Фалафели с кашу таханов сос - без глутен, веган - Falafel with Cashew Tahini Sauce gluten-free, vegan


Ако се чудите какво правя с нахута, чиято вода от варенето използвам, фалафелите са едно от вкусните неща, които обичаме. От всичко, което приготвям с нахут, най-бързото е хумус или да съчетая зърната в салата , плънка на сарми, или  някакво ястие. Фалафелите не са сред най-бързите за приготвяне, но са много вкусни и заслужават да отделим време.


Продукти:


Фалафели:

* 400 г сварен нахут( водата запазваме за разбиване  и приготвяне например на  веган целувки или кокосови сладки
* 220 г сварена елда( 50 г суха, покрива се с вода около 250 мл и се сварява на тих огън за около 20 минути)
* 4 скилидки чесън
* 1 глава лук ( около 100 г)
* 10-15 стръка магданоз
* 3-4 с.л. тахан от кашу
* 3 с.л. лимонов сок
* 1 ч.л. хималайска сол
* 2 ч.л. смлян кимион
* 1 ч.л. чили
* 5 с.л. тиквено семе
* 3 с.л. слънчогледово семе
* 50-60 г овесени ядки ( проверете дали са безглутенови)
*  1 ч.л. ленено брашно, размито с 3 с.л. вода- по желание

за овалване: семена от сусам, нигела, мак, айован.


за  сос:

* 3 с.л. тахан от кашу
* 5-6 с.л. зехтин
* 2-3 с.л. лимонов сок
* 1/4 ч.л. хималайска сол
* по желание 1 пасирана скилидка чесън



Приготвяне:

1.Поставете в блендер лукът, нарязан грубо, магданозът- нарежете/блендирайте. Добавете сварената елда, нахута,,семената от тиква и слънчоглед тахана, солта, чилито, тахана, отново блендирайте за кратко, като сваляте от стените несмлените части. Целта е да се получи подходяща смес за фалафели, а не твърда гладка. Извадете сместа в купа, добавете овесените ядки, , кимиона, лененото брашно. Омесете и с влажни ръце оформете еднакви топчета.

2. Включете фурната на 220 С. Застелете тава с хартия за печене.

3.Оваляйте фалафелите в смес от семена - сусам, нигеа, мак, айован. Наредете в тавата. Напръскайте с олио. Печете около 15-20 минути или до желана хрупкавост.




4.Пригответе соса. В малка купа разбъркайте с лъжица всички съставки. Според гъстотата на соса, който желаете добавете или намалете количеството на зехтина. Добавете или намалете лимонов сок и сол на вкус.

5. Сервирайте с бейби спанак, белени семена от пъпеш и диня, парченца лайм и сос с тахан от кашу.



Айован и белени семки от пъпеш и диня може да откриете в индийски магазин. Айованът е растение от сем. Сенникоцветни. От това семейство познаваме -кориандър, кимион, копър, морков, резене, ким, анасон, магданоз, пащърнак, целина  и още много други. Семената приличат на тези на кимиона. Имат остър пикантен вкус и аромат. Съдържат тимол. Съчетава се добре с кимион, тамаринд, мента, черен и сладък червен  пипер, нигела, риган, босилек. Използвам семената освен като подправка и за чай. Имат антисептично действие, помагат при колики, газове,  спомагат доброто храносмилане. Облекчава усещането на гадене, успокоява лигавицата на стомаха.







Коментари

  1. Рядко правя фалафели, защото не съм се сетила да ги пека вместо да ги пържа. Бети, интересен вариант на рецептата даваш - с добавени елда, овесени ядки, семена. Открих за себе си, че ми е трудно да приема особения аромат на елдата, но също така открих, че тиквените семки някак неутрализират този аромат. Май ще пробвам и твоето предложение. Аранжировката и снимките ми харесват много.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз избягвам пърженето.
      Опитай светлата елда, тя няма изявеният аромат на тъмната.Семките добавих за хрупкавост, айованът има интересно присъствие, като се сдъвче.
      Благодаря, Ани!

      Изтриване
  2. Отново страхотно предложение, Бети!

    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонименянуари 27, 2016

    Не съм правила досега фалафели, но с удоволствие бих си хапнала от тези! :)
    п.с. Бети, това чиния ли е? Много интересно изглежда и така аранжирана.... :))
    Винаги се радвам на твоите творения!
    Хубав и топъл ден, мила Бети!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  4. Да, чиния е. Не е цялата гледжосана.Опитай, много са вкусни, особено с това сосчсе :)
    Благодаря, Ели! Денят е топъл - 0 С, има слънце и настроението е по-ведро :)

    ОтговорИзтриване
  5. Бети,
    този тахан от кашу ти ли го правиш или го купуваш.Интересно е да науча за семената от айован.За първи път чувам за тях.И аз пека фалафелите, не пържа нищо.Бети, използвам зелената елда, кафявата не ми понася - дразни стомаха и има някакъв много специфичен аромат.Но снимките ти на тези чудесни фалафели са страхотни, както винаги.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Ели, купувам го. Не е сложно да се направи и в домаашни условия, но ще поставя на изпитание блендера. Веднъж, докато млях бадеми, поради липса на бадемово брашно за макарони, приготвих бадемов тахан :)
    Аз обичам и кафявата, но в случая съм използвала зелена, наистина няма този силен специфичен аромат.
    Айованът има още много приложения и характерен, запомнящ се вкус. Ако не греша, работиш във Варна. Можеш да си купиш от магазин Сокони.

    ОтговорИзтриване
  7. Предложението ти ме заинтригува, Бети. С цялото това съчетание на посочените съставки съм сигурна, че резултатът е невероятен. Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Много обичам фалафели, но никога не съм правила у дома. Твоите са с мнго интересни добавки, а и не са пържени. Доскоро хапвах на воля всичко, но стомаха ми изневери накрая(защото прекалявах ужасно)и сега не пържа.
    В тази връзка ме заинтригува с тези семена айован, дали наистина действат благотворно на стомаха, че май нищо не ми помага, да опитам пък с това. Писала си да ги търся в индийски магазин, но знам в София един за дрехи, май не съм се интересувала до сега от тези магазини.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси и в София има магазин Сокони, адресът им е - кв. Студентски град, бул. Никола Габровски 108. Опитай, Веси, дано ти помогнат.

      Изтриване
  9. Бети, привет, благодаря за рецептата. Фалафелите изглеждат неустоимо. Исках д те попитам защо използваш точно тахан от кашу - аз вкъщи имам сусамов и се колебая дали са заменими, но тъй като не съм опитвала тахан от кашу нямам база за сравнение. Благодаря
    Стела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стели, таханът от кашу е няколко идеи по-кремообразен, с гладка текстура и леко сладни. Имах такъв у дома, купих си от любопитство. Не виждам причина да не стане със сусамов или слънчогледов дори. Просто ще добавят и аромата си към фалафелите.
      Благодаря ти за хубавите думи. Ще се радвам да ти харесат и на вкус.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни