събота, 28 юни 2014 г.

Спагети с мак и салвия - Spaghetti with poppy and sage




Тези спагети са вдъхновени от предстоящата жътва, от аромата, който се носи във въздуха и хилядите макове обримчващи житните поля..... Сякаш лятото е развяло копринена червена кърпа в косите си от златни жита.


 




Продукти:


*  250 г спагети
* 10-15 чери домати
* 1 с.л. маково семе
* няколко листчета градински чай и/ или босилек
* черен пипер
* сол на вкус
 * зехтин
* по желание настърган пармезан
* 2-3 скилидки чесън




Приготвяне:


1. Чери доматите се разполовяват, леко се посоляват и се поставят в тава, покрита с хартия за печене. Напръскват се с малко зехтин. Поставят се под грила във фурната. Пекат се 5-6 до 10 минути, колкото да омекнат или леко да се запекат.

 


2. През това време се сваряват спагетите в подсолена вряща вода според указанията на опаковката или както вие ги обичате.Ако няма да слагате пармезан, подсолете малко повече.

3. Сварените спагети се отцеждат в гевгир. В тендежрка се поставя малко зехтин за готвене и се загрява. в него се пускат скилидките чесън, няколко листчета салвия, и маковото семе. След 2-3 минути чесънът и салвията се изваждат и в олиото се слагат спагетите. Разбъркват се, така че, маковото семе да се разпредели равномерно.

 

4. Спагетите се разпределят се в чинии, като се добавят изпечените чери домати, свежи листа салвия или босилек, ако предпочитате. Може да поръсите с пармезан.



 Приготвянето на тези спагети отнема около 15-20 минути. Подходящ обяд или вечеря в мързеливите дни и лежерните нощи на лятото. Бързо похапване и разходка навън. Може да ви допаднат и тези свежи Спагети с лимоново песто - Spaghetti with Lemon Pesto

 




 
 
 Насладете се на ароматите и цветовете от лятото.

четвъртък, 26 юни 2014 г.

Конфитюр от череши и вишни, лайм и зелена люта чушка - Cherry & Sour Cherry Jam with Lime & Green Chili Pepper




Вече замразих няколко килограма прекрасни сладки череши, идват жарките дни, в които ще са необходими за ободряващи сладоледи, сорбета и смутита. Изсуших също прилично количество, което все ми се струва недостатъчно и реших да направя някакво интересно сладко. Всъщност направих конфитюр, с малки изключения, ги предпочитам пред сладката. Споменавала съм, че у дома всички сме любители на лютивото. Не в степен да не се усеща вкуса на храната, а като начин да изпъкнат основните вкусове, като стоплящ и свеж понякога акцент.Обичаме да овкусяваме основното ястие, супите, някои салати и сме почитатели на  лютиви шоколадови десерти. Лютият вкус намираме в чушките, чилито,  джинджифила, хряна, ряпата, черният пипер, чесъна, лука, горчицата . Това са различни нюанси на лютивото. Конфитюрът, който приготвих е вдъхновен от едни индийски много вкусни лютивини-те са на основата на манго и лайм. Някои от тях много люти, но има средно и меко люти. Аз приготвих меко лют конфитюр, до степен, само на подчертаване на ароматите на плодовете. Умишлено се спрях на зелена люта чушка, а не на чили или червена люта чушка. Търсех свеж, зелен нюанс на лютото. Аромата на кората на лайма ми се стори по-подходяща и същевременно придаваща екзотичност, в сравнение с тази на лимона, а и много добре се съчетава с аромата и вкуса на кафявата захар. Всичко това съчетано с леко ваниловият аромат на узрелите череши  се получи нещо наистина много вълнуващо и вкусно. Ще се радвам да опитате.

 

 Продукти:

* 300 г череши без костилки
* 150 г вишни без костилки
* 2 лайма
* 2 ч.л. пектин
* 150 г кафява захар
* 1/2 ч.л. лимонтозу
* 1 с.л. ситно нарязана люта чушка  или според вашите предпочитания и лютивината на чушката


Количеството на чушката е според личните предпочитания и лютивината на чушката. Аз използвах средно люта чушка-опитах от средната част, където има семки и люти жилки и тогава  прецених колко да накълцам.




1. Пектинът се смесва с 50 г от захарта и лимонтозуто и се оставя настрани.

2. Настържете ситно кората на двата лайма( предварително много добре измити и подсушени). Оставете настрани.  Изтискайте сока. 

3. В достатъчно голяма тенджера поставете черешите, вишните, останалата захар-100 г и сокът от двата лайма. Варете отначало на силен огън и след кипването- на умерен огън с разбъркване- около 10-15 минути. Междувременно се отпенва с решетъчна лъжица.  Плодовете отначало започват да изгубват цвета си, а по-късно форма. Част от течността се изпарява. В по-късен етап, след около 15 минути, зависи от силата от огъня, течността и плодовете вече имат еднакво наситен тъмен цвят.В този момент аз избрах да сгъстя.



4. Дръпнете от огъня и поръсете равномерно захарта с пектина. Разбъркайте и върнете на котлона. При непрекъснато разбъркване и намален огън варете още 3-4 минути. Чува се бълбукане и усещате как конфитюрът се сгъстява. Внимавайте да не ви изпръска горещата смес. Сгъстяването ще се получи и на по-тих огън. Добавете нарязаната чушка и настърганата кора от лайм. Разбъркайте и свалете от огъня.

5. Разсипете в подготвени, предварително стерилизирани буркани и затворете. Обърнете с капачките надолу за 10-15 минути. Изправете бурканчетата и приберете на хладно. Ако искате стерилизирайте за 5 минути.


На мен първия път не ми се удаде да ги прибера. Нямаше какво. Когато приготвям сладка....винаги остава или аз поне винаги оставям по малко за опитване. В случая също, дори се падаха по няколко лъжички на всеки да опита. Но на всички толкова много ни допадна, този нов интригуващ вкус, че дружно взехме решение да отворим едното бурканче, но то се оказа малко.... и отворихме и другото. Сега виждате новите направени с двойна доза.




Ако ви допадат по нестандартни и необичайни сладка, ако обичате да гарнирате сирената със сладка може да ви допадне и този Конфитюр от нектарини или праскови и лавандула - Nectarines or peaches and lavender jam

сряда, 25 юни 2014 г.

Шоколадова торта в пастелни цветове -Devil's food Cake in pastel colors


Честит рожден ден на моята племенница Белослава!

 Мило, сладко дете, пожелавам ти здраве, радост, много обич и безгрижно детство! 
Бъди все така успешна във всичко, с което си занимаваш, забавлявай се и мечтай!


  
Тази година празненството за рождения ден на малката сладурана, беше по-кратко и  организирано като чаено парти,  поради друг последващ много приятен ангажимент на семейството. Тортата и кексчетата са с любимият на рожденичката шоколадов вкус, а темата- цветя и пеперуди. Тя е любител на черния шоколад и през годините с нея сме постигнали вкусово единомислие относно шоколадовите торти (тук с Пепа и тук със зайците ), кексчета и кремове. Най-вкусната шоколадова торта, която е удобна за пренасяне е Devil's food Cake-шоколадови блатове, сочни без напояване и пълнеж от ганаш с черен шоколад.




Ето и рецептата:

Тортата е с диаметър 20 см и височина 15 см

за блата

* 120 мл гореща вода или силно горещо кафе, ако не се сервира на деца
* 55-60 г  какао висококачествено
* 130 г масло на стайна температура
* 200 г кафява захар
* 3 големи яйца на стайна температура
* 250 г брашно
* 1 ч.л. сода бикарбонат
* 1 ч.л. бакпулвер
* 1/2 ч.л.сол
* 1 ч.л. смляна ванилова шушулка или ванилов екстракт
 * 200 мл прясно мляко

 Приготвяне:

1. Фурната се загрява на 180 С без обдухване.
2. Горещата вода или кафе се разбива с какаото и се оставя настрани, покрита с фолио.
3. Брашното се пресява с набухвателите.
4. Млякото се ароматизира с ванилията.
5. Маслото се разбива със захарта и солта.
6. Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбива до усвояването му.
7. Добавя се 1/3 от брашното и се разбива. Добавя се половината от млякото и отново се разбива. Това се повтаря като се завършва с брашно.
8. Добавя се разтвореното какао и се разбива.

Блатът се поставя в тавата на фурната 30*40 см. Пече се  около 15-20 минути. Пробва се с клечка за зъби. Когато по нея няма полепнали трохи-печивото е готово.
Готовият блат се обръща на чиста хартия, която е сложена върху леко влажна кърпа и се навива на руло.

По същия начин се процедира и се приготвя още едно руло.  Освен това се прави трета смес, част от която се изпичат 2 блата с диаметър 20 см. Останалото тесто се изпича на кексчета.




Ганаш от черен шоколад

Пълнежът на тортата е ганаш от черен шоколад и сметана 1:1

* 600 г шоколад- с над 70 % какао
* 600 мл млечна сметана

* 2 ч.л. ванилов екстракт


1. Шоколадът се начупва/нарязва на малки парчета с ножа за хляб и се поставя в огнеупорна купа.
2.Сметаната се довежда до кипене, като се разбърква непрекъснато.
3. Горещата сметана се изсипва върху шоколада и  се оставя за 3-4 минути. Разбърква се със силиконова шпатула докато шоколадът се стопи напълно и се получи гладка шоколадова смес. Оставете да се охлади и втвърди.


Като организация на времето е по-добре да започнете с приготвянето на шоколадовия ганаш. Когато приключите с печенето на блатовете той ще  е охладен и готов за работа.


Сглобяване:

1. На дъното на тортена форрма или подложка се поставя един от кръглите блатове. Намазва се с охладения и мек ганаш. Визуално в купата разпределяте крема на 5 части. Четири от тях са за блатовете, а едната част за намазване на кръглия блат отдолу и отгоре преди поставянето на горния кръгъл блат.
2. Двете  рула се отрязват на две равни части. Всяка част внимателно се развива и се намазва с една част от шоколадовия ганаш. Първата част се завива на стегнато руло. Внимавате да не излиза плънката отстрани и същевременно да не остава въздух вътре. Готовото малко руло търкулвате върху следващия намазан блат. Поставяте в центъра на кръга. Останалите две парчета блатове също се намазват и с по-голямо внимание се навиват около поставеното вече в чинията  вертикално руло. Най-отгоре тортата се намазва с още ганаш и се поставя вторият кръгъл блат.
3. Тортата се завива със свежо фолио, стяга се с тортен ринг и се поставя за 5-6 часа в хладилника или за цяла нощ.
4. Приготвя се маслен крем.

150 г меко масло,  250 г пресята пудра захар 1 ч.л. ванилов екстракт и 2 с.л. прясно мляко.

5. Тортата се обръща в чинията или подложката за сервиране. Отстранява се фолиото и се измазва с масления крем. Заглажда се добре.

6. Покрива се с разточен, предварително добре омесен фондан. Украсява се.

Всички кексчета украсих с цветчета като тортата. Част от тях направих като принт. върху бледолилав фондан отрязах цветчета, а после от останалите цветове фондан отрязах същите по големина и разположих в лилавия. Внимателно разточих.











петък, 20 юни 2014 г.

Грахова торта Zuccotto с боровинки, касис и цветя - Pea cake Zuccotto with Blueberries, Currants and Flowers

 



Zuccotto е италиански десерт, който има прилики с Zuppa inglese, Cassata и Tiramisu. 
Приготвя се в куполообразна форма, от пандишпанено тесто или бишкоти, напоени с ром или друг високо качествен алкохол. Пълнежът е от  дебел слой от сметана, ароматизирана с ванилия или шоколад, захаросани плодове, ядки или кестени.Завършва се с още един слой от пандишпан. Алтернативно, понякога
се използва рикота вместо сметана. Десертът се охлажда силно  във фризер. Сервира се нарязан на филийки. 
Надявам се моята импровизация по темата да ви допадне.

 
 

След няколко дневна кореспонденция с едно момиче относно тази торта, много ми се прииска да си приготвя отново и да хапна. Единият ден потърсих пресен спанак, но не открих. Купих замразен, но при отварянето на пакета, не останах доволна от цвета на спанака. Усещах вече вкуса на тортата и нямах търпение да я направя.... Попаднаха ми пред очите пакетите грах. Дори не се замислих дали ще се получи и какво точно. Много обичам грах, хапвам пресния млад грах и суров....обичам нежния му сладникав, млечен вкус...и знаех, че ще се получи. 


 

Цветът на блата много ми допадна-нежно грахово зелено. Вкусът! Не се усеща нищо грахово, както и в спаначения блат-нищо спаначено. 


  
Докато блатът се печеше приготвих бързо кремът за пълнене. Имах замразени боровинки, пресен касис, извара, маскарпоне и гъсто кисело мляко. Включих и сироп от бъз -от медения. Захар има само в блата, разбира се отново намалих спрямо предната торта. Получи се много лека, свежа, лятна торта... и много красива

 
 



 Продутки :


за блата


* 4 яйца
*  150 гр-1  ч.ч. захар
* 1 с.л.екстракт от ванилия 

* 1 с.л. ситно настъргана кора от лимон
* 200 гр грах ( замразен )
* 1 ч.ч. олио от гроздови семки или друго без аромат
*   200 гр. -2 ч.ч. брашно
* 1 бакпулвер д-р Йоткер- 10 гр.


 за пълнежа:

* 350 г домашна извара или рикота
* 200 г маскарпоне
* 200 г заквасена сметана
* 100 г гъсто кисело мляко
* 100 мл сироп от бъз
* 20 г желатин

* 250 г замразени боровинки
* 100 г касис

за украсата:

* бели рози
* полска метличина
* цветове бъз
* пресен касис
* 200 мл много студена (+2 С) млечна сметана 30%
 



 Приготвяне:

1. Гръхът се изсипва във вряща вода. Вари се около 7-8 минути. Опитайте го- трябва да сладни и да е омекнал. В никакъв случай не бива да губи красивия си зелен цвят. 
2. Прецедете през гевгир или цедка и залейте със студена вода. Оставете да се отцеди и да се охлади.
3. Загрейте фурната на 170 С. Застелете с хартия за печене тава с размер 30*40 см. Моите тави към фурната са с такива размери.
4..Поставете граха в блендер, заедно с чашата олио и блендирайте на фино пюре. Това може да се направи и с пасатор.
5. Разбийте яйцата със захарта. Добавете граховото пюре при непрекъснато разбиване. Добавете лимоновата кора, ванилията и на два пъти пресятото с бакпулвера брашно. Непрекъснато разбивайте на бавни обороти, само толкова, колкото да се усвои равномерно брашното.
6. Изсипете тестото в тавата. Загладете и печете около 30-35 минути. Проверете след 20-та минута с клечка за зъби. Блатът не бива да сменя цвета си, а само леко да порозовее. 
7. Извадете и оставете да се охлади. Пригответе купата, в която ще наредите тортата. Покрийте я с метално или свежо фолио. Очертайте два кръгли  шаблона на хартия-единият малък, с приблизителен размер на дъното на купата. Вторият с размера на горната част на купата. Останалия блат нарежете трапецовидно, както е показано тук

8. Пригответе пълнежа:

- Накиснете желатина в 3-4 с.л. вода. Загрейте на водна баня докато се втечни. Внимавайте да не заври. Тогава няма да желира. Ако поднасяте тортата замразена може да не използвате желатин.

- Поставете в голяма купа маскарпонето, заквасената сметана, киселото мляко и разбийте добра. Добавете студения сироп от бъз, замразените боровинки и отново разбийте. Кремът ще се оцвети приятно в бледолилаво. Добавете желатина, ако използвате и разбийте. Накрая добавете касиса и разбъркайте с лъжица.

- С помоща на шаблоните отрежете върха на вашата торта-т.е. малкия кръг и поставете на дъното на купата.Отрежете и трапецовидните парчета. Наредете по стените на купата. Сипете пълнежа, загладете. 

- Отрежете големия кръг и поставете върху крема.Ако е необходимо допълнете формата му. Покрийте с фолио и приберете в хладилника за през ноща. Преди поднасяне може да замразите за час във фризера. Добре е блатът да се съчетае и овлажни от пълнежа. Затова, дори да поднасяте тортата като сладолед е добре да постои малко в хладилника преди да замразите.
Украсете преди поднасяне.



За да украсите тортата:

- Разбийте 200 мл млечна сметана на меки връхчета. Ако е достатъчно студена и с 30% масленост се получава. Внимавайте да не разбиете повече отколкото е необходимо- тя ще започне да се пресича и ще получите масло и суроватка. Няма да шприцоваме и затова не се стремете към твърди върхове. Ето как изглежда шприцована, на който му е интересно.

- Намажете тортата равномерно с разбитата сметана. Наредете по целия купол клончета от бъз, рози, метличини и касис. 

Поднесете с лимонада от бъз.