Морковени крекери - Carrot crackers



Тази рецепта е един от начините, по които оползотворявам остатъка от морковите, от които често изтисквам сок. Често замразявам, приготвям салата, влагам в сосове, мусака, плънки, супи. Тези дни изпекох няколко пъти  и естествено експериментирах - с температурата на печене, дебелината, формите, подправките. Екпериментирайте и вие. Забелязах, че големите форми не са много удачни. Краищата се изпичат по-бързо от средата на бисквитата/пръчицата. Могат да се оформят и кръгли бисквити, но по-бързо е когато се използва ножа  за пица и се режат квадратчета, които после раздалечавам малко. Пробвах да направя разрези и да изпека без да раздалечавам, като идеята на разрезите е после да начупя лесно, но в средата не се изпичат до хрупкавост, краищата леко покафеняват.  По-високата температура не води до по-бързо изпичане, а само до по-бързо изгаряне на краищата. Ако не използвах брашно от сорго щях да опитам да изсуша на ниска температура, но не разполагах с време. Всеки път използвах брашно от сорго. Може да използвате предполагам друго безглутеново, например оризово или царевично. Вероятно може и да се пропусне. Като обединяваща съставка, за да се получи удобно за разточване тесто използвах хуск, наричан още псилиум. Хускът представлява люспи от семената на растението бял индийски живовляк. Той е хигроскопичен и когато се смеси с течност образува смес, подобна на желе. Съставен е предимно от фибри (влакнини, баластни вещества), има благоприятно действие на храносмилателната система. Тук  може да прочетете повече за него.

* 500 г пулп от моркови ( след изцеждане на сок в сокоизтисквачка)
* 200 г бадемов пулп( след прецеждане при приготвяне на бадемово мляко)
* 2 ч.л. едро смлян черен пипер и/или едро чили - според вашия вкус
* 2 скилидки чесън, пасирани
* 1 ч.л. сол , хималайска
* 3 с.л. хуск+ 100 мл вода
* 100 г брашно от сорго
* мащерка или копър по желание - сушени




Разбъркайте хуска с водата. В голяма купа поставете всички продукти, заедно с набъбналия хуск. Омесете гладко тесто. Може да оставите да почива , може и веднага да започнете приготвянето на крекерите.
Загрявате фурната на 150 С с обдухване или на 170 С без обдухване.
Разточвате върху хартия за печене част от тестото. Разточвате тънко, около 2 мм. С нож за пица нарязвате бисквити с размери по ваше желание. Добре е да ги разделите на около половин - един см една от друга. Печете около 15-20 минути. Проверете, може би някои бисквити ще трябва да се обърнат за по-бързо изпичане.

Бележки:

Времето за печене зависи от дебелината на бисквитите, доколко са равномерно дебели, колко са големи, разстоянието между тях, също така- от температурата.  Наглеждайте ги. Възможно е краищата да се изпекат по-бързо от центъра на бисквитата, тогава може да обърнете бисквитата или да намалите градусите за да не потъмнеят прекалено краищата.


Извадете изпечените крекери върху решетка и оставете да се охладят. Приберете в добрезатваряща се кутия за да запазите хрупкавата им текстура. Ако все пак се случи да загубят хрупкавината си, сложете ги за кратко на ниска температура във фурната с обдухване за да се засушат.
Подходящи са за хапване с хумус или поднасяне с дип, супа, салата.


Коментари

  1. Бети,
    използвала съм кълнове от сорго, брашно не съм все още.Но и аз ще експериментирам с подобни крекери.Чудесни са се получили.Великолепно и вкусно предложение.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонименавгуст 23, 2017

    А защо като са с брашно от сорго, да не могат през дехидратор да минат ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и през дехидрататор, времето за приготвяне/сушене ще е по-дълго. Моите и двата са заети със сливи и праскови :). Ако опиташ, ще се радвам да споделииш тук.

      Изтриване
  3. Виж, аз пък не съм покълвала сорго, не съм попадала на семена, ще опитам, ако видя. Крекерите наистина са вкусни. Благодаря, Ели!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни