понеделник, 31 март 2014 г.

Спирали от бутер тесто с мак, кокос и орехи - веган - Poppy Seeds, Coconut, Walnuts Spirals of Puff Pastry - vegan


 Ако и вие сте почитатели на маковите сладкиши, вероятно имате своя любима плънка за кифлички и спирални бисквити. Знаете, че задължителните съставки са мак, захар и мляко. Аз често приготвям нещо с мак, а пълнежите за бисквити и кифлички разнообразявам и с други ядки, а понякога и с плодове.Вижте как направих любимата ми плънка много ароматна и вкусна и напълно постна. Вместо прясно мляко използвах кокосово, то пък ме накара да добавя кокосови стърготини, вместо краве масло добавих  кокосово масло. Много обичам към този тип пълнеж да добавям орехи, които обогатяват с аромат и хрупкава текстура и затова добавих и орехи. Когато мога да заместя обикновената бяла захар винаги го правя и сега вместо обикновена захар сложих палмова, която ухае много приятно. Не е с толкова интензивен аромат като на меласата или мусковадо захарта, но и аз не исках преобладаващ аромат. Освен с ванилия, ароматизирах и със сушени лимонови кори и се получиха много вкусни хрупкави и ароматни спирали.



Продукти:

* 1 пакет бутер тесто Billa

Плънка:

* 100г маково семе
* 130 г кокосови стърготини
* 100 г едро смлени орехи
* 120 г палмова захар**
* 1 свръх пълна с.л. кокосово масло
*  400 мл кокосово мляко
* 1 шушулка ванилия- семенцата
* 1 с.л. настъргана суха лимонова кора




** Палмова захар- на вид изглежда като твърда бучка, която ще се чудите как да отрежете или счупите, но всъщност е мека. Аз отчупвам с ръка. Вкусна и ароматна. Богата на витамини и минерали, към които спадат калий, цинк, желязо и витамини B1, B2, B3 и B6. С изключително нисък гликемичен индекс.


Приготвяне:

1. Макът се счуква в хаванче, или се смила с кафемелачка.

2. В подходяща тенджера се поставят кокосовото мляко, палмовата захар, смленият мак, семенцата ванилия. Вари се на тих огън, като периодично се разбърква докато се стопи захарта.



3. Добавят се маслото, кокосовите стърготини, смлените орехи, лимоновата кора. Разбърква се отново добре и се вари още няколко минути. Сместа трябва да е влажна, но да няма много течност. Огънят се изключва. Захлюпва се тенджерката и се оставя да се охлади. Съставките се напояват и абсорбират още от течността.

4. Плънката се използва, когато е напълно охладена. Ако е все още прекалено влажна, т.е. се забелязва течност, може да се добави още малко кокос или смлени орехи. Така приготвената плънка може да се съхранява в хладилник до 2-3 дни. Може да се пълнят кифлички, може да се се смеси с бял шоколад или да се добави към някакъв пудинг. Има много варианти за използването й, ако ви остане.



5.След като плънката е охладена, загрейте фурната на 200-220 С. Застелете тава с хартия за печене. Растелете свежото бутер тесто. Оставете го на хартията, в която е било навито. После с нейна помощ ще го навиете на руло. Намажете равномерно с цялата плънка. Загладете с нож, шпатула или обратното на лъжица. Навийте на руло. Аз навих късата страна и затова ми се получиха по-дебели спирали. Ако искате може да разполовите блата и да навиете две по-тънки рула, като навивате по-дългата страна.

6. Поставете готовите рула във фризера за около 15-20 минути. Извадете и с остър нож нарежете на филийки с дебелина 1,5 см . Поставете ги в тавата, покрита с хартия и поставете във фурната. Печете около 15 минути или до зачервяване.
За по-малко сплескване и деформиране на филийките е важно ножът да е остър и да режете, както се реже хляб,  а не да натискате и да се опитвате да отрежете с едно движение.

Не съм лепила с вода или яйце краищата . Те си залепнаха добре.







Други вкусни предложения с мак:

Лимоново макова торта с лимонов крем - Lemon Poppy Seed Cake with Lemon Curd Filling




Дантелен прасковен пай с маково- кокосов пълнеж - Lacy Peach Pie with Poppy seed- Coconut Filling


Тиквена супа с джинджифил и пикантни пармезанови хрупки Коледен календар Ден 13-и - Pear, Ginger, Roasted Pumkin Soup with Spicy Parmesan Crispy


Бързи кайсиеви "тарталети" - без глутен, без захар, без печене - Quick Apricot "Tartlets" - gluten free, sugar free, no baking




Пудинг от пангасиус с мак, печена тиква с риган и шафранов сос- Коледен календар - Ден 6-и




Баница с козе сирене,гъби и праз или зелен лук




Плетено билково хлебче



Маково парфе


четвъртък, 27 март 2014 г.

Бъркана баница с коприва- Nettle stirred "Banitsa"



Аромата на пролетта се чувства все по осезаемо... И дори човек да има грижи, не може да не  почувства  цялата тази слънчева,  ароматна и цветна магия. Всички тези аромати и цветове се вливат във вас и правят движенията ви по-леки, иска ви се да се понесете на крилата на вятъра, да се озовете някъде, където има само дървета, зелени поляни, да почувствате падащите цветни листенца .... Това настроение влияе и върху храната, която искаме-лека, свежа със зелени аромати. Сред всичките зелени аромати се откроява и този на копривата. При всяка възможност правя нещо с нея и никак не ни омръзва. Почти винаги имам у дома и когато получих тези дни тест продукти от BILLA реших да съчетая нещо с тях. Свекърът ми е в болницата и знам, че той много обича тестени неща за похапване. Много бързо направих тази импровизирана баница. На него много му се услади, което пък мен много ме зарадва. Ние също хапнахме с голямо удоволствие, да не казвам направо, че свърши веднагически...:) На следващия ден попитаха дали е останало някое парченце и аз, вместо да обяснявам как е свършила,  веднага направих нова. Този път изпекох в силиконови формички за мъфини. По-бързо се изпекоха, и са толкова удобни за пренасяне и похапване.


Продукти:

* 250 г сурова коприва
* 2 шепи сушени листа от джоджен
* 300 г кисело мляко BILLA
* 250 г натрошено краве сирене BILLA
* 4 яйца
* 1 с.л. сода-равна
* 250 г пълнозърнесто брашно
* 100 мл олио


За сервиране-кисело мляко BILLA или айран.

Приготвяне:


 1. Фурната се загрява на 180 С.

 2. Копривата се нарязва.



3. Нарязаната коприва се намачква с ръка, която е в ръкавица. Снимката долу.

 

 Не е необходимо да добавяте сол. Слагам повечко сирене, което достатъчно добре овкусява. Обичам сиренето да се усеща във всяка хапка и винаги гледам да има достатъчно и да е на по-едро натрошено.

4. Брашното се смесва с копривата, като се разбърква, както е на снимката по-долу .



5. Яйцата, киселото мляко и содата се разбиват, добавя се олиото.

 

 Яйчната смес се добавя към копривата. Поръсва се сушения джоджен, стрит с длани.
 


6. Поръсва се натрошеното сирене. Разбърква се до  равномерно овлажнена смес.

 

7. Сместа се изсипва в намазана и набрашнена тава. Или както направих втория път в силиконови чашки за мъфини, които нямат нужда от намазване. Вторият път направих 1/2 доза. Снимката с киселото мляко, яйцата, олиото и содата е от това  приготвяне.Затова яйцата са две.


8. Тавата се поставя на най-долната позиция върху решетката. Пече се около 15-20 минути. След изваждане се оставя в тавата за около 5-10 минути. С приятен загар отгоре.....




....И с влажна сочна текстура. Сервира се топла, нарязана на парчета. Много вкусна е и студена. Сервирайте с айрян или кисело мляко.


Кексчетата се изпичат по-бързо, лесно се вадят и са много подходящи за парти или излет.
Опитайте, ще ви допаднат.





 А може би ще ви харесат и тези

 Безглутенови кексчета с коприва и елда

С коприва може да приготвите и

Пълнозърнести крекери от лимец с коприва - Wholegrain spelled crackers with nettles

и разбира се страхотната  Копривена супа - Nettle soup


вторник, 25 март 2014 г.

Паеля - Paella


Паелята (Paella) , или паея, както би трябвало да  произнесем е испанско регионално ястие от Валенсия. Чужденците смятат паелята за емблематично испанско ястие, а самите испанци за регионално валенсианско.  Неотменни съставки са ориз, шафран и зехтин.


 Според различните други съставки най-общо видовете паеля са три:

 Paella Valenciana - включва  бял ориз , зелени зеленчуци , месо (заек , пиле, патица , охлюви ) , боб и подправки

 Paella de marisco -освен основните съставки, включва и морски дарове.

Paella mixta - свободна комбинация  от сухоземни животни , морски дарове , зеленчуци, а понякога и боб
 

Ястието носи името на тигана, в който се приготвя. Трябва да е от полирана стомана, плитък, кръгъл, с две дръжки . Аз нямам такъв тиган, а  количеството, което приготвих трябваше да е за 4 порции   и приготвих в по-широка тенджера с керамично покритие. Надявам се това не е повлияло на автентичния вкус на ястието. Не мога да сравня, защото не съм ходила в Испания. Когато приготвих за първи път много ни допадна.  Ястието се приготвя лесно и бързо, но има предварителна подготовка- набавяне на продуктите, почистването им, обработването им преди готвенето. И както и ризотото, така и паелята,  вие трябва да ги чакате, а не те вас.:)




Важно е да се отбележи, че оризът трябва да е дребнозърнест и объл. в посочената статия се вижда снимка, как изглежда оризът, с който обикновено готвят паеля.  Аз приготвих с Балдо, който не е дребнозърнест, но е объл и ми допада повече.

Жълтият цвят на ориза се дължи на шафрана, който придава специфичен аромат. Необходими са няколко тичинки, които се накисват преди да използвате във вода.



 В големите вериги и магазини за подправки се продава и е напълно достъпен. Ето тук съм показала снимка на опаковката, която обикновено купувам. Ако отворите ще видите и приложение на подправката в сладък вариант.

Аз приготвих морска паеля.


Продукти:

* 300 г сварени миди с черупката **
* 250 г средно големи скариди, ако са замразени, е необходимо да се размразят, добре да се отцедят и да се подсушат
*** 
* 300 г малки октоподи, обелени от лилавата ципа и нарязани на парчета или калмари
* 300 г почистени и сварени ядки от рапани
* 1 глава стар лук, нарязан на ситно
* 1-2 скилидки чесън, нарязани на ситно
* 1 червен пипер
* 250 г ориз
* 200 г  грах, може и замразен
* щипка шафран-0,24 г
* 1-1,2  л вода
* 100 мл бяло сухо вино
*  около 50 мл зехтин за готвене
*  морска сол
* пъстър пипер
* сок от  лимон
* няколко стръка свеж магданоз



**  Тук  и тук може да видите как да сварите мидите. Част от водата предвидена в рецептата може да замените с бульона, в който са варени мидите.



***  Желателно е да се включи и риба- например треска или мерлуза, приготвяла съм с и с морски кефал и лихнус. Предварително добре обезкостени.


1.В подсолена вряща  вода сварете мини октоподите или калмарите, предварително нарязани на малки парчета за около 3-4 минути. Те трябва да останат крехки. Отцедете и оставете настрана.
2. В съда за готвене се загрява една част от зехтина, запържват се скаридите от двете страни и се оставят настрани.
3. Запържва се  и рибата от всички страни. Също се оставя настрани.И скаридите и рибата се осоляват се със солта и шарения пипер. Оставят се настрана.
4. В същия съд  се сипва още малко зехтин и се сотират лукът и чушките за кратко.
5. Добавя се ситно скълцания  чесън и ориза. Разбъркват се добре около минута две и се налива виното. Разбърква се докато се поеме виното. Шафранът, както споменах по-горе се накисва предварително в част от водата или бульон, предвидени за готвенето. Постепенно към оризът с разбъркване се добавя водата/бульонът, шафрановата вода. Към края се добавя и  грахът. Ако предварително сте го попарили го добавете съвсем в края. Хубаво е да запази свежия си зелен цвят. Важно е да наливате бульона или водата на части. Огънят не трябва да е много силен, за да не се изпарява прекалено бързо течността, а да се поема от ориза. Оризът не бива да се преварява и не бива да остава съвсем сух.
6. Накрая прибавете мидите, скаридите, рибата, октопода или калмарите, рапаните  и последната част от водата или бульона, в който са врели мидите. Посолете допълнително на вкус. Паелята се посолява на вкус, разбърква се добре и се покрива с капак. Оставя се да покъкри още 10-15 минути, котлонът се изключва и ястието се оставя още 5-10 минути. При сервиране се поръсва с лимонов сок и прясно нарязан свеж магданоз.
 Важно е оризът да не се превари. Зрънцата трябва да се делят едно от друго.




Подходящо е да се сервира със студено  бяло вино, студена вода с лимон, а може би и с бира с лимонов вкус.  Насладете се и мислено се озовете в лятото.