четвъртък, 24 декември 2015 г.

Ябълково орехова торта с крем от маскарпоне и карамел - Apple walnut cake with mascarpone and caramel filling



 Времето продължава да бъде приятно есенно, макар че вятърът отдавна събори, разпиля и отнесе красивите листа на дърветата , които ни носеха усещането за топлина и уют. За предстоящата Коледа, напомнят единствено шарените пликове, които хората разнасят, безбройните лампички по дърветата и елхите. С изключение на сгряващите питателни супи, дори менюто ни не е типично за зимата. Вечер, след работа, след свежата салата и лека вечеря се  опитвам  да настаня  уютния аромат на канела, карамфил, джинджифил  и портокал с традиционния за нас чай . Дори и този   топъл и сгряващ чай, с така наречените коледни аромати не ме  кара да почуствам  коледната еуфория. Дори украсата у дома е основно от зелени елхови клонки, шипки, глог, шишарки. Сложила съм в дневната фруктиера с червени ябълки, които съм полирала с вълнен плат и магнетично привличат погледа ми. .Венецът на вратата е  сплетен от туя и панделки с цвета на плодовете  и и вмъкнати  сушени портокалови парченца,







Тази торта, приготвена за рождения ден на майка ми, макар и декемврийска е по-скоро с есенно излъчване . Използвала съм ябълки с няколко различни текстури, орехи, и карамел. Украсата е семпла- гирлянд с дъхави сушени ябълки, меки плетени цветя и нали е  декември -  хартиени снежинки. Когато завърших тортата - подарък, бях доволна. Тя, с вкусовете, цветовете и ароматите си, беше израз на отношенията ни - топли и уютни, като гальовната прегръдка на плетен пуловер, като къща, ухаеща на печени ябълки и карамел.



 



Продукти блат:

за торта с диаметър 22 см, 4 слоя

* 250 г брашно грахам-пълнозърнесто пшенично брашно
* 150 г бяло брашно
* 250 г кафява захар
* 1 ч.л. сода бикарбонат
* 1/2 ч.л. сол
* 1 ч.л.канела

* 3 яйца
* 180 мл олио
* 1 ч.л. ванилия екстракт или семенцата от една шушулка ванилия
* 150 г смлени орехи, леко запечени
* 250 г нарязани на кубчета ябълки-за предпочитане са от сорт Грени Смит
* 2 ч.ч. мус от ябълки ***

*** за мус от ябълки:

Може да използвате готов, ако намерите, а може да приготвите сами. Аз предпочитам да приготвя, за да имам мус, с вкуса който харесвам. Избирам сладко кисели, ароматни ябълки. Понякога, ако се случи да имам само сладки ябълки, добавям във водата сок от лимон. Захар не е необходима. Полученият гъст мус има наситен вкус и аромат. Опитайте. Винаги може да добавите захар в края на варенето и да варите докато се стопи захарта. Приготвянето е лесно и бързо. Ябълките се обелват, почистват се от семенниците и се нарязват на четири парчета. Поставят се в тенджера с малко вода. Често слагам ябълков сок. Ролята на водата или ябълковият сок е да подпомогне омекването на ябълките, без те да загорят. Варят се, захлупени на умерен огън. Когато парченцата омекнат, се пасират. Огънят се засилва и с непрекъснато бъркане сместа се сгъстява, докато лъжицата започне да оставя чиста следа по дъното на тенджерата. Оставя се да изстине и се използва в тортата. Ако направите повече и няма желаещи да излапат, може да затворите още горещ в буркани и да съхранявате в хладилник. Може да поднесете като пълнеж за палачинки или в чаша като самостоятелен десерт, поръсен с ядки. .



Приготвяне:

1. Фурната се загрява на 180 С. Формата за торта се намазва с масло и поръсва с брашно. Ако имате две еднакви форми, подгответе и втората. Аз нямам с този размер две тави и пекох на два пъти в една форма.
2. В купа се смесват яйцата, олиото, ябълковият мус, ванилията. Достатъчно е разбиване с вилица.
3. В друга по-голяма купа се смесват брашната, содата, захарта, канелата.
4. Мокрите съставки се добавят към сухите. Разбъркват се до еднородна смес. Добавят се смлените орехи и ябълките на кубчета. Отново се разбърква добре. Половината от сместа се изсипва във формата. Пече се 25-30 минути или до суха клечка.


5. Готовият блат, заедно с формата се оставя около 10 минути. След това блатът се изважда и се оставя върху решетка напълно да се охлади. Изпича  се  и втория блат. След като се охладят напълно блатовете се разполовяват. Получават се четири блата.







Пълнеж за тортата:

Продукти:

* 500 г маскарпоне
* 400 г дулсе де лече (подсладено карамелизирано кондензирано мляко**)
* 100 мл млечна сметана
* 100 г заквасена сметана

Приготвяне:

 Добре е всички продукти да са със стайна температура. Първо се разбива маскарпонето. Към него се прибавя на части карамелизираното мляко, като постоянно се разбива. Добавят се и останалите продукти.

Сглобяване на тортата:

В чинията за поднасяне се поставя един от четирите блата. Пълнежът се разделя условно на 5 части. Трите части се разпределят между блатовете, а с последните две части се измазва тортата отгоре и отстрани.

За декорация използвах около 1 чаша счукани орехи, засушени тънко нарязани ябълки, хартиени снежинки и плетени цветя.



Поднесете с кафе или чай с коледни аромати. Подходяща напитка е и горещ глювайн - греяно вино с коледни аромати, ябълкови и портокалови парченца.




Пожелавам на всички  ни светли, уютни и вкусни празници!

 Нека сърцата ни са пълни с доброта и любов!

сряда, 16 декември 2015 г.

Грейпфрут купички с фенел и звездица/ врабчови чревца - Grapefruit bowls with fennel and Stellaria media/ chickweed


 До Коледа остават броени дни. Не крия, че снегът изобщо не ми липсва..Мушкатите ми цъфтят на терасата, в градината на село има хризантеми...и никак не ми е зимно, и не съм започнала голямото бисквито-печене. Не съм измислила още какви видове да приготвя, децата още не са направили списък с желания, а и от известно време, захарта у дома е в друго измерение.... Използвам всяко свободно хубаво време да обикалям гори, да събирам гъби и разни треви - коприва, глухарче, звездица. Опитвали ли сте звездица, известна още като врабчови чревца? Странно име, с което е популярна, както на български така и на немски и на английски. Аз предпочитам да я наричам звездица, наречена така ( Stellaria media) заради малките дребни , здездовидни цветчета, с които цъфти напролет.




 Възможно е да сте пробвали без да забележите, често се среща във връзките с магданоз :) Тя е популярен плевел, рано напролет, а видно е, че и през декември е растлала сочно зелено килимче.Въпреки че е едногодищно растение и се изкоренява лесно, в градините се появява също тотлкова лесно, незнайно откъде. Има вкус на спанак и изключително много полезни съставки. Някой друг път ще се спра на тях подробно.

Продукти:
4 порции

* 2 грейпфрута
* 1 портокал
* малка глава фенел
* 2-3 с.л. покълнали слънчогледови семена
* олио от гроздови семена
* няколко стръка звездица/ врабчови чревца





Приготвяне:

1. Грейпфрутите се разполовяват и се издълбават внимателно над купа за да съберете изтичащия сок. Най-лесно е ако отделите меката плодова част с къс нож, а след това с лъжичка се избутва центъра. Плодовата сърцевина се разделя се на сегменти и се почиства от ципите. Ако искате повече купички, по същия начин може да почистите и портокала.
2. Фенелът се настъргва на много тънки резени с ренде тип мандолина, аз използвам Бьорнер
3. В купа смесете лентите фенел, слънчогледовите поници, нарязаните парчета грейпфрут, портокал, листенца звездица, поръсете с олио и част от отделения сок.
4. Разпределете в купичките от грейпфрут, Украсете със стръкове от звездица.

Останалия сок добавете към зеленото си смути. Моето е със спанак, круши, звездица, вода, спирулина, мака  и сок от грейпфрут, който  внесе приятна свежест.                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                                

Възползвайте се от следващата разходка и си наберете от планината или гората свежи зелении - коприва, глухарче, звездица, мащерка. а и не само - в момента и шипките и трънките са вкусни :)

Ако сте любители на чистата храна и нямате време за обиколки по магазинии, села и т.н., може да се възползвате от продуктите  на Farmhopping  

Те са подготвили и специални празнични кутии  част от тяхната стойност е за благотворителна цел и ще бъде дарена на  Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания” 
                                                    
Следващия път, обещавам да е скоро, в чинията ще има нещо от гората.

вторник, 8 декември 2015 г.

Бисквити с лимец и лешници - веган - Spelt, Hazelnuts Biscuits - vegan



Обикновено се опитвам заглавието на рецептата да е интригуващо, достатъчно насочващо и доколкото е възможно  максимално точно за крайния резултат. В същото време, не трябва и да бъде дълго - дългите заглавия са отегчителни. Това заглавие - Бисквити с лимец и лешници,  е твърде обикновено, но ми се струва достатъчно за да  прилвече вниманието и да прочетете останалите продукти и да си представите вкуса.,  Когато ме връхлети желанието да хапна нещо и почти усещам неговия вкус, нямам време да търся рецепта, просто се доверявам на интуицията си и действам. От както имам блог гледам да измервам продуктите и да записвам, не само за да споделя с вас, а също и да повторя същия вкус или да изменя някоя съставка в някаква посока. Искаше ми се още от заглавието да се разбере колко са хрупкави( и дни след печенето), как силно ухаят на лешници, колко вкусна е комбинацията от овесени ядки, брашно от лимец, кокосова захар, ванилия, кокосово масло и лешников тахан. Бисквитите са веган; без яйца и млечни продукти), бързам да кажа, на онези, за които веган е равно на нещо не вкусно, че по нищо не им личи. Получих 27 бисквити, и съм използвала само 70 г кокосова захар. Разбрахте и останалите продукти. Вие преценете доколко са здравословни за вас.  Ако сте като мен и искате в следобедните часове да имате  някакви бисквити подръка и да похапнете спокойни за всички съставки, опитайте тези. Бонус е приятния аромат, който ще изпълни дома ви. Ако съм ви заинтригувала и нямате търпение да ги опитате ето и продуктите. След 30 минути ще имате ухаещи лешникови съкровища.




Продукти:

* 120 г брашно лимец
* 1/2 ч.л. бакпулвер
* 1/2 ч.л. сода за хляб
* 1/4 ч.л. сол
* 125 мл стопено кокосово масло/олио
* 25 г лешников тахан
* 70 г кокосова захар
* 1 ч.л. смлени ванилови семена
* 1 ч.л. ленено семе, размито с 3-4 с.л. вода ( или 1 яйце)
* 75 г овесени ядки
* 130 г лешници, прясно запечени и грубо счукани





Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 170 С или 150 С обдухване. Ако не сте затоплили лешниците, направете го сега. Затоплете за около 5 минути, колкото да отпуснат аромат. Извадете и оставете да се охладят
2. Смесете брашното с бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте.
3. Разбийте с вилица захарта, кокосовото масло, ванилията, добавете лешниковия тахан и разтвореното ленено брашно. Отново разбийте. Може и с миксер, но не е необходимо.
4. Към течните съставки добавете брашното и разбъркайте. Добавете овесените ядки и леко счуканите лешници. Разбъркайте до еднородна влажна смес.  Може и с ръка, но с по- енергични движения с вилицата е достатъчно. Не е необходимо да се цапате.
5. С лъжица за сладолед, аз използвах тази с най-малък размер (около 4 см диаметър) оформете топчета, като загребвате от сместа и изравнявате, като притиснете с нож или в стената на купата. Наредете всичките 27 топчета в една тава, покрита с хартия за печене на равно разстояние едно от друго.
6. Печете 10-12 минути. Докато са горещи, бисквитите са меки. Извадете от фурната и оставете за 4-5 минути в тавата. След това преместете и окончателно охладете на решетка.

Наредете в кутия. Бисквитите остават хрупкави до последния ден,. Аз изпекох няколко дози, за едното дете, за другото дете, изпратих известно количество в UK и много се радвам, че са били компания на традиционния там чай :), изпекох една доза и за моя чай след обед...

Идея: Лешниците може да замените наполовина  с нарязан черен шоколад, ако предпочитате.