петък, 10 март 2017 г.

Сурови шоколадови хапки с вишни и бадеми - Raw Sour Cherries - Almond Bites with Chocolate


Вкусни сурови хапчици с приятен контраст между основа от бадеми и вишни и горчив шоколадов крем. Симпатични, здравословни, подходящи за празничен повод или усмивка в делничен ден.



Продукти:

за основа:

* 60 г сушени вишни
* 100 г бадеми
* 3 с.л. кокосово масло
* 5-6 с.л. топла вода
* 1-2 фурми без костилки

за шоколадов крем:

* 1 авокадо
* 30 г какао
* 2 с.л. какаово масло
* 2 с.л. кокосово масло
* 3-4 фурми без костилки*** - по желание. Идеята е кремът да бъде горчив и да контрастира на бадемово - вишневата основа, която е кисело-сладка.

няколко сушени вишни



*** Може да замените с друг източник на сладост, например стевия - придава сладък вкус, подходяща за диабетици и хора, които избягват захар под каквато и да е форма.




Приготвяне:

Бадемите се накисват за нощ или 6-8 часа.
Вишните се накисват в чай или настойка от хибискус за 2-4 часа.
Бадемите се отцеждат, изплакват и по желание може да обелите. Става лесно след накисването. Слагат се  в чопър и се смилат. Аз оставих с по-едри частици, както се вижда на снимката. Добавят се вишните, стопеното кокосово масло и 1-2 лъжици вода. Отново смилате. При нужда може да добавяте по лъжица вода и да сваляте несмлените съставки от стената на купата.
За приготвянето на сместа може да се използва и пасатор, като ядките са предварително смлени в чопър. По този начин ще имате по-кремообразна смес.
За оформянето на мини хапките използвах тавичка за мини кексчета. Застлах дъното с малки парченца стреч фолио и с лъжичка запълних със смес. Притиснах и изравних добре. Оставих в хладилника докато приготвя шоколадовия крем.

За крема:
Стопете на водна баня, без да допускате завиране на водата, двете масла. Във висок съд пасирайте всички съставки до идеално гладка смес.
Поставете звездовиден накрайник в пош, напълнете с крем и шприцовайте. Допълнете с една сушена вишна.
Съхранявайте в хладилника в затворена кутия 3-4 дни.