неделя, 26 февруари 2017 г.

Печени лимецови понички с канелена захар - Baked spelt donuts with cinnamon sugar


Семпли и бързи за приготвяне. С брашно от лимец, с тръстикова захар и аромат на канела. Хапнахме топли със следобедния чай.


Продукти:

за 18 мини понички

* 120 г пълнозърнесто лимецово брашно
* 60 г тръстикова захар
* 1 ч.л. бакпулвер
* 1 ч.л. канела
* 1/2 ч.л. хималайска сол
* 1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
* 1 яйце
* 90 мл прясно мляко
* 1 ч.л. оцет
* 1 с.л. олио

за овалване:

* 100 -120 г палмова захар
* 2 ч.л. канела




Приготвяне:

Загрейте фурната на 220 С. Намажете тавичката за мини понички с кокосово олио или масло. 
В купа смесете сухите съставки. В друга купа смесете течните съставки и разбъркайте  с тел за яйца.
Добавете сухите към мокрите на няколко пъти. Разбъркайте до еднородна смес. Поставете тестото в шприц с объл накрайник за по-удобно разпределяне във формата.
Печете 10-12 минути. Пробвайте с клечка готовността. 
Извадете поничките от формата и оваляйте в смесената с канела захар. Хапнете топли.

неделя, 19 февруари 2017 г.

Homemade Dark Chocolate Chips - only 3 ingredients - Домашно приготвени черни шоколадови капки - само с 3 съставки




Шоколадови капки, калети, парченца, копчета, познати под различни имена, използвани често в бисквити, сладоледи, кексове, торти, добавки към зърнени закуски. Удобно е да ги има човек подръка. На пазара може да се намерят с различни цени и качество, съответно вкус и съставки. Могат да бъдат заменени с накълцан шоколад, но понякога искам да виждам в бисквитите тези шоколадови топчета. Единия от начините да направите шоколадовите капки е да стопите шоколада който предпочитате, да го сложите в малка торбичка , да отрежете малък отвор и да шприцовате капките, и след като се втвърдят да ги използвате. 
Колкото и да са вече разпространени шоколадовите капки, по-рядко се намират от черен шоколад или без животински  продукти. Това е една от причините да ги приготвям у дома. 
Днес ще споделя как правя шоколадови капки само с 3 съставки. 


Продукти:

* 200 г какаова паста
* 25 г кокосово масло
* 35 г какаово масло

Поставете всички съставки в топлоустойчива купа - метална или стъклена.



 Поставете тази купа в малка тенджера, в която има вода, която не докосва дъното на купата. Загрейте на тих огън водата, без да допускате завиране. Когато какаовата паста започне да се топи, леко разбърквайте от време на време до получаването на гладка течна маса. 



Извадете купата от тенджерата с топла вода и охладете до 30 -35 -40 С. 
През това време застелете тава или плота с хартия за печене . Когато шоколадът се охлади, но все още е течен, капнете с лъжичка върху хартията за печене. Капката не бива да се разлива цялата. Моите този път станаха по-плоски. Внимавайте и да не стегне прекалено.  
Изсипете течната шоколадовата маса в пликче за шприцоване. По-удобно е от обикновена торбичка, но и такава ще свърши работа. 
Отрежете 1 -2 мм отвор в края. Шприцовайте (изтисквайте) шоколадови капки в тава, застлана с хартия за печене. 


Охладете ( става бързо) и после приберете в стъклен буркан. 
Цялото  приготвяне отнема не повече от час, с охлаждането.
Ако някой ден или нощ, неудържимо ви се иска да приготвите бисквити с шоколадови капки, знаете, че имате в буркана. :) 


неделя, 12 февруари 2017 г.

Зеленчуков пай с бутер тесто - Vegetable Pie with Puff Pastry


Парче пай и голяма салата - част от вкусния ни обяд днес. Освен това хапнахме и по една супа и лек десерт. Паят може да се приготви с обикновеното тесто за пай и тарти, което обичате. Може да бъде без никакви животински продукти, като за намазване се използва растителна сметана с малко куркума. Важно е ястието да се сервира топло, Предварителната подготовка, може да се направи предния ден или часове, преди печенето. Ако  сте приготвяли гарнитура от задушени зеленчуци и са ви останали, може да направите от тях този апетитен пай с хрупкава коричка отгоре.


Продукти:

* 1- 2 моркова
* резен целина - около 100 г
* 1 лук
* корен пащърнак
* 2-3 средни картофа
* чаша царевица
* чаша зелен боб
* 1 чаша грах
* черен пипер
* сол
* 3-4 с.л. олио
* 10-15 стръка лимонова мащерка
* опаковка свежо бутер тесто или тесто за пай/тарт
* яйце за намазване или растително мляко+ куркума

Приготвяне:

Всички кореноплоди се нарязват на кубчета, с големина на царевичните зърна. Сотират се в олиото докато омекнат. Добавят се царевицата, зеленият грах и зеленият боб. Добавя се 50-60 мл вода. Разбъркват се и се оставят на тих огън под капак за 5-6 минути. Водата трябва да се абсорбира и сместа от зеленчуците да е напълно суха. Подправете със сол и черен пипер, листенцата от мащерка и разбъркайте. Прехвърлете зеленчуците във формата за печене и загладете отгоре.Оставете да се охлади.
Фурната се загрява на 180 С.
Бутер тестото се нарязва на ленти. След като зеленчуците се охладят и фурната е загрята поставете лентите, сплетете, намажете с разбито яйце и запечете до зачервяване. Поднесете веднага. Паят може да престои, но коричката няма да е изкусително хрупкава.



