понеделник, 28 август 2017 г.

Павлова с горски плодове - Berry Pavlova


Павлова е популярен ефирен десерт, съчетаващ хрупкава лека целувка, сметана и плодове. Популярен колкото легендарната руска балерина Анна Павлова, приготвен в нейна чест по време на турнетата и в Нова Зеландия и Австралия. Тези две страни все още спорят за авторството на рецептата. Вече съм разказвала повече в тази публикация, когато показах мини Павлова .
Десертът се определя като лек, заради въздушната и лека като перце, хрупкава целувка, пухкавата сметана и свежестта на плодовете, с които се гарнира. Независимо от безбройните възможни комбинации на целувчения блат или меренг, както често се нарича, и крем, който може да бъде от сметана, маскарпоне, шоколадов, лимонов(популярният lemon curd) кафеен, дори цедено кисело мляко и всякакви плодове, неизменна част е целувката. За приготвянето и също има много рецепти, като основната разлика е наличието или липсата на оцет или друга киселина и нишесте. Тяхната роля е да направят меренга след изпичане мек, леко дъвчащ отвътре, с текстура подобна на маршмелоуз. Ако ги пропуснете ще имате по - суха вътрешна част и според мен по-устойчива и удобна за съхранение целувка, която може да използвате и след няколко дни.



Макар и лек като текстура, наличието на толкова захар прави десерта доста натоварващ, с усещането на толкова ярка сладост. В последно време вкусът ни към сладко в семейството, много се е променил и този десерт, толкова желан се оказа твърде, твърде сладък. Когато с дни не ядеш нищо сладко, освен плодове наистина ставаш свръх чуствителен към подобни сладости като целувчени десерти например. Следващия път, когато ни се прииска текстура на целувка, пухкав крем и плодове ще трябва да измисля друг десерт. Ако вие имате сладък зъб, както се казва, т.е. обичате сладкото, да ви е много сладко, десертът Павлова ще ви хареса. Веднъж в годината или на няколко :) по повод, може да се опита парченце от десерта.  С други думи, това не е десерт за хора, които броят калории, спазват диета, на които е противопоказна захарта (тя е такава за всички, всъщност) и хора, които не спортуват. Ние се постарахме да я изгорим с каране на колело.:)  На следващия ден, дори доматената салата ни сладнеше...:)

В случай, че никога не сте правили и мислите, че ви липсва опит, мога да ви уверя, че ако внимателно следвате някои основни правила ще се справите без проблем. По-долу описвам.

Продукти:

* 3 белтъка от големи яйца или 4 по-малки
* 200 грама захар, възможно ситна 

Ако искате по-мека и дъвчаща текстура под хрупкавата коричка може да добавите оцет и нишесте. Аз не съм използвала. За това количество белтъци и захар се добавят:2
* 2 с.л. нишесте
* 2 ч.л. бял оцет


* пресни малини, къпини, боровинки
* 250 г маскарпоне

* 100 мл сметана 30% масленост
* 1 ч.л. ванилов екстракт

Избирате метална или стъклена купа, добре измита и подсушена. Чистотата и липсата на следи от мазнина са много важни за правилното и успешно разбиване на белтъците. Аз изтривам за всеки случай съда, в който ще разбивам с оцет.  Фурната се загрява на 180 С.
Разбиват се  белтъците,  с миксер на по-бавна до умерена скорост до твърди върхове. За белтъците често казват, че трябва да са на стайна температура. Аз почти винаги ги вадя от хладилника и никога съм нямала проблем с постигането на твърд меренг. 
Постепенно, лъжица по лъжица се добавя захарта(важно е да е възможно най-фината) при работещ миксер. Разбиването продължава на високи обороти, докато не се усещат кристалите на захарта и се получи лъскаво твърдо тесто. При обръщане на купата меренга остава в купата. При разтриване с пръсти на малко белтъчна смес не трябва да се усещат кристали от захарта. По тази причина трябва да е възможно най-фина. Ако оставите кристали, които не са стопени при разбиването ще се разтопят при печенето и ще образуват капчици около целувката. 
Ако решите, че искате мека сърцевина, за която споменах по-горе сега е момента да добавите оцета, разбивате за кратко и добавяте нишестето, отново разбивате.




В тава, застлана с хартия за печене разпределете с помощта на шприц или използвайте шпатула и придайте формата, която искате на меренга. Оформете вдлъбнатина. Поставете във фурната и намалете на 120 С. Печете около час - час и половина. Без да отваряте фурната наблюдавайте цвета, трябва да остане бял или най-много леко кремав. Ако е необходимо намалете температурата. Проверявайте за готовност след 45-50 - та минута. Отваряте фурната и леко с пръсти се опитайте да поместите блата -отвън трябва да е напълно сух,изобщо не трябва да лепне и да е стабилен . При внимателен опит за повдигане с нож или шпатула също трябва да имате усещане за лекота. Не трябва да имате усещане,че вътре има течна част. Изключете фурната, отворете вратата  и оставете   вътре докато напълно се охлади- около час . Времето за печене наистина зависи от фурната и размера на целувките.Не се опитвайте да скъсите времето на печене като увеличите градусите,защото целувките ще потъмнеят. 

Разбийте маскарпонето със сметаната и ванилията. Ако решите да използвате цедено кисело мляко, поставете върху тортата непосредствено преди поднасянето. С маскарпоне и сметана може и час или малко повече, на нас ни остана едно парче за следващия ден и част от целувката беше леко омекнала, но все още по-голямата част беше хрупкава. Ако замените с кисело мляко обаче резултатът няма да е такъв. Най-удачно ще бъде да изпечете мини павлова и да аранжирате всяка целувка непосредствено преди поднасяне. Това не отнема време, а хрупкавината на целувката ще се запази.



Точно преди поднасяне разпределете крема, а след това плодовете върху целувчения блат. Поднесете веднага или до час.



По желание може да добавите и ядливи градински цветя.

Изпеченият блат може да се съхранява няколко дни в добре затворена кутия, защитен от влага .
Кремът също може да стои разбит в хладилника. 



Този път реших да използвам маскарпоне, като добавя млечна сметана за да стане по въздушен. Разбих, заедно с екстракта от ванилия. Разпределих с лъжица върху охладения меренг и след това поставих плодовете. Добре е да се сглоби непосредствено преди сервиране. Излишно е да казвам, че плодовете трябва да са измити, добре отцедени върху кухненска хартия или кърпа предварително. Всяка излишна капка вода, дори влага или конденз биха повлияли на хрупкавата текстура на десерта. 

3 коментара:

  1. This dessert looks incredible! So delicious, Bety. The meringue, the berries, everything I like. What a wonderful dessert, and you decorated it with Pink flowers. I wish I had a piece to go with my coffee right now. : )

    Have a splendid week, Bety.

    love, ~Sheri

    ОтговорИзтриване