сряда, 29 януари 2014 г.

Орехови бисквити с кафе - Walnut Espresso Cookies





Често говорим по телефона с братовчедка ми, която живее в Германия. Говорейки свършваме доста неща всяка в дома си. Често вече и готвим по телефона, и ако имаме време сядаме пред мониторите за скайп връзка. Тогава ни се иска да можеше да си прехвърлим  по нещо от това, което сме приготвили. Един ден е възможно и това да се случи.От изобретяването на телефона, създаден да позволи на  хора на далечни разстояния да разговарят помежду си,  до наши дни са минали само някакви си 138 години. Тогава никой не е подозирал, че хората ще могат и да се виждат при тези разговори.Засега телепортирането е във  фантастичните книги и филми.  Докато това стане възможно обаче, единствения начин да опитаме, това, което приготвил  някой  и виждаме на монитора си, е да си го направим сами. Така направих и аз с тези вкусни орехови бисквити с кафе.



Съставки:


* 80 гр меко масло 

* 50-60 грама мека, сурова тръстикова захар
 * 1 яйце 
100 грама  брашно от лимец или пълнозърнесто 
 * 1 ч.л. бакпулвер 
* 2 ч. л. еспресо на прах или нес кафе на прах
* 120 гр орехи -смлени на едро или накълцани 

* около 100 гр  шоколадов крем- аз имах в момента шоколадов мус от млечен шоколад и сметана.

Може да използвате Нутела или друг шоколадов крем, който обичате.




Препоръчвам, или поне на мен повече биха ми харесали с черен шоколадов крем. Следващия път ще ги направя с черен шоколад.

Начин на приготвяне:


1. Загрейте фурната до 180 градуса.
2.Разбийте на гладък крем маслото и захарта. Добавете яйцето и кафето и разбийте до пълното усвояване на кафето, особено ако сте избрали нес кафе.

3. Бакпулвера и брашното се пресяват и се добавят към маслената смес. Разбърква се добре. Добавете  40-50 гр от нарязаните орехи в тестото и разбъркайте.
4. Поставете останалите орехи в купа. Вземайки от тестото с лъжичка, оформете с леко влажни  ръце топчета, големи колкото лешник. Оваляйте в орехите . Поставете на 3-4 см едно от друго в тава, покрита с хартия за печене. Топчетата се разливат при печенето равномерно и се превръщат в плоски бисквити.
5. Печете 10 минути в загрята  фурна. Извадете , оставете да се охладят леко . Слепете две по две с шоколадовия крем. Съхранявайте в добре затваряща се кутия.

събота, 25 януари 2014 г.

Сарми от кисело зеле с праз, нахут, ориз и мащерка - Stuffed sauerkraut(cabbage) leaves (SARMI ) with leeks, chickpeas, rice and thyme



Зимата малко по-малко затяга своята ледена прегръдка. И ароматите на зимните ястия отново завладяват къщите. У дома пожелаха постни зелеви сарми- с каквото и да е- с боб, с ориз или с каквото ми хрумне. Ето и моята хрумка- с ориз, нахут, неизменния праз, добавих морков за контраст и нови аромати -мащерка и риган, вместо традиционната чубрица. Получиха се много вкусни сармички.

 

 Продукти:
за около 40 бр сарми

* 1 средна глава кисело зеле, от която ще се използват само по-големите листа, подходящи за сарми.Останалата част накълцайте на ситно, поръсете с червен пипер, полейте със зехтин и хапнете на салата. Полезна и с високо съдържание на вит. С. А може и да сготвите.


* 1-2 стръка праз
* 100 гр моркови
* 200 гр. сварен нахут
* 100 гр. ориз
* 100 мл. олио
* 2 ч.л. сушена  мащерка
* 2 ч.л. сушен риган
* 1 ч.л. черен пипер-прясно смлян
* 1 с.л.червен пипер на прах
* 1/2 ч.л. чили по желание
* 600 мл. вода + 200 мл. за печенето
 * няколко стръка свежа мащерка


 Приготвяне:

1. Празът и морковите се нарязват на ситно. В средно голяма тенджерка или тиган с дебело или незалепващо дъно се слага олиото и когато се загрее се слагат нарязаните праз и моркови. Бърка се докато се задуши..


2.Добавя се оризът. Сместа се разбърква няколко пъти. Поръсва се червения пипер, чилито, черния пипер. Отново всичко се обърква.Добавя се и свареният нахут. Сипва се водата и се оставя да къкри на тих огън под капак. След около 10-15 минути се изключва и се оставя на котлона, докато цялата течност се поеме от зърната.


 3. Добавят се сушените мащерка и риган. Една част от свежата мащерка също - само листата. Останалите клончета се запазват за декориране на порциите. Разбърква се и докато сместа се охлади леко, се подготвят листата за сърмите.




4. За правилна форма и лесно сгъване на еднакви сарми, големите листа се нарязват на приблизително еднакви по големина триъгълници или подобни на триъгълници форми. Сгъването на сармите е подобно на това при кифличките. Плънката се поставя в широката част на листа- около 1 с.л. По-долу на снимките съм снимала последователността на прегъването.

 
5. Готовите сарми се нареждат в тенджера или тава или глинен гювеч . За всеки случай на дъното на съда се постилат няколко листа от зелката. Отгоре също се покриват, особено, ако изберете да сложите директно във фурната. Тези листи ще запазят сармите от прегаряне. Когато сармите са в пълна готовност може да махнете предпазните листи и да оставите за няколко минути да се запекат апетитно. 