При работа с бутер тесто е важно тестото да е добре охладено преди да влезе във фурната, която трябва да е добре загрята. Сплитането на лентите отнема известно време, част от тях са в досег със зеленчуците и по тази причина те трябва да са охладени.
Ако решите да използвате тесто за пай или тарти, също трябва да охладите зеленчуците и тестото преди да запечете.



четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Кокосово мляко с кафяв ориз и сушени вишни - Coconut Milk with Brown Rice and Dried Sour Cherries




Лесен десерт, любим, познат  от детството. Вероятно има колкото почитатели, толкова и хора, които не го харесват. Може би, ако го опитате в състава, в който го приготвих днес, ще ви допадне. Всички у дома го харесахме. Ако сте любопитни вижте моя аранжимент.


Продукти:

* 100 г объл кафяв, неолющен *** ориз
* 200 мл кокосова сметана
* 1/4 ч.л. канела
* 1/2 ч.л. ванилов екстракт
* 1 капка бадемов екстракт или есенция
* 1 с.л. мед ( агаве / кленов сироп, стевия) по желание
* шепа сушени вишни
* шепа филирани бадеми
* вода

*** Разликата между кафевият ориз и класическият е в това, че кафевият е пълнозърнест. "Кафяв" означава пълнозърнест - всички части на зърното са запазени, а с това и ценните хранителни вещества - антиоксиданти, фибри, витамини от групата В, желязо, магнезий.

Приготвяне:

Тъй като често приготвям оризово мляко, установих, че ако накисна предварително ориза ( подобно на леща, боб, нахут )  за няколко часа, после го варя значително по-кратко време.

1. Накиснатия предварително ориз се слага в тенджера и се покрива с вода- 2-3 см, над ориза. Загрява се докато заври и след това огъня се намалява, така, че оризът да къкри. Следете количеството на водата и готовността на ориза, ако е необходимо добавете малко вода. Когато оризът набъбне и е почти сварен, се добавя кокосовата сметана. Оставете на слаб огън още 10-15 минути. Имайте пред вид, че след охлаждането, десерта ще се сгъсти допълнително. Ние обичаме да е по- лека и течна текстурата - оризът да е сочен и около него да се усеща млякото.

2. Накрая,2-3 минути преди да свалите от огъня и разсипете по купички, добавете ванилията, канелата, и избрания подсладител. Разбъркайте и вишните. Разпределете в купички или чаши. Оставете да се охлади до стайна температура или в хладилник.

3. Сервирайте десерта, поръсен отгоре с листенца филирани бадеми.


Ако нямате вишни, може да използвате сушени кайсии и те имат леко кисел, свеж вкус. Вместо бадеми може да се сложат счукани кайсиеви ядки.



Ще се радвам да приготвите и да споделите впечатленията си.

неделя, 5 февруари 2017 г.

Мъфини от киноа, спанак и чедър - Quinoa, Spinach, Cheddar Muffins





С тези импровизирани мъфини и свежи листа от спанак и кълнове обядвахме днес. Нямат брашно. Приготвих ги с каквото имам подръка в хладилника.  Сирената могат да се сменят. Използвах черна киноа, такава имах, но може да се използва бяла или ориз. Получиха се вкусни и засищащи. Ето какво използвах:

Продукти:

за около 18 мъфина

* 200 г черна киноа - сурова(може да се използва и бяла)
* 400-450 мл вода
* 2-3 с.л. оризово олио ( може и слънчогледово)
* 1 глава лук - нарязана на ситно
* 2-3 скилидки чесън, накълцани ситно
* 200 г спанак
* 150 г натрошено сирене
* 100 г настърган чедър ( използвах отлежал), може да се замени с твърд кашкавал, пармезан
* 4 големи яйца( домашни, от село )
* 1/2 ч.л. сол
* 1/4 ч.л. бакпулвер
* 1 ч.л. едро смлян черен пипер
* индийско орехче - настъргано- около 1/4 ч.л.





Приготвяне:

1. Сварете киноата на умерен огън. Трябва да поеме водата и да бъде сварена. Оставете да се охлади. Ако е необходимо оставете да се оттцеди, след охлаждането. Ако е необходимо при варенето добавете малко вода. Важно е, когато я добавяте към сместа за мъфините, киноата да е суха, без вода от варенето.
2. През това време пригответе останалите продукти, формите за мъфини.
З. 3агрейте фурната на 170 С с обдухване или на 190 без.
4. Задушете в тиган или тенджера олиото, лука и чесъна. Добавете спанака и разбъркайте, толкова, колкото спанакът да омекне. Свалете от огъня.
5. Разбийте яйцата с вилица, добавете солта, черния пипер и индийското орехче.
6. Към сварената киноа добавете задушения спанак, сиренето, чедъра, разбъркайте и накрая добавете разбитите яйца. Отново с вилица разбъкайте до еднородна смес. Разпределете сместа във формите и печете около 20 минути с обдухване ( 30 без) до златисто.



Сервирайте със свежа салата. Ние хапнахме с поници от люцерна и листа от спанак, с лимонов сок.
Подходяща напитка е чаша айран или бира.