сряда, 29 юли 2015 г.

Сурови спагети от тиквички с чери домати и босилек - Raw Zucchini spaghetti with cherry tomatoes and basil





Лятото е най-подходящото време да хапваме, колкото може повече свежи зеленчуци. Изобилието на слънчеви, цветни,  пресни, ароматни подправки и зеленчуци наистина е приканващо да поставяме в чиниите си целия този колорит от цветове и вкусни ухания. Днешното ми предложение е точно такова. Може да се сервира като салата или лек обяд или вечеря.  Горещите летни дни не предразполагат към дълго застояване край печката. Някои хора почти не усещат жегата на летните дни. Спим при широко отворени врати и прозорци, сутрините са приятно прохладни. Качваме се в колите с климатици, отиваме в офисите с климатици, после обратно в колите. Прибираме се и отново преборваме жегите в нагретите жилища с климатици....При тези условия можем и да сготвим нещо набързо във фурната или на котлона - има толкова изкушаващи летни гозби и десерти....Но ако не сме в настроение за температурни приключения в кухнята- да печем, варим, гриловаме, но искаме нещо вкусно имаме нужда от идеи за вкусни ястия без споменатите процедури :) . Тези сурови спагети са точно такава идея. Може да приготвите и с краставици. Дали ще направите с тиквички или краставици, необходимо е зеленчуците да бъдат млади и свежи.








Ето какви продукти използвах аз. Овкусяването е според вашето желание. Затова и продуктите са ориентировъчни.

Продукти:

* тиквички- светло и тъмно зелени, жълти, или каквито имате- трябва да са дълги, млади и свежи
* различни цветове чери домати
* босилек - 1 връзка
* каперси - около 2 с.л.
* маслини - зелени и каламата, без костилки
* 2-3 листа латинки - по желание, те са леко люти
* лимонов сок
* зехтин - екстра върджин - 50-60 мл
* хималайска сол по желание
* кедрови ядки - 1-2 с.л. - по желание, може да замените с накиснато кашу
* прясно смлян черен пипер





Приготвяне:

1. За песто/дресинга- оставете 2-3 връхчета от клончетата босилек за декорация. Останалите листа поставете в блендера или висок съд, ако ползвате пасатор. Добавете зехтина, част от лимоновия сок, кедровите ядки или кашуто, 1 с.л от каперсите,  листата от латинка, 5-6 зелени маслини. Блендирайте до гладка смес. Опитайте и добавете на вкус още зехтин, или лимонов сок, евентуално сол. Ако консистенцията е прекалено гъста може и малко вода. Пасирайте отново и оставете настрана, може и в хладилник. Имайте предвид, че каперсите и маслините са доста пикантни и солени и вероятно няма да има нужда от сол, затова оставете солта за накрая.



2. Добре измитите тиквички се нарязват на ленти със специалната резачка- прилича на белачка за зеленчуци - как изглежда може да видите тук в коментарите съм дала линк. Сега ми хрумна, че ако не може да намерите такова ножче, ефекта може да се постигне по следния начин. Ако направите гъсти, дълбоки, надлъжни разрези на тиквичката или краставицата по дължина, като внимавате да не стигате до края. Разрезите трябва да бъдат на около 5 мм един от друг. И след това с белачката за зеленчуци нарежете лентите ще се оформят добри "спагети".

3. Поставете лентичките/ спагетите от тиквички в дълбока купа, добавете пестото/дресинга и разбъркайте с две вилици.

4. Нарежете чери доматите на половинки и също добавете към спагетите.




5. Разпределете в порционни чинии, украсете с клонче босилек, останалите маслини и каперси. Поръсете с прясно смлян черен пипер.







Насладете се на една чиния, пълна с летни цветове и аромати!

неделя, 26 юли 2015 г.

Салата с рукола, орехи и смокини - Arugula, figs and walnut salad


Лека и свежа салата с аромат на лято. Съчетава свежия и леко пикантен вкус на рукола, зрели, ароматни смокини и сурови орехи, поръсена с лимонов дресинг.  Може да послужи и за леко хапване за вечеря. Ако не сте вегани, може да добавите и малко натрошено козе сирене.




Продукти:

за 2 порции

* 125 г рукола
* 6 смокини
* 100 г орехи, накиснати за 3-4 часа
*  50-70 г козе сирене по желание



Лимонов дресинг:

* 1 лимон ( био по възможност)
* 2 с.л. зехтин
* 1/4 ч.л. горчица

Приготвяне:

1. Пригответе дресинга. Настържете кората на добре измития и подсушен лимон.Изцедете сока. Смесете в малка чашка всички съставки и разбийте добре.
2. Отцедете водата от орехите и изплакнете. Оставете да се подсушат върху кухненска хартия.
3. Нарежете смокините на 6-8 парчета всяка.
4. Поставете в купа руколата, смокините и орехите. Поръсете с дресинга и сервирайте.





Добра компания на тази салата са безглутенови, орехови тарталети , изпечени с козе сирене и  половин смокиня.
За безглутеновите тарталети използвах тази рецепта,

Ето как адаптирах:


* 125 г масло,  много студено, нарязано на кубчета
* 150 г тъмно безглутеново  брашно
* 60 г ситно смлени орехи
* 40 г оризово брашно
* 1 с.л. нарязан розмарин
* 1/2 ч.л. сол
* 2-3-4 с.л. студена вода

Приготвянето стъпка по стъпка може да видите при ръжения тарт, който съм правила. Разликата е само във формите. Тук използвах малки, с подвижно дъно.





вторник, 21 юли 2015 г.

Салата с чери домати, тученица и слънчогледови кълнове - Cherry tomatoes salad with purslane and sunflower sprouts



Тази година се радвам на разнообразна реколта от домати- разноцветни, с различни форми и големина. Наслаждаваме им се най вече в различни салати. Не е новост вече, че използвам тученица. Изненадващо вкусно съчетание се оказа слънчогледови кълнове, тученица, домати и шарлан( студено пресовано слънчогледово олио). Дори и да нямате малки доматчета чери, непременно опитайте някаква зелена салата или доматена като добавите слънчогледови кълнове и поръсите с шарлан. Ще опитате нещо различно, вкусно и в същото време с толкова популярни и достъпни продукти.



 Кълновете от слънчоглед се приготвят много лесно. Купувате сурови, белени слънчогледови семена, накисвате за една нощ. Сутринта изплаквате, до вечерта ще са вече покълнали.  Отново изплакнете. Може да използвате веднага или да оставите за още ден два да порастнат. Необходимо е само да ги изплаквате 2-3 пъти на ден. Сега е топло и по-добре през деня да държите покрити в хладилника. Ще се изненадате приятно от невероятния аромат и вкус. Особено в съчетание с шарлан.




Продукти:

за всяка порция:

* чери домати-разполовени , може и други разбира се
* стръкове тученица
* слънчогледови кълнове
* 2-3 с.л. шарлан
* щипка хималайска сол




Приготвяне: 

Всички продукти се смесват в купа, разбъркват се и се сервират. Гарнирайте с клончета тученица и цели чери.








Други салати, в които може да опитате тученица:

Салата с тученица, орехи и кисело мляко - Common purslane salad with walnuts and yogurt- тук ще намерите информация за тученицата.

Картофен кекс-бърз вариант на картофените кюфтета - Potato cake faster version of potato meatballs

Салата с грах, авокадо, бадеми и сметанов сос с рукола - Salad with chickpeas, avocado, almonds and cream sauce with arugula


Салата с тученица и авокадо - Salad with avocado and purslane


неделя, 19 юли 2015 г.

Шоколадово клафути с череши - без глутен и млечни - Chocolate Cherry Clafoutis - Gluten& Dairy- free




Днес ще ви покажа един десерт от рецептурника на френските баби - клафути. Бърз и непретенциозен десерт. Представлява сладкиш, който съдържа плодове и течно, подсладено тесто, подобно на палачинково. Класическото клафути е с череши, с непочистени костилки. При печенето от костилките се освобождава аромат на бадеми, който допълнително овкусява сладкиша. 


Много популярно е да се приготвя с круши, праскови, горски плодове. В случай, че се приготвя с по-едри плодове, като круши и праскови е добре да се нарежат с приблизителна големина на череши. Среща се  и в солен вариант. И в двата случая се приготвя бързо. Пече се в плитки  форми, например за киш.




 Аз ще ви представя  вариант на класическото черешово клафути. Използвах любимите ми черни череши- твърди, сладки, ароматни, неустоими. Реших да го направя с кафява захар и ...какао за шоколадов вкус.Освен това използвах кокосово мляко и тъмно безглутеново брашно. Ванилията, киршът и кафявата захар направиха десертът много фин и вкусен.  Сервирах го топъл с разбита сметана и пресни череши. Може да поднесете с кокосова сметана или сладолед без млечни продукти.





  Ако още не сте опитвали клафути, десертът може да се оприличи  на дебела палачинка, печена с плодове. Ако обичате палачинки за закуска, може да приготвите клафути за закуска. Аз предпочитам палачинките много тънки и фини, и направих десерта след обед.




Спомням си, когато у леля ми ядох за първи път, тя го поднесе като Печена във фурната голяма палачинка. Имало и друго име, но тя го беше забравила...По-късно опитах в ресторант десерт с името клафути. На вкус ми напомни точно онази палачинка на леля ми.   От тогава минаха години и тази  "голяма палачинка" на фурна претърпя толкова промени и вариации. И подобно на палачинките, за които има толкова много рецепти с различни съотношения на  основните продукти- мляко, брашно и яйца и при клафутито е така. Основните съставки при него са: мляко, сметана, брашно, яйца, захар  и плодове.


Приготвям клафути 2-3 пъти в годината, когато ни хрумне, че искаме точно този десерт. Тази година ме провокира Дени. При нея може да се насладите на вариант с къпини и ягоди. Клафутито е от онези удобни десерти, които е добре да имаме на ум-  забърква се бързо и после се пече, според формите ви от 15 до 35-40 минути. Много подходящ е и за зимата, ако имате замразени плодове. Аз винаги си замразявам и череши. Точно от тези. Известно количество изсушавам.

Реших да изпека това клафути в малки индивидуални формички, като сложих в две от тях черешите с костилки, една с череши без костилки и една с разполовени и почистени череши за да реша как ми харесва повече. Важно е да се използват месести череши, в противен случай сокът може да разводни тестото. Харесаха ми всички варианти, но искам да обърна внимание, че ако сложите черешите с костилките трябва да ядете внимателно.



Продукти:

* 300-400 г твърди, узрели череши
* 3 препълнени с.л. тъмно безглутеново брашно - 60 г
* 1 свръх пълна с.л. какао - 20 г
* 1/2 ч.ч. захар Мусковадо или кокосова захар - 40 г
* 1 ч.л. ванилова паста
* 4-5 капки бадемов екстракт
* 3 яйца
* 300 мл кокосово мляко
* допълнително количество кафява захар за поръсване на формите
* масло за намазване на формите
* 1 с.л. кирш
* по- желание пудра захар за поръсване отгоре

Приготвяне:

1. Формата или малките форми се намазват с масло, като се покриват и стените.



Поръсват се  със захар.Това става най-лесно като поставите 2 с.л. захар във формичката и с потупване покриете равномерно дъното и стените.



Излишната захар се слага в следващата формичка.  По същия начин, както бихте процедирали с брашно.Тъй като мусковадо е влажна, не може да се използва за това, но има други видове кафява, нерафинирана захар, например кокосова.




