вторник, 31 декември 2013 г.

Двойно шоколадови веган кексчета с портокалов пълнеж - Double chocolate vegan cupcakes with orange filling


С пожелание за една весела, искряща и незабравима Новогодишна нощ!
Обичайте и бъдете обичани! Бъдете здрави! Бъдете добри! Нека се сбъднат мечтите ви! И нека нова мечта озарява пътя ви! Късметът да е ваш спътник и благодарността да е в сърцата ви!

Рецептата за тези кексчета ви е позната-Двойно шоколадови веган кексчета - Double chocolate vegan cupcakes

Много  лесно може да превърнете в чудесна и ефектна торта като тази-

Тройно малинова шоколадова торта - веган - Triple Raspberry Devil's Food Cake - vegan

като замените малините с портокали, портокалово сладко и кумкуат или просто парчета портокоали- леко озахарени .


Ето продуктите :


Продукти за кексчетата:

* 1 чаша + 2 супени лъжици брашно
* 3 / 4 чаша какао на прах-чисто какао за готвене,аз използвам на ION или холандско какао, което се продава в магазините за кафе и чай.
* 1 чаена лъжичка бакпулвер
* 1/2 чаена лъжичка сода
* 1 / 4 чаена лъжичка сол
* 1 1/2 чаши соево мляко (може и кокосово, но по-рядко)
* 1 / 4 чаша олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 2 супени лъжици ябълков сок или портокалов или гроздов
* 1 / 4 чаена чаша захар, аз я пропуснах този път
* 1 чаена лъжичка ябълков оцет
* 1 чаена лъжица ванилия екстракт
* Мармалад от портокали, райска ябълка и моркови Коледен календар Ден 24-и - Orange , persimmon and carrots marmalade

Чашата, която използвам е с вместимост 200 мл.







Приготвяне :

Загрейте фурната до 170 градуса и подгответе капсулите в тавичката за мъфини.Смесете и пресейте заедно брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Прибавете захарта и разбъркайте. В отделна купа, комбинирайте соевото мляко,олиото, кленовия сироп или ябълковия сок , захарта, оцета и ванилията. Разбийте мокрите съставки на средна скорост за около 1 минуга. Добавете сместа от сухи съставки и разбийте докато се смесят добре.Напълнете всяка капсулка около 2 / 3 от обема и се печете за около 25-30 минути или до суха клечка. Проверете след 20 минути. Извадете от фурната и сложете на решетка напълно да изстинат.
Внимателно извълбайте с малък остър нож конус във всяко кесче, извадете го и напълнете с по 1 ч.л. от сладкото. Загладете. Шприцовайте от шоколадовия крем. Поръсете със сурови счукани какаови зърна и резенче кумкуат или леко озахарени портокалови резени. Съхранявайте на студено.



Продукти шоколадов крем:

* 1 голямо, добре узряло авокадо
* 50 гр. какао с високо качество
* 250 гр.фурми, без костилки -около 21 бр от тези, които използвам
* 1 голям добре узрял банан
* 1 чаша кокосова сметана, или соево мляко -около 200 мл, приблизително, може да се наложи и по-малко - леко затоплено
* 1 с.л. кокосово масло или бадемово масло



За поръска:

* 2 с.л сурови счукани какаови зърна



Насладете се на тези леки и много вкусни кексчета с нов богат аромат.


сряда, 25 декември 2013 г.

Честита Коледа! Весели празници! Коледен календар Ден 25-и - Merry Christmas! Happy Holidays!





Нека са весели, здрави, мирни и благословени Коледните празници!

 Нека са вкусни трапезите ни и многобройни подаръците под елхата ;-) 

Може и да не са там! Подарете чудо,  щедро, от все сърце раздавайте добро!

 Нека  има топлина, любов и разбирателство има в домовете ни! 
Хармония, благодарност и спокойствие  в душите ни и в празнични, и в делничните дни :-) Сърдечни поздрави за всички вас, мили реални и виртуални приятели! Бъдете здрави и се обичайте!

Благодаря на всички за търпението и времето, което отделихте тези  25 дни и оставихте  милите коментари, в блога ми, подкрепяхте ме и ми донесохте много радост!
Прегръдки!

вторник, 24 декември 2013 г.

Мармалад от портокали, райска ябълка и моркови Коледен календар Ден 24-и - Orange , persimmon and carrots marmalade



Продукти:

* 600 гр настъргани моркови
* 600 гр райска ябълка
* 900 гр портокали-обелени
* кората на два портокала
 * 500 гр захар
* 600 мл вода
* 100 мл сок от лимон

Приготвяне:

1. Портокалите се слагат в тенджера с водата. Оставят се да поврат около половин час. 
2. През това време корите от портокала се попарват 3 пъти във вряща вода.Добавят се към портокалите.
3. Към сместа се добавят морковите и райската ябълка.Сместа се  разбърква често и ври на тих огън. Когато морковите омекнат се добавя захарта.Разбърква се.
Когато морковите се сварят сместа се пасира. Добавя се лимоновия сок и се вари до сгъстяване като често се разбърква за да се улесни изпаряването на течността.Варите до желана гъстота.
Насипвате в бурканчета, затваряте и стерилизирате 15 минути.

Този мармалад е много ароматен и подходящ  за поднасяне със сирена или пълнене на кексчета, торти, или просто за препечена филийка.





                                                        Желая ви хубава и уютна вечер!

понеделник, 23 декември 2013 г.

Горещ или студен коледен Бял руснак ( коктейл ) веган опция. Коледен календар ден 23-и. - Hot or Cold Christmas White Russian (cocktail) vegan option




Нещо за отскок?....на настроението. Тази фраза е станала като нарицателна покана за някакво питие- коктейл, една малка...(ракия) или нещо друго алкохолно. Отскок на настроението, приповдигнатост, чувство на радост, отпускане и т.н. усещания. Дали се  получават от малка доза алкохол могат да споделят познавачите-хората, които консумират.Аз предпочитам понякога чаша червено, отлежало вино. На мен отскок ми носят усмивките на хората, шегите, прическата и роклята с която съм, забавния разговор...Някои от коктейлите могат да се приготвят и без алкохол. Днес опитах и трите вида, които приготвих. Вкусно, много вкусно и не ми се мисли, ако се прекали с алкохолния вариант :))


Не пия твърд алкохол, но мога да приготвям коктейли за любителите. А и при коктейлите, когато човек знае съставките, може да направи коктейла по свой вкус.
 Днес приготвих с едни и същи съставки един и същ коктейл в   оригиналния му студен вариант и топъл.Хрумна ми, че ще бъде вкусен и в горещ вариант, подобно на горещия шоколад. А го направих и във веган вариант. За коледен нюанс прибавих малко канела.



 White Russian

 Интересно е, че този коктейл не е с руски произход. Приготвя се с водка и това е причината да се нарича руснак. А бял, защото към традиционния коктейл Черен руснак (Black Russian ) с предполагаема дата на произход 1949 година са добавили сметана.За първи път в пресата името White Russian се появява през 1965.
Разбира се като при всички коктейли в различните барове се приготвя с различни съотношения и марки алкохол. Все пак съставките са едни и същи - водка, кафеен ликьор- един вид или микс от различни марки, пълномаслено мляко или сметана, лед .В някои държави се сервира с козе мляко има вариант  с шоколадов ликьор, вместо със сметана или мляко- тогава се нарича Dirty Russian 

Ето как направих аз моите  варианти на White Russian


Студен  White Russian

Продукти :

*  50 мл водка
* 150 мл Калуа (Kahlua)
* 50 мл мляко
* 100 мл сметана
 * канела
* лед 

Приготвяне:

Шейкърът се напълва с лед.
Наливат се всички съставки, без канелата
Разклаща се, разклаща се, разклаща се.
Налива се в чаши, добавя се лед, поръсва се с канела, добавя се пръчка канела и се сервира
Вкусно!

За веган вариант, същите съставки, като се заменя млякото и сметаната със соево или ядково мляко

Ако искате пък да е без алкохол, 
* 200 мл соево или ядково мляко
 * 1/2 ч.л. инстантно кафе -добро качество
* 1 ч.л. кафява захар






Топъл или горещ White Russian

*  50 мл водка
* 150 мл Калуа (Kahlua)
* 50 мл мляко
* 100 мл сметана
 * канела
 * мини маршмелоу бонбонки, може и големи- за поднасяне


Приготвяне:

В тенджерка се поставят млякото, сметаната и се загряват.
Добавят се алкохолните съставки.
Сместа се изсипва в чаши, поръсва се с бонбонките маршмелоу, канела и се поднася

Може към горещата сметана да добавите блокче или 2-3 :)) бял шоколад.


За веган вариант, заменете млякото и сметаната със соево или ядково мляко, както и не сервирайте с маршмелоу.


Аз поднесох със захаросан джинджифил.


Много вкусна комбинация.




неделя, 22 декември 2013 г.

Салата с бял и червен боб и нахут с червен лук. Коледен календар Ден 22-и - White and Red Beans and Chickpeas Salad with Red Onion



Една много бърза и ефектна според мен салата, която може да се приготви много бързо, ако имате всички продукти сварени. Аз обикновено ги имам. Винаги когато варя боб и нахут една с;част замразявам, точно за такива салати, гарнитури на основно или супи. А има да се продават и консервирани всички изброени. Бобената салата е често приготвяна през зимните месеци. Толкова сме свикнали с нея, че не я смятаме за нещо празнично Когато обаче се сервира в чаша и се декорира изглежда празнично. Правенето й отнема около 15 минути.



Продукти:

количествата са според броя и големината на чашите, в които ще сервирате салатата

* 1 част сварен бял боб
* 1 част сварен червен боб
* 1 част сварен нахут
* черен пипер на вкус
* сол на вкус
* сушен джоджен на вкус
* ситно накълцани зелени и твърди черни маслини-по 5-6 броя
* зехтин екстра върджин
* бял ябълков оцет
 * 1 или два червени лука, за предпочитане водни- по-дълги са и не са толкова люти


Приготвяне:

1. Нарежете лука на тънки слайсове, и подберете парченца, които стават за украса на чашите. Останалата част накълцайте на дребно, но не в блендер.
2. Смесете всички съставки, добавете лука и подправете на вкус.
3. Разпределете в чашите. Декорирайте и поднесете




събота, 21 декември 2013 г.

Пикантни сиренца хапки. Коледен календар Ден 21-и - Spicy Cheese Bites


Пикантни сиренца хапки или предложение за последната минута. Звучи странно, да се подготвяме цял месец за даден празник и да има празнично предложение за последния момент. За тази рецепта, ако може  въобще това да е рецепта може да се каже, че е и за изненадващи гости или просто една много бърза празнична идея. Бърза, ако имате под ръка сиренца- топени или някаква кръгла пита, която може да разрежете на сегменти, наподобяващи стилизирани елхи.Разбира се може да се намачка какво да е друго сирене и да се оформи на триъгълници- придържам се към идеята за елхи, иначе може и топчета, ако имате време. А аз нямах. Не че имах неочаквани гости. Просто рисувах бисквита след бисквита, бисквита след бисквита, няколко детайла за една торта, и разни други перипетии, които не се вписват в концепцията на коледния календар. И докато чайничета и чашчици и времето течеше, а календара ми не може да остане с един липсващ ден... ми хрумна  да си направя нещо бързо за хапване, което да става и за календара. Макар и бързо приготвено и без много снимки ми се струва достатъчно празнично.

Ето и продуктите:

които използвах аз:

* топени сиренца
* 1 питка козе сирене- по-вкусно, но малко по неудобно за набучване

за панирането:

* шарен пипер леко счукан - слагате в една торбичка и с точилката разточвате отгоре или с една стъклена бутилка леко счуквате.
 * попарено броколи- имах го за салата- натрошено на малки топчета
* сусам
* едро смляно чили- с него внимавайте


Смесват се всички съставки за панировката в чиния. Сиренцата се набучват на клечки за зъби, коктейлни клечици или по-тънки бамбукови шишове и се овалват от всички страни. Подходяща чаша се пълни с морска сол или обикновена и елхичките се засаждат в нея.

Кажете ми, ако ви хареса. :)



Аз продължавам с тортата и бисквитите....

петък, 20 декември 2013 г.

Най-вкусните портокалово-шоколадово-бадемови мъфини. Коледен календар Ден 20-и - The most delicious orange-chocolate-almond muffins



Това са най-най-най вкусните портокалово-шоколадово-бадемови мъфини! Богати на вкусове и аромати, а аз добавих и зимна празнична визия. От къде идва магията им- богат черен шоколад - той винаги ни разтапя от удоволствие, портокалов аромат,- уютен празничен зимен аромат. Когато се разпукват микроскопичните ароматни сферички, когато белите портокал, ви завалядават  приятни, стоплящи спомени....Нахлуват в съзнанието ви и ви изпълват с топли чувства. И накарая изисканата ароматна прегръдка на прясно запечени бадеми. Текстурата е това, което усещате след като сте се насладили на ароматите от печенето и която се излъчва от готовите мъфини. Не мога да я опиша. Ако трябва да е с една дума- богата. Помогнете ми, когато ги опитате. За допълнителен разкош са намазани с шоколадов ганаш от черен шоколад и сметана с капка горчив бадем и портокалов ликьор, поръсени с  леко запечени ароматни бадеми. Сложих им и по едно шоколадово дърво. За завършек на зимната приказка поръсих сняг от лека пудра захар. Опитайте ги и на вас ще станат любими!




