Сурови бонбони от цвекло, кокос, орехи и фурми - Beetroot, Coconut Raw Balls with Walnuts and Dates





Днес ще споделя рецепта за сурови бонбони, една идея, как да използвах пулп от цвекло, след изстискване на сок.



Обичам да пия сокове - зеленчукови, плодови, и никак не обичам да хвърлям сухата част, която остава след изстискването им. Ако нямам време в момента, замразявам в торбички и използвам в десерти, супи, салати, разядки, хумус, за приготвянето на бульони или в сосове при печене и яхнии. В краен случай остатъците отиват за приготвяне на компост.
В бонбоните няма добавена захар, използва се сладостта на фурмите, няма мазнини, освен тези, които се съдържат в орехите и кокосовите стърготини. Бонбонките са вкусни, съдържат фибри, които в соковете липсват, сурови, здравословни  и красиви. В направата им могат да участват децата, които с удоволствие ще ги хапнат след това.


Продукти:

* 150 г пулп от цвекло ( след изтискване на сок)
* 30 г неподсладени кокосови стърготини
* 50 г фино смлени орехи
* 100 г фурми без костилки ( около 11 броя)
* допълнително кокосови стърготини за овалване

Всички продукти се смилат  в блендер.



С ръце се оформят топчета. Овалват се в кокос.



Съхраняват се в стъклен буркан в хладилник.


Това е - просто и лесно. Децата обичат  да майсторят нещо с ръчичките си, да участват в готвенето, а после да опитват, направеното :)  Няма какво да се изцапа, освен ръцете - малко. Приобщете ги - към готвенето - вържете им престилка, карайте ги да опитват на вкус...След малкото приключение те ще имат друг поглед към вкуса на цвеклото, към идеята за оползотворяване на продуктите. Ще  знаят, че  бонбоните могат да бъдат здравословни и вкусни....и че те могат да ги правят. В процеса на работа, безценното е, че ще общувате,  може би малките готвачи ще имат въпроси, на които не знаете отговорите. Не е страшно, после заедно ще потърсите отговорите, така детето ще научи как да намира отговор на въпросите си.

Приятно забавление в кухнята! Скоро ще покажа какво направих с пулпа от моркови.

Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни