четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Червени сандвичи с червен хляб с цвекло - Red sandwich with red beet bread


Сигурно и при вас е така- когато ви връхлети някоя идея и започнете да я осъществявате, се заформят други идеи, които нямате търпение да реализирате и видите резултата...Още когато правих тази торта, ми мина идеята, но покрай ангажименти и други приготовления, някак остана на заден план. После правейки  тези палачинки отново изплува в съзнанието ми, и като че ли в по-конкретни очертания. Всеки път, когато правя  този сок.си напомням, че трябва да пробвам да направя хляб с цвекло. И ето при последното сокоизтискване направих  повече сок и дойде времето на червеното хлебче.
В случая хлебчета. Изпекох ги в кутии, както тук,  за абсолютно кръгли филийки и за забавление.



Продукти: 

* 450 гр брашно + 50 за доизмесване
* 400 мл сок от цвекло
* 1 равна с.л. хималайска сол
* 1 ч.л. меласа, може и захар
 * 50 мл  олио
* 7 г мая (1 пакетче суха мая на д-р Йоткер)
* 1 чл. бял прясно смлян черен пипер
* краве масло или олио за намазване на формите
* мак
 * изрязани кръгчета от хартия за печене, колкото е голямо дъното на кутиите



Приготвяне:

1.Брашното, маята, солта, макът и черният пипер се поставят в дълбока купа, удобна за месене. Разбъркват се с ръка. Добавят се олиото, сока от цвекло, меласата и олиото. Замесва се меко тесто. При необходимост се добавя малко брашно.Покривате със свежо  фолио и оставяте на топло да втаса. Около 40-50 минути. Може да приберете и в хладилника и да печете на другия ден. Докато тестото втасва подготвяте формите за печене. Поставяте на дъното хартиените кръгчета и намазвате добре стените с масло или олио.

2. След като тестото е увеличило няколко пъти обема си, поръсвате плота с малко брашно. Изсипвате тестото и с няколко сгъвания го премесвате. Оформяте фитили, с големина, такава че да запълните около 1/2- та от обема на кутиите. Поставяте фитилите в кутиите и оставяте за още 30-40 минути докато тестото достигне края на формите. Поставяте да се пече за 20 минути в гореща, предварително загрята фурна на 220 градуса.

3. Опечените хлебчета се оставят във формите около 10-15 минути. Изваждат се и се оставят окончателно да се охладят, завити с кърпа. Режат се добре охладени.


За сандвичите приготвих няколко любими салати и дипове.


Салата от цвекло, грейпфрут и орехи

Продукти:

* 1 малка глава сурово цвекло
* 1/2 голям червен грейпфрут, почистен от ципите
* шепа орехи
* 1 ч.л. настъргана кора от лимон
* 1 с.л. лимонов сок




Хумус с варено цвекло

* 1 чаша традиционен хумус
 * 1 малка глава сварено цвекло

Пасирате хумуса и нарязаното на няколко парчета цвекло до еднороднда смес.


  Намазах филийките и поръсих с мак, някои със сусам, а на други сложих сварено цвекло.


 Салата от червено зеле, червен лук и майонеза

Продукти:
* 1/4 малка глава червено зеле
* 1/2 червен лук
* 2 с.л. майонеза 
* лимонов сок на вкус

Лукът и зелето се рендосват на най-тънко. Добавя се майонезата и се обърква добре. Овкусява се с лимоновия сок.




 Дип от крема сирене, варено цвекло и хрян

Продукти:

* 1 чаша крема сирене
* 1 чаша сварено, нарязано на кубчета цвекло
* бял пипер
* 1 ч.л. настърган хрян



 Намазвам филийките и гарнирам с парченца варено цвекло-сърчица, кръгчета или кубчета.
 

 Хлебчето, както и всички съставки, може да се приготвят предварително и да се пренесат в офиса или на пикник. Защо не! Тези дни температурите позволяват дълги разходки и похапване на пейка.


                                                                        Насладете се. 


Може да ви харесат:

Салата от цвекло, глухарче, нар и хризантема - Beet salad with dandelion, chrysanthemum and pomegranate

Топла есенна салата с карфиол Романо, тиква, цвекло и бадеми - Warm Autumn Romano Cauliflower Salad with Pumpkin, Beets and Amonds-vegan

Червена палачинка, пълнена с черна леща Белуга - Red Beet Pancake stuffed with Beluga Lentil Salad

Цветен баркод. Лятна салата от мариновани зеленчуци и цветя - Color barcode. Flowers and Marinated Vegetables Summer Salad 

Терин с цвекло, моркови и крема сирене - Beetroot, Carrot and Cream Cheese Terrine

 


46 коментара:

  1. Аз не мисля, че някога би ми хрумнала толкова преркасна идея, Бети... Така че искрено ти се възхищавам, страхотно представяне и голяма вкусотия! Да си жива и здрава и все така да твориш. :)
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Благодаря, Гери! Със сигурност ти хрумват други прекрасни идеи!

      Изтриване
  2. Еееее, това с печенето на хляба в кутийки много ми хареса:)! Прекрасна идея, Бети! И какви хубави фикийки са се получили! Браво!
    Прегръдка и хубав утрешен празник,Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали! Страхотни кръгли филийки!
      Благодаря, Ив!

      Изтриване
  3. И всеки път се възхищавам на идеите ти, Бети!
    Много червено има тук- харесва ми! Дава ми енергия;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, благодаря ти!
      Радвам се, че ти харесва! И на мен червеното ми носи енергия и приповдигнато настроение!

      Изтриване
  4. Голяма провокаторка си, Бети! Червен хляб в консерва - как ти дойде на ум?! Изобщо толкова смели рецепти развяваш - революционни, като червено знаме! Радвам се на размаха ти! Жива да си да ни изненадваш все така!
    Ще ми се да опитам червеното зеле с червения лук, а може и да се осмеля за хляба някой ден;))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ти да ме усмихваш!...
      Имам едно малко подозрение, че не си падаш по цвеклото-от всички неща върху сандвичите си избрала единственото, което няма цвекло.
      Вероятно вкуса или аромата му те спират и мислиш, че хлябът също може и да не ти допадне по тази причина.
      За салатата от червено зеле-аз до едно време изобщо не го обичах. До момента в който си купих ренде Бьорнер-на най-тънката степен сламчиците са толкова нежни, прозрачни и фини и вкусни.Е, и зелето не трябва да е топка хартия :)
      ЗА цвеклото-най-яката салата е тази с грейпфрута, лимоновата кора и орехите-сочно и вкусно удоволствие. Друго любимо съчетание е с хрян. Предпочитам суровото цвекло. Във вареното повече се усеща землистия аромат, който много хора не харесват.
      В хляба този аромат не се усеща. Ако ядеш на тъмно от този хляб не би усетила, че е различен.
      Печенето в консервени кутии-харесва ми формата на филийките-малки и съвършено кръгли. Откакто пека английския коледен кейк в кутия от италианско панетоне, а и панетоне и си направих малки панетоне-къде- в малки кутии-от консерва...от тогава пека и хлебчета в тях. Стените на кутиите трябва да са непременно добре намазани, или покрити с хартия, но и тя за да прилепне трябва да се намаже кутията. На дъното да има хартия. И печивото ще се извади в перфектна форма.
      Приближих ли деня, в който ще опиташ хляба?

      Изтриване
    2. Aaa, не позна съвсем. Значи много обичам червено цвекло и грейпфрут - поотделно. Дори съм възпявала неведнъж грейпфрута, намира ми се дори графично стихотворение в негова чест. Виж цвеклото съм пренебрегнала в литературно отношение, но обичаме салата с моркови, червено цвекло и маслини. Традиционалисти...какво да ни правиш?:))
      Почвам да събирам консерви за печене! Великден иде!:)

      Изтриване
    3. Да, не съвсем, но усетих нещо...:)
      Аз обичам да експериментирам, да съчетавам разни неща. У дома приемат всичко с радост и им допада. Салатата от цвекло с грейпфрут се получи защото по-често използвам лимон вместо оцет...и в този ред на мисли, защо пък да не заменя лимона с друг вкусен цитрус, грейпфрут например.
      Ще чакам да видя какво ще изпечеш в кутийки :)

      Изтриване
    4. А какво ще кажеш за сок от нар:)

      Изтриване
    5. Ще кажа, че нямам :)
      Шега. Имаш предвид да заместиш сока от цвекло за замесването на хляба ли? 400 мл са внушително количество. По-добре го изпий или си направи сорбе. А и мисля, че е доста киселичък и ще промени вкуса на хляба. Не знам как се променя цвета при термична обработка. Специално за нара-винаги бих предпочела да му се радвам в свежо състояние.

      Изтриване
    6. Сетих се че има редуцирани сосове от нар- вероятно не се променя вкуса и цвета на самия сок. Със сигурност обаче ще промени вкуса на хляба.

      Изтриване
    7. Не се доизразих:) Имах предвид, че сокът от нар може да се сложи вместо лимонов сок в салатата от цвекло и грейпфрут, която обсъждахте с Марта по-нагоре. А хлябът много ми допада в този си вид и няма да го променям:) Поздрави!

      Изтриване
    8. О, да! Много подхдходяшщ би бил вместо лимонов сок. Може да се добави и тук рубинчета от нар. Нямах в момента нар.
      Радвам се, че ти допада хлябът и се надявам и на вкус, ако решиш да приготвиш.
      Приятна вечер!

      Изтриване
  5. Буте, какво да кажа, освен едно "Ихааа !!!!" И то е удивителните в кавички.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Отново фантастична идея и колоритно изпълнение, Бети,
    красиво, ефектно и по мой вкус много изкушаващо...
    Поздравления, хубав, влюбен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,усмивки и прегръдки и за теб!

