събота, 26 юли 2014 г.

Кростини с прясно биволско сирене, кайсии и босилек - Crostini with fresh buffalo cheese, apricots and basil


 Кростини- вкусни, хрупкави филийки с безброй вкусни неща, които може да сложите отгоре. Бързи за приготвяне, подходящи за всеки сезон.Трябва само да изберете вашето съчетание на продукти. Днес аз избрах прясно биволско сирене, ароматни кайсии, хрупкави бадеми, неустоим босилек и малко мед.


Продукти:

* 2 хлебчета чиабата, може да замените с франзела
* няколко филийки прясно биволско сирене, може да замените с моцарела,  козе, овче, меко бри или камембер или друго,  което обичате
* 6-8  кайсии, вкусно е и с праскови
* стръкове червен босилек
* няколко лъжички мед
* шепа листенца от бадеми-филирани бадеми



Приготвяняе:

1. Фурната се загрява на максимална мощност с обдухване.
2. Чиабатата се разполовява и всяка половина се нарязва на 3 филийки.
3. Върху всяка филийка се поставя парче сирене, с големина, колкото е филийката и половин кайсия. Поставят се в горната част на фурната. Пекат се докато филийката зачерви краища, сиренето омекне и потече. Кайсията също се е запекла. Изваждате и поръсвате с листенцата бадеми и връщате за половин минута във  фурната.
4. Изваждате и поръсвате с листенца от босилек и няколко капки мед всяка филийка. Аз поръсих и съвсем малко пудра захар.
5. Сервирайте.

Може да поднесете с охладено бяло вино, сангрия  или бира, комбинирана с плодов сок.

вторник, 22 юли 2014 г.

Лятна салата с радичио, диня, боровинки и къпини - Summer salad with radicchio, watermelon, blueberries and blackberries


 Леко горчивият вкус на листата на радичио, освежен с лимонов сок, приятно и интригуващо контрастира с дъхавите горски плодове, сладката и сочна диня. Ароматът на свеж босилек е едно леко лятно докосване. Босилекът може да се замени с мента или маточина. Аз избрах босилек, защото ми допада съчетанието на ароматите, а и исках салатата само в тези цметови нюанси. Комбинацията на плодове с босилек може да ви изглежда странно съчетание, но опитайте. А може и да ви е познато това съчетание, ако сте видели и опитали тази

Лятна похапка с диня и козе сирене

 Вижте и тази идея за лятото-

Коктейл с диня и узо - Watermelon cocktail with ouzo



Да се върнем на днешната салата.


Продукти:

* радичио
* диня
* боровинки
* къпини
* малини
* лимонов сок
* червен босилек



Приготвяне:

Листата от радичиото се накъсват и поръсват с лимонов сок. Разбърква се и се поставя в чинията за сервиране. Отгоре се слага динята, почистена от семките, нарязана на кубчета или оформени топчета с лъжицата за коктейлни топчета. Поръсват се малки листенца босилек, къпини, малини, боровинки. Салатата е готова.

 
 

Тъй като рецептата е кратка ще спомена за ползите на основните съставки-диня и радичио.

Горчивият вкус на радичиото се дължи на веществото инулин. Той има благотворен ефект върху храносмилането.Цикорията намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.Има укрепващо имунната система действие.
Радичиото е ниско калорично-100 г имат 23 ккал. Листата съдържат много минерални, сред които - фосфор, магнезий, калий, витамини, сред които и витамин К. Други  храни, в които присъства този витамин.

 Динята. Над 90% от масата на динята е вода. В 100 г диня се съдържат около 80 ккал.Съдържа антиоксиданти, калий, калций, желязо, бета каротин, витамини и фибри.
Има профилактично действие при тумори, помага за понижаване на кръвното налягане, подобрява храносмилането и почистването на организма от токсини.

В един индийски магазин видях да се продават обелени семки от диня и пъпеш. Поинтересувах се и разбрах, че са богати на мазнини и белтъчини и освен, че можем да ги похапваме са вкусна добавка към салати, закуски и сурови бисквити. Освен у нас и в Китай е популярно готвенето на кората на динята. Ние засега правим само сладко и туршия.

Насладете се на тази вкусна и лека салата. Ще се радвам да ви допадне.


неделя, 20 юли 2014 г.

Малиново тирамису - Raspberry Tiramisu


У дома всички много харесваме кремести десерти.Един от любимите ни е тирамису. Класическият вариант през лятото често заместваме с плодови варианти. Много ни харесва лимоновото тирамису, а днес ще ви покажа малиново. Освен неотменните съставки- маскарпоне и бишкоти и технологията за приготвяне има  някои изменения за да направя десерта още по-лек и ефирен. Вместо сметана използвах кокосово мляко, съвсем малко захар.Споменавала съм, че от известно време в нашето семейство, без да сме на диети или да се ограничаваме, използваме по-малко захар. Така ни е вкусно. В този десерт плодовете са достатъчно сладки и ароматни, бишкотите също.Ако вие обичате по-сладки десерти може да увеличите количеството на захарта като завишите  при разбиването на яйцата и/или като добавите в маскарпонето. Вместо кафе или горещ малинов сироп, освежих вкуса с чай от хибискус и сок от малини. Гарнирах богато с още свежи плодове.
Вижте рецептата.



Продукти:

* 500 г маскарпоне
* 200 г бишкоти
* 200 мл кокосово мляко
* 3 жълтъка
* 3 с.л. палмова захар или светло кафява
* 1 пълна с.л. нишесте
* 1 шушулка ванилия
* 400 г малини
* сушен хибискус - 6-7 цвята или 4-5 пакетчета
* черен и червен касис, цариградско грозде, боровинки, малини
 


Приготвяне:

1.Подгответе формата, в която ще наредите сладкиша. Застелете с прозрачно олио. Може и с хартия за печене. Това ще помогне да освободите сладкиша при обръщането.

2. Изстискайте около 250-300 г от малините през тензух или двойна марля. Останалите са за декорация. Трябва да получите около 200 мл сок. Ако е по-малко не е проблем.

 

3. Загрейте до кипене 200 мл вода. Направете запарка от цветовете хибискус. Дръжте на топло около 15 минути.

4. Жълтъците и захарта се разбиват на водна баня до светложълт крем. Нишестето се разбърква в малко количество от кокосовото мляко. Млякото се загрява, заедно със семенцата от ваниловите шушулки и бавно с непрекъснато разбъркване се добавя към разбитите жълтъци. Темперираната смес се изсипва обратно в тенджерата, където е вряло млякото. Добавя се разтвореното нишесте и при непрекъснато разбъркване и средно силно загряване кремът се сгъстява. Охлажда се в ледена водна баня с бъркане. Това отнема не повече от 5-6 минути. Може да покриете с прозрачно фолио и да охладите по- продължително време, но в ледената баня с бъркане е значително по-бързо.

5. Маскарпонето се разбива и към него лъжица по лъжица се добавя кокосовият крем. Оставете в хладилника, докато дойде време да използвате.

6. Прецедете запарката, смесете с малиновия сок и загрейте до 80-90 С. Докато свършите с последната бишкота, може да се наложи да загреете отново. Моят съвет е да се загрее една част от чаената смес и когато свърши  да се загрее следващата порция. Ако ви остане от сместа, охладете и се насладете на освежаващ студен чай. 




7. Разстелете на дъното на формата около 1-2 см крем. Приблизително същото количество оставете за да намажете след като обърнете десерта в чиния за сервиране. Аз не оставих и направих нов крем, с който намазах след като извадих. Това личи на снимката-не изчаках да стегне.  Потапяйте за секунда всяка бишкота и наредете на дъното на формата. Покрийте със слой крем, отново бишкоти, крем, бишкоти. Когато обърнете горната част ще бъде най-отдолу. Покрийте със свежо фолио и приберете в хладилника за денонощие.




8. След престоя, обърнете в чинията в която ще сервирате и внимателно махнете хартията или фолиото. Намажете с крема. Наредете свежите плодове и сервирайте.




 

Много ми се искаше бишкотите да са целите в червено, малините са неустоими, но нямаше да е вкусно с прекалено напоени бишкоти. На другия ден направих друг червен сладкиш.






сряда, 16 юли 2014 г.

Паста с мастило от сепия, миди и чеснов сос - Squid ink pasta with mussels and garlic sauce



Отдавна ми се искаше да опитам паста с мастило от сепия. Изглеждаше ми екзотично и много интересно. Заради мастилото от сепия се подразбира , че ще бъде с морски дарове.. Като се замисля, преди да направя тези черни талиолини, не бих пробвала паста с морски дарове, може би защото не бих посегнала към пица с морски дарове, вероятно защото не обичам особено съчетанието на доматени сосове с морски, рибни аромати. Но присъствието на домати никак не е задължително. Аз не сложих и това, което направих беше много, много вкусно.След като направих  тази паста, ще правя често, дори и да нямам такава, с мастило от сепия. Преди време бях попаднала на предложение на фирма, която предлагаше различни коледни атракции, сред които посещение в замък с тайнствена вечеря с дегустационно меню със завързани очи. Лично на мен не ми допада идеята да не виждам това, което е в чинията. Обичам да се наслаждавам освен на вкуса и аромата и на вида на храната. Сетих се сега за тази атракция и установих, че ако ядях със затворени очи, не бих усетила цвета на пастата. Тоест вкусово мастилената паста не се различава от останалите бели пасти и начина на приготвяне може да се използва с каквато паста предпочитате.



 Ако и на вас ви се струва екзотична и сте желали да опитате, може да се възползвате от тематичната италианска седмица в Lidl и да си купите от хладилната витрина пресни талиолини с мастило от сепия. С добавките, които сложих, една опаковка е достатъчна за 2 порции. Бих си купила  машината за паста, за да мога да си приготвям сама разни пасти, но не съм открила откъде мога да си купувам специалното брашно. Ще се радвам да споделите, ако вие знаете.



Ето как приготвих аз:

 Продукти
за две порции:


* 250 г пресни талиолини с мастило от сепия
* 500 г миди с черупките, измити и почистени от водорасли
* 150 г сурови, почистени скариди
* 4 скилидки чесън-пресовани
* 25 г краве масло
* 5-6 с.л. зехтин за готвене
* 200 мл бяло вино
* 1 с.л. лимонов сок
* 1 с.л. настъргана лимонова кора
* сол
* черен пипер

 

 Приготвяне:


1. Сложете голяма тенджера с вода, около 1,5 да заври. Посолете.
2. В друга  тенджера поставете олиото и загрейте. Добавете пресования чесън и гответе до леко порозовяване.
3.Налейте виното и намалете огъня.Оставете да се редуцира около половината.
4. Добавете скаридите и мидите, маслото и лимоновия сок. Засилете огъня и гответе докато скаридите порозовеят, а мидите се отворят.
5. Междувременно сварете пастата за около 2-3 минути. Отцедете.
6. Добавете отцедената паста към готовия сос и леко разбъркайте. Гответе докато пастата поеме соса, но не повече от 2-3 до 4  минути.
7. Поръсете с малко сол,  лимоновата кора и черен пипер. Разбъркайте леко и сервирайте.

 



петък, 11 юли 2014 г.

Галет с черници, касис и лавандула - Mulberries, Blackcurrants and Lavender Galette


 Отново любимият лавандулов аромат, обгърнал черници и касис, този път в галет. Бърз ароматен десерт, с хрупкава коричка и сочни, дъхави плодове. С малко захар, а може и да пропуснем.Аз използвах само за поръсване на коричката отстрани.


 Продукти

за хрупкавата коричка:

* 125 г студено масло, нарязано на кубчета
* 150 г брашно
* щипка сол
* 5-6 с.л. студена вода

 за плънката:

* 2 1/2  ч.ч черници, измити и отцедени на кухненска хартия
* 1 ч.ч. касис, измит и отцеден
* 1/2 ч.л. сушена лавандула
* 1 ч.л. пектин
* 2 с.л. лимонов сок

 чашите са с вместимост 200 мл


Освен това :

* 1 жълтък, разбит с 1 с.л. вода
* 1 с.л. захар
* шепа черници и касис
* сладолед за сервиране



Приготвяне:


 1.Започвам с тестото.Поставих в блендера брашното, солта и маслото. Пулсирах, около 10-15 пъти, докато се получи смес подобна на пясък. По малко добавих водата, като пулсирах за кратко. Извадих ножа и оформих на топка. Притиснах на диск. Завих със свежо фолио и оставих в хладилника за 15 минути.

2.Загрях фурната на 200 С с обдухване.

3. В средна  купа поставих плодовете и полях с лимоновия сок. Разбърках леко и поръсих равномерно лавандулата и  пектина. Отново разбърках и оставих.

4. Разточих върху леко напудрена хартия за печене кръг с диаметър 23-25 см. Поставих плодовете в средата и разпределих към краищата, като оставих около 3-4 см свободна ивица за загръщане.

5. Сгънах краищата върху плънката и намазах с жълтък, леко разбит с малко вода.Поръсих  с 1 с.л. захар.Може да пропуснете.

6. Пекох до златисто-около 20-25 минути. Охладете за около 5 минути преди сервиране. Поръсих допълнително с малко лавандулови цветчета и пресни плодове.

7. Нарежете на парчета и поднесете с топка сладолед.

 


Може да ви хареса и този веган галет -

Галет с кокосово масло, с боровинки, къпини и ягоди-веган - Blueberries, Blackberries and Strawberries Galette with Coconut Butter - vegan

или тези:  

Галет с круши, марципан и къпини

Галет със смокини

вторник, 8 юли 2014 г.

Тиквички с яйце и сирене - Zucchini with egg and brined curd white-cheese



Предполагам, че всеки поне веднъж  през лятото приготвя тиквички с пълнеж от яйце и сирене. Тиквичките, разполовени по дължина или нарязани на цилиндърчета се издълбават с лъжичка и се пълнят с разбъркана смес от яйце и сирене, подправят се с копър и се запичат. Някои обожават това ястие, някои не толкова. Никой обаче няма да остане равнодушен, ако го поднесете по различен, необичаен начин. Ето как приготвих аз. Надявам се да ви допадне и да изненадате близките си.


Ясни са продуктите, а количествата им зависят от броя порции и големината на формичките. Аз използвах керамични форми за суфле с диаметър 7 см и височина 4 см. Направих 8 порции.

 

Продукти:

ориентировъчни-количествата зависят от формичките и броя порции

* млади тиквички с тъмна кора 2 или 3 по-дълги
* 2 -3 яйца
* около 200 г домашно саламурено овче сирене
* около  200 г домашна извара
* половин връзка копър
* черен пипер
* олио за намазване на формичките




Приготвяне:

1. Формичките се намазват с олио с помоща на четка. Ако искате да поднесете без чашките, поставете за по-лесно вадене кръгче хартия за печене на дъното. Аз не бях поставила и извадих лесно.

2. Тиквичките, без да се белят се нарязват на ленти, като се стремите поне от едната страна лентата да е с част от тъмнозелената кора****

3. В подходяща купа се смачкват с вилица сиренето и изварата. Добавят се яйцата и сместа се разбърква добре. Поръсва се с черен пипер на вкус и нарязан копър.

4. Фурната се включва на 200 С.

5. По стените на подготвените чашки се поставя една лента тиквичка. Поставя се малко плънка-2-3 ч.л. и освен по дъното, част от нея се избутва към облицованата стена. Поставя се втора лента и отново малко плънка, като леко се избутва към новата лента. Когато почти запълните кръгчето, поставяте малко  плънка в центъра и завивате една лента на охлювче. Поставяте в центъра.
Опитах и друг начин- да напълня чашката до 3/4 от височината с плънка и тогава да наредя лентите, като леко ги притискам надолу. Този начин не ми се стори прецизен-щеше да има плънка извън външната лента, а и някои ленти на места са по-тънки и не могат правилно да се вклинят в плънката. Може би вие ще намерите вашия удобен начин.

Обяснението е малко дълго, но всъщност е много лесно за приготвяне.



6. Готовите чашки се поставят в тава, която може да постелите с хартия за печене. Печете 10-15 минути. По-удобно е да извадите една тава, с всичките чашки, отколкото да вадите всяка гореща чашка по отделно. Хартията за печене е за всеки случай и ако не искате да миете после тавата.


7. Поднесете леко охладени или студени, в чашките или извадете внимателно. След като леко се охладят минете с нож отстрани и освободете леко.Извадете внимателно с малка шпатула или вилица .


****  В една от чашките, тъй като ми свърши зеленото по тиквичките, а контраста е желателен, заместих лентите с краставични. На вкус не си личи, но зеленото на краставицата " избелява" при печене.