива с пудрата захар, на пухкав крем.
2. Добавя се яйцето и отново се разбива.
3. Добавя се млякото с разтворения бакпулвер в него и отново се разбива.
4. Започнете да добавяте брашното, като продължавате да бъркате с миксера.
5. Когато тестото стане достатъчно гъсто, добавете стафидите и боровинките, замесете ги в тестото и оформете топка с ръка.
 Може да добавите малко брашно, но не прекалявайте. На мен не ми се е налагало, колкото пъти ги съм ги правила. Отделя се идеално от стените на купата. Измийте ръце, всъщност аз го направих с една ръка. Поставете го в свежо фолио или хартия за печене и оформете на цилиндър с диаметър 5-6-7 см. Това ще бъде диаметърът на вашите бисквитки.Поставете в хладилника за 1 час или докато се стегне достатъчно, че да може да режете оформени кръгчета с нож.
6. Включете фурната на 170 С. Извадете тестото-цилиндър и с остър нож нарежете на филийки с дебелина по-малко от сантиметър, около 5-6 мм. Наредете в тава, покрита с хартия и печете до порозовяване-не е необходимо да ги слагате на голямо разстояние една от друга. Не печете прекалено дълго за да не станат много твърди. След като опечете първата тава или по-малка доза и леко охладите ще определите с каква твърдост ви допадат на вас.



Готовите и охладени бисквити могат да се съхраняват в добре затворена кутия 2-3 седмици, но аз ви гарантирам, че няма да има какво да съхранявате толкова дълго време.

 

петък, 27 септември 2013 г.

Тройно малинова шоколадова торта - веган - Triple Raspberry Devil's Food Cake - vegan

Свършиха летните дни и децата ми са по училищата си. С тази торта се сбогувахме с безгрижните ваканционни летни дни и си пожелахме успешна нова учебна година и много положителни емоции.Тортата е веган, защото исках да изпробвам един нов веган крем, който замислих максимално да прилича на шоколадов ганаш. Блатът, вече многократно приготвян и харесван, съчетан с новия крем от черен шоколад, в комбинация с малини- последните свежи, дъхави и много вкусни... Получи се торта, която ние оприличихме на обичаната Devil's Food Cake-известна с много, много шоколадовия си вкус. Аз съм щастлива от резултата.Имам си вече успешна, много шоколадова, веган торта, с която мога да зарадвам и зет ми. Не е много сладка, а може да бъде и още по-малко.



 Сладостта идва основно от сладкото от малини, което направих, при желание може да се редуцира захарта и там. Шоколадът е черен и малко сладък. Ако бъде приготвена с по-малко горчив шоколад, с нормален ганаш със сметана  ще бъде по-тежка.Големината на парчето също не е за пренебрегване-доста е голямо. Но пък би могло да се сервира и половин парче. Много обичам високи торти и за разнообразие, а и за удобство я направих в правоъгълна форма.

Тортата е тройно малинова, защото:
1. Сложих малини в блата.
2. Намазах всеки блат с прецедено и сгъстено, прясно сварено сладко от малини.
3. Декорирах със свежи, ароматни малини.


 
Продукти за блат:*

* 2 ч.ч. + 4 супени лъжици брашно
* 1 1/2 ч.ч. какао на прах-чисто какао за готвене, аз използвам на ION или холандско какао, което се продава в магазините за кафе и чай.
* 2 ч.л. бакпулвер
* 1 ч.л. сода
* 1 / 2 ч.л. сол
* 3 ч.ч. соево мляко (може и леко кокосово )
* 1 / 2 ч.ч. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 с.л. ябълков сок или портокалов или гроздов
* 1 / 2 ч.ч. кафява захар
* 2 ч.л. ябълков оцет
* 2 ч.л. ванилия екстракт
* 2 ч.ч малини, може и замразени 

Чашата ми е с вместимост 200 мл.
Продуктите са удвоени от рецептата за Двойно шоколадови веган кексчета.
 Изпекох един блат с височина около 2,5-3 см в тавата на фурната, която е с размери 30*40 см

 Приготвяне :

Загрейте фурната до 170 градуса и застелете тавата с хартия за печене.Смесете и пресейте заедно брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Прибавете захарта и разбъркайте. В отделна купа, комбинирайте кокосовото мляко, олиото, ябълковия сок , оцета и ванилията. Разбийте мокрите съставки на средна скорост за около 1 минуга. Добавете сместа от сухи съставки и разбийте докато се смесят добре.Изсипете в тавичката и загладете с шпатула.Разпределете равномерно малините, като леко натиснете.Печете за около 20-25 минути или до суха клечка. Проверете след 15-18 минути. Извадете от фурната опечения блат и оставете напълно да изстине.

 

Продукти за шоколадов ганаш:

* 300 мл по-гъсто кокосово мляко или сметана
* 400 гр черен шоколад с над 70-75 % какао
* 2 с.л. кокосово масло
* 1 с.л. какао
* 1 с.л. малиново сладко-по желание
*  1-2 с.л.малинов ликьор или водка- по желание и ако не поднасяте на деца

Приготвяне:

1.Разтворете какаото в малко от кокосовото мляко.
2. Начупете или настържете шоколада.Поставете в дълбока стъклена купа.
3. Поставете сметаната да кипне. Изсипете върху шоколада. Добавете и разтвореното какао. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи напълно и се получи гладка смес. Добавете кокосовото масло. Разбъркайте до усвояването му, добавете и малиновото сладко и ликьор, ако използвате, отново разбъркване  и оставете в хладилника, като от време на време разбърквате.
 



Продукти за малиново сладко:

* 2 чаши малини
* 3-4 с.л. захар
* 1 ч.л. лимонов сок

Приготвяне:

1. Малините се поставят в малка тенджерка и се намачкват със захарта и лимоновия сок.Завират за кратко, колкото да се стопи захарта и да се отдели максимално сок.
2. Прецеждат се през цедка, за да се отстранят семената и течността се връща в тенджерката. Вари се до сгъстяване.

По принцип може да се сгъсти с малко пектин- за да се придържаме към веган рецептата. Може да се сгъсти и с агар-агар. Ако не ни е необходимо да е веган, можем да сгъстим с  желатин или с малко нишесте. Има и други варианти.Оставяме да изстине.

* Пред вид изчакването за охлаждане на сладкото и ганаша, можем да ги направим предварително и тогава да пристъпим към изпичането на блата.



Сглобяване на тортата:

1. Блата, както е в тавата, се разрязва на половина по дължина. След това се разрязва напречно на 3 равни части. Получавате общо 6 по-малки  правоъгълни блата със страни 15*13см.



2.Разбива се шоколадовия ганаш. Ако се е втвърдил много, извадете на стайна температура докато е възможно да разбиете.
 3. Поставете един блат в чинията за поднасяне. Намажете със сладкото, а после нанасете равномерен слой от ганаша.Въпреки, че на разреза не се вижда много добре, съм намазвала слой поне 1 см.Поставете следващия блат и леко притиснете. Отново се намазва сладко и ганаш и така докато свършат блатовете. Отгоре тортата се намазва със сладко и ганаш. Отстрани също се измазва с ганаш. Високата конструкция налага престой за спояване, а и това е важно за вкуса на тортата.Ако бях направила тортата кръгла щеше да е много лесно да я стегна с тортения ринг. Сега я завих внимателно със свежо  фолио, няколко пъти, като последния леко постегнах. Ако усещате, че блатовете ще се разместят или изкривят при завиването, може да забиете няколко дървени шиша, които ще я укрепят докато се стегне. За да няма проблем с прибирането в хладилника, шишовете се отрязват с около 1 см по- високи от тортата.Завитата торта се оставя за няколко часа в хладилника. Най- добре за през ноща.
4. На другия ден отстранявате внимателно стреч фолиото, намазвате от всички страни тортата с ганаш и поръсвате с настърган черен шоколад- достатъчни са 150 гр.Отгоре не се поръсва шоколад.Нареждат се свежи малини.
5. Рязането става с остър нож, потопен в гореща вода и подсушен. Ножът се почиства след всеки разрез.





събота, 21 септември 2013 г.

Обърнати мъфини със смокини, без брашно - Figs upside down muffins without flour




 Малки кексчета без брашно. Сочни, без да са напоени, с лек ориенталски вкус. Ако обичате сиропираните, сладки, ориенталски сладкиши, ще ви допадне, особено ако добавите и мед при сервирането. Аз не си падам по тях. Обичам само кадаиф и винаги си го приготвям, като редуцирам значително захарта. Когато за първи път направих Портокалово бадемов сладкиш без брашно. Orange almond gateau without flour. 

 много ми допадна текстурата- влажна и сочна. И докато там използвах кисели плодове-лимони и портокали, тук смокините бяха сладки като мед и затова още намалих захрта. За източен привкус добавих аромат на роза и поръсих обилно с шамфъстък. Опитах и с мед. Изглежда красиво, но на мен ми идва в повече сладостта. Приготвих ги два пъти. Първия път добавих съвсем малко- на върха на ножа, смлян кардамом, но не ми допадна и замених с аромат на рози. Получи се точно каквото очаквах- лек, сочен десерт с ароматни смокини и розов нюанс, които се допълниха от вкуса на шамфъстъка.



Продукти:


* 200 г бадемово брашно или фино смлени сурови бадеми
* 4 яйца, разделени
* 1 ч.л. лимонов сок
* 100  г захар
* 100 мл олио от гроздови семки
* 6 черни смокини
* 2 ч.л. бакпулвер
* други 10-12 смокини
* 50 мл вода
* 2 с.л. сироп от рози
* 2-3 капки розова есенция
* 100 гр. шамфъстък
* няколко лъжици мед, по желание



Приготвяне:

1. Шесте смокини се нарязват и се поставят в тенджерка с 50 мл вода. Оставят се да къкрят около 5 минути. Достатъчно е да омекнат, за да могат да се пасират до гладка смес. Оставят се настрани.

2. Фурната се включва на 160 С с обдухване.

3. Бадемовото брашно се разбърква с бакпулвера.  




4. Белтъците се разбиват на сняг с лъжичка лимонов сок. Постепенно се добавя захрта. Разбиването продължава. Добавят се с разбиване един по един жълтъците. Добавя се олиото, като разбиването продължава. 

5. Към яйчената смес се добавя бадемовото брашно, като се разбърква на ниска скорост или със силиконова шпатула или дървена лъжица. Добавят се и пасираните смокини, розовия сироп и есенция. Разбърква се до хомогенна смес. 


6. Останалите смокини се нарязват напречно на колелца с дебелина около 5 мм и се поставят на дъното на силиконови формички за мъфини. Не е необходимо да се мажат.

7. С помощjа на лъжица за сладолед се разпределя тестото в подготвените формички. Пълнят се почти до ръбчето. Пече се в загрята до 160 С градуса фурна с вентилатор за около 20 минути.Пробвате с клечка след 15 минути. Опечените кексчета, леко са отделени от стените и повърхността е  приятно запечена до светло кафяво.


8. Оставете кексчетата да се охладят в силиконовите формички и тогава обърнете на решетка. Ако е необходимо си помогнете с лъжица, която леко се прекарва между кексчето и ръбчето на формата. Не са залепнали, но препоръчвам, за да не се отчупи някое парченце и да наруши целостта на кексчето.



9. Сервират се  с шамфъстък. Може да капнете малко мед.

вторник, 17 септември 2013 г.

Смути с грозде и круши - Pears, Grapes Smoothie


Една от най-бързите закуски. Или подкрепяща и освежаваща напитка след обяд. Приготвяте и може да се насладите на събуждащия се ден или играта на слънчевите лъчи или с чаша в ръка да изберете пред гардероба подходящите дрехи- може би нещо с цвета на гроздето или някой вкусен цвят от палитрата на крушата. По какъвто и начин да изпиете напитката ще получите ароматен заряд енергия.

Продукти:

* 1 чаша овесено мляко, може и друго ядково.
* 2 чаши червено, ароматно грозде*
* 1 чаша узрели круши
* 1 ч.л. мед

Поставяте всичко в блендера и пулсирате на висока скорост до гладка смес. Сипете във висока чаша. Насладете се на аромат и цвят.

* Обичам десертните сортове грозде, но да ги похапвам със сирена. За сокове и в случая в смутито използвах един разпространен сорт в Добруджа-Липа. Силно ароматен. Мисля че бонбонките Ментос-грозде, са ароматизирани с есенция, точно от това грозде получена. Има наистина упойващ аромат.  Тъй като в двора ни има такова грозде винаги си затварям сокове от него. А после приготвям Гроздова торта с крем забайон или само крем.

неделя, 15 септември 2013 г.

Зеленчукова супа - Vegetable Soup


 Вкусна зеленчукова супа. Най-често правената у дома през всички сезони.Децата я наричат зелената супа. В случая е светло зелена, защото не пуснах спанак. Наричаме я така, защото всички зеленчуци, които използвам са зелени, само лукът, картофите и царевицата правят изключение. С различни зелени подправки, всяка порция придобива различен вкус. Подправям с магданоз и/или копър, мащерка, само черен пипер, а понякога с малко мента или градински чай.Би могла да бъде и диетична или веган, ако не добавя сметана и краве масло.


Продукти:

* 3-4 средни картофа
* 200 гр грах
* 1 тиквичка
* 1 зелен пипер
* 1 люта зелена чушка
* 150 гр царевица
* шепа спанак, в случая не съм сложила
* 1 лук
*1 коренче пъщърнак
* 1 връзка зелен лук, понякога пропускам
* 1,5-2,00 л вода
* зеленчуков био-бульон или сол на вкус




за гарниране:

* заквасена сметана
* черен или бял пипер, наяй-добре прясно смлян
* лимонова мащерка
* шепа кедрови ядки

Лимоновата мащерка, може да замените с копър, магданоз, градински чай, див лук, малко мента или джоджен, или каквото обичате, или според моментното настроение и наличности.

 

 Приготвяне:

1. Лукът, пащърнакът и картофите се нарязват на по 5-6 парчета. Поставят се в тенджерата, заливат се с водата и се заваряват.

2. През това време, разполовявате тиквичката и с помоща на коктейлната лъжица за топчета издълбавате топчета, както е на снимката. Оставяте настрана за гарниране, а другата част пускате при полусварените картофи.

3. След около 10 минути добавяте царевицата, аз използвам замразена, която само изплаквам с вода. Добавяте спаначените листа, ако имате, може и няколко листа от зелена салата, граха (отделете няколко лъжици за гарниране), и нарязаните пипер и чушка. Ако имате зелен лук, сега е момента да добавите и него.Сега добавям солта или бульона.

4. След 5 до10 минути, може  да пасирате супата.Добавете черния пипер.  Опитайте на вкус и подправете, ако е необходимо.

5. Поднесете с по две лъжици заквасена сметана, няколко топчета от тиквичките и попарен грах. Добавете предпочитаната зеления, кедровите ядки и поднесете.

 

Аз не слагам мазнина в тази супа, но ако искате може да добавите суров зехтин в края на пасирането или да поднесете с краве масло или сметана. Понякога добавям в супата прясно мляко или млечна, незаквасена сметана. Могат да се пуснат нарязани топени сиренца или настърган кашкавал или пармезан. Вкусна е и с крутони.


Реда на поставяне на зеленчуците е според времето необходимо за приготвянето на всеки. Последни поставям зелените зеленчуци, които се сваряват бързо и искам да запазят зеления си цвят. Понякога нарязвам перцата на зеления лук накрая и поръсвам при поднасяне.