      Изтриване
  7. Страхотна идея е изпичането на тези хлебчета,Бети!Точно готови за парти хапки!
    Цялата червена поредица от комбинации ми допада,обичам червено зеле и цвекло!
    Пожелавам весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, радвам се, че ти допадат! Да страхотни са за парти хапки!
      Весел празник!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Честит празник и наздраве! Разкошни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянка, честит празник и на теб!

      Изтриване
  9. Едно огромно уау, страхотна си, Бети! Този хляб ми е любим, с малки разлики, но такава перфектна кръгла филийка не съм виждала! Ползвах консерви за панетоне, но за хляб не ми е минало през ума! Хубава вечер и наздраве за виното и любовта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе!
      Весел празник и на теб!

      Изтриване
  10. Много червено и вкусно при теб, Бети!
    И ужасно ме яд на себе си, че изхвърлям тези кутии, преди дни пак изхвърлих една, а я каква хубава работа може да свърши.
    Страхотни идеи ни поднасяш, много красиви и интересни!
    Поздрави и хубав празник днес, независимо кой от двата празнуваш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи! И двата празника! :)
      Аз не ги хвърлям, че и без това рядко използвам консерви. Моите са предимно от червен боб, ананас и манго. Следващия път дано се сетиш и не хвърлиш. Освен за печене стават и за много други неща.
      Поздрави и наздраве!

      Изтриване
  11. О, пак прелести тук! Много, много ми допадат всички варианти на тези рубинени сандвичи, Бети! И то толкова здравословни, поздравления отново, мила! Аз като че ли бих посегнала първосигнално към тези с кремата сирене и хряна. :)
    Чудесна рецепта и снимки! Ей, за това си пазя консервни кутии с всякакви калибри. ;)
    Прегръдка и прекрасен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, радвам се, че ти допадат всички варианти! И на мен най-симпатичен на цвят ми е този сандвич-с хряна и крема сиренето. Най много обичам салатата с грейпфрут и орехи, обаче.
      За много неща стават тези кутийки, нали!
      Прегръдка и много усмивки, Ирме!

      Изтриване
  12. Днес попадам тук за първи път и оставам да следя! Безкрайно съм очарована от всичко, което видях! Ще има много да разглеждам и приготвям! Всичко изглежда неустоимо вкусно!

    Весел празник!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла Гани!
      Ще се радвам на интереса ти!
      Благодаря!

      Изтриване
  13. Да се присъединя и аз към овациите, Бети! Отново оригинална идея с прекрасно изпълнение! Чудесни здравословни сандвичи, но хлебчетата са наистина супер! В тези кутии се пече много успешно, правила съм го няколко пъти, макар и само за сладкиши :) Но сега ще направя и хлебчета, обикновени :) Поне празни кутии винаги имам под ръка, човек не знае какво ще му хрумне ... :)
    Честит Червен Свети Валентин! Пожелания за прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, въображението е необятно!
      Благодаря, Албена!

      Изтриване
  14. Е, такива красиви цветове - напълни ми очите! Присъединявам се към останалите и мога само да те аплодирам! Честит празници, Бети! Пожелавам ти Любовта да е винаги до теб, за да си все така вдъхновена и да твориш чудеса:)! Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кати, благодаря ти за сърдечните, мили думи!
      Бъди обичана и влюбена!

      Изтриване
  15. Страхотни са! Очите ми останаха - толкова са концептуални, фини, небрежно-елегантни! Казвала съм и преди: ужасно ти се възхищавам като естет! Особено ме радва и това, че са солени, а не сладки. Обожавам сладко, но при сладкишите е по-лесно човек да се изяви, да се развихри... За да превърнеш солена храна в бижу се иска талант:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. al, сърдечно благодаря за прекрасния ти коментар!3>

      Изтриване
  16. Уникална си, Бети! Просто уникална!
    Наздраве днес и много здраве и любов у дома винаги да има!
    Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Тики,
      Благодаря ти за милия комплимент!
      Много обич и здраве и за теб!

      Изтриване
  17. Богато меню, както винаги оригинални идеи и невероятно изпълнение!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря ти!
      Това са само няколко любими неща в червената палитра за похапване.:)
      Прегръдка!

      Изтриване
  18. Направих тези хлебчета и гарнитурките за отгоре! Всичко много ми допадна, а и на колегите, които опитаха!
    Страхотна си!
    Благодаря ти за пореден път! Радвам се, че споделяш с нас!

    ОтговорИзтриване
  19. Възхитително е това червено хлебче! И всички тези гарнитури! Всичко, което видях тук е много естетично.
    Радвам се, че открих това вкусно местенце.

    ОтговорИзтриване
  20. Възхитително е това червено хлебче! И всички тези гарнитури! Всичко, което видях тук е много естетично.
    Радвам се, че открих това вкусно местенце.

    ОтговорИзтриване