събота, 27 януари 2018 г.

Хляб от семена и ядки- без брашно - Seed and Nut Bread - without flour


   
Какво ще стане, ако към тези съставки добавя малко :
семена, всъщност още - някакви по-големи;
овесени ядки за плътност и задържане на влагата, а и защото обожаваме печива с овесени ядки;
орехи, защото са ми любими в хлябове и
розмарин, защото идеално си подхождат, и вместо крекери
изпека нещо като хляб? Този въпрос си зададох преди няколко дни и всички отговори бяха вкусни и одобрени.
Получи се чудесен хляб, без брашно, без набухвател, различен. Засищащ, уханен и вкусен, с крехка, но все пак стабилна текстура. След няколкократни опита стигнах до рецептата, която ви предлагам. Установих, че ако слънчогледовите и тиквените семена, и орехите се запекат за кратко, хлябът става по-ароматен и по-вкусен. И понеже съм любител на печените филийки, след нарязване също запекох филийките в тостер. Препоръчвам.
Филийките са подходящи за намазване с лютеница, айвар, разядки,  обикновено масло, пастети, хумус, сладка и мармалади, масло от авокадо и поръсени с листни зеленчуци, или каквото обичате.


Всички "опити" в постигането на оптимален вариант на хляба бяха посрещнати у дома и не само с възторжено одобрение. У дома обичаме вкуса на овесени ядки в печива, десерти, напитки, закуски и дори кюфтета и в този хляб, овесените ядки съчетани с орехи и семена придават чудесен вкус.


Необходими продукти:

* 250 г Овесени ядки La Garone
* 150 г белени слънчогледови семена
* 120 г орехови ядки
* 100 г Ленено семе La Garone
* 50 г Чия La Garone
* 80 г тиквени семки
* 20 г псилиум
* 10 г сол- фина морска, нерафинирана
* 1 с.л. ситно нарязан пресен розмарин- за деликатен аромат или 2 с.л. за наситен аромат
* 40 г кокосов нектар или кленов сироп
* 50 г олио
* 600 г вода



Начин на приготвяне:

1. Запечете в тиган или тава във фурната слънчогледовите и тиквени семена, и ореховите ядки-колкото да отпуснат приятен аромат. Оставете да се охладят.
2. В голяма купа смесете добре всички сухи продукти, включително семената и ядките.
3. В подходящ съд разбъркайте течните съставки- вода, олио, кленов/кокосов/агаве сироп . Добавете ги към сухите и разбъркайте добре. Изсипете сместа в намазана с олио или кокосово масло форма. Притиснете и загладете добре . Покрийте формата със свежо фолио и приберете в хладилника за 5-12 часа.
4. Извадете от хладилника за час на стайна температура.
5. Загрейте фурната на 200 С. Печете около час - час и двайсет минути.
6. Извадете от фурната и оставете за 10-15 минути леко да се охлади. Обърнете хляба върху решетка и охладете напълно.
7. Режете хляба напълно изстинал с нож за хляб или много остър нож, филии с дебелина около сантиметър. Във всички случай дебелината да е над 0,5 см.
8. Препечете на тостер или скара. Намажете с любимо нещо или просто яжте.  
  

              

5 коментара:

  1. Опитах този хляб. Наистина вкусен!Да не говорим колко е здравословен!Бети, радвам се, че те познавам и често ме правиш дегустатор на творческите си решения. Успех и занапред на кулинарния ти блог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Радвам се! Винаги се радвам на дегустаторите! Благодаря, Сийче!

      Изтриване
  2. Анонименянуари 28, 2018

    Здравейте! С какво може да се замени псилиума (примерно пектин0 или да се пропусне? Каква е неговата роля в рецептата? Като алтернатива на кленовия сироп би ли могло да се използва течен мед? Благодаря! Тина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бих пробвала да заменя с пектин, защото има сходни свойства и ефект. Ролята, е да обединява съставките и да задържа влагата, освен това доставя фибри и действа благоприятно на храносмилателната система. Продава се в магазините за здравословни храни. Лесно е да се открие и онлайн.
      Кленовият сироп може да се замени с мед, трябва да се разтвори добре във водата.

      Изтриване
  3. Бети,
    ще пробвам твоя хляб въпреки,че преди години съм правила подобни.Днес ползвам само суров хляб от кълнове.Но ще го направя за семейството.Чудесен е станал.Изглежда превъзходно.
    Поздрави и лека почивка !

    ОтговорИзтриване