Поднесете с клонче дъхава мащерка и чаша  ароматно червено вино. Леко, вкусно и засищащо. Опитайте.

Може да ви харесат:

Постни лозови сарми с орехи и стафиди - Коледен календар - Ден 23 -и - Meatless grape leaves stuffed with walnuts and raisins

Сарми от кисело зеле с праз, киноа, булгур и ориз - Stuffed sauerkraut(cabbage) leaves (SARMI ) with leeks, quinoa, bulgur and rice



четвъртък, 23 януари 2014 г.

Успокояващ чай от лавандула - Relaxing Lavender Tea

 

  Ароматите въздействат на всеки от нас. Повдигат настроението и самочувствието ни. Използват се и за лечение.  Ароматерапията все повече се използва и в България. Етеричните масла имат широк спектър лечебни свойства. Използват се за инхалации, вани, втриване в кожата. Разбира се трябва да се внимава с тях, да се проверява къде и как са произведени.



 Има специалисти, които могат да направят компетентна препоръка за това как да бъде използвано дадено етерично масло. Някои от маслата могат да се използват в кулинарията, като добавка към кремове, шоколади, и напитки. Аз съм използвала розово, ментово и лавандулово масло. Най-често предпочитам да направя инфузия от пресни или сушени листа, особено лавандула. 

 

Обичам и чай от лавандула.
Чаят от лавандула, носи успокоение не само с аромата си и представите, които предизвиква. Действието на цветчетата и отварата от тях имат това действие. Лавандулата е билка, широко използвана в народната медицина.

 

- лавандулата сваля напрежението при умствена преумора
-  успокоява пристъпи на сърцебиене
- помага при стрес и  раздразнителност, страх
- облекчава страданията при менопауза
- предотвратява задържането на течности в организма и така пази от  цистит, затлъстяване, целулит, разширени вени, хемороиди
- ароматът на лавандула отблъсва кърлежи, насекоми 
 Заради това действие се поставят малки торбички и в гардероба против молци..

- препоръчва се при безсъние
 Може да се напълни малка  ленена торбичка с изсушени цветчета и да се  постави до възглавницата или  няколко капки лавандулово масло да се капнат  върху салфетка до възглавницата.
Освен това с масло от лавандула може да намажете леки драскотини или ухапвания от насекоми и да подпомогнете заздравяването на кожата.


 Ето как приготвям аз този релаксиращ чай от лавандула. Може да му се насладите вечер преди лягане или ако имате бурен ден и искате едно малко успокояващо бягство. Ако можете да си пуснете и музика, в която да чуете тишината на полето или гората би било чудесно.


     Продукти:

     (За  4 чаши)


     * 2 с.л. сушени лавандулови цветчета
     * 4 чаши вряща вода
     * 4 ч.л. мед
      * лимонов сок или
      * Овесено мляко


  Приготвяне:
    
     В прозрачен стъклен чайник поставете изсушените цветя и изсипете врящата вода върху тях.

 
   

  Оставете  да кисне 5 минути.Прецедете. Аз просто извадих стъклената цедка. 

 
     Налейте в чашите.

 
 
     


Добавете мед и лимонов сок или овесено мляко

   
 


Аз предпочитам мед и мляко.



 


    Не смесвайте лимон и мляко, особено ако използвате краве мляко. Възможно е да се пресече.







  Ingredients:
    (Makes 4 cups)

    2 tbsps of dried lavender flowers
    4 cups boiling water
    4 tsps of  Honey
     lemon juice or
     Oat Milk
    Directions:
    In a clear glass teapot put the dried flowers and pour the boiling water over them
    Allow to steep for 5 minutes
    Strain when ready to drink
    Add the  Honey and lemon Juice or Oat Milk
   
 


Насладете се на лавандуленото вълшебство, което ще ви донесе отмора и  спокойствие.





 

Може би ще ви допадне и този мой друг любим чай:

Студен чай от лайка и овесено мляко - Cold chamomile tea and oat milk - vegan





понеделник, 20 януари 2014 г.

Карпачо от зелена ябълка с рукола, глухарче, кълнове и теменужки салата - Green Apple Carpaccio with Arugula, Dandelion, Sprouts and Violets Salad



Прекрасен ден, имах вчера, напомнящ за близката пролет! Насладих му се изцяло навън под лъчите на слънцето. В градината сред подранилите цветя и билки. Всъщност на мен изобщо не ми липсва снегът, особено в такива дни. Набрах си маточина, коприва, глухарче,  теменуги. Порадвах се на кокичетата и паричките. Освен супата от прясна коприва, направих и тази вкусна салата. Надявам се и вие да сте прекарали чудесно двата почивни дни и да сте се насладили на чудесното време.

 Продукти:

 * Зелена ябълка - Грени Смит
* лимон
* рукола
* листчета глухарче
* лимонов сок
* цветен прашец
* виолетки или теменуги -не третирани с химикали
* зехтин
* кълнове

 



 Приготвяне:


Настържете  ябълката на слайсове 1 мм.
Поставете в чинията и поръсете с лимонов сок
Отгоре поставете свежи листа от рукола и глухарче.
Поръсете с няколко капки лимонов сок и зехтин.
Поръсете пчелен прашец  и настъргана лимонова кора.
Поставете кълновете.
Гарнирайте с теменужките или виолетки.
 



Желая ви една много усмихната, слънчева и с добро настроение седмица!