2. Черешите, се почистват от костилките(ако решите) и се поставят в купа. Поръсват се с около 2-3 ч.л. кафява захар и кирш. Разбъркват се внимателно и се оставят за 20-30 минути.




3. Фурната се загрява на 180 С.

4. Брашното се пресява с какаото. Всички съставки, без черешите се смесват и разбъркват до гладка, еднородна смес.




5. Наредете плодовете във формите и сипете внимателно  от тестото до 3/4 от обема на формата. Може да налеете първо тестото, като изпълните формата до половината, за да оставите място за плодовете. Наредете ги и поставете във фурната.




6. Печете около 15 минути. Печивото се издига над ръбчето и се отделя от стените.На места леко се пропуква. Опитайте с клечка. Не бива да има полепнали влажни трохи.  Ако печете в голяма форма или тя е по-дълбока времето ще бъде по-дълго.

7. Докато десертът се пече разбийте сметаната. Може да се сервира и с кокосова сметана или веган сладолед без млечни продукти.

8. Извадете и поднесете топлите десерти.





четвъртък, 16 юли 2015 г.

Пълнени тиквички с киноа, просо и амарант - Zucchini stuffed with quinoa, millet and amaranth


    Днешният главен герой в моята кухня е кръглата тиквичка.  Когато открия необичаен за нашия пазар зеленчук се радвам и му отделям подобаващо внимание. От около 700 вида от семейство Тиквови ние в България имаме удоволствието да се радваме  едва на няколко десетки, дори и по-малко..:). Тиквичките дори се броят на пръстите на едната ръка.  Надявам се, и ще се радвам, ако производителите разширят видовете, които отглеждат. Струва ми се, че хората ще приветстват това.
   

      С какво напълних аз моите прекрасни кръгли тиквички- с разни кръгли неща - топччета амарант, киноа, просо, грах, царевица, лук  и моркови на колелца. С голямо удоволствие ги наготвих, а после хапнахме у дома! Надявам се скоро отново да ми попаднат.



Продукти:

* 3 кръгли тиквички
* по 4 с.л. киноа, амарант, просо
* 5 стръка зелен лук
* 2 млади моркова
* 50-60 мл олио
* 50 мл бяло вино
*  300 -350 мл горещ зеленчуков бульон или вода
* по 50 г грах, царевица, зелен боб
* връзка копър
* 1/2-1 ч.л. хималайска сол

За гарниране:

* Дребни листа от цвекло, бейби спанак и рукола
* сусам
* тиквени и слънчогледови семки
* конопено семе 

Приготвяне:

1. Отрежете капачетата на тиквичките и оставете настрани.
2. Издълбайте внимателно с лъжица вътрешността на тиквичките. Запазете за зеленчукова супа.


3. Нарежете зеления лук и морковите. Загрейте олиото и сложете морковите и  семената. Разбъркайте 3-4 минути.Добавете зеления лук, отново разбъркайте 1-2 минути.


4. Добавете бялото вино и разбъркайте докато се абсорбира. Налейте горещия бульон или вода. Намалете котлона и оставете да къкри 10 минути . Добавете зеленчуците, предварително бланширани. Поръсете сол и пипер. Гответе още около 10 минути. Течността трябва да се усвои от семената, ако видите, че е необходимо още малко, добавете. За да не спира готвенето, доливайте гореща вода или бульон. След като свалите от огъня  добавете ситно нарязания копър.


5. Включете фурната на 200 С. Напълнете тиквичките.

 


Поставете капачетата, леко напръскайте с олио или зехтин за готвене. Поръсете с малко сол. Останалата плънка поставете около тиквичките или запазете за вегетарианки кюфтета или запеканка. Сложете в тавичка и печете около 15 -20 минути.



Сервирах с бейби листа от цвекло, рукола и спанак. Поръсих с тиквени семки, сусам и конопено семе.