 Продукти:

за около 16- 18 мъфина

   * 250 г брашно
  * 100 г пудра захар
  * 1 1/2ч.л. бакпулвер
  * 1 ч.л. сода за хляб
  * 1/2 ч.л. сол
  * кората на два портокала
  * 1с. л.прясно изтискан сок от портокал
  * 1 ч.л. екстракт от ванилия
  * 3 големи яйца
  * 200 г заквасена сметана
  * 60-70 г леко запечени бадеми
  *  200 г черен шоколад- добро качество
  *  200 г масло
  * 3-4 капки есенция горчив бадем, по желание


За сироп:

   * 20-25 г прозрачен, светъл мед.1 с.л.
   * 100 мл прясно изтискан сок от портокал


За глазурата:

  * 200 мл сметана, мин. 30%
  * 200 г начупен черен шоколад
  * 3 с.л. Grand Marnier- портокалов ликьор


Освен това :

* листенца от бадеми
* иглички-бадемови
* кокос
* пудра захар
* 100 г черен шоколад
2 с.л. олио




Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 175 С
2. Пресейте пудрата захар, брашното, набухвателите и солта. Добавете  настърганата кора от портокалите, разбъркайте.
3. В кухненски робот или в блендер поставете начупения шоколад и блендирайте на по-фини парчета. Добавете бадемите и отново блендирайте за кратко.



4.Изсипете шоколадовата смес при брашното и разбъркайте. Ако имате кухненски  робот добавете към шоколада брашното.

5. Ако сте с блендер, както мен сипете  в 3/4 от купата на блендера от брашно-шоколадовата смес. Добавете маслото на кубчета на няколко пъти, като междувременно блендирате за кратко.



6. След като блендирах част от брашното с част от маслото изсипах тази смес в голята купа с брашно-шоколад сместта. Разбърках и отново сложих в блендера до 3/4 от обема му.  Добавих останалото масло и след това добавих  около 1/3 част от сметаната. Блендирах за кратко.



7. Върнах сместа обратно в купата и разбърках леко.
8. Разбих в друга купа останалата сметана, яйцата, ванилията, бадемовата есенция и портокаловия сок.
9. Течната смес добавих към брашно-шоколад сместа, като за кратко пусках миксера с бъркалките.Когато цялата смес се овлажни, разбих на бавни обороти за кратко.



10. Разпределих сместа в капсули за мъфини, разположени в тавичка за мъфини. Запълних почти до горе. Загладих.




11.Поставят се в загрята фурна и се пекат около 15-20 минути. Или до суха клечка.
 

 Леко са издути, но това ми харесва.Извадете и охладете на решетка.


Докато се пекат останалите мъфини пригответе сиропа. В малка тенджерка се поставя портокаловия сок и меда. Довеждат се до завиране. Изключва се огъня. Когато всички мъфини са опечени и охладени се намазват с четка с горещия сироп. Ако е необходимо отново го загрейте.


 Докато мъфините се пекат пригответе шоколадовия ганаш за глазурата.Загрейте сметаната. Поставете натрошения шоколад в купа. Залейте го с горещата сметана и оставете за 3-4 минути. След това започнете да бъркате със силиконова шпатула, докато се получи гъста, шоколадова, гладка маса. Охладете, като от време на време разбърквате.


Подгответе листенцата и игличките, като леко ги запечете поотделно в тефлонов тиган или керамичен, при непрекъснато разбъркване. Запичането е съвсем леко, докато започнат да освобождават аромат.


Намажете всички мъфини с ганаша и поръсете с бадемовите листенца и иглички или кокос, ако желаете.     
    

Докато мъфините се пекат или охлаждат направете шоколадовите дървета. Разтопете 1/2 от количеството шоколад на водна баня. Когато е напълно течен, добавете към него останалото количество. Махнете от огъня и разбъркайте докато се стопи и стане еднородна смес. По този начин темперирате шоколада. Добавете олиото и разбъркайте добре.Оставете леко да се охлади.



Поставете сместа в малко пликче и отрежете в единия ъгъл отвор около 2 мм.

 

 Шприцовайте дървета върху хартия за печене. Ако е необходимо повторете. Оставете да се втъврдят. 
Тази украса може да се приготви предварително.Съхранява се на стайна температура-20-22 С.


 Когато решите да поднесете с малък нож направете разрез в центъра на всяко кексче, леко развижете на ляво на дясно за да направите място за дървото.Поръсете с малко пудра захар през цедка.





                              Насладете се на прекрасния вкус.Зарадвайте близките си.:))



Постарах се да направя постъпкови снимки, за да видите, че никак не е сложно да се направят.Много са вкусни.